March 31, 2012

Tak Kesah...

Satu jam yang lalu
Penuh wall kat fb aku
Semua cerita pasal Earth Hour
paham ke maksud benda tu?
ke ikut2 je masing2 nih...
kalau tak penting, takyah ikut
sebab..
bak kata bapak aku
walau sapa pon yang kita ikut
duit kena cari sendiri2 gak..
bazir masa je follow benda org suka buat
kalau betul2 cintakan dunia nih
hari2 tutup la elektrik awal
kul 10 masuk tido
compare masuk tido kul 12mlm
dah jimat 2 jam
itu sehari
kalau seminggu, sebulan, setahun?
so, takyah nak poyo sangat publish earth2 hour ni
yang penting
time org sebuk padam lampu
time tu aku dapat baca pekeliling baru jpa
itu paling penting time semua sebok nak bergelap
dengan pekeliling tu
aku mampu spend lebih untuk bayar bil eletrik
kbai... :)

March 28, 2012

Umrah yang mabrur? ke yang marlboro?

Ada macam2 jenis manusia yang pelik2 yang aku jumpa dalam dunia nie..kenkadang tak tercapai akal nak pk keCERDIKan mereka2 ni pk benda2 yang aku tak rasa patut difikir. Imaginasi mereka2 ni memang tinggi...

Dulu2 orang yang pergi ke tanah suci ni orang2 tua peringkat mak bapak atuk nenek..tapi sekarang, yang muda2 pon dah mampu pergi..ada duit lebih + dah sampai seru barangkali...akan tetapi....walau berpuluh kali ko pegi tanah suci, tapi hati ko busuk, baik ko campak je duit lebih tu bayar zakat..sbb pegi pon membazir duit je..tak dapat hidayah..balik still mengutuk, mulut macam puaka, perangai sama macam ko tak pernah jejak kaki ke sana pon...baik duit yang RM5 ribu ++ tu ko pg shoppping je kat Sogo ke kat Pavi ke...baru la betul...

Jangan nak bajet bila dah pegi tanah suci, ko dah sempurna....pastu bila orang beli tiket murah airasia, kutuk2 cakap, dari bazir2 pg jalan2 baik pg umrah...cehh...aku rasa baik abeskan duit pg shopping kat vietnam ke indon ke sebab bila ko balik, mulut ko still macam puaka, hati kau still busuk, takde sapa nak heran..sbb ko habiskan duit pergi bercuti..ni ko pg umrah, balik perangai lagi teruk dari jin afrit, memang kena kutuk la gamaknya kan..

sapa yang bz cr tiket murah nak pergi bercuti tahun ni ngan 2013, pergi le kan..kalau duit kau dah ada tapi hati ko masih ada hasad, takyah le tunjuk2 baik nak pg umrah...dah cukup ilmu baru pg ke tanah suci, jadi bila balik, ko tak jadi bahan maki aku...

March 8, 2012

Pergi Kuching - Day 3

Sambung lagik...sampai muntah baca entry Kuching ni.. ;p

Hari ketiga tu kami dah tak pegi ofis sebab keje dah siap..kalau keje kat semenanjung, leh la balik trus tapi sbb kena nek belon, maka kena la tinggal situ lagi semalam..masing2 beli tiket murah..manaleh tukar date.. :) Jadi, kami plan nak pegi jalan2 la Kuching tu..tempat pertama tujuan adalah ke Serikin.. kalau pegi sana kena awal pagi sebab kalau ko sampai kul 11, memang rasa macam kat padang mahsyar kot..huhuu..jangan marah aaa...lepas je breakfast, kul 8 kitorang dah gerak..perjalanan dalam sejam jugak..orang kat Kuching mmg berhemah ye..hampir pengsan tgk tahap kesabaran dorang drive kemain la slow..sbb kami pg 2 keta..1 keta ofis, 1 lagi keta kecik kami.. :)


Mr.MHR snap gambo keadaan bilik sblm pergi..dia kata kalau barang ilang, de bukti..hehee..


ni Singgahsana Lodge yg Zainal Alam Kadir duduk time Langit & Bumi...2 tingkat je...betul2 kat bandar..


depan tu keta ofis..kami follow jelah..gps pon xde nak bergantung harap..


Serikin tu mmg dah masuk daerah Bau..
eja Bau tapi org sana sebut BauK...jangan baeng sudah..hahaa..


