December 31, 2012

Ada Azam Ke?

Bye 2012 and Welcome 2013


Kejap je dah abes tahun 2012...so, tahun 2013 xde la nak pening2 tunggu 1.2.12, 12.12.12, 20.12.2012 kan? hehee...sebab tak jumpa 13 kat ujung...ada azam ke untuk 2013? tiap2 tahun mesti orang pasang azam apa nak capai bila masuk tahun baru...kenkadang azam mengarut tapi tu azam masing2...so, bio le ngarut ke tak...kurang2 dia ada arah tuju..azam tu maknanya arah tuju kita la kan...aku ada la azam untuk tahun 2013..yang aku harap2 sangat...

1) Rumah 

Skang ni kami hari2 menggugel cari rumah untuk dibeli..Mr.MHR pon bagai nak rak jadi driver bila kami pusing2 cari rumah...aku nak beli rumah guna kelayakan penuh boleh? hahaha..dulu kalau kelayakan penuh, dapat bungalow..skang ni kelayakan penuh dapat teres setingkat jekk...gila melampau rege rumah skang...tapi aku tgh cari2 gak nak masuk mana2 lelongan...cuma rumah lelong xleh pakai loan gomen..takpelah, pas 5 tahun aku mohon la convert ke loan gomen...memula pakai la loan bank dulu..

2)  Bercuti

Huhuu..macam la tak pernah pergi bercuti...maksudnya nak pergi tempat yang aku tak pernah pegi lagik..aritu aku de gak buat keje gila konon2 recce rege tiket pg Kunming sbb Mr.MHR ajak pg...tapi tak tergamak nak beli.. :)  Jadi, untuk 2013, aku cuma berharap ada rezeki lebih dan aku trus je dapat beli tiket pegi mana2 tempat untuk kami bercuti...nak try katanya...xmo ikut2 orang..bak katanya gamble..aku tak takut pegi bercuti tempat2 pelik sbb aku boleh angkut travel cooker...so, mencekik bebanyak, pegi berjalan...selalunya masalah utama aku ni nak makan je..hahaa..

3)  Anak

Aku nak beranak lagi sbb umur aku dah 32 tahun 2013 nie...waaa...aku dah tua anak baru sorang..kawen lambat dah satu hal..beranak pon lambat...kawan sebaya aku paling koman anak dah 3..aku takde makan2 ubat..sbb aku dah gemuk agaknya..hukhukk...skang gigih sapu felinna inch loss plus diet makan nasi siang je..malam makan hati..hahaa..nak kurus tak kira azam sbb kalau ikut tiap2 tahun pasang azam nak kurus..pasang jelah...kalau ngandung tahun ni, beranak tahun depan pon okay..sbb tahun ni aku nak dapat anak buah..hahaa...tak ramai cucu mak ayah aku nie..Akeef je baru sorang..pasni adik aku beranak, de la 2 orang...jadi la atuk nenek..dari xde langsung...hehe...mintak2 anak buah aku gegurl...weehhooo....dapat beli gaun cecantik...insyaAllah adik aku beranak bulan puasa nie..so, kira anak aku jugak la kan...dapat baby baru raya nie.. :)

Okay, tu je azam aku..gila bosan kan? hahaa...cukup la 3..ko ingat ko pasang azam sampai seploh senang ke? kang stress nak sampaikan seploh, langsung kaput..sehabuk azam pon xdek..aku baru sampai dari Langkawi..atas Highway aku hapdet blog nie sbb nakkan tarikh 31 Disember 2012 kat archived tu...terima kasih teknologi...

Jumpa lagi tahun depan....bye....

December 27, 2012

Cepat Dimasak Sedap Dimakan


Dah lama mcm tak dengar iklan "mi megi cepat dimasak sedap dimakan" kan...mmg cepat dan sedap...arini aku xde benda nak citer..citer pasal megi je...anak aku suka makan megi..mak bapak aku dah marah dah dia asek makan megi..tapi nak buat macam mana..anak aku kategori makan benda2 bertali kecuali tali kasut atau tali rafia la kan..hahaa...segala mak nenek mi, bihun, kuey teow, megi sume peberet dia..jadi sebagai ibu, aku kena la modified megi jadi macam2 asalkan aku tak guna perencah dia tue..so, anak aku kira macam makan mi yang Ibu dia masak la kan...ini menu baru ciptaan aku..hehee...nak jugak!! kalau tak bgtau awal2 ni ciptaan aku, nanti de yang siap uplot2 nak gaduh cakap dia yang cipta kan.cipta makanan pon nak gaduh..campak2 sudah..janji kenyang....sambil kejap lari pegi hall kejap lari pegi dapur dek penangan Ombak Rindu kat @134...dah berpuluh kali tayang pon aku tetap nak feeling redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah...huhuu...


Maggi Goreng Gangnam Style

opp..oppp..oppp....

pas makan lompat2 sket..baru cepat hadam....hahaha...kbai...
 

December 26, 2012

Foul Medammas aka Kacang Pool

Penah makan kacang pool? oh, sangat sedap....aku sekali try trus tingat2 sampai skang...aku makan Mei aritu...di dah nak jumpa Mei lagi satu tak dapat2 gak nak jejak kaki ke JB..dulu katanya de kedai kat Damansara..skang ni aku gugel2, bayang kedai pon dh xdek...jadi, seperti biasa..masak sendirik...kacang pool ni kalau org melayu panggil kacang parang katanya...katanya ye..aku x dapat nak bagi pengesahan...aku pon mulakan misi mencari kacangnya dulu...aku cr kat Jusco ngan Tesco tak jupe..so, kena pas baton...huhuu...mujo de amoi ni nak tolong aku..hehee...

Cuma org ramai yang confuse nak guna kacang mana...sila guna kacang yang ini....

mekasih cik google

jangan guna kacang yang ini...

nampak tak beza dia?

hehee...kacang ni murah je..setin dalam RM2.60 camtu...selalu orang guna 2 tin..oleh kerana aku ni berdua je ngan Mr.MHR, anak tak reti lagi, maka aku masak setin je....

Korang nak resepi ke? gugel la ekk...aku x pandai bagi resepi..sebab aku xde sukatan..cecampak je... :) banyak resepi yang best2 siap modified lagik...aku modified gak..tapi tak tergamak nak type..haha...seperti biasa, sila layan mata...




tadddaaaaa.......



miam!!

December 25, 2012

Durian Crepe lagik....

ooohoiiiii..kemain lama tak borak sini...bz carik rumah...minggu ni free...eh, demam DC blom abes kan..aku nak hapdet testimoni kawan2 aka customer den...hehee..ala, mmg la aku tak terer macam otai2 kek tu..tapi alhamdulillah...hari2 buat, makin cantik DC aku...okay, sila muntah..aku puji diri sendiri..hahaa...ada la rezeki sikit2...sehari dapat la order 4-5 pek macam tue..sapa nak bagi ko RM40 saja2 kan? usaha..usaha...baiklah, sila baca testimoni ini dan jangan menyampah...hahaha....nama blogger tersohor pon masuk dlm perbualan aku...


