Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2012

Tak Kesah...

Satu jam yang lalu
Penuh wall kat fb aku
Semua cerita pasal Earth Hour
paham ke maksud benda tu?
ke ikut2 je masing2 nih...
kalau tak penting, takyah ikut
sebab..
bak kata bapak aku
walau sapa pon yang kita ikut
duit kena cari sendiri2 gak..
bazir masa je follow benda org suka buat
kalau betul2 cintakan dunia nih
hari2 tutup la elektrik awal
kul 10 masuk tido
compare masuk tido kul 12mlm
dah jimat 2 jam
itu sehari
kalau seminggu, sebulan, setahun?
so, takyah nak poyo sangat publish earth2 hour ni
yang penting
time org sebuk padam lampu
time tu aku dapat baca pekeliling baru jpa
itu paling penting time semua sebok nak bergelap
dengan pekeliling tu
aku mampu spend lebih untuk bayar bil eletrik
kbai... :)

Umrah yang mabrur? ke yang marlboro?

Ada macam2 jenis manusia yang pelik2 yang aku jumpa dalam dunia nie..kenkadang tak tercapai akal nak pk keCERDIKan mereka2 ni pk benda2 yang aku tak rasa patut difikir. Imaginasi mereka2 ni memang tinggi...
Dulu2 orang yang pergi ke tanah suci ni orang2 tua peringkat mak bapak atuk nenek..tapi sekarang, yang muda2 pon dah mampu pergi..ada duit lebih + dah sampai seru barangkali...akan tetapi....walau berpuluh kali ko pegi tanah suci, tapi hati ko busuk, baik ko campak je duit lebih tu bayar zakat..sbb pegi pon membazir duit je..tak dapat hidayah..balik still mengutuk, mulut macam puaka, perangai sama macam ko tak pernah jejak kaki ke sana pon...baik duit yang RM5 ribu ++ tu ko pg shoppping je kat Sogo ke kat Pavi ke...baru la betul...
Jangan nak bajet bila dah pegi tanah suci, ko dah sempurna....pastu bila orang beli tiket murah airasia, kutuk2 cakap, dari bazir2 pg jalan2 baik pg umrah...cehh...aku rasa baik abeskan duit pg shopping kat vietnam ke indon ke sebab bila ko balik, mulut…

Pergi Kuching - Day 3

Sambung lagik...sampai muntah baca entry Kuching ni.. ;p
Hari ketiga tu kami dah tak pegi ofis sebab keje dah siap..kalau keje kat semenanjung, leh la balik trus tapi sbb kena nek belon, maka kena la tinggal situ lagi semalam..masing2 beli tiket murah..manaleh tukar date.. :) Jadi, kami plan nak pegi jalan2 la Kuching tu..tempat pertama tujuan adalah ke Serikin.. kalau pegi sana kena awal pagi sebab kalau ko sampai kul 11, memang rasa macam kat padang mahsyar kot..huhuu..jangan marah aaa...lepas je breakfast, kul 8 kitorang dah gerak..perjalanan dalam sejam jugak..orang kat Kuching mmg berhemah ye..hampir pengsan tgk tahap kesabaran dorang drive kemain la slow..sbb kami pg 2 keta..1 keta ofis, 1 lagi keta kecik kami.. :)

Mr.MHR snap gambo keadaan bilik sblm pergi..dia kata kalau barang ilang, de bukti..hehee..

ni Singgahsana Lodge yg Zainal Alam Kadir duduk time Langit & Bumi...2 tingkat je...betul2 kat bandar..

depan tu keta ofis..kami follow jelah..gps pon xde nak bergantung harap..

Pergi Kuching - Day 2

Hari kedua ni, pas sarapan aku trus pegi ofis kat Kuching..de keta pejabat amek..so, aku turun breakfast sorang2 tinggalkan sweethearts tido nyenyak..jetlag ke? hehee...aku duk buat keje kat ofis tu pulun2 beramai2...ada banyak benda kena buat dalam tempoh masa yang sedikit..disebabkan kami sangat bersungguh2 dan fokus, maka kami dapat siapkan semua keje tu dalam tempoh 1 hari je...kalau ikut jadual 2 hari..tapi sebab tak gerak2 pg mana2, maka jadi sehari je..tapi kami abes keje petang tu dah dekat kul 6.30ptg..Kuching dah gelap time tu ye..dah macam malam lak..hehe...pas settle semua, kami dihantar pulang..memasing muka dah macam bekerja 5 hari tanpa tido..haha..punya la nak nampakkan penat..

Sampai je hotel, tgk2 sweethearts dah de kat bawah tu..owh, lupa..kami ada makcik duk kat Kuching..ktrg panggil dia Atam...dia kawen ngan org Sarawak...menetap trus...rupa2nya time tu Atam dah sampai anta kereta untuk kami guna2...wpon letih, aku ikut dia ajak pg makan2 dulu sbb dia pon baru je a…

Pergi Kuching - Day 1

Okay..aku nak buat kenduri gambar..hehee..kemain banyak amek gambar baru2 nie..aku pegi Kuching sebab keje..4 hari 3 malam..lama weh..xde de aku nak tinggalkan sweethearts kat rumah ye..jadi, aku pon pegi la beli tiket tambahan untuk sweethearts aku tuh..makanya Mr.MHR kena apply cuti sehari sbb kena ikut aku..mujo lagi setengah hari tu, bos dia kira sap sap sui je..selamat la cuti dia..
Kitorang nek flite kul 2.00 petang..so, kul 11 pagi aku dah terpacak kat KL Sentral sbb nak check in kat situ..mmg nak nek ERL sbb senang nak manage Akeef..hehee..pas siap check in, beg pon dah selamat, kami bertiga pusing2 la area KL Sentral tu..makcik aku de restoran kat Brickfileds tu..jadi, menyorong la stroller pg kedai makcik aku..pastu, kul 12.30 ktrg dah nek train pg KLIA sbb boarding kul 1.30ptg.

Nampak mcm Akeef baik je perangai kan..hehee...sempat la gak dia buat larian 100m dalam train nih..

Okay, dah sampai.. Ibu ngade nak pose..

Oleh kerana bawak infant, so kami nek dulu..ngan stroller lagik.…

Bezanya adalah...

Aku baru sampai dari Kuching..rindu kat laptop sbb si kenit tu tak syok nak type2..on je laptop, trus nak share 1 benda..benda2 len semua nnt aku post ye..maaalllaammm sket.. :)
Waktu aku pg kedai nie, ya Rabbi..kemain ramai manusia...penuh ngan org sebok merasa je dah buat aku hampir pitam..jadi, beli 5 jenis, then calo...ni aku sampai2 je tadi, Mr.MHR sebuk suh potong (sbb kat Kuching dia tak masuk mana2 kedai kek lapis 'lantaran' menjaga Akeef lam keta)..jadi, aku potong2 le mana2 yang patut..alkisahnya...

taddaa... rege sama, kedai lain2, size pon lain2 rupanya...


okeh...pasni, aku tak beli kat situ lagi..smlm aku cari kedai yg lagi 1 tu..tapi nampak cam tutup..malam tu baru tau rupa2nya tak tutup..jalan yang pg kedai tu je yang tutup..cehhh..oleh sebab hujan sangat lebat, xde la rezeki nampaknya..kek yang size besar sket ni, Atam kami yang beli kat Batu Kawa..sedap weh..mujo aku kirim 5 pek..hahaa..sian Atam hantar banyak2 kat airport tadik...