Dalca Sayur
Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari
Cara-cara :
1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
(aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. Boleh la tutup api
Hidangkan bersama roti canai segera pon sodapppp....
Selamat mencuba resepi dari orang rajin seperti aku...hahaha...ok, dah tak sabar nak raya nie....bai..
menjadi kak respi ni..... sedap sgt.. thx akak.... nnt post lg ea rspi tu kt sni.... :)
ReplyDeletehehe...sama2..kalau ada masa memang selalu upload resepi..nanti singgah lagi ye.. :)
DeleteMkn guna nasi sedap ke?
Deletedah try resepi ni..memang sy tercari2 resepi yg paling simple tp sedap...memang sedap..tq
ReplyDeletejimat masa katanya...balik keje tak sempat kalau nak masak yang susah2..sama2.. :)
DeleteDh lama bnr tak masak dalca syur..ttiba tringin pla...mmg sdap...
ReplyDeletemakan sayur banyak2...menyihatkan..hehee..
DeleteSy dh Buat...mmg sedap dn cpt masak...very simple.
DeleteWaa..blh cube ni...tq sis...
ReplyDeletesy cari buat dalca yg simple, so try yg ni mmg jadi sgt...thanx akak..
ReplyDeletealhamdulillah...
Deleteresepi simple :-)
ReplyDeletemenarik !!
done follow #64
ReplyDeletemasak dah...rasa jer belum.ermm tak sabar tunggu berbuka nanti...mesti best
ReplyDeleteSalam kak,kuantiti bwg merah,putih,halia ,santan bpe byk ye kak
ReplyDeleteSalam..... tak yah buhh daun kari ekkh kak?
ReplyDeletetak perlu..kalau ada boleh letak..sebab rempah kari dah ada baunya..
DeleteSalam, boleh tahu jenis kacang dal yg digunakan dgn kuantiti bawang n halia tak? Terima kasih
ReplyDeleteSalam
ReplyDelete