 Ni aku bawak pg ofis aritu...aku bawak 2,3 peket je...alhamdulillah pas tu de orang order....



Ni ibu2 mengandung order..aku taktau la ibu mengandung mmg makan semua benda sedap atau DC aku memang sedap...lalalalaa.....

Ada jugak benda yang menggembirakan hati aku selain sedih tak dapat kuarters..wuuaaaa....eh, aku buat DC ni guna 7 jenis tepung tau...xtau la apa bezanya ngan org selalu buat tu...tapi aku dapat2 resepi terus yang 7 jenis...penat aku bertapa, turun resepi dari langit...hahaha...okay, kalau nak order untuk baby shower atau besday party anak korang, sila la hubungi aku ye..hahaa...sempat promote...


nah!! untuk layan mata...



oopppsss......lupa nak cakap...DC aku ni dah sampai Qatar tau...alhamdulillah....

(^_*)
 
 

December 18, 2012

Cerita Sedih....

Saya ada berita sedih arini....setelah dekat 2 bulan menghantar emel dan surat tak dibalas, arini dapat emel nie....

Hukhukhuk.....mana saya nak carik rumah nie...tolong..tolong....

December 9, 2012

Wayang Astro First

Arini nak review citer Istanbul Aku Datang...aduhai...lambat sket aku tgk citer nie..maklumlah, anak blom lepas nak berlegar kat cinema tue..so, tggu astro first la gamaknya... Aku suka cita2 macam nie...comedy romantic versi Bernard Caulay...stkt ni citer2 BC ni x penah mengecewakan aku..dulu duk menggila Gol & Gincu sampai sanggup aku belajar men futsal...dah tgk citer nie, aku start nak kumpul duit pg Istanbul plak..hahaha...angan2 tak perlu dibayar ye....




Aku takde la nak review mcm pengkritik2 tu..aku rasa citer ni menarik..Dian (Lisa) sanggup pergi jumpa boifren dia Azad (Tomok) kat Istanbul nun semata2 nak ajak bertunang..Sambil tu dia terfikir nak amek short course bahasa kat sana...Ada ke budak pempuan skang yang berfikiran macam ni eh? pg jumpa bf tu mmg la ramai..sambil belajar tu yg nisbah kurang kot..hehee...Satu benda yang bermain2 kat fikiran aku nie, betul la kot, lelaki bila start create macam2 alasan tu, adalah yang tak kena kan.. :)

Esok kul 12 tghari abes la tempoh astro first aku tuh...ni Mr.MHR tgh tgk bola...tak saba aku nak repeat untuk last time..esok keje kan, so malam ni aku kena pulun gak...hehee...okay, korang kalau berminat, layan le...best la untuk release tension penat keje...xyah nak seram2 mcm The Exorcist plak...ciaaooo.....


 

comel kan? mula2 watak ni untuk Fazura..tp Lisa pon berjaya apa.... :)

December 4, 2012

Madam Lim's Kitchen

Kalau laki aku baca blog ni mesti dia hangen..asek berjalan je aku time lunch skang nih...huhuu...dulu aku pg keje ngan Mr.MHR tu..nek moto...so, hari2 makan kat kantin sbb xde transport nak pg mana2...skang ni, Mr.MHR dah keje jauh dari KL ni, kenalah aku bawak kete pg ofis...jadi, de la ruang2 nak berjalan time lunch break...Kalau jumaat, lama sket time kan..dari ofis kat Jalan Duta aku merempit ke Jusco Kepong...huhuu...

Aku first time makan kat Madam Lim's ni..kalau ngan family, x masuk kedai2 camni sbb taktau nak makan apa...kalau sorang2, aku try dulu..if ok, baru leh bawak family... :)


Aku pg mana2 pon kalau xde cili, baik takyah makan..hehee...dah nama chinese style, makanan xde la pedas...jadi aku order set yang de nasi + daging BLACK PEPPER + bendi ngan kacang panjang goreng + fishcake bulat + sup kosong + buah potong...hebat tak set ni? makanan seimbang...rege dia RM11.80...berbaloi la jugak...cuma black pepper tak berapa pedas bagi aku..huhuu..tapi makan mmg kenyang sbb sayur dia tu banyak...kalau diet, makan sayur banyak2, leh kurus cepat...hahahaa....kesudahannya, balik ofis rasa nak lelap sbb makan kenyang sangat...eh lupa plak...stkt yang diberitahu, kat Kepong je yang de set2 nie..kat tempat len xde..jual ala carte..so, kalau nak rasa, silalah ke Jusco Kepong....

December 2, 2012

Versi Ibu Siti : Sambal Sotong

Oh semenjak dua ni aku rajin memasak balik...hari2 aku masak...dapur tu mmg berasap je sentiasa....tapi sehari sejenis jelah lauknya...sayur pon ulam je ada...xde goreng2...konon nk awet muda kan...hehee.... Sabtu ahad pon aku bedal masak gak...dari bfast sampai dinner aku memasak....ala2 suri rumah sepenuh masa...mesti korang muak tgk aku post gambar masakan aku kan....tapi, ada aku kesah...hahaa...kalau muak, tutup mata... :) Aku nak bagi resepi sambal sotong lagi...aritu sotong kembang...ni sotong basah org kata..hehee...

Resepi Sambal Sotong

Bahan2 kisar
Cili kering yang dah rebus
Bawang putih
Bawang merah
Belacan

Sotong
Asam Jawa
Bawang besar (dimayang)
Garam 

Cara-caranya

1) Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar sampai garing dan naik bau...garing dan hangus berbeza ye....
2) Masukkan sotong, air asam jawa, bawang besar dan perasakannya..
3) Godek2 jap, tutup api, angkat...sotong takleh lelama..nanti liat...

Silalah cuba resepi pantas nie..balik keje xde masa nak buat ala2 chef ye... :)


Okay....nak layan Istanbul Aku Datang @ astro first....bai...

Pandai Goreng Ikan?

Goreng ikan pon tak pandai, macam mana nak jadi bini orang?? ha, tu dulu mak aku cakap...tapi sampai dah de anak sorang pon, aku mmg tak pandai goreng ikan..huhuu...sebab aku suka makan ayam...sbb tu dungu sket bab goreng ikan nie..mula2 kawen dulu, 3,4 kali Mr.MHR kena goreng balik ikan yang dah siap goreng sbb dia kata tak masak...hahaa..sadis dapat bini mcm aku? Mr.MHR suka nau makan ikan...aku selalu ngelat kalau dia nak makan ikan...aku masakkan lemak la, kari la, sambal la...okay, iols paham kalau sambal pon kena goreng..tapi kalau sambal, goreng tak cantik pon takpe sbb kang sambal leh cover..hahaa....malllluuuuuu......

