March 27, 2013

Group sangat....


Citer pasal teknologi sket..hehe..lately ni banyak sangat application yang ada untuk install kat gadget2 kita kan..dulu org duk menggila sms..pastu bbm..pastu iMessage..la ni semua sebuk whatsapp...okay, menatang ni mmg bagus la aku rasa...sebab dari segi kos, ia menjimatkan duit korang takyah bayar caj sms kan...tapi kalau sekadar nak tanya benda2 penting boleh la...yang aku tak paham, nape kena create group dlm benda nih? group tu maksudnya kumpulan yang besar...kalau 3,4 org segroup untuk bergosip, dimaafkan...untuk perempuan la...hehe..iols tau uols de group mak jemah masing2 kan..hahaa...kalau lelaki, takyah la bergroup2...jelik...

aku paling pantang kalau org add aku masuk dalam GROUP...dah macam ada kat dalam LDK..tau LDK? latihan dalam kumpulan...ko pehal nak add semua org dalam fon kau nak borak2? tak cukup group kat fb, ym, google chat, dalam fon pon ko nak longgok semua org...kalau group tu boleh memberi manfaat takpe gak..ni buat group konon2 dah lama tak jumpa..pastu si No.1 ni duk ping! ping! datang No.2 mereply..then sesi perkenalkan diri bermula...

No.1 : oh, lama tak dengar cerita..duk mana skang?
No.2 : ada kat KL nie..duk rumah je..jaga anak..
No.1 : yeke...dulu pas belajar terus kawen eh?

ooiiiiii...abes yang lain ni duk terima notification bertubi2 sebab ko dua syok berkenalan balik ke? puuii..kata pandai whatsapp..ko pg la msg dia sorang2...kena macam aku, bila fon duk vibrate2, igt de la benda urgent ke...tengok2, sesi suai kenal...memang tak dapat la aku nak tercongok baca pe korang cerita...nak sound, kang takut sentap..so, leave group adalah solution untuk aku...

pastu plak, sebuk duk anta msg kat inbox fb suh tinggalkan no fon sebab senang nak add dalam whatsapp..bila cakap, group whatsapp boleh add 30org je, muncul idea bangang create group A, group B and so on...sebab nak membolehkan 1 class masuk dlm whatsapp, banyak2 cawangan group pon takpe..pastu nnt apa yang borak kat A boleh screenshot then up kat B...adooii...boleh gila baca cadangan bernas nie..sekolah tinggi2 tapi bengap jugak...

kalau keje kerajaan ni, de banyak kursus...tak perlu kot nak create group khas untuk member2 kursus yang ko baru kenal 1,2 hari tu..pastu letak tajuk group ex-Kursus xxx..bangang tak? bila dah abes kursus balik rumah, subuh2 tefon duk bunyi sebab ada sorang yang gila annoying duk anta "good morning...." jantan plak tue..pastu muncul la betina yang gatal2 reply..."morning..dah bangun ke?"...rasa macam nak sepak...abes kalau tido boleh cakap good morning ke bangang..

ok, sebelum aku meroyan pasal benda2 ni, baik aku stop...kang de yang mati baca entry nie..bai...


March 22, 2013

Kedai Makan Upin Ipin



Sebenarnya tak plan nak pg makan kat sini..jalan kat tepi mrr2 Taman Melati, Akeef nampak cafe nie..dia kata nak makan upin ipin..bila dah deal cakap dia akan makan kalau pg upin ipin, baru la Mr.MHR buat u turn..Akeef ni makan memilih sket..so, kena betul pastikan dia nak...

 

 dia duk ulang tayang citer upin ipin nie..
riuh rendah budak2 nyanyi
"kami biri biri si jarjit..hari hari makan rumput je.."
haha..aku pon dah hapal lagu dorang nih..


full house hokay...
upin ipin pon laku...


ayam goreng......
Mr.MHR cakap pasni datang sini dia xmo makan benda lain..nak order ayam goreng je 2 ketul..
sebab ayam ini sangat sedap...



cinta kolestrol
ni Mr.MHR punya...
Nasi Goreng Kampung Telur Goyang...
goyang...goyang...goyang kepala goyang... :)

 

iolss order mihun soto (katanya...)
tapi xde pon nasi impit...belasah la labu...dah lapar...


sapa ada anak2 kecik tapi nak makan kat restoran dalam keadaan tenang, sila la cuba cafe nie..hahaa..senang idop bila dorang duk focus kat tv jer...so, sila gugel Kedai Makan Upin Ipin..daaa..


