January 31, 2011

Makan Steamboat @ Jom Priok

Nak sambung citer psl steamboat lagik..

Kan dlm entry jonis tu de cerita psl Jom Priok kan..ha,citernya camni..

Pas ktrg kua dr beli2 barang kt dalam market Carrefour tu, ktrg pon pegi la menuju ke restoran Jom Priok yg mmg ada dlm Carrefour tu..Sampai2 depan pintu tu, xde sapa2 pon greet..aku relax je sambil capai flyer yg dia mmg letak kat stand depan pintu.. ala2 jonis gak tuh...

Pas seminit ada budak waiter tu dtg tunjuk tempat duduk. Oleh kerana malas nak jalan jauh2, ktrg trus duk kat meja yg paling dekat ngan pintu td. Maybe sbb mengusung stroller Akeef. So, xmo masuk dalam2..

Aku capai la menu yang waiter tu bagi. Belek punya belek2, tak jumpa apa yang aku cari. Last2 kena tanya gak...

Aku : "Dik, steamboat xde ke?"

W : "Ada kak.. buffet.. RM23.90 utk dewasa. Rm13.90 utk kanak2 (sambil pandang Akeef)"

eh, anak aku yg 6 bulan pon kena caj ke? bia betol kedai nih??
tanya lagik...

Mr.MHR : "Steamboat ni xde set2 ke dik? ala carte ke...takkan nak makan buffet lak.. banyak sangat..nak makan sikit2 je..."

W : "Combo set kalau wiken ni dr kul 10 pagi sampai 12 tengahari je. Kalau wikdays, lama sket.. kul 10pagi sampai 5petang. Baik Abang amek buffet ni..ada macam2..nasik goreng cina, mihun goreng, sotong, ketam, bla bla bla....Kalau Abang nak amek buffet utk sorang pon boleh gak tapi TAKLEH share2..kena makan sorang2 je.."

hahahahaa...part ni mmg lawak giler..pebende bongok la rules kedai nih...siap nak halang2 customer xleh share..ko ke yang bayar hah?

Aku : "hurm, xpelah dik. kitorang pg kedai yang boleh share la. tak jadi la makan kat kedai nih.."

W : angguk angguk sambil kutip balik menu...



Tak ke pelik kedai nie..Kang bila aku start topik nak sokong Melayu berniaga, tingat plak pasal botol susu..Mana boleh paksa2 org amek buffet kat kedai kecik2..choice tak banyak..tak berbaloi..nak carik duit bukan main susah. ingat aku nak sepah2kan je kat korang ke bayar benda yg kita tak makan..

Kepada sapa2 yang meniaga kat luar sana, ini pesanan khas dari aku (tiru mak aku pny ayat..mak aku tukang masak tersohor di wilayah maju ini hokay..hehee..)

"kita kalau meniaga, jangan letak harga tinggi2.. tak ruginya kalau jual murah2..kalau kita jual mahal, mmg kita untung banyak tapi org akan datang kedai kita sekali je..kalau kita meniaga murah, kita untung sikit tapi orang akan datang makan kat kedai kita hari hari..jadi kita meniaga pon happy sebab hari2 makanan kita habis dan orang ramai datang kedai kita. kan lebih BERKAT rezeki yang kita dapat.."

hah, tak reti2 lagik....

Makan Steamboat @ Johnny's

Setelah seharian suntuk berhadapan dgn hujan yang turun tak berhenti2, tiba2 perut berbunyik2 minta diisi dengan makanan berkuah. Fikir punya fikir, tetiba terasa nak makan steamboat. hehee...

Aku : Yang, kita pg makan steamboat nak?

Mr.MHR: kat mana nak cr steamboat hujan2 nie? sian Akeef nak jalan ujan2 ni...

Aku: ala..kat jonis kan ada...kita amek yg set je..xyah amek banyak2..huhuu..(ayat nak bagi yakin bahawa kat jonis tak mahal)..takpon kita pg Jom Priok kat Carrefour nak? aritu ada nampak flyer yg dia bg tue..jom la try...

Mr.MHR: okay...pg siap..

Aku: ??? terus setuju??hahahaa....

Jadi, lepas je solat Maghrib, ktrg pon memulakan usaha mencari steamboat. Mula2 pg Carrefour sbb selain nak makan, nak beli barang keperluan dapur sket. Pas abes tu ktrg pon pergi la ke Jom Priok..huhuu..tak boleh blah...aku citer kat entry len la pasal Jom Priok nih...sambung pasal jonis..

