April 30, 2011

Bercuti Ke Penang

Waa...bersarang belog ini..susahnya nak dapat masa menghapdet belog..Dah nak masuk sebulan dah bersarang.Takpe..ni ada peluang + mood, boleh la menghapdet. Yelah, gwe bukan blogger tegar. So,kalau tak hapdet hari2 pon, tak salah la kiranya kan. :)

30 April hingga 2 Mei, kita semua dpt cuti panjang sikit kan. 3 hari cuti. Jadi boleh la berjalan2 jauh sket. 30hb tu besfren den kawen. Lama sungguh ku menanti nasi minyak kau itu. hehee..akhirnya sampai gak kad jemputannya. Ingatkan dulu dia kawen dulu. Tgk2, aku yg langkah bendul..

Kami sekeluarga (Ayah + Ibu + Akeef = sekeluarga...) gerak dr KL kul 10.30 pagi camtu. Biasalah, kalau dah hari2 bz, pagi tulah br nak pg buat alignment tayar la, nak cuci keta la..Kalau hari keje mmg tak sempat la gamaknya. Ikut la Selayang konon2 nak elak jem kat Jln.Duta. ha,memang berjaya. Tapi kua je dr tol Rawang tu, keta dah bederet. adoii..berdenyut gak la rasanya. Sebek ktrg dah tapau Big Breakfast kat McD awal2..so,sambil berdenyut2 tu, sempat la mengunyah apa yang patut..

Kami sampai Kamunting kul 4 petang..huhuu..1st time pegi kenduri kawen sampai ngam2 kul 4. Dlm kad tulis jamuan makan sampai kul 4. Mmg caterer dah mengemas. Tapi oleh sebab mmg ramai gak yang baru sampai sama2 ngan ktrg. Semua pon sangkut jem. Waktu ktrg smpai duk nak makan tu, tgk caterer tgh bancuh air lagi 1 tong sbb air mmg dah kontang. Yang sampai lak sume kelaparan la kan..dah petang woo...

Wajah2 gembira selepas dapat makan nasi minyak...

nilah pengantinnya..Yati & Azam..dua2 keje 1 opis..berjumpa + jatuh cinta pon kat opis..hehee.. Kawan baik kan..Dah penat pon sudi lagi nek atas pelamin sbb kena la amek gambar kenang2an untuk simpanan di kemudian hari.

*kasut pengantin pempuan tu tatau la kemana dah..sib baik leh kaber ngan kain.

Pas je duk borak2 jap, kena amek keputusan bergerak ke Penang sbb hotel dah call. Berlagak giler hotel kan? mementang cuti panjang, ramai orang, siap call2 suh check in cepat. Yelah, i ni xde credit card. Sume byr pakai cash. Book lak last menet. Xde de nak deposit2 nih..

Kuar dari Kamunting, menuju ke Penang, mendapat lagik. Jem berdenyut. Adoii..Akeef puas tido bangun pon tak sampai2 lagik. Macam la jauh sangat tepeng ngan penang. Tapi rs macam KL pegi Singapore lak jauhnya..

Ni wajah happy En.Suami ketika berada di Penang Bridge..
(org Penang x sebut jambatan hokay..depa sebut bridge..omputih sangatsss.....)

Ni lak wajah Ibu ngan anak yang setia meneman Ayah..anak tak berapa nak setia la sebab asek tido je..tak aci la Akeef nih...

Kami menginap di Vistana..gambar atas tu Akeef tgh check Disney Channel ada ke tak.. (^_^)

Kami sampai Bukit Jambul kul 6.30 petang camtu la lebih kurang. Pas check in semua, dah Maghrib. So, semua pon menyiapkan diri masing2..Dalam kul 8, kami keluar sbb kelaparan. Badan dah penat, mata dah ngantuk, perut lak lapar.

So, En.Suami kata "kita tapau jelah..cari mana2 kedai area ni, tapau pastu makan dalam bilik..tak larat dah ni..tapau nasi kandar je boleh ke?"

Nasi kandar? hahaa..ado lak tak bolih..den kalau nasik ngan kari je selera je..huhuu...ktrg pusing2 cr kedai nasi kandar yg macam 'in' sket la kat area Bukit Jambul tuh. Jumpa kedai nasi kandar nama SUBAIDAH..dekat ngan TESCO..so, aku la yg turun menapau sbb Akeef ni kalau berembun malam2, kesudahannya mmg meragam la malam nanti..

ni Ibu punya..
Nasi + Ayam Kari + Sayur Bendi + Papadom

Ni Ayah punya
Nasi + Ayam Goreng + Sayur Kacang Panjang + Papadom

Pastu, aku tapau milo ais satu..sharing is caring..hehee...