Kami sampai dalam kul 9 pagi...time ni pon dah panas..ni keadaan kat Serikin tulah..kalau sapa2 tak penah sampai lagik, dia ala2 wang kelian kat Perlis tue...kedai2 kat sini bukak Sabtu & Ahad je..ari lain peniaga2 ni balik Indon...kami berpecah la kat sini..nak jimat masa sbb xmo menempuh panas tu..kiranya ni kali ketiga aku sampai sini..pasni aku xmo pegi dah...xmo..xmo...


Time ni kami dah balik ke keta..panas giler tak tahan...aku dah sakit kepala dah time tue...jadi kami tunggu je yang lain2 kat parking..dulu takde la panas camni..sekarang kemain lagik..


katanya kepek2 ni semua dah lemau..tapi ramai gak yang beli...aku tengok je..



tikar plastik tu dia jual 20 ringgit satu..aku beli..hehe..upin & ipin tuk Akeef..


makcik ni ngan geng2 ofis dia berduyun2 pakai uniform datang sini...tabah..


Dalam kul 11 kami semua dah gerak balik..eh, tak tahan gwe...berpeluh2 masing2...oleh sebab kami parking kat dalam, maka perjalanan nak keluar tu agak mencabar sebab yang pembeli2 ni xmo berganjak sbb leka tawar-menawar..tapi aku syorkan korang xyah pergi..sbb rege kat sini dah mahal..dulu aku beli beg RM35 je..skang ni dia jual beg yang sama RM130..sebab dia malas convert duit 130 ribu rupiah kot..hampess..

On the way balik, Atam suh datang umah dia makan lunch..sbb rumah dia kan kat Bau tu..so, aku semua pegi rumah dia makan2 dulu..pas makan, de plak yang pegi memanjat pokok rambai belakang rumah..siap lepak minum kopi dulu..huh, syok ye korang masing2..balik ofis laporan berlambak kena buat tuh..dalam kul 2ptg kami tolak balik ke Kuching..hajatnya terus beli kek lapis sebab memasing semua flite pagi esoknya..mesti la tak sempat kan.jadi mula2 kami pergi kedai yang tersohor tulah...kemain ramai manusia + hujan yang kemain lebat gak..keta aku, aku je yang turun sebab ujan..Mr.MHR jaga Akeef lam keta....


Ni yang RM10 satu..rupa bagai2..rasa sama2...



tester...2 meja ni mmg penuh manusia..kalau dah abes semua ko rasa, tau ke bezanya...

Pas dah hampir pening duk sesak2 dalam tu, kitorang pon balik la ke hotel...waktu tu kul 4.30 macam tu..aku mmg dah denyut2 dah kepala..balik bilik, mandi pastu baring2 sbb dah janji ngan dorang pg dinner sesama...waktu nak pegi makan malam tu, sempat la kami mengsnap gambo2 keadaan hotel ni..sila jamu mata...




Malam tu kami pegi makan kat My Baruk Village tu..hujan kemain lebat malam tu..betul2 lebat...tapi sbb dah nak balik esok, kitorang pegi la jugak kan...



Ni la kami yang beramai tu..yang pakai baju putih sebelah aku tulah En.H yang keje kat opis Kuching..dia mmg setia membawa kami berpusing2.. :)


View dari pondok kami...boleh nampak Grand Margharita tuh..eh, tak abes2 ngan hotel nih.. :0

Hampir 40 minit gak kami menunggu makanan..dah le kebuluran sebab ujan..hehee..lama lak menunggu..menu pertama yang sampai adalah.....


Manok Pangsuh


Menu lain adalah:
Siakap LIMA Rasa (tapi aku rasa kelat)
Butter Prawn lagik (manis nau)
Sotong Masak Pedas (nampak yang hitam tu?..ha, tu ''pedas'')
Sup Tauhu Jepun  - okay sket
Sayur Goreng - okay..

and the main actress is:


Umai Udang

masam weh..mula2 agak terkedu gak memasing menelan..puas golek2 ngan nasik kosong, baru leh telan..dulu aku makan umai ni sedap..skang dah len plak rasanya..terus xmo dah..total kami makan kat sini plus air RM144..murah sket compare to TopSpot tue...tapi tak sedap la..nape ramai kata sedap..kami semua cakap tak sedap..kalau aku sorang mmg la nampak aku memilih..tapi semua kami...jadi, mmg tak sedap la kan...okay la..kalau korang pg Kuching nak try, try le..mungkin kena ngan tekak korang kan...saya tidak lagi....bai!