Ktrg kua dr Carrefour dan menuju ke Alpha Angle...kat sini je yang paling dekat...seb baik waktu ktrg sampai takde org Q kat lua jonis tue..Jadi,laju je dorang layan ktrg nie..


Anak ini sgt excited...hehee...
syok agaknya dah lama tak bawak berjalan..


Mr.MHR yang kena pegang dia..
meronta2 nak pegang periuk sup tuh..

ha,tak dapat periuk, sudu pon jadilah..


Okay,dah letih..
minum susu ye...


Oleh kerana malas nak pilih2, order yang Set B tu je..
RM29.90++


Alhamdulillah...habis dan kami berdua kenyang...
Akeef kenyang minum susu..balik umah Ibu bancuh nestum + biskut..
tido sampai pagi..xdek banyak citer...hehee..
atas ni pic Akeef tgh main2 ngan budak sebelah tingkap..
budaknya dah besar...bila mak dia suh bersalam,
dia plak pegi cium tangan Akeef..
aduhai... :)

Black Pepper Chicken with Rice..
* yang ni aku order time makan ngan K.Nurul aritu...
kategori gambar menyebuk..hehee..

*nota iringan:
kalau present Jcard waktu nak bayar, akan dapat diskaun 10%..tp skang jonis ni dah bijak..kalau set, TIADA diskaun...hanya ala carte saja ada diskaun..ceehhhh....


January 28, 2011

Milo Fuze Jam Pack


Milo Fuze ada buat contest... dgn main game je korang boleh menang 40 ribu..huhuu....sonang eh nak dpt duit skang nie..main game pon leh monang....

Game ni nak identify sama ada adakah korang ni The Pretty? The Shy? Or Mr. Ampu? hahaa... nak tentukan pon dh de game...

Antara hadiah2 yg ditawarkan adalah......

4x Macbook Air 11.6-inch 64GB
4x iPhone 4 16GB
4x iPad 16GB WIFI +3G
5x SONY Play Station 3 320GB
3x iPod Touch 32GB

ada lagik...

5x iPod Shuffle 2GB

hah, apalagi...sila click link di bawah & participate!!!

What's better than a more jam-packed with great Milo taste you know and love? Well, Apple prizes like Macbook or iPhone of course. Click for more info! #MiloFuzeJamPack

tuah ayam nampak di kaki...
mungkin tuah korang nampak kat plastik Milo...hehee...

Muffin Chocolate Chips

Sempena hari Jumaat yang mulia ini, aku bermurah hati nak bagi resepi muffin..hahaa...macam poyo kan..macam la korang xleh google kat mana nak dapat resepi muffin..tp resepi yang aku bagi ni ikhlas dari hati..sebab banyak yg aku dah alter..maklumlah, banyak resepi yang aku jumpa kat internet ni, mesti ada satu bahan penting yang dorang tak ubuh..so,resepi tu tak lengkap la kiranya.. ni aku nak bagi resepi lengkap nih...hahahaa....sila percaya!!!

Bahan2:

A) Bahan Kering
2 cawan tepung gandum / tepung naik sendiri
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
* kalau pakai tepung naik sendiri, benda2 ni xyah le ubuh ye..
1/2 sudu teh garam
2 cawan gula kastor / 1 1/2 cawan gula pasir
3 sudu serbuk koko

B) Bahan Basah
1 biji telur
3/4 cawan air panas
3/4 cawan susu cair/susu segar
1/4 cawan minyak sayuran (guna minyak masak biasa pon buleh...)

C) Bahan Tambahan
3 sudu besar chocolate chips


Cara2 memasak:
1) Panaskan oven - 200'c
2) Satukan Bahan A dalam satu bekas dan gaul rata ( jangan gaul lama2)

3) Buat lubang di tengah2 bekas tue...
4) Pukul telur tu sikit ngan garfu..just untuk satukan putih telur dan kuning telur je..Tuang dalam bekas yang ada Bahan A tadi.
5) Masukkan semua Bahan B (kecuali minyak) dan kacau rata.
6) Masukkan minyak dan kacau lagi sikit.
7) Akhir sekali masukkan chocolate chips.
8) Tuang adunan ke dalam acuan muffin. Isi 3/4 acuan je okay...
9) Bakar selama 18-23 minit pada suhu 185'c..siap!!.


Measuring Cup ni aku beli yang murah je kat Mydin..
RM3.90


Ni keadaan adunan sebelum dimasukkan ke dalam oven..

muffin chocolate chipsTarraa.....
nampak macam muffin kat La Boheme tak?
huhuu....