Semalam boleh plak dia request nak 3 rasa...rasa berdentum aku ni nih...hukhukk..sebagai bini solehah yang tak reti masak ikan, aku pon meredah la NSK cari ikan..kalau 3 rasa, mesti la siakap kan...aku amek sekor je...balik rumah, tenggek nasi then trus siang ikan...dah cuci ilang hanyir ikan tu, aku terus letak garam kunyit..tetiba plak de idea nak lumur ngan tepung jagung..hahaa...dah le tak reti goreng ikan, de hati nak buat invention test plak kat ikan tuh....



 Kuali den kocik...kenalah kerat ikan ni..takkan nak ikut style kedai gak goreng sekor2....


yang ni aku terer...tak cukup bahan pon aku boleh jadikan dia 3 rasa...hehee...bulat2 tu bukan telur puyuh..tu baby tomato hokay..konon2 nak buat kudapan sebab diet..sudahnya, ku campakkan je dalam kuali...aku asingkan kuah ni sbb kang tak rangup la ikan aku..dah la nak goreng berdebar2..dah cecantik goreng, kembang lak sementara nak tggu Mr.MHR sampai dari ofis yang jauh tue...

oppss....semalam xde komplen pasal ikan hokay....aku cuma makan yang potong tengah2 je..tapi aku tak kesah sbb ikan uols....kepala ngan ekor Mr.MHR abeskan..hebat? aku yang dah pandai goreng ikan ke atau dia mmg lapa sbb baru balik keje? hehehe.....


December 1, 2012

Nasi Arab Greenwood

Dijadikan cerita ari Rabu lepas aku tak sempat nak breakfast kat ofis..sampai2 je, keje mcm bertubi2...so, minum air kosong je nak alas perut...gigih? huhuu..tu pon mujo de aiur kosong atas meja..punya la tak sempat nak bancuh air...then, bila sampai kul 11, mula la berdondang sayang perut..ajak la member sekitar pg makan luar..mula2 igt nak pg Nasi Ayam Kampung kat Velodrom tu..kemain jauh nak lunch!! kua je ofis kat roundabout duta tu dah jem tak gerak menghala KL...trus buat pusingan sampai semua kelam kabut mana nak pg makan...tetiba trus teringat nasi arab kat greenwood tu....semua dalm kete tak tau kat mana nasi arab tu..hehe...dengar2 org citer je...last2 redah...

Sampai Shell Greenwood, nmpk signboard tulis Nasi Arab Al-Amin...signboard kaler merah oren....jalan depan sket ada lagi signboard tu..okay, dilaluan yg betul...then tetiba xde signboard...eh, nak pg mana? 2 kali tawaf bangunan baru perasan ada kedai tulis "Makanan Arab" dan warna hijau putih...aiseh!! tadi signboard kaler lain, sampai kedai kaler lain...mana la tak bertawaf aku bawak kete kat situ...

Oleh kerana dah kelaparan aku nih, park kete betul2 depan kedai nih...hehe.. Masuk je kedai, mujo budak tu trus datang amek order...Kalau kat Saba', kena gamit2 baru nak datang...tupon bergamit-gamitan...kat sini, pantas...okay, nampak menu ni? rajin aku snap kan? hehe...


Tapi kitorang tak amek menu ni..de lagi satu menu yang set-set...Amek yang untuk 3 orang makan..Nasi Arab + Ayam Panggang + Kambing Panggang + Ayam Berempah... kedai ni pengusaha Melayu...anak beranak...takde sorang pon Arab kat sini...cuma nampak macam anak perempuan dia kot yang belajar masak nasi arab nie..sebab de rak2 buku yang dijual tentang cara2 nak jadi pengusaha Nasi Arab...


Lain sikit kan? dia bagi sambal tomato tu, sup kosong dan salad sayur-sayuran...sup tu sedap...cuma tak tuang kat nasi..semua letak dalam mangkuk pastu hirup2.. :)


Hah, ni la nasinya...seloyang sampai nasi...dia letak sekali 3 jenis lauk tu...nampak cili hijau yang tercacak tu? mujo yg pegi ngan aku ni semua tak makan pedas..hahaa...kalau tak puas nak berebut..aku sorang je kunyah cili tue...nasi arab mmg la tak pedas kan lauknya...nasib baik la dia letak cili tu..senang aku...tokak oghang kampung..tak podeh kosat yo ghaso tokak den ni ha...

Secara keseluruhannya, ok la kalau perut lapa..sbb nasi banyak...cuma rempah dia agak kuat..mungkin sebab dimelayukan...aku kalau makan nasi arab mmg amek kambing...stkt ni kambing Saba' lagi la menawan hatiku..Al-Rawsha pon xleh lawan... kalau korang nak try, silalah...bos aku ckp dia lagi suka sini sebab kemelayuan sket..mungkin citarasa korang sama ngan bos aku...huhuu...dah nama arab, kenalah betul2 arab kan... :)


November 30, 2012

Steamboat Johnny


Skang ni musim ujan..bila dapt makan sup panas2 mesti hurrmmmm....tak terluah ngn kata2...hehe...balik keje, terasa nak makan benda alah ni lah... mujo la umah aku ni dekat dengan segala mak nenek...jalan 2 min dah sampai jusco...kalau naik moto, seminit..hehe...kalau masuk sini, aku wajib order stimbot ni ha...kalau xmo makan stimbot, aku pg beli kat kedai tomyam je...aku dah banyak kali kaji, kalau set dia tak berbaloi nak amek sbb kita kena paksa makan apa yang ada dalam set tu...memanglah murah sikit tapi kalau tak makan, membazir la kiranya..baik pilih pe yang ko nak, hah, makan le sepuas hati....

Lagi satu feberet aku kat sini, Spicy Prawn Fried Rice with Sambal...sambal dia tu yang aku takleh tahan sedangkan sambal belacan je pon..huhuu...aku akan order nasi ni atau nasi yang dengan chicken black pepper tu...ikut mood...tapi stkt ni dah 3kali bawak Akeef (bila dia dah pandai makan nasi), aku wajib orderkan untuk dia nasi udang nie..gila demand anak aku..suap nasi putih ngan sup stimbot tu dia xnak...makan la..janji tak meragam...


Mula2 makan nasi, bila air sampai, dia mula buat perangai konon2 macam pedas sangat....


Tapi banyak la gak dia makan...separuh makan nasi, separuh makan stimbot sebab de noodles...

Jellymushrooms tu kegemaran kami...liat2 krup krap dapat kunyah...fish noodles pon kegemaran, fish glue pon kegemaran, eh, banyak la kegemaran2 kami semua...kalau ikut, semua nak order....tapi no.1 kegemarannya adalah ini....