March 20, 2013

WW : Malaysian


Drive Thru bukan terhad untuk kenderaan sahaja ye....



Ride Thru pon bole..........
(^_*)


March 15, 2013

Gembira

Okay...entri bosan untuk korang baca..tapi aku gumbira..

Arini genap seminggu aku keje kat tempat baru..sepanjang 5 bulan lepas, time decide nak mohon tukar ke Putrajaya, kami anak beranak menghabiskan masa mencari rumah untuk sewa bila dah pindah sini..aku nak beli guna loan kerajaan tapi aku tak jumpa rumah yang aku berkenaan..maklumlah, nak kena bayar seribu lebih sebulan takkan ko nak hentam je kan..sbb kalau beli, tu jelah rumah aku nak duduk sampai pencen..aku pon dah xmo pindah mana2 kalau boleh...kiranya Putrajaya jelah berlegar2..dan aku cari rumah bertanah kalau ada...tapi setakat ni xde..semua 400K ke atas..lagi 5 tahun mahu 1 juta...kalau kena bom, mungkin tak roboh kot rumah tue...

 comel tak rumah kami?


Setelah puas timbang tolak bahagi campur, kami decide amek je rumah yang kebetulan dah lama berkenan tp offer tinggi2..nak sewa dalam RM600...baik aku beli..maka, kami pon buat kata putus beli sebab rumah yang kitorang nak tu, setakat ni, tu offer yang paling rendah..kami dah pg tengok rumah, nego2 macam nego beli kain aku kekdahnya...tapi alhamdulillah, walaupon aku bargain tak logik, tp dapat sebab owner tu kat overseas...dia malas nak pegi balik pegi balik uruskan pasal rumah, dia setuju yang aku mintak...dekat 8K gak aku mintak kurang..aku try je, tak sangka lak lepas..hehee..

Makanya, kami dah bayar deposit 3% dan tunggu nak sign SPA dan bayar lagi 7%..ejen tu try settlekan seberapa segera sbb kesian kot aku ulang-alik W.Maju ke Putrajaya...tp makan masa 3 bulan jugak sbb ni Mr.MHR apply loan bank saje..kitorang nak join loan nanti beli rumah banglo..hahaha..pastu makan pasir sebok nak berbanglo sangatss kan....dan disebabkan rumah tu tenant lama dah keluar sbb dah dapat kunci rumah baru dia, maka rumah tu kosong..aku request nak sewa sementara tunggu proses beli rumah nie settle dan harap2 dapat masuk minggu depan..baik dia bg aku sewa kan..dapat gak dia duit sewa daripada rumah kosong je..boleh gak kami cuci2 rumah sket..memang aku amek cuti la gamaknya kan..hehe..tolong doakan mudah urusan kami berdua...

Dan, yang paling utama, 6 bulan lepas, aku saje je pg daftar nama Akeef kat taska bawah ofis nie..aku dtg meeting pastu time rehat xde benda nak buat, aku pg je register nama dia..waktu tu ada dalam 18 org kot..Akeef nama yang ke 18..semalam, pas je Mr.MHR cakap yang dia dah dah settlekan bg semua dokumen utk apply loan kat ejen tu, aku pon turun la ke taska tu nak tanya boleh ke anta Akeef dalam bulan April..teacher kat taska tu cakap, bole hantar bila2 masa sebab dia mmg reserved untuk Akeef..rupa-rupanya dulu aku penah isi borang cakap nak anta Akeef start Mac 2013..mmg betul aku dapat surat tukar aritu 1 Mac cuma xleh nak anta Akeef je sbb kami ulang alik jauh...

Jadi, aku gembira la rumah untuk berteduh dah ada, taska untuk Akeef pon dah ada..taska level 2, ofis level 28...gila tak gembira aku....hehee...harap2 proses loan semua takde banyak songeh..lau tak, setahun la aku kena bayar sewa...tapi ejen kata selalunya lau kita dlm proses tggu bank luluskan loan, dia akan bgtau kat owner agar caj sewa setengah je dari kadar biasa...sbb kalau dia nak sewa kat org lain pon takleh kan..baik ko amek je setengah yang aku nak bayar nih..hahaa...okaylah..sambung bekerja... :)

*p/s : Arini birthday ayah aku yang ke 61...dah banyak dah umur ayah..semoga ayah aku sentiasa diberi kesihatan yang baik dan dipanjangkan usia...

