Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2013

Group sangat....

Citer pasal teknologi sket..hehe..lately ni banyak sangat application yang ada untuk install kat gadget2 kita kan..dulu org duk menggila sms..pastu bbm..pastu iMessage..la ni semua sebuk whatsapp...okay, menatang ni mmg bagus la aku rasa...sebab dari segi kos, ia menjimatkan duit korang takyah bayar caj sms kan...tapi kalau sekadar nak tanya benda2 penting boleh la...yang aku tak paham, nape kena create group dlm benda nih? group tu maksudnya kumpulan yang besar...kalau 3,4 org segroup untuk bergosip, dimaafkan...untuk perempuan la...hehe..iols tau uols de group mak jemah masing2 kan..hahaa...kalau lelaki, takyah la bergroup2...jelik...
aku paling pantang kalau org add aku masuk dalam GROUP...dah macam ada kat dalam LDK..tau LDK? latihan dalam kumpulan...ko pehal nak add semua org dalam fon kau nak borak2? tak cukup group kat fb, ym, google chat, dalam fon pon ko nak longgok semua org...kalau group tu boleh memberi manfaat takpe gak..ni buat group konon2 dah lama tak jumpa..pastu si …

Kedai Makan Upin Ipin

Sebenarnya tak plan nak pg makan kat sini..jalan kat tepi mrr2 Taman Melati, Akeef nampak cafe nie..dia kata nak makan upin ipin..bila dah deal cakap dia akan makan kalau pg upin ipin, baru la Mr.MHR buat u turn..Akeef ni makan memilih sket..so, kena betul pastikan dia nak...

 dia duk ulang tayang citer upin ipin nie.. riuh rendah budak2 nyanyi "kami biri biri si jarjit..hari hari makan rumput je.." haha..aku pon dah hapal lagu dorang nih..

full house hokay... upin ipin pon laku...


ayam goreng...... Mr.MHR cakap pasni datang sini dia xmo makan benda lain..nak order ayam goreng je 2 ketul.. sebab ayam ini sangat sedap...


cinta kolestrol ni Mr.MHR punya... Nasi Goreng Kampung Telur Goyang... goyang...goyang...goyang kepala goyang... :)

iolss order mihun soto (katanya...) tapi xde pon nasi impit...belasah la labu...dah lapar...

sapa ada anak2 kecik tapi nak makan kat restoran dalam keadaan tenang, sila la cuba cafe nie..hahaa..senang idop bila dorang duk focus kat tv jer...s…

WW : Malaysian

Drive Thru bukan terhad untuk kenderaan sahaja ye....


Ride Thru pon bole.......... (^_*)

Gembira

Okay...entri bosan untuk korang baca..tapi aku gumbira..
Arini genap seminggu aku keje kat tempat baru..sepanjang 5 bulan lepas, time decide nak mohon tukar ke Putrajaya, kami anak beranak menghabiskan masa mencari rumah untuk sewa bila dah pindah sini..aku nak beli guna loan kerajaan tapi aku tak jumpa rumah yang aku berkenaan..maklumlah, nak kena bayar seribu lebih sebulan takkan ko nak hentam je kan..sbb kalau beli, tu jelah rumah aku nak duduk sampai pencen..aku pon dah xmo pindah mana2 kalau boleh...kiranya Putrajaya jelah berlegar2..dan aku cari rumah bertanah kalau ada...tapi setakat ni xde..semua 400K ke atas..lagi 5 tahun mahu 1 juta...kalau kena bom, mungkin tak roboh kot rumah tue...
 comel tak rumah kami?

Setelah puas timbang tolak bahagi campur, kami decide amek je rumah yang kebetulan dah lama berkenan tp offer tinggi2..nak sewa dalam RM600...baik aku beli..maka, kami pon buat kata putus beli sebab rumah yang kitorang nak tu, setakat ni, tu offer yang paling rendah..kam…

SOSRO

Oleh kerana semalam aku hangin, boleh ke buat entry Wordless Thursday arini? hahaa...aku kalau berjalan ke Indon, mmg suka ngan Teh Botol..dah capek2 tu, dapat teguk teh botol yang direndam dalam es, amatlah nyaman...baru ni terjumpa la teh botol ni jual kat Mydin Seremban..aku pon beli la sebotol sebab nak feeling2 berada kat indon...sekali tak lalu daa...rasa bunga melati aka jasmine tu membuatkan aku ilang feel..rasa dia pekat sket dari yang botol kaca kat Indon tuh...tapi laki ai teguk abes..dia kata sedap je..huhuu...



