Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2016

Rindu

Kadang-kadang, bila kita duduk sorang2, kita akak teringat kat benda-benda kecik yang boleh buat kita senyum sorang2.. Benda yang nampak simple, tapi impak dia besar sampai boleh melelh air mata kenangan.

Kawan baik..teman berkongsi kisah suka duka sedih pilu suatu ketika dulu..terpisah kerana waktu, jarak dan komitmen. Tapi senang paham isi hati tanpa perlu guna ayat-ayat yang panjang.
Akak sedih arini..bye..

Resepi Rendang Ayam Mudah Simple

Selamat Hari Raya!!!  Kawan2 nak datang rumah, pastu kau pening nak masak apa? ha, akak bagi resepi rendang arini..senang je..mesti korang bangga ngan kawan2 kau rendang kau sedap deknon..hahaa..jangan le compare resepi aku ni dengan otai2 masak yang hebat2 kat blog ni..ai is blogger picisan..resepi lepas untuk makan kecil2an gamaknya ye... :)
Okay, sila salin...bagi step by step tau gambarnya..kalau tak reti gak lagi, taktau le..

Bahan2: 1 ekor ayam
1 kilo santan
10 biji bawang besar*
4 biji bawang putih*
10 batang serai*
3 inci halia*
3 inci lengkuas*
Segenggam cili padi*
Sesenduk cili kering*
2 sudu kerisik
Daun limau purut
Daun kunyit
Asam keping
Garam

Cara2: 1) Korang kisar semua bahan bertanda *
2) Lepas tu masukkan bahan kisar dalam periuk dan masak atas api. Takyah tumis. Kau bukan nak buat sambal tumis.. Nama pon rendang kan...
3) Bila dah mendidih bahan2 tu, kau masukkan ayam dan tunggu sampai keluar semua air ayam dan minyak dia tu..Sambil tu kacau rendang tu..kang hangit yang bawah..
4) Masuk…