Bangla tu selalu bengang sbb aku 3,4 kali minta tambah sos cicah nie...terasa2 kat tekak...oucchhh...sapa ada resepi??

November 27, 2012

Lempeng Durian

Akhirnya selesai gak aku melempeng....

Dah dekat sebulan belajar baru arini nak melempeng sbb memacam benda asek tak cukup..haha...Lempeng aku ni senget benget sbb pan kemain besar..pandai2 ejas pon tak berejas gak...kesudahannya kembang kempis kembong...kembang kempis kembong durian crepe aku nih...hehe...skang ni menda ni tgh lepak dalam peti ais...aku tgh tunggu Mr.MHR balik sbb dia yang perli2 pegi belajo beria2, tapi crepe beli gak...hah, dah siap nih!!


Kalau tak reti buat, pegi la beli kat Mid Valley atau Ikano tu..kat Sg. Wang pon ada..tapi sbb susah parking aritu aku meraban ke Ikano tapau 2 bungkus 10 biji sekalik...skang ni kalau nak, aku bancuh sendiri je sbb aku dah beli 7kg macam2 jenis tepung stok dalam rumah nie...kalau pg beli, mau ada yang naik antu...aku tak amek order lagi untuk Durian Crepe ni sbb tggu pan saiz ngam2 sampai dari Langkawi...hahaha...syok tak alasan macam nie...okay, ciaoooo....

November 25, 2012

Bihun Goreng Singapore



Dah lama tak hapdet masakan...tadi subuh2 dah duk masak kat dapur sbb semalam kedai tomyam tu cakap Bihun Goreng Singapore xde dalam menu dia..okay, i paham..so, balik masak sindri...


Abaikan potongan telur yg gedabak2 tue.. :)

Nak resepi? hehee...nah, amek la...cecampak macam biasa...

Bihun
Carrot 
Cili Merah 
Bahan Tumis:
Bawang Merah
Bawang Putih
Lada Hitam
Udang Geragau

* tumbuk ye...jangan malas nak tumbuk..kalau blender, xde kick... :)

1) Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis tu sampai garing.
2) Masukkan lauk2 ikut suka..Aku letak potongan ayam je...itu je pon yang ada.. :)
3) Perasakan dengan garam dan lada sulah
4) Masukkan bihun dan kacau sampai masak.
5) Siap! dan bolehlah dimakan....


Hahaha...hangin je baca resepi macam nie..alah, boleh la tu untuk darurat...takyah membazir2 sangat nak semua kelengkapan ada baru nak memasak...yang penting ada rasa dan makan bersama-sama keluarga tercinta...

November 15, 2012

Promo Lagik...

Ingat entry yang baru je aku buat pasal impian? hahaha...aku mmg bajet ramai org nak ingat pebende yang aku post sbb aku kan blogger popular...lalalala.....okay, punya la berderet impian (yang tak perlu dibayar) pada mulanya, salah satu dah kena bayar tadi..hehee...aku dpt la merebut tiket promo yang Pak Tony buat tu...dan dapat pergi bertiga dgn yg tercinta2... huhuu...macam la selama ni tak pernah bercuti bertiga kan?


Aku dh 3,4 hari dah duk tgk je website AA tu..tgh me recce la kemana arah tujuan aku...aku mmg xmo dah pg hindon hokay...aku dah jemu..lagipon semua benda dah mahal sbb ramai org mesia pg sana..dulu memula aku jual kain, ulang alik setiap 3 bulan sekali takde masalah pon...la ni rege bilik bajet pon sama rege ngan Grand Cont sedangkan sana kan Indonesia...so, keputusannya, babai indon..Jakarta & Bandung to be exact.. :)   Kalau pasni, de org nak belanja (berharap), aku cr tiket pg Bali...pastu nak duk villa yang pool dalam rumah sama2..de pondok massage depan pintu masuk villa...semua benda org hantar..xyah susah payah cari supir...hahaha...sebab tu aku 'berharap' de org belanja...

Aku dh lama tak meniaga kain sebab kain mahal...kalau modal sepasang dah dekat RM80, sapa nak jual...baik beli kat jalan TAR je..RM50 dah siap jadik baju...pastu org sume duk sebok2 kata Vietnam syurga kain plak..aku pon berusaha cr tiket murah..dekat 2 tahun lopong...asal nak beli je, kua la gamba lebah tu..mcm la aku heran nak tgk gambo dia kat screen ni kan? :)  Jadi, setelah 2 tahun, usaha aku menjumpai jalan penyudah...2 tahun ye nak cr yg murah...kalau aku billionaire, esok nak pg, skang ni aku beli tiket...xde nak penat2 bertunggu tangga depan laptop nih...

Sorry seperti biasa, entry melalut lebih seronok...okay, aku dah dapat tiket pg HCMC...yeay!! rege boleh la aku anggap murah untuk kami bertiga..takkan nak tunggu RM3 kan..tak berjalan la gamaknya kalau nak yang murah nau....tapi aku lom beli beg + makan2...nnt pas bonus baru beli beg..hehee...aku berharap kainnya sangat murah sbb aku mmg nak start balik meniaga kain di kantor... :)


November 8, 2012

Impian

Aku ada banyak impian yang aku nak dalam idop nie...korang pon sama kan? tiap2 hari ada je impian baru yg mana akan menjadikan value added kepada impian sedia ada yang belum tercapai...hah, gila ada word marketing aku bagi arini....tapi apa salahnya berimpian..bukan kena bayar..proses pembayaran hanya terjadi bila kita nak capai impian tu...sebab dari beratus impian kau tu, mungkin 2,3 je yang tercapai kan...okay, berbalik kepada aku..aku..aku... :)

Aku ni makan gaji...jadi walaupon impian aku ni kenkadang melampaui batas, tapi aku tetap tak ubah impian2 aku tue...sbb makan gaji tak bermaksud aku takleh gapai semua impian aku (semua tu yang mana majoritinya adalah tak tercapai akalmu) tu...impian aku yang pertama mula2 aku pasang time masuk keje, aku nak beli Langkawi..hahaha..ko ada? masuk keje gaji start RM1200 aku trus psg impian nak beli Langkawi..time tu Che Det memerintah...kalau dia dgr, mau 7,8 kali dia pengsan bangun balik pengsan bangun balik dgr impian aku,..tapi apa aku kesah..nama pon impian kan...suka ati aku la...hehee..okay, kembali ke alam nyata...

Aku kemudian pasang impian nak sambung belajar kalau takde orang masuk meminang lepas 2 tahun aku keje...hahahaa..yang ni impian gila..boifren pon xde, tetiba berharap org masuk minang...boleh gila kalau mak aku tau impian aku time tue...jadi, oleh kerana takde org meminang, maka aku sambung belajar..hah, kan tercapai 1 dah impian aku...walaupon penyebab aku sambung belajar tu adalah mereng sket...

