November 29, 2010

IKEA's Sweedish Meatballs

Misi memakan meatballs.. 2 hari pujuk Mr.MHR pg IKEA tuk makan meatballs nie...Actually, aku x penah makan benda nie...cam tetiba je teringin nak makan meatballs...

bergambar 'kenangan' dulu..hehee...

dah ready nak masuk dalam...

Meatballs With Fries
RM 10.00

Chicken Wing
RM 9.00


Daim Almond Cake
RM 5.00


Ibu, Ayah dan Anak yang sudah kenyang..
burrpp...alhamdulillah...

November 28, 2010

Rendang Ayam Cili Padi

Cubaan pertama memasak rendang...

Raya haji yg lepas, x puas rasanya makan rendang...
So, pas je balik keje ari Jumaat tue, pg beli barang2 tuk wat rendang...
Pas maghrib aku pon bertungkus lumus memasak rendang..
1st try ni weh...hehee...
Selepas seketika......

Tadddaaa........


November 26, 2010

Sesi Bergurau - Part 1

video


Bila cuti hujung minggu, kami selalunya memang lepak rumah je... Yelah, hari2 biasa letih berulang alik jauh so weekends kitorang melepak je.. Ni antara sesi gurau senda Akeef ngan Mr.MHR kat rumah... :)

November 25, 2010

L.O.V.E


It doesn't take a reason to love someone, but it does to like someone.
You don't love someone because you want to
You love someone because you are destined to
It's because you fall in LOVE with them
Then you will try to find a reason
But you will always come up with the answer......
NO REASON

November 23, 2010

Tickets : Tickets : Tickets


Marilah berusaha mencari yang termurah....
Rugilah kalau ada promo tp beli tiket yang mahal gak kan..huhuu..
Chaiyok..chaiyok....

November 22, 2010

Cukur Jambul + Aqiqah + Bertunang

05 Nov 2010

Majlis Cukur Jambul + Aqiqah untuk Akeef di buat pas solat Jumaat manakala majlis bertunang makcu Akeef pas solat Isyak, hari yang sama..fuhh!! berpeluh kami anak beranak....

Mana taknya..semua masak sendiri.. Pak Abu xmo cater2 nih...kurang sedap katanya..Pak Abu cakap,kalau nak cater, lebih baik ajak semua jemputan pg kedai mamak..order apa nak makan,then dia bayar..huhuu..ganeh gak rupanya...

Ramai jemputan yang hadir...yelah, 2 majlis la kiranya...so cam double la jemputannya...start dr pagi semua org dah bz2 wat preparation tuk majlis Akeef dulu...aku sangat berUNTUNG sbb Akeef sangat well mannered..hehee..dia langsung xde wat perangai...baik je..macam paham je yg ayah & ibu dia bz..so, sapa2 yg pegang dia pon, dia relax jer... :)

Majlis berjalan dengan lancar dr pagi sampai malam..so, sudi2kan la tgk gambar2 yg sempat disnap nih..ada byk sbnrnya..tp kita tgk yg penting jelah ye... *peace*

Bekas untuk mencukur jambul Akeef...disediakan oleh Makcu Akeef..

Kenyang perut suka hati..
Baik je anak ibu nie...hehee..

Tetiba je Akeef cembeng..
sebak dgr org marhaban agaknya..


Kami kena buat pusingan 3 kali then baru org tu start gunting rambut Akeef..
motif??

Lenguh Mr.MHR kena pegang dulang tue...
berat nak bawak bekas tembaga...huhuu..

Pelamin untuk Makcu Akeef disarung cincin tp Akeef yang guna dulu..
Tapi Akeef duduk kejap je..tupon sbb nak tido..hehee...

Hahh....dh tertido...cian Akeef...penat agaknya...

Alhamdulillah...
Selamat dah makcu bertunang ye..


Upacara menyarung cincin tunang...