Antara tiga2 benda yang aku tapau, milo ais je yang sedap. nasi tu tak mari la..kari dia pahit..sayur lak keras..huhuu..dah lapa,telan jelah...sebek waktu singgah kat Petronas de beli maggi mug 1..so, En.Suami makan tu..aku takleh teman dia makan sebab aku kena 'bersabar' sket..hehee..

Ni pic Akeef kena duk jap dlm baby cot sementara Ayah ngan Ibu dia mamam..kalau tak, abes la berselerak bilik nie..sorry ye sayang...tapi dia dah kenyang dulu sbb mesti kena isi perut dia dulu..kalau tak, abes dijerit2nya...:)

Ni gambar mula2 sampai...ada nampak itu muka??

April 6, 2011

Kuay Teow Bandung satu!!

Hujan telah turun dengan lebatnya petang tadi..hahaa...ayat cam campo2 skema2 sket...

Tengah duk buat2 keje, terkejut dengar guruh kemain kuat. Dalam bangunan pon leh cuak2..hehee...Lama betul ujan petang tadi. Maklumlah, dah lama rasanya tak ujan. Kalau nak tido time malam tu, bukan la main panas. Menghempas2 Akeef kalau tido. Nak pasang aircond, tak elok tuk paru2 dia. So, memasing berharap kipas jelah.

Sebenarnya bukan citer pasal ujan. hahahaaa..macam biasalah aku nih..ikut jalan jauh..

Dalam lebat2 tu, tetiba rasa nak makan benda sup2 nih..hehee..aku mmg melampau sket bab imaginasi nih..terus gugel mencari menu yang sesuai. Nak masak, nan ado..sbb dah tau dah, balik kang kuyup..jadi takde de nak menyingsing lengan baju tuk menumis di dapur..gugel punya gugel, x jumpa menu yang membuka selera..tetiba bunyik sms masuk..

Suami : "yang, arini kita makan apa?"
~ agaknya memasing perut lapar dilanda hujan, sesama lak terfikir menu..

Isteri : "aritu kata nak makan k.teow bandung kan? "
~ aku pon cam tetiba je teringat kejadian aritu..

Suami : "hehee..worait.."

ntah apa yg gembira ntah..agaknya mmg nak makan k.tiow bandung la tue..saje je tanya...
dipendekkan cerita, sampai la kami kat kedai makan tu. ngam2 kul 6 petang. So, order la..k.teow bandung satu, nasi goreng USA satu..pas 10 minit, sampailah makanan tu..

Kueh Teow Bandung

Nasi Goreng USA

tapi..........kecewa..kecewa..kecewa...k.teow bandung tu xde rasa..harapkan kaler ngan sayur2 tu je..kuahnya xdek rasa..dia masak guna air je rasanya.bukan guna rebusan daging..aduhai..igtkan tercapai la impian..takde la nampaknya..

hurm, rezeki dah ada depan, kena la makan..xkan nak buang..suh dia repair pon, mmg camtulah gak rasanya sbb sup kosong je dia guna..takpelah kan..nak buat macam mana..harap2,esok lusa ada la rezeki jumpa yang sedap.. :)

Office Baru Saya..

Tadi, tengah duduk2 tunggu Mr.MHR datang nak pegi lunch sesama, terasa lak nak amek gambar2 opis baru nih. Arini masuk minggu ke4 dah keje kat sini, baru berpeluang duduk kat taman comel yang ada nih..hehee..nyaman rupanya kat cni..mmg sesuai dgn nama jabatan ni.. :)

Opis baru ni bangunan sendiri. Takde sewa2 kat sesapa. So,rasa selamat kat cni sbb hanya staf2 je yang berkeliaran dlm ni. Orang luar xleh kua masuk sesuka hati. Maklumlah kan, simpan barang2 berharga kerajaan gamaknya..

ni kawasan parking..luas kan..dan yang paling penting, FREE!!
bumbung yang warna oren tu kafeteria..
makanan sedap & murah..
waktu kat putrajaya aritu, nak mimpi makanan murah pon tak dapat kan..realiti apatah lagik..

lgpon kat sini sangat luas, jadik kalau dtg lambat pon xde masalah..park je kat mana2..
xde sapa nak saman..:)

nampak?nampak? sangat luas kan...
nilah taman comel tue..
redup & nyaman wpon kita berada di tengah2 bandaraya kolumpo nih...