March 14, 2013

SOSRO



Oleh kerana semalam aku hangin, boleh ke buat entry Wordless Thursday arini? hahaa...aku kalau berjalan ke Indon, mmg suka ngan Teh Botol..dah capek2 tu, dapat teguk teh botol yang direndam dalam es, amatlah nyaman...baru ni terjumpa la teh botol ni jual kat Mydin Seremban..aku pon beli la sebotol sebab nak feeling2 berada kat indon...sekali tak lalu daa...rasa bunga melati aka jasmine tu membuatkan aku ilang feel..rasa dia pekat sket dari yang botol kaca kat Indon tuh...tapi laki ai teguk abes..dia kata sedap je..huhuu...




RM1.80 sebotol
terus terasa nak cari tiket promo pg Bandung *pengsan*


March 13, 2013

Apa masalahnya....


Walaupon arini Rabu aku xde wordless punya..ni countless punya entry...aku tak paham dengan sikap manusia yang kadang2 tak tercapai akal nie..org kita nie memang suka buat comparison yang tak masuk akal..aku tetiba emo sbb semalam mak aku bgtau pasal org2 yang sewel nie...okay, aku seperti yang ada orang tahu, aku mmg berniaga kain pasang. Dari bujang sampai dah beranak sorang nie aku berniaga..aku suka dengan keje tu..walaupon ada gaji tetap, aku suka nak niaga sebab selain tambah sikit pendapatan sampingan, dapat gak tambah kawan2..maklumlah, keje gomen jual kain pasang dah tentu la sekeliling semua perempuan kan..

Lanjutan dari entry hocimin aku aritu, aku mmg memborong kain pasang kat sana..kalau dah otak meniaga, benda nak niaga pon jadi barang niaga gak kan..aku waktu pg sana mmg nak bercuti je..tup tup 2 kodi kain aku bawak balik..aku jual sebab aku happy..sbb lau tak niaga pon aku ada je gaji dapat tiap2 bulan..so, takde masalahkan..keje gomen lagi senang (orang selalu cakap)...duk lepak2, ujung bulan dapat gaji kan? puuiii...

Ada ke orang meniaga nak rugi? paling kurang mesti amek untung RM10...aku blom sampai tahap nak bermurah hati ye..belum sampai lagi tahap aku ke situ..insyaAllah satu hari nanti...yang aku bengang, aku memang xnak jual kain tu kat org2 yang aku tak berkenan..nak jual kat kawan2 aku je sebab dorang dah tagged aku suh tunjuk dulu kain2 borong tu..dorang nak...tapi, biasalah kan..bila balik rumah, mak aku pon nak menengok..so, aku tinggal la kain tu kat rumah sblm start berniaga meja ke meja..pastu jiran2 pon sebok la datang kat mak aku dok belek2 kain tu..ada 2,3 makhluk Allah nie cakap ngan mak aku "kat sana kain ni RM35 je..nape jual RM50?" **contoh harga...

Eh, kalau ko taknak beli, sila beransur..mujo mak aku yang dia tanya..kalau tanya aku mmg aku bagi je sebiji...mak aku sampai serba salah nak jawab..last2 mak aku diam..sakit jiwa org nie..ko fikir la logik2...ko nak sehelai RM35 ke? okay, aku tak jual...ko pg sana beli sendiri yang RM35 tue..mungkin ko boleh dapat dengan beli tiket flight pakai air liur, beli beg AA dgn air liur then ko boleh beli kain tu RM35 tue..aku sangat tak paham...kalau taknak, jangan menyalak...kalau ko nak beli 100 helai pon dari aku, takde de aku tolak ngan rege RM35 pon..aku sangat hangin arini..sebab melibatkan mak aku...kau takyah fikir ko cakap macam tu, ko boleh bayar ngn harga kurang 15 ringgit...ko telan air liur je tgk org lain beli..sebab ko berkira sangat nak rege RM35 kan..walaupon ko tau harga sebenar kain kat sana, ko tak pandai matematik macam aku..so, gotuhel...ko tak beli pon, kain tu dah abes jual kat orang yang pandai matematik...ko tggu la kalau2 de bangla nak dtg ketuk pintu rumah kau jual kain pasang RM35...

