Skip to main content

Posts

Showing posts from 2011

All Time Favourite...

Dalam sebok2 kita asek makan burger2 jenama luar tue, burger buatan Malaysia masih la tidak dapat ditandingi rasanya..dengan daging yang lembut, timun, kubis, bawang dan sos yang melimpah2...tidak dapat disangka lagik kelazatannya..saje je aku nak buat promosi untuk burger nie..fedap tgk restoran2 tu kemain penuh ngan orang..bila pg tepi jalan tuh, lagi senang nak beli..rasa pon sungguh nikmat....

tak terliur ke tgk sos yang banjir tuh..aduhhh..malam2 buta nih...

okaylah..nak tido..sambil mimpi makan burger..hehehee...

saje nak close-up lagik sekalik...hahahahaa...okeh..bai!

Patut Tak?

Perasan tak skang ni semua benda jual bertimbang? dari durian sampailah ke ais krim..kemaruk betul orang skang meniaga nak untung..nak pembeli pon tak berapa nak bijak (read as terpaksa) kot beli benda camtu...
Yang menyebabkan aku macam tak paham skang ni yang semua org sebuk berlumba2 beli aiskrim timbang2 nih..korang mmg nak makan ke atau mengikut2 ha? aku macam pelik penuh orang beratur sedangkan aiskrim je pon..bayar kemain mahal, kenyang ke? huh..ada yang kata, 'aiskrim' tu xde lemak, sbb tu mahal..ceh!! sudah la..kalau xde kawan2 ko makan, ko pon mesti xmo masuk kedai tu kan...
Aku rasa selagi ada permintaan, selagi tu mangkuk2 ni meniaga secara timbang..macam haram!! iskkk..tak puas hati aku...semangkuk 'aiskrim' yang besar tapaka tangan aku & tinggi mangkuk tu tak lebih pon dari jari kelingking aku nih, rege dia boleh sampai dekat2 20 ringgit?? yang jual makan haram, yang beli bangang..tu kesimpulan aku..tima kasih!!

Ukur baju kat badan sendiri ye...

Aku sebenarnya jarang-jarang amek tau pasal org sbb pasal aku pon tak abes aku ketahui..huhuu..paham ke? sebenarnya, kat ofis aku, ada la makhluk2 yg suka cakap hebat2 nih...apa motif cakap hebat2 pon aku tatau..bukannya dengan kehebatan kau yang HEBAT sangat tu aku heran..sikit2 sudah..banyak2 menyebabkan aku meluat je nak dengar korang citer...
Aku keje kat account department..so, hari2 deal dengan angka2 yang berbilion2 nih..sebut je pasal benda2 yang berkaitan angka, apa yang aku tatau, semua aku tau..cuma kenkadang aku lupa..hehee..bila duk account, kuasa tengok gaji orang adalah sangat besar..terutama bila bab2 yang melibatkan org nak apply loan, lagilah macam2 aku tanya sblm sign..haha..saje je tanya..logik ke tak, aku tetap sign..sebab yang kena potong gaji kau, bukan gaji aku kan..nak dipendekkan cerita, tadi aku terima satu surat kuiri pasal potongan gaji yang melebihi 60% dari gaji..oppss, lupa plak..aku keje gomen..so, macam2 yang dipantau oleh gomen kan..rulesnya, kalau ga…

Port Dickson

Cuti baru2 nie, kami pergi jalan2 ke PD..tension keje nak tutup akaun..so, pegi la 2 hari 1 malam ke sana. nak cari hotel, kemain la susah..sampaikan hotel yang mahal pon xde kosong..ingatkan kalau xde hotel murah, terpaksa la duduk hotel mahal, tapi xdo gak..gugel pny gugel, last2 dapat la duduk kat Cozzi Hotel kat area Teluk Kemang..rate biasa dia published kat website RM99 semalam..tapi sbb cuti skolah, kemain lagi dorang..terus up sampai RM160...dah la xde bfast..kemain mahal!! time cuti skolah nilah bersungguh2 dorang double up their profits kan....
Kami (kitorang + adik aku) gerak dari KL kul 10.30 pagi..siap sempat cuci keta lagik..ingatkan tak jem la kan..tapi, xde makna..sangkut kat highway je dekat 2 jam..kitorang sampai kat PD tu kul 12 lebih..waktu book tu, hotel bagitau check in kul 3petang tapi ktrg trus je pegi sbb mana lagi nak tuju..sampai2 je dia bagi check in pastu kena bayar penuh..siap kua resit time tu lagik..aku tak sempat nak snap gambo bilik sbb semua dah kebul…