RM1.80 sebotol terus terasa nak cari tiket promo pg Bandung *pengsan*

Apa masalahnya....

Walaupon arini Rabu aku xde wordless punya..ni countless punya entry...aku tak paham dengan sikap manusia yang kadang2 tak tercapai akal nie..org kita nie memang suka buat comparison yang tak masuk akal..aku tetiba emo sbb semalam mak aku bgtau pasal org2 yang sewel nie...okay, aku seperti yang ada orang tahu, aku mmg berniaga kain pasang. Dari bujang sampai dah beranak sorang nie aku berniaga..aku suka dengan keje tu..walaupon ada gaji tetap, aku suka nak niaga sebab selain tambah sikit pendapatan sampingan, dapat gak tambah kawan2..maklumlah, keje gomen jual kain pasang dah tentu la sekeliling semua perempuan kan..
Lanjutan dari entry hocimin aku aritu, aku mmg memborong kain pasang kat sana..kalau dah otak meniaga, benda nak niaga pon jadi barang niaga gak kan..aku waktu pg sana mmg nak bercuti je..tup tup 2 kodi kain aku bawak balik..aku jual sebab aku happy..sbb lau tak niaga pon aku ada je gaji dapat tiap2 bulan..so, takde masalahkan..keje gomen lagi senang (orang selalu cakap)…

Sri Niara Seafood

Pasni nak tukar details blog cerita pasal makanan je... :)
Jumaat lepas besday adik aku..so, macam biasa pg makan..mak aku selamba request nak ikan sweet sour..macam kat kedai gamaknya sedangkan belum kua rumah pon...pas maghrib bergerak la ke kedai yang jual ikan sweet sour..kl ni susah aku nak mikior mana nak cari kedai2 makan nie..kalau setakat kedai jual nasi goreng kampung, teror la aku cari...last2 rasa nak pg yang dekat je..maka kami pon ke Sri Niaga Seafood kat Klang Gate aku panggil..hehee...sampai2 trus order...tp lambat sampai makanannya...rupa2nya ramai yang order tru fon..sedap je datang terus mencekik..kitorang ni yang tercekik..air pon tak sampai...
Ni menu yang diorder....





ni Ikan Bawal Sweet Sour mak aku.. dia suh kitorang order lain...ni dia berdua ngan ayah aku je..over tau...






yang ni failed sket..kitorang order Siakap 3 Rasa tp yang ni rasa sos pedas je.. budak yang amek order tu tingat pakwe dia kat kampung agaknya...
makanan kat sini tak mahal..standard warung …

Sri Manja Boutique Hotel Kuantan

Kemain lama tersimpan dalam draft, arini baru nak type..hee..pemalas sket aku nak bukak laptop kat rumah..ni dah kat ofis boleh belasah, ko baca blog aku sampai pengsan..haha..Cuti raya cina dulu kitorang pg jalan2 ke Kuantan..mmg plan nak pg Kuantan..sbb nak makan ikan bakar tanjung lumpur then tido semalam pastu balik kl..tp jem kemain la..dari tol gombak ke temerloh je 3 jam..last2 dari kuantan, kitorang siap pg Terengganu lagik..alang2 kan..cuti pon 4 hari..okey, kembali kepada tajuk.. :)
Aku booked hotel ni awal..3 minggu awal rasanya sbb takut xde hotel time2 cuti..memang betul..majoriti hotel time tu dah penuh..so, ini hotel baru dan ada swimming pool (kononnya), maka aku pon tempah 3 bilik..kitorang bertujuh pg sana..Oleh sebab jem, kitorang sampai sana pukul 4.30 petang dan dimaklumkan bilik BELUM siap..logik? dah la aku sampai lewat, ari Sabtu lak tu..orang baru start cuti, hotel ko penuh sangat ke? pastu dah kul 4.30 boleh tak siap lagik..sampai2 dah mula nak bengang..eksy…