Bila aku dah belajar, tahap kepenatan adalah melampaui batas...siang keje bagai nak rak, kul 7 dah kena ada dlm kelas...aku keje ofis yang deal ngan public..makna kata takde la nak bersantai2 nih..bila dah penat keje belajar keje belajar, aku pasang impian nak bercuti kat tempat yang best2...aku belajar dibiayai...jadi, duit gaji tu mmg untuk aku je...time tu banyak flight murah2 ke luar masuk negara nie....1st time aku pergi 'melancong' obersi adalah ke Jakarta...aku ikut pakej...hah, org kaya je ikut pakej nih...hahaa...time kat sana tu, aku pasang impian nak dtg lagi..sbb 1st time aku pegi tu, aku bwk duit RM350 je..aku taktau apa nak beli time tue...so, mmg kena repeat la kan..jadi, untuk membolehkan aku mencapai impian nak pegi lagi tu, aku berniaga kecil2an kat opis..aku jual kain pasang...untung sikit2 tu aku kumpul dan membolehkan aku pergi kali kedua...tercapai kan?

Bila dah kawen dan ada anak, impian aku lagi mengganas...kalau aku tak mampu, aku de backup..hehee..yang ni aku suka...tapi selalu backup bab makan je..bab lain, tak dapat...impian aku seterusnya nak beli rumah banglo...walaupon kalau ikut gaji aku layak beli rumah flat je, tapi aku tetap jugak nak beli banglo... :) sila percaya...dan tlg ingat, angan2 tak perlu dibayar.. :)   tapi aku rasional...kalau aku mmg nak beli banglo, aku kena banyak menabung...duit gaji mmg ikut saranan AKPK, kena simpan at least 10% dari gaji setiap bulan..takleh usik! jadi, aku cari alternatif lain...meniaga kuih..kalau kita meniaga makanan, untung tu adalah titik peluh usaha kita..jadi, duit jual kuih tu semua aku simpan akaun asing...ini sebab aku nak beli banglo tuh...mesti ada kata aku eksyen nak beli banglo..eh, aku punya impian nih...kalau korang dah de umah besar, alhamdulillah...aku xde rumah lagik...kami masih menyewa...sbb aku tak jumpa lagi tempat utk kami settle down dan membesarkan family...jadi selagi belum jumpa, biarlah aku menabung..manalah tau by the time aku jumpa banglo yang aku nak, duit jual kuih aku dah banyak..so, aku takyah loan ngan bank..boleh bayar rumah cash..pencen bulan2 aku nanti bersih..harap2nya...

Yang paling terkini, impian aku nak pergi melancong ke luar negara bertiga..indonesia dgn singapore di luar jajahan..tak kira...impian aku ni nampak macam kelakar..kami tak pernah pergi melancong luar negara bertiga..jadi mmg impian aku nak pegi sebelum kami berempat berlima dan berseterusnya....aku xde credit card.. jadi, aku menabung la..dah setahun aku menabung..huhuu..gila sedih citer aku...aku ingat nak pegi Eupore 2 minggu...lalalala..berangan tak perlu dibayar..jangan lupa...:) 

Sebenarnya, aku nak bagitau, kalau kita tgk org lain ada benda2 yang mahal, pergi tempat2 yang hebat, makan kat lokasi2 yang mewah, kita tak perlu terikut2 sangat kalau kita tak mampu...nafsu mmg mudah menguasai...org yang mampu, biarkan..kita ni bukan semua sama..ni tidak..org beli, kita nak beli...orang pergi, kita nak pergi jugak...sedangkan kita tak bersedia lagi...bajet kita ciput tapi impian kita melaut2...impian yang melaut2 memerlukan masa yang bertahun2 untuk diharungi...kesimpulannya, kalau takde duit jangan ikut apa org yang ada duit buat...muhasabah la diri tue..jangan susahkan orang lain dengan keinginan kau tue...apa orang buat semua nak ikut!!


* ooppsss....waktu entry ni publish, mungkin aku sedang enak2 tido berpeluk2 dalam kedinginan malam di Cameron...huhuu...maklumlah, musim ujan kan skang nie..kami pergi bertiga!! ini impian tahunan aku.. :) dan guna duit yang aku kumpul hasil jualan kuih sejak 2 tahun sudah..hahahaa...nnt aku beli strawberry ye... :)

November 6, 2012

Cari Pasal...

Facebook tu tempat perjumpaan dengan rakan2 sekolah, member2 kolej, saing2 U kan? bagus gak ada fesbuk ni..senang kita buat reunion online..aku mula2 dulu pon, bila nampak kawan2 sekolah rendah & sekolah menengah add, wah kemain excited..maklumlah..dah bertahun tak jumpa, last2 senang je boleh tgk rupa online memasing...time dah 'jumpa' tu, mula la borak panjang macam kau ni mmg kamcing gila ngan aku sedangkan dulu, nama aku pon kau tak tau..ye tak? okay, mula2 dulu mmg la aku suka, lelama aku pon nyampah sebab asal aku post je, mesti nak komen..at least akan komen "tulah pasal"...hah, memang aku SUKA sangat kalau org komen cenggitu....sebab tu aku remove..wat semak wall aku jek...

Tadi, aku duk borak2 ngan member aku psl nak beli baju baby, kawan aku update status camni......


Kawan aku yang bernama Lin..yg Mohd tu 1 sekolah gak..tp dulu aku tak pasti kat mana kewujudan dia...kalau aku la update status mcm ni pastu ada yg rajin komen macam ni, hah mmg aku bagik cukup2...asal org update status, ko nak komen..pastu org pon serba salah dan terpaksa libatkan kau dalam aktiviti yang dia sedang buat..bila org pelawa, kau jawab mcm hampas...eh, kemon la...mencari pasal menyakitkan hati orang pahal? kalau kau mmg xde keinginan langsung nak join apa orang tu buat, takyah la peramah sangat...siap cakap apa punya member sekolah...pastu gelak sorang2..aku tak jumpa pebende yang kelakar kalau stkt kawan aku ni update dia makan kat restoran Jintan Manis tue...aku rasa budak ni tersedak jintan la agaknya..tu yg bebal len macam...

emo aku mlm nie..tgh type minit miting tp tak jumpa jalan pulang... :)


November 4, 2012

Pakcik Monang Moto!!

Ingat iklan power root dulu tu? pakcik monang moto...arini pakcik monang yo...monang moto mesin...jadi la mesin basuh..sonang la makcik kau nak membasuh baju seminggu sekali ni ha..kalau tak, mau solang duo haghi makcik berhempeh puleh basuh baju guno mesin lamo yang pakcik boli dulu tue...dah ado mesin baghu ni hah, sonang la makcik kau nak membungkang tgk adam hawo haghi2..cuci baju ujong minggu yo....