Butter Cake Old School Punya

Raya Qurban baru ni, mak aku sebuk suh buat butter cake..tapi nak resepi asli..tapi sbb time tu aku malas, takdelah cake yang terhasil...Sabtu aritu kitorang pg jenjalan pas Maghrib..mak aku ikut skali..ayah xmo ikut sbb leka tgk tv..huhuu...dalam keta tu, mak aku tetiba cakap "sedapnya kalau dapat makan kek planta tu panas2 baru kua oven"...aisshh...mak dia saja je tau! balik kg aritu boleh la aku buat alasan pekakas semua takde..ni dah de kat KL xkan nak bagi alasan tu gak..last2, "yela..esok org buat le..planta de ke? kat umah butter de la..." jangan kompius ye..mak aku nak kek tu dibuat dari planta aka marjerin..dia xmo mentega..mak aku kalau order kek, kompom orang xmo amek tempahan..hahaa...
Last2, kena la aku menggodek kek tu sbb takut dapat ayat len lak esoknya...aku sebenarnya lebih suka buat kek yang kukus2..almaklumlah, org rajin kan..kukus senang sket & confirm jadik..hehe..
Adunan yang nak masuk oven..
Ni yang baru keluar oven..bulat2 tu kesan cucuk n…

Cabaran Burger

Bila sebuk melayan Masterchef , macam2 menu yang bermain2 diminda..hehee..2 minggu lepas kot Masterchef tu pny cabaran buat burger..kena buat burger yang eksklusif la kononnya..dah la show tu dah kul 9 malam..tetiba cam terliur laki bini nak makan burger..tapi dah dekat kul 10 nak kua pg mana lagik..nak plk burger yang tebal2 la kan..selera tak hagak2..Masterchef tu ari Sabtu, so esoknya mmg kena carik la kan...pagi tu sanggup tak breakfast sbb nak makan daging..Kalau bab burger, kami prefer Carl's Jr..sbb tu baru betul2 burger..kul 11pagi kami dah gerak pg Pavillion..sbb tu dekat kot..
Kalau makan kt situ, selalunya kami mmg amek 1 set je..pastu 1 lagi ala-carte sbb regenya leh tahan ye..aku bukan ada mesin cop duit..jadi kena agak2 la nak belanja..lagipon kat kedai ni air leh refill bape kali ko suka..siap leh tukar2 la refill air apa nak..jadi watpe nak beli set bebanyak..huhuu..


Dah halfway baru ingat nak snap gambo burger...burgernya mmg sedap..sayur2nya pon melambak....huihh..…

Kuih Jalur Gemilang

Suka makan kuih lapis? aku sukaaaaa...huhuu..tapi skang org dah tak panggil kuih lapis sbb kompius ngan kek lapis kan..majoriti skang org dah panggil kuih ni nama kuih jalur gemilang..Jumaat lepas time tengah melayan Maharaja Lawak Mega dan mengodek2 phone, ternampak resepi ni kat gugel..ada orang yang membuatnya dan aku pon tetiba cam gatal nak buat gak..stok tepung mmg ada je kat umah ni..santan kotak pon ado..jadi, terus je pegi tenggek kukus..hehee..
Ni lapisan pertama yang dikukus..
Ni lapisan kedua.. aku dapat 4 layer merah & 3 layer putih...
Time siap kukus, hari dah kul 12 kot..Akeef pon dah tido...jadi, aku rendam jap loyang ngan air yang ada ais sbb nak cepat masuk dalam esbok..dah ngantok...:)

Pagi tu bangun, kemain la excited nak tgk hasilnya..maklumlah buat kuih aci redah je kan..dah le first time buat, refer resepi internet je..abaikan senget benget aku potong tu sbb Akeef dah tepuk2 peha Ibu dia nih..sonok tgk warna warni agaknya...taddaa..jalur gemilang dibawah naungank…

Mari Melawat Zoo Negara Malaysia

Sabtu lepas, kami ngan adik aku + suami dia pg jenjalan ke zoo..hah, sebok nak pg zoo singapore, zoo negara sendiri kena lepas dulu..last pg zoo ni aku rasa zaman skolah dulu kot..pastu dah xde pegi sbb xde keperluan kot..plus rege tiket skang kemain mahal...org kata rege mahal sbb zoo dh takde sponsor..kalau ko turunkan rege tu, ramai orang datang tau..xde sponsor pon boleh meriah kalau kena gaya, gaya, gaya....
Tiket masuk untuk dewasa RM20..kalau nak masuk Insect Farm + Butterfly Park, tambah RM5..tapi kena tunjuk myKad br leh dapat rege tu..kalau tidak, RM35..nak beli tiket lak, kena himpun ramai2 depan kaunter, tunjuk myKad memasing, br leh beli tiket..sblm masuk pon aku dah hangin..pebende ko buat rules macam tu?? sbb tu budak2 skolah je yang ramai kat zoo tu..peraturan ntah apa2...tapi sbb aku ni nak menyokong la kononnya kan..aku sabar je time tu..Ktrg sampai dalam pukul 2.30..kalau ikut schedule zoo, kul 3.00ptg ada show binatang..jadi, masuk je, ktrg trus menuju ke tempat per…