Sri Niara Seafood


Pasni nak tukar details blog cerita pasal makanan je... :)

Jumaat lepas besday adik aku..so, macam biasa pg makan..mak aku selamba request nak ikan sweet sour..macam kat kedai gamaknya sedangkan belum kua rumah pon...pas maghrib bergerak la ke kedai yang jual ikan sweet sour..kl ni susah aku nak mikior mana nak cari kedai2 makan nie..kalau setakat kedai jual nasi goreng kampung, teror la aku cari...last2 rasa nak pg yang dekat je..maka kami pon ke Sri Niaga Seafood kat Klang Gate aku panggil..hehee...sampai2 trus order...tp lambat sampai makanannya...rupa2nya ramai yang order tru fon..sedap je datang terus mencekik..kitorang ni yang tercekik..air pon tak sampai...

Ni menu yang diorder....






ni Ikan Bawal Sweet Sour mak aku..
dia suh kitorang order lain...ni dia berdua ngan ayah aku je..over tau...







yang ni failed sket..kitorang order Siakap 3 Rasa tp yang ni rasa sos pedas je..
budak yang amek order tu tingat pakwe dia kat kampung agaknya...

makanan kat sini tak mahal..standard warung tomyam walaupon dia restaurant..total kitorang makan berlapan malam tu dalam RM115 je macam tue..kenyang sampai pagi.. :)



March 12, 2013

Sri Manja Boutique Hotel Kuantan


Kemain lama tersimpan dalam draft, arini baru nak type..hee..pemalas sket aku nak bukak laptop kat rumah..ni dah kat ofis boleh belasah, ko baca blog aku sampai pengsan..haha..Cuti raya cina dulu kitorang pg jalan2 ke Kuantan..mmg plan nak pg Kuantan..sbb nak makan ikan bakar tanjung lumpur then tido semalam pastu balik kl..tp jem kemain la..dari tol gombak ke temerloh je 3 jam..last2 dari kuantan, kitorang siap pg Terengganu lagik..alang2 kan..cuti pon 4 hari..okey, kembali kepada tajuk.. :)

Aku booked hotel ni awal..3 minggu awal rasanya sbb takut xde hotel time2 cuti..memang betul..majoriti hotel time tu dah penuh..so, ini hotel baru dan ada swimming pool (kononnya), maka aku pon tempah 3 bilik..kitorang bertujuh pg sana..Oleh sebab jem, kitorang sampai sana pukul 4.30 petang dan dimaklumkan bilik BELUM siap..logik? dah la aku sampai lewat, ari Sabtu lak tu..orang baru start cuti, hotel ko penuh sangat ke? pastu dah kul 4.30 boleh tak siap lagik..sampai2 dah mula nak bengang..eksyen plak tu siap compare ngan marriot bila request check out lambat..kemain kau..aku malas nak bising sebab penat..mak buyung sorang tu dia bising sikit..maklumlah, pembawakan kot..hehee..

 

aku mintak 1 bilik yang dah siap, bagi aku check in dulu sebab mak ayah aku dah sakit pinggang..
eksyen sangat cakap dia upgrade bilik kitorang hokay..
aku book standard je sbb standard pon dah RM150..
konon2 dia upgrade ke deluxe..
okay, mari tgk bilik 'deluxe'


 


tgk katil dia..
ni bukan katil double..ni super single..jangan nak propa tulis kat web double bed..tipu...
tempat letak telefon tu xleh nak ubah2..kalau de anak kecik, berdoa la dorang tak terhantuk benda tue..



ni tempat letak baju dia..
sangat deluxe



tu meja..meja solek takde..bawak cermin dari rumah sendiri ye...



ni pintu bilik air..pull je pintu tu..xde kunci2.
time kau dalam bilik air, anak kau duk main cak2 bukak pintu...huhuu..
apa la teruk sangat..tune hotel pon tak hazab macam nie...



sarapan dia tak lalu aku...aku makan telur dadar je...yang lain, tak sedap..