Tempat Baru

Hai korang....
Bajet macam ramai baca blog aku...aku tak pedulik..huhuu..
Arini lapor diri tempat baru..setakat nie okay..maklumlah..dah dekat 10 tahun aku keje gomen nie..mana2 pon sama saje..takyah nak sesombong ye..kat mana2 pon tu je keje ko..paling best sini semua boleh bukak...xde blocked2 macam opis lama...kembali aku ke zaman kegemilangan Putrajaya..haha..kay, aku sedang mengkaji fail meja..aku rasa keje aku senang je sini..dulu duduk kat state, segala mak nenek kena buat...dari A sampai 100..hehe..maknanya, semua pukul rata...keje kat sini ada pengkhususannya..doakan semoga aku tabah dan gembira di tempat baru ini... :)

Ruby Hotel - Ho Chi Minh City

Tak penah aku buat entry hotel..ni first time..huhuu...sebab time aku nak pg hocimin aritu, bila aku gugel Ruby Hotel, xde keluar link yang Malaysia...agoda pon xde..yang keluar Asian Ruby..utk pengetahuan korang yang baru nak pegi sana, Ruby dengan Asian Ruby TIDAK sama ye...dari yang aku tahu, dorang dah tukar nama Ruby Hotel ni ke Hoang Tram Hotel..tapi org lebih senang dgn nama Ruby kot..so, kat sign dia mmg Ruby Hotel..tapi emel ngan resit dia Hoang Tram..

 ni pandangan depan hotel tu...
semua biliknya ada balcony..so, kau takkan rasa macam nak mati tgk dinding je.. kebanyakan hotel bajet kat sini semua xde dinding...melampau betul..ni siap balcony lagi..suka aku..

ni family room..sorry la gamba gegar sbb aku snap pic ni time dorang kemas bilik..hahaa.. kat sini, pas kemas bilik, if bilik tu mmg takde guest check in lagi, mmg dorang akan biar pintu terbukak..dan 1 floor ada 2 bilik je..1 family, 1 deluxe macam aku duduk nie...

ni gambar dari pintu masuk sebelah kanan toilet..

Makan @ Ben's Publika

Makan lagik..

Dah penah makan kat Ben's? Aku baru try sekali..hehe..aritu ofis aku server down..dari pagi sampai la kul 11pagi xde benda leh buat..keje aku ni pakai sistem..lau dah down, bersistem lain la pala otak aku nie..hehe..kebetulan pagi tu tak breakfast..so, aku berkira-kira untuk blah awal for brunch..dalam sebuk2 nak kua, de juga yang nak ngekor..huhuu..biasalah...keje macam ni kena berjemaah..baru feel lebih...kelam kabut kelam kabut, last2 kul 12 gak kua...xde makna nak early yer...aku kalau early makanya kul 10.30..hahaa..
Mula2 nak pg The Mall..tapi aku xde feel so gerak pg Publika..sebelah opis je..so, kalau de emergency call, segera boleh patah balik...masuk dalam tu, punya la cerdik masing2..konon2 nak parking kat ngan pintu keluar, kang senang nak balik...pas parked kat basement, nek atas cari kedai makan umpama park kat utara, kedai makan semua kat selatan..hah, makin laju perut aku bunyi..jalan punya jalan, sampai dah ke luar bangunan tak jumpa apa nak makan...…

Trip To Ho Chi Minh City - Last Day

Last last..penat baca psl hocimin kan... :)

Flight balik kul 1.25 ptg..so, pagi tu bangun, aku x masak dah..sbb malam tu dah bungkus segala mak nenek dalam beg..just malam tu timbang beg (hotel de sediakan timbang..yeehhaa..) de lagi xtra 8kg mcm tu..hehee..aku pon ckp ngan Mr.MHR aku nak tambah kain lagi..yelah, aku ni org berniaga..motif utama nak kurangkan kos tingkatkan untung..aku kejut heroes suh siap then aku pon turun pg pasar ben thant tu jap..aku estimate sejam je cr barang..siap set alarm lagi kat fon tu..takut terbabas, tak balik kang...aku dapat la beli kain dlm 8 pasang macam tu..bayar pakai RM je..xde dah duit tukar2 nih...tangan dah penuh ngan kain, sempat lagi menyinggah beli kopi...kain ni berat sepasang lebih kurang 800g...budak kedai tu kata 600g sebab 10 pasang, 6kg..tapi semalam aku pg pos kain de org beli, poslaju timbang 798g camtu..so, korang2 bajet2 la nak beli luggage bape kilo ye...

 aku beli Trung Nguyen tu.. sekilo RM80 mcm tu..hahaha..kopi pon mahal..da…