March 7, 2012

Pergi Kuching - Day 2

Hari kedua ni, pas sarapan aku trus pegi ofis kat Kuching..de keta pejabat amek..so, aku turun breakfast sorang2 tinggalkan sweethearts tido nyenyak..jetlag ke? hehee...aku duk buat keje kat ofis tu pulun2 beramai2...ada banyak benda kena buat dalam tempoh masa yang sedikit..disebabkan kami sangat bersungguh2 dan fokus, maka kami dapat siapkan semua keje tu dalam tempoh 1 hari je...kalau ikut jadual 2 hari..tapi sebab tak gerak2 pg mana2, maka jadi sehari je..tapi kami abes keje petang tu dah dekat kul 6.30ptg..Kuching dah gelap time tu ye..dah macam malam lak..hehe...pas settle semua, kami dihantar pulang..memasing muka dah macam bekerja 5 hari tanpa tido..haha..punya la nak nampakkan penat..


Sampai je hotel, tgk2 sweethearts dah de kat bawah tu..owh, lupa..kami ada makcik duk kat Kuching..ktrg panggil dia Atam...dia kawen ngan org Sarawak...menetap trus...rupa2nya time tu Atam dah sampai anta kereta untuk kami guna2...wpon letih, aku ikut dia ajak pg makan2 dulu sbb dia pon baru je abes keje...Kami makan kat restorang belakang hotel je..nama kedai tu Warong Nusantara..aku boleh plak selamba order Mi Kolok sedangkan xtau pebenda yang dikolokkan tue...hehee...bila dah sampai, dia macam maggi goreng (mee sedap) tu..ok,boleh terima dek tekak...


Ni Mi Kolok aku tu..


Laksa Sarawak Mr.MHR..dia pelik tgk laksa tu guna bihun..mujo rasa ok..

Pas makan, atam pon balik ngan paktam..dorang balik ke Bau..kira2 sejam gak dari Kuching...kami plak nek hotel bersiap sbb malamnya tu bos Kuching nak ajak dinner..janji dtg amek kat hotel kul 8.30 malam..so, dpt le aku baring dalam 20 minit..huhuu..letih weh...gambo dinner xde snap sbb badan dah rasa nak tumbang.. :)

March 6, 2012

Pergi Kuching - Day 1

Okay..aku nak buat kenduri gambar..hehee..kemain banyak amek gambar baru2 nie..aku pegi Kuching sebab keje..4 hari 3 malam..lama weh..xde de aku nak tinggalkan sweethearts kat rumah ye..jadi, aku pon pegi la beli tiket tambahan untuk sweethearts aku tuh..makanya Mr.MHR kena apply cuti sehari sbb kena ikut aku..mujo lagi setengah hari tu, bos dia kira sap sap sui je..selamat la cuti dia..

Kitorang nek flite kul 2.00 petang..so, kul 11 pagi aku dah terpacak kat KL Sentral sbb nak check in kat situ..mmg nak nek ERL sbb senang nak manage Akeef..hehee..pas siap check in, beg pon dah selamat, kami bertiga pusing2 la area KL Sentral tu..makcik aku de restoran kat Brickfileds tu..jadi, menyorong la stroller pg kedai makcik aku..pastu, kul 12.30 ktrg dah nek train pg KLIA sbb boarding kul 1.30ptg.


Nampak mcm Akeef baik je perangai kan..hehee...sempat la gak dia buat larian 100m dalam train nih..


Okay, dah sampai..
Ibu ngade nak pose..


Oleh kerana bawak infant, so kami nek dulu..ngan stroller lagik..mmg syok dpt priority bawak Akeef.. :) waktu check in mmg dah tau dah dapat seats depan tu sbb de ruang sket kan..sepanjang jalan berdoa diupgrade ke Business Class tapi doa tak dimakbulkan..hahaa... 

Landed at Kuching kul 3.30 petang..kami las skali dapat turun..huhuu..nek first kua last..bila sampai kat check point Imigresen tu, dia print kan 1 borang (untuk dewasa) je..ala2 resit mekdi..katanya kena simpan dan tunjuk balik bila nak blah dari Kuching tu nanti..ala2 pas lawatan versi murah la nie..so, aku pon simpan la bebaik dalam purse..kalau tak, mau kena duk Kuching..

