Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2014

Cara Deposit Duit Syiling Di Bank Rakyat

Akak memang rajin mengupdate ni deknon2 ooii..angin nak upload dah sampai...aritu dia bz ikut perkembangan MH370..
Aku nak cerita pasal cara nak simpan duit tabung. Bukan menabung ye deknon..hahaa...dalam tabung mesti berlambak duit syiling kan? boleh kira berapa ramai je yang berlambak duit kertas dalam tabung dia..bila ko dah kumpul2 penuh tabung tu, mula la bercinta nak bawak pergi bank. Orang malas nak bank in dalam bank sebab pertamanya berat nak angkut syiling tu ke bank..pastu lepas 10 hari lak baru duit tu masuk dalam akaun kan?
Hah, itu semua dolu2 ye deknon..sekarang ni dah canggih...kat rumah aku de tabung botol susu yang kecik tu. Baru ni Akeef dah penuhkan..aku pon taktau dari mana dia dapat duit penuhkan tabung..hehe..bila nak isi lagik, dia kata "Ibu, tabung abam dah kecik..tak boleh masuk duit posen"...jadi, kena la bank in mana yang ada..xkan mak ko nak buat belanja opis hari2 lak..mau putus handbag angkot syiling hari2..hehe..
aku memang malas nak mengira.…

Homestay Murah Di Kota Bharu, Kelantan

Trend sekarang ni kalau pergi bercuti ramai2 mesti duduk homestay kan? Jimat dan convenience sikit rasanya.. Aku kalau beramai2, memang cari homestay..Macam pergi Kelantan baru ni, ada member Mr.MHR cakap cuba try cari homestay kat Pelangi Mall Condominium Kota Bharu. Aku puas la menggugel sebab katanya mall kan? Ingatkan ada la kedai2..takde..dia mmg condo semata2...betul2 tepi sungai kelantan.. Aku cari kat mudah.com je...rata2 rate dorang letak RM200 semalam untuk 3 bilik 2 bilik air.. Pandai2 la korang nego untuk dapat murah sikit..

tingkap hall ni menghala Sungai Kelantan.. subuh2 tu ko dengar le bot2 tu start enjin..tangkap ikan rasanya..

ni Master Bedroom ada aircond.. *paling penting*

kat bawah ni ada ruang lebar gak...boleh bentang tilam single tu lagi satu..

ni toilet dalam master bedroom

bilik kedua ni ada aircond jugak

bilik ketiga ni takde aircond..katil double decker, kipas tinggi 1

sinki dah nak roboh dah...huhuu..


dapur memasak dia letak kat yard luar tu..pastu kalau …

Bercuti Ke Kelantan - Last Day

Last day dah...boleh berhenti jemu..hehe..
Pagi tu kitorang trus packing nak balik.. Walaupon boleh check out kul 2ptg, tapi sebab nak sampai KL awal kononnya, kul 9.30 kitorang dah keluar..Terus menuju ke Pasar Siti Khadijah. 

zaman sekolah dulu, sinilah tempat paling happening rasanya...bus stop.. :)

dulu kedai buku ni kecik je...tempat beli buku2 rujukan..

tak wujud pon bangunan ni..dulu kat area bangunan ni de banyak gerai2 jual kuih muih..pastu de diletakkan astaka tuk lepak2..kitorang ni beli kuih, pastu lepak kat astaka sementara tunggu bas..bas sejam sekali time tu...
Masuk pasar, brunch lagik...dulu nak masuk makan dalam pasar ni tak lalu tekak ye..sebab kotor..skang ni dah baru..dah macam dalam lot2 setiap kedai dia..bersih dan tersusun...baru la selera sikit...pas makan, beli buah tangan sket, bergerak balik la kami ke KL...