Kualiti gamba guno ipad canggini la goman eh..guno kemro, lawa gak an... :)

- Posted using BlogPress from my iPad

November 1, 2012

Kealpaan...

Zaman skang semua sangat taksub dengan social networking...kalau kau xde akaun facebook, kau paling kuno okeh...kalau x penah register twitter kebarangkalian kau nak digelakkan memang besar nisbahnya..tu belum lagi kalau ko xde akaun ym la..bbm pin la..kejadah haram semua....kalau kau still pakai nokia 3210 sedangkan org lain berebut2 pakai smartphone, dah tentu org taknak kawan sbb kau xleh nak di Whatsapp...hebat ke ada benda2 nih?? Aku rasa kalau ko terdesak tgh cari bakal suami atau bakal isteri, silalah...tapi kalau ko dah berlaki berbini beranak pinak, apahal nak taksub sangat duk add segala jenis orang?..tak cukup tu..kat ofis pon nak berYM la..berwhatsapp sedangkan tempat duduk kau ngan org tu sebelah je?? tolonglah...benda2 ni banyak tak baik dari yang baiknya..berapa ramai dah bercerai berai sbb benda2 nih...semua muda2...ikut sangat nafsu kan..aku banyak dah dengar citer2 macam nie...real life bukan baca novel atau nukilan2 kat forum2 ye..

Ada yang bercerai sbb duk galak ber'bbm' ngn jantan satu ofis...alasan tido asing ngan suami sbb nak berpisah susu badan ngan anak...tido bilik asing2..sudahnya laki tangkap subuh2 tgh duk berbisik2 ckp kat henpon...bila tanya, bininya jawab tengah tanya kawan dia Subuh masuk kul bape? tuihhh....kalau aku laki tu, aku terajang je...sbb tak puas hati, cerai...

Yang gila berYM kat ofis pon kemain ramai...pagi2 dtg keje dah focus dpn pc..bukan buat keje, tp duk check semua msg YM yg tak sempat baca sebab kena balik awal...duk bersayang2 ngan lelaki atau betina lain...mmg patut panggil camtu sbb kalau lelaki atau wanita, sifat malu pada Allah tu ada..ni sbb tak malu la jadi camnih...macam mana la perasaan dorang agaknya..tak rasa bersalah ke pada pasangan..tak malu ke pada diri sendiri...tak terfikir ke pasangan kita pon boleh buat balik kat kita..kan karma...what goes around comes around...

Whatsapp plak boleh tahan gelenyar...word kelantan aku tubikkan nih...duk sengih2 melayan org anta msg...bini orang whatsapp laki org..kira hebat la boleh men menatang tuh?? kat ofis aku ada sorang...kalau balik rumah pakai nokia lama je..kat ofis ada sorok Galaxy Note hokey...dalam drawer...so, balik rumah xde la benda yg laki dia leh jumpa kan..sbb semua simpan kat ofis...

Bagi aku tak salah kalau ko check telefon pasangan ko tiap2 hari...sebab dia tu yang akan sehidup semati dgn kau...kau kena tahu segala aktiviti dia..jangan biar lepas laku bila berjauhan dengan kau...dan sangat tak salah bila ko menyebuk amek tau mana gaji pasangan kau pergi tiap2 bulan...gaduh awal2 je..lepas tu segala benda dah xde rahsia...kalau tak, mcm tulah jadinya...duit gaji boleh beli harta rahsia yg kemain mahal...apsal boleh jadi mcm ni agaknya..

Benda2 IT ni mmg la bagus dlm kehidupan dunia moden nih..tapi jangan la salah guna...beli benda canggih2 utk mudahkan kerja, menyenangkan hidup...yg pergi cari susah nak menghancurkan hidup apahal...mcm org gila tak tentu arah kalau dpt berinternet..sampai lupa keliling...asek picit2 atau tekan2 gadget je mcm org sawan...baik ko duk dalam utan kalau suka sangat tgk benda tu dr tgk orang...sudah la...membazir masa je idop dalam kealpaan tuh..kalau ko takde duit, kawan2 sosial ko tu ke nak bagi duit?..bila ko lapar, ko bbm ke, sms ke, whatsapp ke kawan ko tu, sampai ke nasi depan mata kau? ada? hah....pegi la picit tepon ko tu sampai kua nasik...

* ini peringatan untuk aku..kalau korang nak beringat sama pon apa salahnya...pasni taktau apa jenis mak datuk yang nak muncul meranapkan kehidupan muda2 mcm kita nih...kalau korang tgh buat, berhenti kan lah benda2 lagho nih...kalau korang tak buat, alhamdulillah....semoga kita semua sentiasa terpelihara daripada benda2 tidak baik...


October 30, 2012

Our Chapter THREE


3 tahun yang lalu, tarikh inilah aku dinikahkan dan sah menjadi isteri kepada Mr.MHR...banyak juga onak duri yang ditempuhi sampai hampir2 give up..dengan penatnya..amarahnya..semua lengkap...hari2 dah la penat keje, mesti bergaduh je kejenya..selagi tak bernikah, tu la hari2 masalah yang ditempuhi...dugaan la katanya kan...aku hampir2 dah malas nak pk pon ada time tu sbb penat...ada je yang tak kena sedangkan persiapan semua dah siap....aduhh..kalau ingat balik, mmg stress... :)



TETAPI



Jodoh tu kuat..maka disinilah kami hingga saat ini...alhamdulillah...hari ini ulangtahun ketiga perkahwinan kami...setakat ni baru seorang Akeef je yang kami ada....Semoga Tuhan panjangkan jodoh kami hingga hujung nyawa & semoga ada lagi zuriat untuk kami... :)




"Manusia Hawa dijadikan daripada rusuk manusia Adam bukan dari kepalanya untuk dijunjung atasnya, bukan pula dari kakinya untuk dijadikan alasnya, melainkan di sisinya untuk dijadikan teman hidupnya, dekat dengan lengannya untuk dilindungi dan dekat di hatinya untuk dicintai "





 

hihihii...feeling2 jadi pengantin lagik skali....


October 21, 2012

Konvokesyen UKM ke 40



21 Oktober 2012

Hari ni tarikh aku terima sijil yang aku belajar dari tahun 2006...lamanya...6 tahun baru abes...xde gambar dalam dewan sbb anak berumur bawah 12 tahun tak dibenarkan masuk...jadi anak dan ayahnya duk tunggu dalam keta selama 4 jam...dari kul 1.15ptg sampai kul 5.30ptg...lamanya...amek sijilnya 2 minit je.. :)

Gambar kenangan kami...meleleh peluh kemain panas tunggu luar dewan...
aku tambah effect kat gambar ni ala2 dslr...aku pakai ixus jekkk... :)


Maka dengan rasminya hari ini aku telah dianugerahkan Ijazah Sarjanamuda Perakaunan Dengan Kepujian...weehooo...perakaunan tuh..tak sangka aku...dulu aku bercita2 nak amek course hotel catering tapi cikgu Add Maths aku tak bagi....puas aku explain kenapa aku nak amek course tu dan penat jugak dia bantah suh aku amek course nie...dah kesudahannya, di sini aku akhirnya...alhamdulillah.....