Pas amek beg, kitorang terus beli kupon teksi tuk ke hotel...aku booked Ariva Gateway. Tapi kat fb aku check in kat Pullman..hahaha..bukan apa deh..ariva xde dalam list waktu nak check in tuh...hahaa...okay, jom tengok kamar kami untuk 4 hari 3 malam tue... 


katil yang besar dan selesa


ada balcony kat bilik nih..
sampai2 je Mr.MHR trus nyalakan api..boleh?
macam xde kejaan lain... 


syoknya si kedek ni lari2...lapang ruangnya..



macam biasa..hotel zaman skang mmg semua xde paip kat jamban..
sudahnya, ko tarik la shower tu kalau nak cebok..mujo paip shower tu tak melekat skali..kalau lekat, ko paham2 la caner nak kreatif mencebok...



ni yang plaing best..semua ada dalam bilik..xyah nak ding dong ding dong minta anto barang..


hanger pon tak lokek..aku hari2 basuh baju Akeef..kan de balcony...kering je baju anak aku..sonang mak..

Malam tu pas Maghrib, kitorang pg la jenjalan kat Waterfront tu..tp hotel ni agak jauh la sket..kena jalan kaki dalam 10minit, baru sampai waterfront.sini kan Maghrib cepat..maka kami pon dapat la kua cepat..jalan2 sambil cari bekalan minuman & makanan sikit sebab esoknya aku kena pg ofis sementara sweethearts kena tinggal kat hotel..jadi, stok kena la ada..


belakang tu Grand Margherita..hotelnya mmg syok kot..betul2 facing waterfront..lenkali la aku try book..kalau de rezeki sbb rate dia agak la...


Sebenarnya aku datang Kuching ni de ngan orang2 len skali..bukan le sorang2 je datang keje..kang nmpk cam aku rajin sangat lak..hahaa...ada 4 orang lagi..total kami semua adalah 6 dewasa + seorang Akeef...semua sampai len2 time..jadi, pas sms-smsIng, maka janji jumpa kat tempat makan TopSpot untuk dinner...tempat ni belakang hotel kami je..kalau dari hotel, de connecting door yang boleh direct sampai..



Menu dinner kami malam tu adalah kerapu 3 rasa, butter prawn, sup sayur, ketam masak cili dan menu wajib hidang sepanjang berada di Kuching adalah Midin Goreng Belacan..hahaa..mcm lawak tapi tu menu wajib...gambo lain aku tak snap sbb dah lapo..ketam ni sampai last skali lepas nasi dah abes..jadi, dapatlah aku snap..hehee...lepas dah kenyang, duk borak2 jap sampai kul 9 lebih camtu..Aku gerak balik bilik dulu sbb Akeef dah buat aktiviti menarik perhatian orang kat kedai tu..eh, lupa kitorang makan kat kedai ABC...total makanan kami malam tu RM135...tapi tak masuk air sebab air kedai lain dan dah bayar asing2..rege kira ok tapi rasa tak mari..ketam masak cili tapi aku rasa macam masak kicap je..hehee..orang sini tak reti tanam cili kot... :)

March 4, 2012

Bezanya adalah...

Aku baru sampai dari Kuching..rindu kat laptop sbb si kenit tu tak syok nak type2..on je laptop, trus nak share 1 benda..benda2 len semua nnt aku post ye..maaalllaammm sket.. :)

Waktu aku pg kedai nie, ya Rabbi..kemain ramai manusia...penuh ngan org sebok merasa je dah buat aku hampir pitam..jadi, beli 5 jenis, then calo...ni aku sampai2 je tadi, Mr.MHR sebuk suh potong (sbb kat Kuching dia tak masuk mana2 kedai kek lapis 'lantaran' menjaga Akeef lam keta)..jadi, aku potong2 le mana2 yang patut..alkisahnya...


taddaa...
rege sama, kedai lain2, size pon lain2 rupanya...



okeh...pasni, aku tak beli kat situ lagi..smlm aku cari kedai yg lagi 1 tu..tapi nampak cam tutup..malam tu baru tau rupa2nya tak tutup..jalan yang pg kedai tu je yang tutup..cehhh..oleh sebab hujan sangat lebat, xde la rezeki nampaknya..kek yang size besar sket ni, Atam kami yang beli kat Batu Kawa..sedap weh..mujo aku kirim 5 pek..hahaa..sian Atam hantar banyak2 kat airport tadik...


Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...