Mr.MHR tgh amek koko crunch untuk Akeef...

kesudahannya, pagi tu kitorang check out dan pg sarapan kat tanjung lumpur..lagi puas hati..macam2 pilihan ada..aku tak suggestkan hotel ni melainkan korang backpackers..aku rasa hotel ni conditionnya untuk backpackers je..tapi rege standard RM150..rege lain2 tu mesti lagi tinggi..kot ye pon Kuantan, xya jadi sebab nak tinggikan rege...oh lupa..ni hotel ca ya nun alif...sebab tu puuii...


March 11, 2013

Tempat Baru


Hai korang....

Bajet macam ramai baca blog aku...aku tak pedulik..huhuu..

Arini lapor diri tempat baru..setakat nie okay..maklumlah..dah dekat 10 tahun aku keje gomen nie..mana2 pon sama saje..takyah nak sesombong ye..kat mana2 pon tu je keje ko..paling best sini semua boleh bukak...xde blocked2 macam opis lama...kembali aku ke zaman kegemilangan Putrajaya..haha..kay, aku sedang mengkaji fail meja..aku rasa keje aku senang je sini..dulu duduk kat state, segala mak nenek kena buat...dari A sampai 100..hehe..maknanya, semua pukul rata...keje kat sini ada pengkhususannya..doakan semoga aku tabah dan gembira di tempat baru ini... :)

March 4, 2013

Ruby Hotel - Ho Chi Minh City


Tak penah aku buat entry hotel..ni first time..huhuu...sebab time aku nak pg hocimin aritu, bila aku gugel Ruby Hotel, xde keluar link yang Malaysia...agoda pon xde..yang keluar Asian Ruby..utk pengetahuan korang yang baru nak pegi sana, Ruby dengan Asian Ruby TIDAK sama ye...dari yang aku tahu, dorang dah tukar nama Ruby Hotel ni ke Hoang Tram Hotel..tapi org lebih senang dgn nama Ruby kot..so, kat sign dia mmg Ruby Hotel..tapi emel ngan resit dia Hoang Tram..


 ni pandangan depan hotel tu...

semua biliknya ada balcony..so, kau takkan rasa macam nak mati tgk dinding je..
kebanyakan hotel bajet kat sini semua xde dinding...melampau betul..ni siap balcony lagi..suka aku..


ni family room..sorry la gamba gegar sbb aku snap pic ni time dorang kemas bilik..hahaa..
kat sini, pas kemas bilik, if bilik tu mmg takde guest check in lagi, mmg dorang akan biar pintu terbukak..dan 1 floor ada 2 bilik je..1 family, 1 deluxe macam aku duduk nie...


ni gambar dari pintu masuk
sebelah kanan toilet..


cartoon bahasa vietnam pon anak aku layan..janji katun...


ni aku snap time tunggu megi masak..citer dah le xde subtitle...bahasa dia lak tue...


vietnam pon jamban de paip..
malaysia ni kebanyakkan hotel dah cabut paip dorang..
apapuntakboleh

ni balcony aku..utk yang de anak yang betul2 kecik terutama yang baru dapat kaki, xyah la bukak sliding door balcony nie..seriau aku...aku ni senang sket idop kalau Mr.MHR nak merokok, hah ko duduk la luar tu bape lama pon... :)

Harga bilik kat sini

Family Room USD40/night
Deluxe Room USD30/night

saluran komunikasi dorang tru emel je..xde website hotel...aku book tru emel je..pastu dorang xde nak credit card no untuk verify ke apa..dia anggap ko reply bagi tarikh check in check out tu kira dah setuju..sampai hari check in pon tak amek deposit apa..balik baru bayar...betul2 percaya customer..hotel Malaysia ngan Indon je yang berlagak..siap nak verify card..kalau bayar cash, check in je trus nak full payment siap amek extra la untuk secure..bengong..dah bayar penuh, secure pebende lagi..

kalau korang ramai, boleh je duduk hotel nie..selesa bagi aku dan dorang xde nak menyemak sebok tanya macam2 kat kita...tu yang menyebabkan bila nak balik kemain mewah laki aku bg tip kat dorang nie...sebab layanannya bagus..tak susahkan guest...oppss...puji lelebih plak...ha, kalau nak book, anto je ke address nie...


March 3, 2013

Makan @ Ben's Publika

Makan lagik..