Okay, nak citer sket...aku pny majlis penyampaian sijil tu start kul 2pm..kiranya kami ni sidang petang la kan..semua graduan disuruh berkumpul kul 1.30ptg kat luar dewan...aku sampai Bangi tu kul 12.45 camtu...huh, kemain terik time tu...batch aku yg sesama masuk ramai dah konvo..kitorang kira yang ketinggalan atas urusan peribadi...semua dah tamat belajar hujung 2011 tp kena tggu convo 2012.. :)


 tu peace mencucuk namanya...apa punya pesen la anak nih...



 kan tepi jalan raya..Akeef lak memacam aksi...



 tgk apa anak aku buat..time ni aku tgh cari kat mana le kawan2 aku...




time konvokesyen semua org mesti nak bagi @ terima bunga kan...Mr.MHR siap suh pilih yang mana nak..tapi aku taknak...sebab tak penting bagi aku..selain rege yang melampau, bukan leh simpan lama...lagi satu, susah nak kelek ke hulu ke hilir...aku kalau boleh nak bawak bagpack sumbat segala benda..hehe...xde makna aku nak jinjing2 nih...puas pusing, aku tetap xmo... :)


 stkt ni aku sorang je ibu antara semua nih..so, aku je yg bawak anak..barulah 'in' kan..konvo bawak anak... 



yang baju putih ber'tie' merah tu tgh ajar kitorang cara2 nak tunduk hormat kpd Canselor..sbb dia sorang je dgr raptai sampai kesudah..yang lain tak dgr, sudahnya cuak..hehe..kiranya revision mode la tuh...tgh2 alam ngajo.. :)


 berpeluh2 temankan ibu tgh panas..pastu berebut nak pakai topi ibu...


aku uplot pic ni sbb nak tgk gambo penuh pakai jubah + topi....itu saje....



* kalau ada rezeki aku nak sambung Master..tapi kalau kerajaan nak sponsor la...makna kata cuti belajar bergaji penuh..lalalala...kalaulah......



October 18, 2012

RFC : Radix Fried Chicken

Jemu ke kalau selalu makan kepsi je? aku jemu tapi kalau dah xde, boleh je..sbb ayam mekdi tak sedap + kurus2 kedekut...sbb tu kalau teringin mmg kepsi je...baru2 ni baca kat paper yg Radix Fried Chicken buka new branch kat Setiawangsa..aku penah makan RFC ni kat MITC Ayer Keroh 2 tahun lepas tak salah...tapi pegi last year dah tutup...time dulu aku pg pon segala benda takde stok..yg ada ayam ngan kopi Radix je..sebab tu la tutup kot.. Makanya, oleh sebab dah dekat ngan rumah, ktrg pon seperti biasa la mengisi malam2 minggu kami bertiga...sambil mengisi perut.. Waktu sampai tu, tgk signboard yg letak segala menu tu mcm memberangsangkan..aku tanya budak kat kaunter, "ada ke semua yg kat situ dik? (sambil tunjuk papan)"..."ada kak.." hah,mcm ni baru okais...


ni set asing
CHEESY WEDGES 
rasa sama je mcm kepsi cuma sosnya lebih....



yang organic adalah ayam ye..kentang goreng tanam biasa...




yang ni namanya
LAZIZ BURGER
aku rasa la..hehee...dah lupa...ala2 prosperity mekdi...tp sos mmg melimpah ruah..pueh ati den..















HERBS CHICKEN RICE
boleh pilih original or spicy

dah 2 kali kami pg makan kat sini...Mr.MHR suka sini..lagi 1, ini kan pengusaha Islam dari Kedah nun..jadi, kita pon xde la was2...semua bahan2 dari sana..diusahakan sendiri..maka kami yakin...InsyaAllah...nasi ayam tu sedap sangat...sbb sosnya lain..ala2 sos nasi ayam biasa tu..cuma xde kicap la kan.. :)  makan nasi saja pon dah sedap...plus plak ayam dia diperap herba2...asyikkkk.....cubalah...

 

October 14, 2012

Workshop @ BGRC


Entri pantas nih...selalu aku 4 bulan baru hapdet..ni balik trus hapdet..giless...

Jumaat lepas aku ke Bukit Gambang Resort City untuk workshop keje...Workshop buat ujung minggu & diberi sorang sebilik..so, leh bawak family...tapi urusetia ngelat..kupon bfast setiap bilik dia convert jadi kupon makan family dorang..makna kata peserta je dapat makan, partner tak dapek..lom pape dah tak syok... Masa pendaftaran untuk peserta katanya 3ptg-7 malam...tapi aku kul 6ptg baru gerak dari rumah sbb tunggu Mr.MHR sampai..petang tu plak hujan selebat2nya...maka perjalanan kami sedikit slow... ktrg sampai kat BGRC tu kul 8.15mlm lebih kurang..aku trus pg counter untuk check in sbb kaunter urusetia dah totop...


 


budak baru bangun tido..sbb tu gembira semacam..


Ni reception counter...urusan bg kunci mmg cepat...

Dia bagi aku studio suite kat blok N1, tingkat 4, lot no.1...aku gembira la kan..ingatkan no.1 depan lift..rupa2 paling ujung..sebelah tangga gelap...aku kena jalan 13 bilik nak sampai ke bilik no.1....masuk bilik, aku trus ckp takmo la bilik nie...len macam je...angkat fon bilik tu, xdek bunyi plak..scary weh...last2 call reception guna fon sendiri...aku cakap nak tukar bilik, dia kata okay...so, mengheret la kami semua beg + bakul susu segala bagai la kan...turun balik reception..sampai reception de plak group check in..jadi, kena tunggu..amek nombor giliran ye!! 

Pas settle group tu, budak counter tu trus panggil aku..tak guna nombor dah...dia cakap untuk pakej aku mmg semua dapat studio suite...gamaknya mmg limited la kan..

aku pon cakap le....