ni adalah tangga untuk urusan harian den..
sebenarnya ada lif, tp den kena exercise nek tangga nie..
turun, naik utk datang, balik, pegi beli makanan, balik beli makanan, pegi surau, balik surau,
fuhh, giler kentang!!
dulu den sayang betul ngan lemak2 nih..sekarang tidak lagik...
kalau dikira, anak tangga ni ada 72 anak tangga utk sampai opis den..
hah, cuba la kira 72 kali ngan 6..
tupon den pg beli sarapan je tapau..kalau beli lunch??
woohhooo...menangis tailor nk ukur baju pasnih..hahahaa...

opis den kat Tingkat 2 tp dikira tingkat ke 3 sbb kat sini ada Mezzanine Floor..

hah, opisku ada di Seksyen Pentadbiran & Kewangan...
pg mana2 jabatan pon, itulah bahagian yg layak...

sekian terima kasih..... (^_^)




April 2, 2011

Pizza Hut Delivery - Lagik!!

Hehee..entry tajuk sama lagik...ha,kali ni tak hangen dah...nak tau nape? hahaa..

Aritu pas balik keje, kelaparan..macam biasa sbb lunch xde sapedek apa2..So, kul 6petang kelaparan la kan. Nak kuar, dah malas sbb dah sampai umah. Jadi?? call sudah...Aku nak gak makan pizza. gugel dulu dalam website PIZZA nih. usaha tangga kejayaan!!

Call gak..tapi time ni memang rezeki. Budak yang amek order tu nama dia Monica. b4 dia ckp panjang2, aku suh dia check dulu alamat aku ada dalam peta tak..dia kata, "ada kak.." ha, tak ke pelik. aritu call, budak yang amek order tu cakap takde..mmg dasar pemalas la tuh..

Pas 30 minit, pizza aku pon sampai..tarraa....

Aku order PHD Double Deals. 2 pizza harganya RM29.80 plus ngan mushroom soup utk Akeef RM3.50..so, totalnya RM32.30....

regular size nie..

Beef Pepperoni

The Supremo

yg bagusnya ttg PHD ni, xde delivery caj. Harga tu sume nett..so, kalau korang gugel website tu & pilih apa yg ada kat katalog, tulah rege yang korang kena bayar..xde plus2 dah.. :)



Makan @ Old Town White Coffee

Ha..lama gak amek masa nak hapdet blog nih..minggu yang sibuk + Akeef kena demam campak..Nak cerita pasal kami sekeluarga pegi jalan2 kat Jusco Cheras Mahkota minggu lepas. Waktu tu kami otw balik dr Bangi ke umah mak kat Cheras. Dalam perjalanan tu tetiba rasa lapar..macam la jauh benar Bangi ngn Cheras tu kan?huhuu...

Pas je R&R Bukit Dukung tu, terus ckp ngn Mr.MHR:

Isteri : yang, jom kita try jalan2 kat Jusco Cheras Mahkota tu nak?
Suami: mana lak u tau ada wujud jusco kat situ?
Isteri: hehee..i kan rajin gugel...huhuu...
Suami: geleng2 je kepala..

Ingatkan Mr.MHR ni xmo layan..tup2 pas je tol kat Batu 9 tu, dia amek jalan yang nak ke Cheras Mahkota tu..waaaa...syiokk....Sampai je kat parking, bancuh susu Akeef dulu..kang dibantainya nanges mintak susu, jd keje lak nak berpatah ke keta kan..Pusing jusco beria2, last2 benti kat OTWC gak..hehee...sbb tempat dia macam syok sket kot..

Ni muka noti suh bergambar..dah pandai pose senget2 dah...hehee...

Ni menu yang den pesan..
Rice With Steam Chicken & Mushroom
tgk je kat menu ada mushroom, terus mak teruja nih..hehee...

Ni menu Mr.MHR..lately ni asek order ni je kalau pegi OTWC
Chicken Rice With BBQ Chicken

So, menu dah sampai, makan la kami anak beranak..Akeef aku suapkan ngan nasik steam aku tu..waahh,kemain berselera dia makan..asal lambat je suap, dia bebel..hehee...yelah,nasik tu panas..moloco jari den..Menu2 ni dimakan ngan cili api potong + kicap..waahh,terangkat!!

Kitorang makan relax2 je sbb xde keja masa nak pegi memana pon. Pas makan terus la balik umah mak. Tefon mak tanya nak apa, dia kata dah kenyang..so, kami balik ngan tangan kosong le..hehee...sori ye mak..

ni lagi 1 aksi budak tecit nie..skang ni macam2 fesyen yg dia boleh buat..mana dia belajar pon tatau..huhuu...

*skang ni menu kat OTWC kira mcm dah ok sket kot.dulu macam ntah pape ntah. makan mihun tomyam, mmg rasa air je b4 this. skang seb baik dah improved. maklumlah dah ramai pesaing kan..ha,baru padan muko ekau...huhuu...

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...