Hantaran yang disiapkan oleh Makcu's Team..
hehee...


tarraaa...
Makcu + Bakal Pakcu Akeef
(^_^)

November 19, 2010

1st Wedding Anniversary

Kali ni nak post entry pasal our 1st Wedding Anniversary..dengan rezeki dr Allah s.w.t, waktu 30 Oktober aritu, kitorang dptlah ke Bandung..alhamdulillah...kalau org x kenal, mesti cakap..."wahh, membazir smpai ke luar negara celebrate anniversary!!"..

hei,jgn tatau..ktrg bukan sesaja pg sana tau..ktrg mencari rezeki..sambil menyambil la...hehee..sbnrnya, aku dr zaman bujang lg duk meniaga kain + telekung Bandung..dan aku plak jenis yg akan pg pilih sendiri kain kat sana then bawak balik jual kt cni..sbb kalau nak harapkan penjual kat sana pos ke sini, ntah pape paten kain ntah yg dorang pos..corak pon tak sedap mana memandang..apatah lg nak membeli kan..hehee...

Actually, tiket ni aku beli waktu aku tgh sarat aritu..sbb dah hampir setahun tak meniaga..pas kahwin trus mengandung..so,x dapek la nk terbang mencari kain..jd,bila check2 planner,pas bersalin,leh crk stok kain baru sbb xde pape yg menghalang time tu..

Kita mmg tak tahu rezeki akan datang bila kan? Waktu Airasia buat zero fare tu, aku x dpt purchase apa2 tiket pon..asal nak byr je, kua la gambar lebah kt website airasia tu..asal nak bayar je, lebah pon kua..so, cam frust, trus malas nak beli... selang 2,3 minggu pas tu, MAS anta email yg bgtau dorang dh buat direct flight to Bandung & tgh wat harga promosi...yahoo!!!

Tak tentu arah mengklik date mana yang nak pegi...puas mengklik, last2 dpt harga yang mmg dirasakan sgt berbaloi... RM300 return..ALL in...hahah..dan date nyer adalah 30 oct - 1 nov 2010..yes!! our anniversary date is 30 october..taarraa....cepat2 call Mr.MHR tny setuju ke tak..Mr.MHR kata okeh...so,trus beli... :)

Weekend tu ktrg pg umah my MIL...bila dgr tiket murah,dorang pon nak ikut..so,dipendekkan cerita, beramai2lah kami ke Bandung..huhuu..

Flight to Bandung delay 1 jam..
nasib baik la KLIA..sejuk sket menunggu..



Ya Allah...peha...
byknya kena work out nih... :(

Waktu landed kat Bandung..
huhuu...dua2 muka senyum je..tp dlm hati bukan main sedih lagik..
akeef x boleh ikut...huuwwaaa..





macett.....



tgh tggu check in...dpt bilik betul2 sebelah kaunter reception..
cam kelakar plak..x penah2 duduk ground floor camnih..




nilah biliknya... Mr.MHR tak pueh ati sbb bilik xde tingkap..
bilik bajet..kenalah tahan...hehee..






otw to Pasar Baru...ni hari ke2..
pic hari pertama x upload sbb dh malam..lotih...huhuu..









Waktu ni kelaparan giler setelah penat membeli kain..
sib baik ada kedai masakan padang nih..huhuu...malatops!!


Posing sementara tggu keta nak ke airport...nak balik dah..


Flight to KL... delay jugak...30 minit..
agaknya MAS xleh bajet estimate exact time kot..
maklumlah..laluan baru..huhuu..