Aksi Manja Si Handsome Jr...huhuu..

Anak Ibu ini sangat baik semenjak 2 menjak nie..elok je golek2 depan TV sambil tggu Ibu dia masak2...bila panggil je, laju je toleh + sengih..macam tau2 je org nak amek gambar dia...

Antara aksi2 yang mencuit hati kecilku...huhuuu...




tercabut2 tali barut..
aktif sangat pusing2..

Sian Akeef kena main2 sorang2..xde sapa2 nak teman dia...berdikarilah wahai anakku ye...

dan ini hadiah untuk Akeef..
sbb Akeef jd budak baik time Ibu dia sebok membakar muffin...

(^_^)

January 27, 2011

Sup Tulang Power

Misi cari makan lagi...

Kronologi:

27 Jan 2011 - 7.45 pagi
~ pegi beli sarapan (bihun goreng) kat cafe...makan..makan..makan...abes...

27 Jan 2011 - 9.00 pagi
~ "Attention, arini ada meeting ye..sila ke Bilik Mesyuarat sekarang...
~ masuk bilik mesyuarat, ada nasik lemak + telur mata + milo 3in1...
makan..makan...makan..abes..


27 Jan 2011 - 11.30 pagi
E ~ weh, arini kita lunch apa? macam dah kenyang lak...kita makan ringan2 jelah..
A ~ a'ah kan..dpt makan mcm sup2 je pon ok gak...
F ~ okay..jom kita cr sup2...

kesudahannya, ktrg pg makan bihun sup kat kedai yang dinamakan Sup Tulang Power..lokasinya kat Pintu 1, Putrajaya..dekat jelah...sampai2 time tu br kul 12 tgh..xde org lagi..ktrg pon order la 3 mangkuk bihun sup..1 sup bihun sup daging 2 bihun sup tulang..pas 5 minit, 3 mangkuk bihun sup pon sampai..masalahnya, tiga2 mangkuk daging.. bila tanya, bibik tu jawab "tulang ngan daging memang masak sekali dalam 1 periuk.. abes tu apa motif ko letak menu asing2??

malas nak layan bibik tu, ktrg bismillah & makan..sedap...patutlah bibik tu berlagak..dlm ktrg menelan bihun yang panas tu, kedai tu dah start dikerumuni orang ramai...ramai peminat sup ni rupanya...


Sambal Kicap
podeh gilo..den ubuh satu sudu stongah...
nak nangis ngaso eh...


Nasi Lemak Kosong
sedap...
ktrg amek sebungkus..
nak rasa je...
RM 1.00


Limau Ais ni regenyer RM1.50
air kosong + limau sebijik je pon dah mahal skang nie..
air lagi mahal dr rege nasik lemak tuh..


Bihun Sup Daging
RM 4.50




Kalau ada yang terasa nak makan bihun ni boleh la try pegi..kat traffic light Pintu 1 Putrajaya, belok kiri. Depan sket kedainya..sebelah Balai Polis dan sebelum Medan Selera Dato' Abu Bakar Baginda..tp kalau ikut aku, sokali jolah den poie makan kek situ...sombong...

ciaaooo...

Kategori Tepung

Hari ni nak wat entry pasal tepung plak...semenjak berkecimpung buat kuih nie, banyak benda kena kaji pasal tepung nih...apa kena tambah nak bagi gebu?apa kena kurangkan nak elakkan kuih mendak?berapa banyak baking powder kena tambah?ishh...macam2 persoalan dlm kepala time nak sukat tepung nih...

So, operasi menggoogle pon dijalankan...hehee...search punya search jumpa la satu blog tu yang ada penjelasan terperinci tentang jenis2 tepung nih...so,boleh share ilmu tu sama2...



Tepung High Protein (Tepung Roti)
Di kenali sebagai tepung roti kerana kandungan proteinnya yang tinggi. Gluten di dalam tepung memberikan kekenyalan (elastik) pada roti apabila di uli.
Kegunaan : Produk-produk pastri seperti roti, bun dan donut

Tepung Low Protein (Tepung Kek / Superfine)
Di kenali juga sebagai tepung kek atau tepung Superfine, tepung jenis ini mempunyai kandungan protein yang rendah, lebih ringan dan tidak memberi kekenyalan pada kek atau pastri.
Kegunaan : Produk-produk pastri seperti kek, kulit tart dan pai.