Siakap Steam Ala Teow Chew

Hari ni nak citer pasal menu yang baru try masak..sebenarnya, aku skang tengah diet..sbb kenaikan berat badan didapati agak membimbangkan. So, aku kena la usaha lebih..huhuu...tetiba cam tersedar tau!! lagipon terasa susah nak bli baju la skang..huhuu..nak pakai baju ketat, takut banyak lak (lemak) yang berlumba2 nak muncul..jadi, WAJIB diet...bila dah diet nie, menu pon ala2 nak cepat potong lemak kay..Mr.MHR sangat kesat la tekak lately sbb bininya masak ikut menu diet..hehee..menu yang aku dah cuba ni amatlah sedap tau..de pedas2 sket + sup untuk mengenyangkan perut ye..
 Ni ikan dah aku dah masukkan ke dalam kukus..takde kukus besar..jadi penyet2 la ikan tu aku sumbat ke dalam loyang... :) Ni sup yang akan dituang atas ikan tue.. Ada macam2 versi nak buat sos untuk ikan nie..ada yang tumis, ada yang stim semua skali..tapi aku guna cara ni sbb ada sup utk dimakan oleh Akeef..Ibunya rajin kan..so, 3 in 1 semua..

Untuk sup tu, aku guna stok ayam, cendawan kering(rendam bg kembang dulu) …

Stupid Dam Dam..

Aku takleh nak update blog sbb setiap kali upload pic, dia tak kua gambar...dia akan kua html code tu sepanjang2..kalau nak tgk gambar, kena preview..susahnya!! jadi takde apa nak hapdet sbb bengang takleh ubuh gambar..kat atas ni cuma ada....

1) Untuk check spelling
2) Untuk nak upload gambar
3) Preview

macam mana nih????

2 Years....

Terjemahannya : Katakanlah (wahai Muhammad): Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah mengasihi kamu dan mengampuni dosa-dosa kamu.Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
(Surah ali-Imran, 31)

30 Oktober 2011, genap 2 tahun usia perkahwinan aku & Mr.MHR..alhamdulillah..anak dah de sorang..belum de peluang nak tambah lagi..huhuu..tahun lepas ktrg pegi Bandung bercuti sambil beli kain, tahun ni x kemana2 sbb sibuk ngan kerja & urusan2 lain..percutian ditangguhkan kot..siang tu kat rumah mak aku buat kenduri tahlil sempena genap 100 hari nenek aku kembali ke rahmatullah..nasib baik la buat untuk makan tengahari..maklumlah kan, masak sendiri + hari Ahad lak tu..esoknya nak keje..bab mengemas yang tak bape nak larat tu..

Malam sebelum tu, dalam 10 malam, kami kuar ronda2 kolumpo ni je..pegi area KLCC..sekadar tengok2 lampu nak bagi Akeef jakun..hahaa..kebetulan malam tu final bola N9 lawan Tganu..so, jalan lengang la sikit..sampai kat …

Mari Berkungfu....

Hai kawan2..bersua kembali dalam Kuali Berdenting lagi...hahaa..ala, yang baca pon kawan2 aku yg selalu nengok aku post pic kat fb kan? wpon korang x komen, aku leh track hokey..hehee..siang tadi aku ada lunch date ngan Mr.MHR..ktrg pegi makan nasik dgn ikan bakar kat Kg.Baru..sampai balik keje still dua2 rasa kenyang..maybe sbb nasik tadi mmg banyak kot..so, sampai umah pas main ngan Akeef jap, aku pon melayan la cerita Soffiya kat TV3 tue sbb xyah memasak..abes tu, sambung ngn Hell's Kitchen lak..pastu sambung lagi ngan Masterchef Malaysia..huhuu..kemain ligat menonton ye...tetiba, kul 9.30 malam, perut pedih minta diisi..dua2 pon sama..jadi, check2 esbok, nilah hasilnya....


tak percaya ke aku masak?
yelah! aku masak nih...pestaim...hehee...


Resepi Kuay Teow Watchaaaaa..............

Untuk Kuay Teow :

Segenggam Kuay Teow
1 biji telur ayam

Pecahkan telur & kacau guna garfu.
Masukkan garam dan sedikit serbuk lada hitam.
Masukkan kuay teow & gaul rata.