Salted Chocolate Cake

Hehee...best tak tajuk entry kali nie...Tak penah dibuat org buat kek masin tp aku buat...cehh.. Sebenarnya,sbb kek ni jadik salted adalah disebabkan oleh butter yang aku guna tuk buat kek nie..ni sumer salah Carrefour!! buttercup nye stok dh abes kat rak jualan dorang tu..yg tinggal cuma jenama Carrefour..aku ngan yakin pegi la beli butter tup..last2,hah..mendapat...:)

Nak tgk tak camner rupa Salted Chocolate Cake tu? jeng..jeng..jeng...


nilah rupa kek nya waktu mula2 susun dalam kukus...
Waktu ni kek ni rasanya macam biasa..
Maybe sbb koko tu dh serap semua rasa masin, so kek OK!!


nampak tak wap2 tu??
Huhuu..waktu ni bkn men excited lagik...
Nmpk mcm excellent je kek nih...


Hahaa...start kat cni la upacara memasinkan kek telah terjadi...
Waktu wat topping, kena cairkan butter dan masukkan topping...
Kacau sampai berkilat
masalahnya.....
time kacau tu, langsung tak tergerak hati nak rasa sket topping tu..
siap je dh berkilat, tgh tak sabar, terus tuang atas kek...
nak hias cepat2 la konon2...
takut akeef merengek sbb lama sgt kt dapur...

tattadaaa...
hahahaa...kalau tgk rupa, mesti meleleh2 air liur tak sabar nak ngap kan??

November 18, 2010

ASTRO Melampau!!


Melampau!!

Tu word terbaik yg boleh diberi kepada perkhidmatan astro...Rasanya benda ni jadi sebab xde pesaing..macam2 rules yg dorang create...melampau btol!!!mmg kena report..baru ada yg menyesal nanti...tunnggggguuuu......

The Birth Of Muhammad Akeef Mirza

Don't know what's stopping me to create my own blog before.....

Walaupun Akeef dh hampir masuk 4 bulan dlm tempoh 2 weeks lagik, aku nak share pengalaman melahirkan Akeef tempoh hari... tak kira la dh lambat ke apa, yang penting nak share jugak!! hahahaa...

Nie lah fizikal aku time hujung2 ngandung....Bukan men bolat lagik..Tu yg menyebabkan ramai igt mengandung anak kembar...sbnrnya sorang je yg ada dlm kandungan time nie..tapi jd bolat sehat ni maybe sbb suamiku aka Mr.MHR menjagaku bagai menatang minyak yg penuh...sebut je apa nak,semua akan ada dgn 2,3 kelip mata...hehee...

6.50 am : 3 Ogos 2010
Subuh tu, waktu nak turun katil, gerak je kaki, trus dgr bunyik "pop" dan dgn serta merta terjadilah banjir besar..hahahaa...x sempat nk buat apa2..trus jalan masuk bilik air..dr pintu toilet tu,jerit "yang..yang..bangun..i dh nk beranak nih"..hahaa...giler panik... Mr.MHR bangun pisat2..cr wife kat sblh xdek..tgk2 wife dpn pintu toilet...huhuu..giler tol..mencurah2 bagai hujan lebat...xleh gerak langsung..Mr.MHR kelam kabut suh duduk je kat mangkuk toilet..
siap ckp "u jgn gerak2 yang..jap i siap..kita pg hospital.."

Masalahnya, punya la lama tggu Mr.MHR bersiap...Mr.MHR pg mandi kt bathroom lg satu...siap kena jerit : "dah siap ke blom??" br la muncul dpn pintu toilet..yg paling lawak, de ke patut Mr.MHR dtg suh pilih tuk dia seluar mana 1 yg sesuai nak pakai pg hospital...
"sayang,i dh cuak nih..u siap suh pilih sua lagik..ya rabbi..."


Pas dh siap, Mr.MHR drive kete laju2 pg Hospital Putrajaya..siap on hazard signal lagik... time tu baby dah de kt bawah sangat rasanya...terbayang2 baby tengah berada dlm posisi cam pic atas tue...


Proses check-in....waktu ni x rasa sakit pon..relax je...tggu nurse ni register...sib baik ktorang sampai dulu...pas je duduk kt kerusi tu, de 3 lg org sampai..sumer nak bersalin time yg sama..hehee..