Bercuti Ke Kelantan - Day 2

Korang mesti kagum aku rajin update blog kali ni..hahaa...ok, meh sambung baca..
Pagi yang tak seberapa pagi, kitorang kuar rumah nak pergi Rantau Panjang. sepanjang jalan menuju ke sana tu, de banyak kedai makan. Jadi, kitorang berhenti la untuk brunch sebab time tu dah kul 10pagi rasanya..maklumlah, duk homestay ni, time tu la sebok nak membasuh baju segala bagai. jadi terpaksa la delay time keluar tu..

aku cakap ngn Mr.MHR balik nanti nak lalu depan sekolah aku..konon2.. sebab sekolah aku dulu kat Pasir Mas..sudahnya, tak singgah sebab penat berderat kat Rantau Panjang..

waktu masuk ke RP ni takde kastam check tau. Balik baru kena check..jangan ko benti lak kat pondok kastam tu time sampai..hehee..

sini memang banyak produk mengosongkan poket..


lama gak berpusing dalam tu..aku tak snap gambar..barang semua lebih kurang..pastu kemain panas..jadi, aktiviti lebih kepada pk macam mana taknak panas..huhuu..dalam kul 2.30ptg gak baru settle segala benda..sempat beli eskrem ni buat pengh…

Bercuti ke Kelantan - Day 1

Dah lama tak update day by day..Ok, sila termuntah..hehe...
Time cuti sekolah baru ni, aku takde la bercuti..Maklumlah, takde anak bersekolah lagi. Jadi takyah nak dengki dengan orang yang bercuti time anak cuti. Lagipon time cuti sekolah kan hotel penuh, jalan jammed..So, takyah menambah keributan. Pas sesi perbincangan hati ke hati suami isteri, kitorang pon setuju nak pegi Kota Bharu..Dah lama tak pergi rasanya.. Last aku jejak kaki kat sana tahun 2009. Tupon tak pegi mana2. Sebab berkursus kat Akademi. Datang naik flight lagi la aku malas nak berjalan. Misi kali ni nak jenjalan saje.. :)
Amek cuti hari Jumaat..Jumaat tu dalam kul 7pagi kitorang memulakan perjalanan. Singgah 2, 3 tempat kesudahannya kul 10.00 pagi baru la sampai tol Gombak. Tu mujo dah siap breakfast. Kalau tak, aku ajak patah balik je..dah 3 jam tak keluar2 dari KL lagik. Sepanjang perjalanan tu, aku peneman setia Mr.MHR la kan..penumpang len tido..Akeef duk men ipad la..aku suh dia duk belakang..dah tak larat na…

Bukan Anak Ikan

"Aku suka makan sardin...kena pulak kalau goreng cili padi...malatop kau!"

"Eeiii...aku takleh terima sardin...hanyir...mackerel pon sama...kiranya adik beradik sardin tu memang aku tak makan...kembang tekak.."

"Aku tak makan sardin...mackerel pon tak makan...selalu aku makan ikan laut je..ikan selar, ikan pari, ikan kembung, ikan jaket...ikan2 lain ni takleh terima le..."



Nah! Orang suh tgk masterchef xmo...asek tgk sebenarnya saya isteri dia lah...abang jebat lah...mr arrogant la...pastu ko geli2kan makanan feberet aku...
Sardine dengan mackerel tu adik beradik sebab dorang adalah sejenis ikan...dua2 memang le hanyir...sebenarnya tahap hanyir tu bergantung kepada kebolehan kau nak cuci ikan itu..kalau jenis cuci takde air asam takde selawat nabi, cuci letak clorox pon dia tetap hanyir...pasni jangan konfiden bg pendapat kalau ilmu tak cukup di dada...mackerel tu dalam bahasa Melayu kita ni adalah ikan kembung... :)



ni lauk aku masak semalam...cicah nga…

Tolong doakan aku.. :)

Aku cuti arini..mmg apply sebab baru balik bercuti (nanti aku hapdet) sambil tu beria study..buat revision..dah 10 tahun tak penah pegi mana2 interview.. harap2 dipermudahkan semuanya..

tolong doakan aku berjaya pergi London...huhuu... mana tau antara korang ada yang makbul doanya...tak cuba tak tahu kan..
Jangan marah haa..banyak sangat aku padamkan...malu la.. tp korang dh tau la skang aku keje kat mana kan? hehe...pastu surat tu tarikh betul, hari salah..tukang taip pon nak ikut pg london agaknya.. :)