"ye la dik...tapi jangan le bagi tempat jin bertendang...depan2 ni kan ada.."


dia jawab.....
"ye puan...tapi bilik tu semua dorang nak check in esok.."


aduhh...takkan la benda2 senang pon aku kena buat kuliah khas kat situ kan...orang yang datang esok yang dia pentingkan..ntah datang ntah tidak..aku yang dah tercongok depan mata ni, dia tak heran plak...aku tetap ckp nak tukar bilik..kalau kena tambah duit pon aku bayar...last2 dia kuarkan layout bilik tunjuk kat aku...hahaa..giler!! kesudahannya dia suh aku pilih bilik mana yang aku nak..hah, kan senang kalau dr tadi terus bagi...rules are made to be broken...lalalalala..... dah tu, dia bagi kunci bilik..hari pon dah dekat kul 10...terkedek2 la kami mengheret beg semula...sampai2 depan bilik, kad kunci tu plak error...kes naya betul..aku dah malas nak pg..Mr.MHR pg ngan Akeef sampai berlari2an..aku tggu beg depan pintu.... pas 5 minit, dapat la kami masuk bilik yang susah nau nak dapat nih..


Aku dah gugel siap2 psl tempat nie...nak makan susah sbb jauh ke dalam..kalau Mr.MHR xde la dia nak kua nak handle Akeef sensorang..jadi, aku dah persiapkan diri!! angkut rice cooker dan perkakasan yg sewaktu dengannya untuk stok 2 hari.. :)







suite ni mmg luas...ramai yang family besar..dorang mmg angkut toto siap2 dari rumah..hampar je kat hall tu..settle...


Sampai bilik, siap pe yang patut, trus tido...sebab dah letih...Esoknya aku pg class la kan..kul 8pagi dah start..subuh tu aku menenggek nasi siap2..panaskan sambal...goreng telur sekali..hehe...peranan tu takleh pass kat orang len...time aku dalam class, nilah aktiviti anak beranak tu..Mr.MHR xmo pg waterpark sbb aku takde..dia kata, lenkali datang lagi br pg waterpark..sbb class abes 4.30ptg..mana sempat nak pg waterpark..



belakang tu la bilik kitorang...


 berendam lama sangat, lapar kan..makan kopok la dulu...



 

 layan perasaan jap...



 

 layan lagik...




okay, sambung balik...ni kolam kanak2...sebelah tu yang utk dewasa..

 


Petang tu abes class, trus balik bilik...ujan kemain lebat...sampai bilik, dua2 ni sedang tido...puas tekan loceng tak sedar2..amboii..kemain bercuti ye...kul 5.30 tu ktrg dah siap nak pg cr makan + jenjalan la kan...ujan tak reda lagi...last2 redah jugak sbb dah lapo...perjalanan slow sebab kete2 tak berani speed kot..jalan licin kan...kitorang sampai Kuantan kul 6.45camtu..tp dah gelap...yg kelakarnya, aku ckp nak pg Tanjung Lumpur, Mr.MHR konfiden set GPS pg Teluk Cempedak..sampai TC tanya aku nak makan apa? kita makan angin laut la sampai kembung..hehee...sudahnya patah balik..mujo la dlm 3,4 km je... sampai je Tg.Lumpur tu, aku mmg dah target nak pg kedai ni..last aku pg tahun 2008 rasanya..waktu tu kedai ni penuh giler orang...so, xde la rezeki...4 tahun kemudian, aku tiba lagik..hehe...

 

 nilah kedainya...famous..sbb berderet kete Q nak parking...


 

tugas aku yang ni la kan...
aku rasa murah sbb dia tulis kat situ contohnya ikan RM4/100g
maknanya sekilo RM40 la kan...
selalunya mesti RM80 sekilo...
sebab tu penuh kot orang kat sini..

pilih2 pe nak, ckp nak masak apa, then sebut no meja...aku turun2 keta trus pg kat tempat nie pilih makanan...bila budak tu tanya meja bape, cakap takde meja lagik..hahaa...budak tu cakap, kena ada no.meja baru leh order...cehh...kan elok ko amek je nama aku trus..tak kesah le aku nak duk mana....




penuh kan?



sian anak ibu..minum air tosong je....


satar ni 3 singgit..


ni menu pertama sampai..
aku order
LALA MASAK PEDAS
tapi tak jumpa pedasnya...boleh la..sebab ada rasa..


KAILAN IKAN MASIN
nampak cam batang pucuk betik tak? hahaa..


SIAKAP BAKAR PETAI
ofkos la nak cuba pebende yg bakar petai tu..aku nak pari tp Mr.MHR nak siakap...mengalahlah kan..dah la kesian jaga anak...kira upah le..sedap! sebab bila bukak je bungkus tu, trus bau petai tu dah kua..aku tak makan petai..tapi bau tu menyelerakan...sambal dia pon sedap...halwa tekak yang nyaman... :)


 

 SOTONG GORENG TEPUNG
Aku amek sotong ni 2 ekor je...maklumlah berdua...badan je besar..makan sikit uols..hehe...tapi sotong dia memang besar la kan..panjang tapak tangan nih...2 ekor hasilnya banyak nih...kalau ko tamak, mau sedulang sampai...






kitorang menunggu sotong..paling last sampai..selagi tak sampai, xmo makan la kunun.tp lala ngan satar kitorang dah balun....




nilah rupa ikan tu bila dibuka...petai semua Mr.MHR tapau dalam pinggan dia...aku amek bau je...mula2 order nasi 2 pinggan..last2 tambah lagi sepinggan...huhuu...

Total rege makan kat sini RM60.80...siap air..bila bayar, budak tu diskaun 80 sen...murah kan? selalu dalam RM100 tak lari la kalau seafood ni kan...Abes dinner, takleh nak jenjalan sebab ujan tak berhenti lagi...jadi, kitorang balik la hotel semula...bawah hotel tu ada amusement park la katanya..de banyak slot machine untuk budak2...kitorang menghabiskan masa kat situ la sampai kul 9 lebih camtu...













main kat sini pakai token...

dah penat main + berpeluh2 si anak, kitorang naik bilik untuk tido...aku masak nasi siap2 sbb pagi esoknya nak buat nasi goreng la cadangnya..sotong tu banyak kitorang bawak balik sebab dah tak larat nak abeskan...bangun subuh tu aku goreng nasi dan panaskan sotong tu..aku pon makan siap2 sebelum pg class..malas nak join bfast kat lobby...

Hari kedua (tadi) class aku sampai kul 1 ptg...abes class aku tak join pon lunch kat situ..sbb nak makan sesama la ngan familyku...balik bilik, dua2 orang ni dah siap...jadi aku mandi, siap2 trus pg check out...

 tengah2 panas...kenang2an kan...



ibu shot jauh sikit untuk memberi kesan kecik...hahaha...

Okay, mungkin kami akan datang lagi...

1) nak repeat makan ikan bakar meletops tuh...
2) nak pg waterpark..peserta workshop dapat 1 tiket waterpark free..

aku tanya kaunter bukan setiap bilik dapat 2 tiket ke? dorang ckp, memang dapat dua...so, mana pegi lagi 1 kan? urusetia...urusetia...dan ni first time urusetia sama ramai ngan peserta...peserta 18 orang, urusetia 17 orang...fuuhhh..terurus sungguh!! kbai... :)



Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...