Pas selesai check in, aku kena hantar kat wad 3b..katil no.3...
sebilik berdua...hospital gomen pon best la!! hahaa...
masuk2 bilik, member katil sebelah xdek.. nurse bgtau dia dh masuk operation room..huhuu..tetiba rasa seriau... aku pon duk la diam2 atas katil..
Mr.MHR xleh temankan lama2....
nurse tu kata : "waktu melawat dh nak tamat cik" ...
huhuu..terasa cam sedih je kena baring atas katil spital...
tak penah lak ada pengalaman tido kat spital nih..

tgh baring2 tu, ada org dtg anta lunch...ni lah menunya...:



time ni
Mr.MHR ada lagik temankan...dpt macaroni + chicken soup + papaya potong2..hehee..
makan x abes sbb time nih contraction dh start kuat..
manade selera kalau sakit kan...x dpt diucapkan perasaan time nih..nak layan
Mr.MHR ckp pon dh tak larat..br je nak ckp,sakit tu dtg..br je nak cakap,sakit dtg lagik..last2 pejam mata je menahan kesakitan..huhuu...

Tepat jam 2.00 petang,
Mr.MHR pon balik..time ni mak, ayah & adik pempuan aku mmg dh ada kt umah..sbb xleh tunggu kat spital..so Mr.MHR pon balik gak..hukhukk...sedihnya...

Pas je
Mr.MHR balik, masuk la sepasukan doctor..sepasukan okay...dh rs mcm bahan ujikaji dah aku nih...ada sorang doctor pempuan check laluan...doctor ni lemah lembut je..cakap pon baik2...kurang sket rs takut..check2,dia kata dh boleh pegi labour room...dia suh call Mr.MHR, sbb suami boleh temankan isteri bersalin..kecuali kalau kena vacumm @ operate, suami xleh bersama2.. NORMAL sahaja hokay!!

Dipendekkan cerita, pas bersakit2 selama 5 jam, kul 7 malam, semua doctor + nurse dh ready dlm labour room..aku dr kul 4 tu x lepas2 genggam tangan
Mr.MHR..
terima kasih sayang...tetiba mode sebak...huhuu..

dlm usaha melahirkan tu, push2 tak gak keluar..tetiba doctor kata,
"xleh tggu dh nie...takut baby lemas..so,kita vacumm..suami xleh tunggu ye.."..

mahu tak nanges dgr suami kena keluar dr bilik bersalin...sbb dorang x bg suami tgk pebende yg dorang guna tuk sedut baby kot..so
Mr.MHR kena kua..sedih giler!!! suami xde kt sisi...

pas je
Mr.MHR kua,dorang suh push lagik...disebabkan bengang dorang suruh suami aku keluar,sekali push je dh dengar suara baby nanges...doctor tu campak baby atas perut aku..x sempat nk tgk, sorang lagi dh balut baby dgn kain then bwk keluar dr bilik tu...

maka dengan rasminya aku dah BE
RSALIN!!
huhuu...dah jadi ibu...

Nilah wajah anak yang ditunggu2 selama 39 weeks 1 day..
Tiap2 malam, Mr.MHR akan ckp suh keluar lihat dunia pada 2 Ogos..
"biar sama2 ngan ayah ye sayang"
tapi baby lahir delay sket.. 3 Ogos 2010 j
am 7.32 malam...
Mr.MHR ckp waktu baby menangis dilahirkan, time tu azan Maghrib tgh berkumandang..
wpon selang sehari, dua2 buah hatiku ni boleh share cake sama2..hehee....


Dua2 nilah pengarang hatiku...kalau xde la salah sorang, tataulah pe yg akan jadik kt aku nie... Akeef baru nak masuk 4 bulan... Mr.MHR dh sebuk tny Akeef ...
"Akeef nak adik?"
huhuu..tolonglah yang...



Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...