1) Panaskan minyak dalam kuali, …

Yang Mana Satu?

Aku dpt ni dari facebook. Betul gak apa budak ni tulis. Mula2 mmg gelak sakan aku membacanya..benda2 macam ni mmg banyak jadik kat fb tu..kenkawan kita sendiri pon ramai camni..silalah pilih.. :)

Adakah Anda Seperti Di Bawah?

1. MODEL : Tukar gambar profile setiap hari .

2. PENJENAYAH : Tukar nama setiap hari.

3. PERASAN BAGUS : Namanya menggunakan simbol2 sehingga menyusahkan kwn2 nak cari terutamanya ketika kecemasan (Contoh :: 71M@T -> Jimat)

4. WARTAWAN : suka menyebarkan pesanan, walaupun tak penting !

5. PENGGANAS : Suka menyebarkan link yang menakutkan (contoh : sila sebarkan pesanan ini jika tidak anda akan ditimpa kesusahan @ bencana)

6. BINTANG FILEM : Suka update status setiap 5 minit

7. BINGUNG : Tidak dapat membezakan ruang untuk wall post atau status

8. PERASAN HEBAT : Selalu melaporkan dimana lokasi semasa setiap masa ! Contoh ( otw ke Mydin Mall ) kemudian ( di Mydin Mall shopping jap ) kemudian ( karaoke di Mydin Mall ) bla..bla..bla.. Semuanya berlaku dl…

Versi Ibu Siti : Spaghetti Marinara

Episod 1 Masterchef Malaysia dah disiarkan semalam..tapi......aku rasa macam ramai je tak patut berada kat situ..huhuu...yelah, xkan sambal udang pon kemain bangang nak masak..bila Chef tanya 'apa nama resepi ni?'..tergagap2 jawab 'sambal tumis udang pedas'..eh, kalau sambal mesti le pedas..kalau kau buat sambal tak pedas, pekehalnya..aduhh..boleh dapat darah tinggi kalau tgk..kalau tak cukup ilmu lagi..yang basic2 pon tak terror, xya le join..kat dunia maya ni aku rasa, lagi ramai yang berbakat..eh, nape korang tak pegi audition aritu eh? hehee..

Dah alang2 mood masterchef dah sampai, arini aku nak bagi resepi omputih..kalau korang dah pandai, boleh baca je sambil komen2..kalau tak pernah try, silalah cuba resepi versi rajin aku nih.. :)

Bahan2nya :

Udang Medium (ikut suka berapa ekor nak..aku masak dalam 10 ekor camtu)
Isi ikan (beli kat Tesco je aku nih..sekeping)
Sotong (potong bulat2..kalau sotong tu besar, sekor je dah cukup)
Spaghetti 2 genggam
1/4 cawan minyak zai…

Makan @ TGIF Wangsa Walk

Kami pg makan TGIF ni hari Jumaat pas balik keje..mmg sesuai la makan ari jumaat kat kedai jumaat kan..huhuu...tapi ntah kenapa, kali ni tak mari la..rasa tak kena makanan nih...nasib baik xde order ngarut2..order main course je sorang satu..Akeef share ngan Ibu sbb dia kena makan nasik..kalau tak, malam ada yg dia asek nanges sbb perut kosong..nilah makanan yang ktrg order...






Maaf le, tajuk dah lupa..maklum la orang kampung..huhuu..time order pon, tunjuk gambar je.. :)

Langkawi..

Last time aku sampai Langkawi ni awal 2010..waktu tu Akeef ada dalam perut lagi..br 3 bulan time tu..ni pg lagi, Akeef dah nak masuk 1 tahun 3 bulan..aku mmg suka Langkawi..huhuu..kali ni pergi sempena nak melawat adik ipar aku yang bersalin + bercuti sbb dah lama tak jenjalan..so, bercuti sakan..dan berbelanja tanpa rasa bersalah..huhuu...beratus abes beli cokelat tapi tak rasa bersalah...hahahaa...first time rasa camnih...


Flite ktrg sepatutnya 9.15 malam..tapi delay sejam..kul 10.15 br boarding, 10.30 br berlepas..sampai Langkawi dalm 11.30 camtu..sampai sana, br dpt tau yang adik bersalin kul 7.30mlm tu..ikut tingkap..so, xleh la keluar spital at least 40 jam..makanya ktrg duk rumah dia tanpa tuan rumah la..esoknya baru leh pg melawat kat spital..

Ni le anak buah baru..baby girl..macam anak cino..kemain melepak...pas abes waktu melawat kat hospital, kami pon melawat Pekan Kuah plak..hehee...




Gambar cokelat yang ada ni adalah antara yang aku beli..yang lain tak sempat snap sbb b…