Tepung Naik Sendiri (Self Raising Flour)
Juga sejenis tepung kek tetapi kandungannya telah di campur dengan serbuk penaik dan soda bikabonat jadi tidak perlu menambahkan lagi serbuk penaik.
Kegunaan : Produk-produk pastri dan kek

Tepung Red Rose (Cookies Flour)
Tepung red rose atau di kenali dengan tepung cookies. Kandungan tepungnya telahpun di campur dengan tepung jagung dan bahan perangup. Tepung jenis ini lebih halus dan ringan dan sesuai untuk membuat pelbagai jenis biskut. Tepung ini juga boleh di tambah dengan tepung kastard, tepung jagung, tepung ubi dan perangup biskut mengikut sukatan pada resipi.
Kegunaan : Produk-produk pastri dan biskut

Tepung Serbaguna (All Purpose Flour)
Tepung ini banyak di dapati di pasaran dan harganya lebih rendah seperti cap wau, cap kunci dan cap sauh. Mempunyai kandungan protein yang sederhana dan sesuai untuk semua jenis kuih-muih, pau, kek dan biskut. Tepung jenis ini perlu di tambah dengan serbuk penaik dan di ayak 2 atau 3 kali jika ingin membuat kek atau pau.
Kegunaan : Semua jenis kuih-muih, pau, kek dan biskut.

Tepung Hongkong (Waterlily Flour)
Tepung jenis ini lebih halus dan putih amat sesuai untuk membuat kek lapis dan pau kerana menjadikan tekturnya lebih lembut.
Kegunaan : Kek, pau dan bahan campuran untuk kuih muih

Tepung Hoen Kwee
Tepung jenis ini di perbuat dari kacang dan sesuai untuk membuat kuih muih dan puding. Boleh di dapati dalam paket-peket kecil dengan tiga warna seperti putih, hijau dan merah.
Kegunaan : Kuih-muih dan puding.

Lain-lain Jenis Tepung
Antaranya ialah Tepung kastad, Tepung Jagung, Tepung Kentang, Tepung Sago, Tepung Susu. Kesemua jenis tepung ini biasanya di gunakan sedikit sahaja sebagai bahan campuran dalam penyediaan kuih muih, puding, kek dan biskut.

Jadi paham dah la jenis2 tepung ni.. kalau nak buat kuih atau kek pasni mesti dah takde masalah kan...

ciaaooo....


January 26, 2011

Muffin Kiwi & Orange

Cam tetiba je wat entry pasal muffin. Kebelakangan nie aku membuat muffin untuk tujuan catering oleh Busu aku..secara kecil2an je..sbb takde la berapa pandai nak buat yang canggih..hanya menggunakan kemahiran yang ada je..cewahh..hehee..

Tiap2 malam, pas je solat Maghrib, rutin pon dimulakan..sebelum ni pas Maghrib masuk class sekolah..skang ni masuk dapur la gamaknya...

ni antara bahan2 yang digunakan untuk memproses muffin tuh..
beria ia je kalau tgk gambo...


try bakar dlm cup muffin tu tp tak mari la..
wat makan2 kat umah boleh le..
so,hasilnya xyah haplot gamaknya..

ni adalah adunan Golden Orange Muffin yang dah ready untuk dibakar

ni plak adunan untuk Kiwi Muffin...
saje try buat..tp tak kena selera sendiri sangat..
mungkin org lain suka kot...
ni hasil untuk adunan yang dah dibakar tadi..
lebuh senang buat dalam cup kecik...
jimat masa & boleh jual 50sen je..hehee...

ciaaaoooo....

January 19, 2011

Amaran => Tidak Yakin


Pasti anda terkejut dan tak sangka..
Yelah produk Yeos ni kan kita makan sejak dahulu lagi..
Sebagai langkah berjaga2 kena lah kita ada sikap prihatin terhadap bahan2 yang digunakan...
dan yang pastinya minuman di atas ni adalah

"Product Of China"!!!!....

January 18, 2011

Katakan TIDAK!!

Tgh duk baca gosip2 artis kat internet ni ternampak la pic si As Feminin yg latest...So,tetiba terasa cam berada di alam Feminin dulu2...kalau ingat2kan balik time zaman tu, hahahahaa.....takleh nak ditahan2 tahap kesengalan masing2 nak meniru gaya kumpulan Feminin ni..sampaikan baju raya pon nak tempah ikut paten dorang...