Dah penah makan kat Ben's? Aku baru try sekali..hehe..aritu ofis aku server down..dari pagi sampai la kul 11pagi xde benda leh buat..keje aku ni pakai sistem..lau dah down, bersistem lain la pala otak aku nie..hehe..kebetulan pagi tu tak breakfast..so, aku berkira-kira untuk blah awal for brunch..dalam sebuk2 nak kua, de juga yang nak ngekor..huhuu..biasalah...keje macam ni kena berjemaah..baru feel lebih...kelam kabut kelam kabut, last2 kul 12 gak kua...xde makna nak early yer...aku kalau early makanya kul 10.30..hahaa..

Mula2 nak pg The Mall..tapi aku xde feel so gerak pg Publika..sebelah opis je..so, kalau de emergency call, segera boleh patah balik...masuk dalam tu, punya la cerdik masing2..konon2 nak parking kat ngan pintu keluar, kang senang nak balik...pas parked kat basement, nek atas cari kedai makan umpama park kat utara, kedai makan semua kat selatan..hah, makin laju perut aku bunyi..jalan punya jalan, sampai dah ke luar bangunan tak jumpa apa nak makan...ingat nak melintas pg blok lagi 1..tup tup ternampak la Ben's ni..penuh orang..ktrg duduk kat ngan tempat buat air..bersungguh2 budak perempuan membancuh air..selalu lelaki kan..ni muslimah je budaknya.. tukang masak dia pakcik dah tua2 sket..aku tgk pakcik tu datang minum air kosong kat tempat buat air..huhuu..berpeluh2 pakcik tu masak gamaknya..



tempat buat air tu..
aku snap gambo mendongak




tak sangka lak bila letak mcm nie, bercantum lak garfu tu...hehee..
rupa-rupanya yang recipe tu leh amek..cis, pasni aku nak amek resepi lasagna dia..



ni makanan budak ofis aku yang bernama DI
hahaha..
lantak la korang..aku letak nama dalam blog
Beef Lasagna
RM 23.90
 lasagna besar separuh pinggan..berbaloi ngan rege plus sedap


 

 ni Amoy yang order
nama pon amoi..tak makan pedas..makan yang tak pedas memang kesukaan dia..
Traditional Fish & Chip
RM 29.90
 aku taktau rasa dia sedap aku tak ngecak...tapi amoi ni belasah abes..sedap lettew....
(^_*)



ni hakak punya ye...
Golden Soft Shell Gas Spagetthi
(with curry leaves & cili padi)
RM23.90
wpon hakak ni antu cili, cilipadi tu bukan akak request..menu dia mmg tulis macam tu.... :)
memang sedap..tp ko kena makan time panas2 tu sbb sangat la creamy
aku makan mesti ngan cili padi sekali, kalau tak muak..
dan untuk pertama kalinya, aku makan tak abes..
bukan sbb perut aku dah kecik, tp makanan 1 mangkuk nasi tambah tu uollss..
kalau stok2 perut kecik, beli 1, share 3 org pon boleh..cuma ketam dia de 2 je..jangan berebut...



ni air hakak order
 Classic Lemonade
 RM9.90
mujo order air masam..takdelah loya sangat makan cream2...


 

ni budak berdua tu order
Honey Lemon Tea 
RM8.90
dapat free biscotti
sorang dapat seteko..boleh tuang 2 kali...takyah berebut..

Keseluruhannya, ok makan kat sini..but kau kena pastikan kau betul2 lapar baru datang sini sebab portion dia besar..kalau nak datang time lapar mild2 tu, boleh la order 1 share 2 orang..aku bet mmg korang takleh abeskan kecuali de bela hantu raya..hahahhaa...ciaoooo...


* Lunch ni ditaja oleh Amoy... tima kasih ye Amoi...nanti saya belanja nasi arab...hahahaa...tapi kena datang putrajaya baru leh belanja....