Zaman tu dorang yang paling top hokay..Aduuhhaiii...sana sini lagu dorang. Magazine pun muka dorang gak. Album mmg terjual beribu2 unit. Mane taknya, zaman tu budak2 sanggup beli. kaset. Kalau dah album terjual beribu2 unit dpt lah platinum. Tu zaman dululah. Zaman skrg takdo lagi. Kalau nak lagu.. main download jer.. hahaha...

Tapi kiranya dorang ni berkualiti gak la. Lagu KINI yang meletop letop kebabom tu, si As tu nyanyi guna falsetto tuh. Kalau ada yang nak tiru2 nyanyi, silap2 tak kua langsung suara sebab nak kecikkan ruang udara dalam tekak tuh..hehee...

Ingat2 balik, zaman tu sume jadikan Feminin ni idola..sbb dorang kan cantik2 cam gambar kat bawah nie...mmg pelik la kalau xde yg jadikan dorang idola. Maklumlah, dengan kemudahan internet yang SANGAT terhad time tue, pebende yang dorang buat dirasakan sangat MOLEK..agak2nya KRU jadi jutawan tu sbb dpt untung 'terbitkan' dorang ni kot kan...

Tapi itu dululah. Pas berkahwin & beranak pinak, masing2 mendiamkan diri dari bidang seni. Yelah kan..bila dah kahwin, kita kena ikut keputusan suami. Kalau cam dorang ni, mesti suami tak bagi terkinja2 lagik atas pentas tuh.

Dalam2 tak aktif2 tue, muncul plak si As tu dlm program Serasi Bersama baru2 ni kat Astro Ria tu..Terkejut tgk gambarnya yang terbaru..hahhhh??

Maybe dia sangat happy melayari hidup berumah tangga dengan anak2 dan suami tercinta. tapi tak sangka pulak sampai macam ni sihatnya...

Kesimpulannya, aku xmo join group kau As ooiii.... aku akan berdiet seketat2nya bagi memastikan kita tidak serasi bersama..maaf!!

Mr.Kabab & Biryani Restaurant

Aku ni x berapa la laju sgt menghapdet blog...so,kekadang macam lambat la sket cerita2 baru yang dihapdet...hehee...

Semalam, seperti biasa bos xdek..aku & geng2 makan meneruskan perjalanan mencari makanan.. :)

Belek2 blog org lain, terasa nak pg makan kat Mr.Kabab & Biryani tu plak...dekat je dari office nih...10 minit dh sampai..


di atas ini adalah senarai menu

dan......

di bawah ini adalah pilihan2nya

l
l
l
l
l
\/

Nan Cheese
RM 4.00

Barbican - Apple
RM 4.50

Pineapple Juice
RM 6.00

Chicken Mendi
RM 12.00

Beef Kebab With Rice
RM 15.00

Chicken Boti

Selesai..... (^_^)

Jumlah bil keseluruhan utk 3 org makan nih = RM 52.50...

apa yg bestnyer kat kedai nie, takdek tax2 ni bagai...macam kedai dulu2..bayar apa yg kita makan...ni jgn macam satu kedai satay TERKENAL konon tuh...dah le satay mahal, ada lak service tax 6%..ntah apa yg diservis pon taktau...

January 10, 2011

Makanan Western.....HR Steak

Kalau nak makan western food yang sedap dan banyak dan berbaloi2, pergilah ke Kg.Baru Kuala Lumpur...macam2 jenis western food yang boleh dipilih...ada banyak kedai yang menawarkan hidangan sedap2 nih kt situ...

Selalunya aku akan pg ke HR Steak kt depan Wisma Hijrah tu..dr dulu sampai skang...aku rs makanan dia sedap & worth for my money..hehee...

Sabtu baru2 ni, aku & Mr.MHR pegi lagi makan kat situ...last pegi time mengandung 5 bulan aritu..ni Akeef dah genap 5 bulan dah...5 bertemu 5.. (^_^)

Mushroom soup ni mmg appetizer la kiranya..wajib.. :)

Grill Fish Combo
~ grill fish + prawns + black pepper sauce ~

Mix Chicken
~ chicken + beef + black pepper sauce ~

Chicken Combo
~ chicken + lamb + prawns + black pepper sauce ~

Fries ni pon sodap...hehee..

Akeef tu dilakonkan sahaja...xdenyer nk bg ice..

Ni plak Cowboy Chicken Chop yg dah abes...hehee..

Sebenarnya pics ni semua campo koleksi dulu2..xkan ktrg berdua je tp makan kemain...hahahaa....

Kalau korang betul2 nak makan yg sedap + murah, disyorkan pergi..bila lagi nak sokong orang Melayu berniaga kan.....

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...