March 1, 2013

Trip To Ho Chi Minh City - Last Day

 Last last..penat baca psl hocimin kan... :)

Flight balik kul 1.25 ptg..so, pagi tu bangun, aku x masak dah..sbb malam tu dah bungkus segala mak nenek dalam beg..just malam tu timbang beg (hotel de sediakan timbang..yeehhaa..) de lagi xtra 8kg mcm tu..hehee..aku pon ckp ngan Mr.MHR aku nak tambah kain lagi..yelah, aku ni org berniaga..motif utama nak kurangkan kos tingkatkan untung..aku kejut heroes suh siap then aku pon turun pg pasar ben thant tu jap..aku estimate sejam je cr barang..siap set alarm lagi kat fon tu..takut terbabas, tak balik kang...aku dapat la beli kain dlm 8 pasang macam tu..bayar pakai RM je..xde dah duit tukar2 nih...tangan dah penuh ngan kain, sempat lagi menyinggah beli kopi...kain ni berat sepasang lebih kurang 800g...budak kedai tu kata 600g sebab 10 pasang, 6kg..tapi semalam aku pg pos kain de org beli, poslaju timbang 798g camtu..so, korang2 bajet2 la nak beli luggage bape kilo ye...


 aku beli Trung Nguyen tu..
sekilo RM80 mcm tu..hahaha..kopi pon mahal..dah la kena bancuh sendirik..
aku beli 250gram je...kalau beli 1/2 kilo, dapat free penapis kopi vietnam tu..
xmo la aku..1/2kg RM40..nak minum berdua je..oppss..nie bukan ole2..ni utk dapur aku je..


nilah biji kopi yang dah jadi serbuk, dorang pek cecantik mcm nie...

pas beli kopi, aku singgah tepi pasar tu beli buah ciku ngan cili padi...lantak le apa nak jadi..beli tetap beli..pastu terus balik bilik, dorang dah siap..aku bg kain ngan kopi semua kat Mr.MHR sebab dia yang kemas beg..aku tukang penuhkan beg..ktrg pg airport kul 10.45 mcm tue...mmg la tak jem..tp vietnam ni security check dia berlapis2...kang terlepas flight plak..


beg yang Akeef duduk tu brand Samsonite..hahaha..brand xnak kalah..aku beli malam sebelum balik tu..aku redah sorang2 je kat pasar malam yang hampir nak tutup sbb kemas2 beg, mmg tak buat..walaupon beg deuter de 8, hand carry sorang 1 je..baiklah beli beg..tanya je trus cina tu cakap USD95..kira2 RM304..tuuiii...aku mmg blah je..mcm biasa adegan tarik menarik...dorang ni silap gaya, tak kira laki pempuan dipeluknya kita janji beli barang dia..mujo lam kocek seluar de RM100..duit lain dalam beg..bargain punya bargain pas tunjuk duit, last2 beg ni jadi RM95..dari USD trus tukar RM..gila kan dorang berniaga..tabahkan hati sapa2 yang kurang skills minta tawar tu..jangan takut2..tabuh je betul2..kalau mmg tak logik dorang tak bagi..kalau logik, dia tarik kita..sbb siang tu aku tgk de rombongan org Malaysia beli beg ni..de 2,3 orang...aku beli ni medium..dorang beli small..bila aku tanya bape, dorang jawab "mujo dapat kurang...USD50..boleh la"...hahaa..malas aku nak layan...


warganegara kita je semua nie...berdebar2 gak sebab takut excess baggages..aku timbang kat hotel ngam2 40kg..mujo time kat sini, timbang dia kiraan tolak 1kg setiap beg..kiranya bag aku 38kg la..
hand carry sorang max 7kg...aku bawak 21kg la kan sbb 3 org..eh, Akeef banyar tiket penuh ye..macam nak terbalik ke belakang dia bawak beg sandang time lalu kastam..hehee...mujo 2 minit je..ngan ciku aku lagi...sian akeef.. :)
 

pas lalu security check 2kali, baru la sampai kat tempat tunggu tu..kecik je airportnya..
so, benti minum...makan tidak la..
 

yang kiri kopi susu ais..yang kanan ni mochacino...kopi tu mmg tak penuh..mana2 kedai pon mmg tu la sukatan dia...


santai tak anak aku? buat macam rumah sendiri..tgk flight baru sampai dari KL loading barang..

pheeww....tamat gak hocimin nie...aku kan mmg suka pegi tempat2 tak formal nie..tak banyak rules kena follow..so, peluang utk repeat sangat cerah (kalau de ticket flight murah)...sebab no.1 nak repeat, nak pg amek stok kain lagik....alhamdulillah stok yang bawak balik ni, dah abes dijual...syok isi2 masa lapang niaga kain dari ofis ke ofis... :)


Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...