December 30, 2010

Murtabak Maggi

Lama tak hapdet blog nie...hujung tahun busy ngan macam2 benda kena close..so,kena relax jap dr berblog...hehee...

Malam semalam tetiba je sampai angin nak makan murtabak...nak tebar2 tak reti..jadi murtabak maggi pon boleh la...

1st time buat nie..time murtabak tu ada dlm kuali,mcm telur dadar pon de gak rupa dia..sonang yo nak masak benda ni rupanya.....





Lupo lak...nak resepi? sonang bai tue... :)

Bahan2:

1 peket mee segera (skema giler..org bkn mmg panggil Maggi ke?)

1 biji telur ayam

Daging cincang / ayam potong kecik2 / udang pon boleh : ikut suka selera masing2

Bawang merah untuk menumis

(aku tak guna bawang putih sbb xnak ada rasa b.putih dlm mutabak tue. Ikut suka korang la ye..)

Daun sup + daun bawang sikit

Cili merah (hiris nipis2)

Cara2nya:

1) Panaskan sikit minyak dan tumis bawang merah. Bila dah naik bau, masukkan daging dan biarkan masak sekejap. Angkat dan ketepikan.

2) Panaskan air dlm periuk dan rebuskan maggi biar kembang.

3) Angkat dan toskan. Ketepikan.

4) Pukul telur dan masukkan daun sup + daun bawang, daging, cili merah dan sedikit perasa Maggi tu..(jangan ubuh banyak2..masin..)

5) Panaskan kuali dengan sikit je minyak.

6) Celupkan separuh Maggi kembang tadi kedalam telur dan tebar dalam kuali.

7) Balik2kan supaya tak hangus.

8) Taadddaa....siap....

December 7, 2010

Si SELFISH Yang Menjengkelkan

Tak tahu macam mana nak digambarkan perasaan ni bila berhadapan dengan orang yang selfish nih...apa yang dia ni tau, sumanya dia yang lebih penting...balik balik dia...balik balik dia...wooii, ko ingat ko sorang je ke yang hidup di alam fana nih??? hangen tol aku...

Semua benda nak utamakan dia je...abes aku ni hidup utk kau ke? mula2 boleh bersabar mengadap org yang jenis camni..tapi lelama, nak tengok pon benci weh..

Situasi 1: Kenduri Kahwin
~ orang yang dijemput pakai facebook pon hadir ke majlis perkahwinan aku..tak kesah tak dapat kad..yang penting jemputan...kau tu nak kad...aku bagi...tapi kau tak datang pon kan? walimatulurus tu kan hukumnya WAJIB..xyah la nak reka apa2 alasan yang menyakitkan hati aku nak dengar...

Situasi 2 : Melahirkan anak
~ berduyun2 org menzahirkan ucapan tahniah dan kesyukuran atas kurniaan Allah swt ke atas aku dan suami..yang jauh2 pon datang melawat...aku bgtau dorang pon melalui fb je..ahli keluarga je aku pakai sms...kau tu langsung tak cakap apa2...menjenguk lagilah takde...yang kau tahu asyik citer pasal diri kau je kat fb tue...pastu ckp kau tak on fb berkurun..tolonglah wehh..ni zaman teknologi...pebenda yang kau click semua orang leh tau...aku cuti duk umah 70 hari (termasuk Hari Raya Aidilfitri sekali), langsung tak nampak batang idung kau sedangkan umah kau sekangkang je ke rumah aku!!!

Situasi 3 : Kenduri Aqiqah & Cukur Jambul
~ takde seorang pon yang aku jemput pakai sms...semua aku publish kat fb...so,semua sama rata..boleh je dorang menghadirkan diri ke kenduri tue...yang kau plak, still tak malu lagi..cakap tertunggu2 aku sms jemput datang umah...tolonglah wooii...

aku dh cukup dh ngan perangai kau nih...aku kawen ko tak datang..aku bersalin ko tak menjenguk pon sedangkan waktu ko dulu, terhegeh2 aku pg melawat...tapi ko still nak layanan VIP konon...ko sapa???.

Ayam Penyet

Usaha nak try makan ayam penyet..dah banyak kali nak try tapi x dapat2...walaupon selalu pegi Indonesia, aku x penah order ayam penyet ni sbb makanan Padang lebih membuka selera waktu kat sana...so, kena la try cari ayam penyet kat Malaysia ni nampaknya..

Jadi, petang cuti yang panjang tu, kitorang pon ke Wangsa Walk tuk try makan kat Ayam Penyet-AP..

menu @ Ayam Penyet nih...
menunya guna bahasa Indonesia


Mr.MHR tgh lenguh dokong Akeef..
konon2 kejap je, so malas le nak kuarkan stroller dr bonet..
tetiba Akeef lena plak...huhuu..

Nilah makanan yang kami order..
Nasi Putih : RM 1.50 sepinggan
Set Ayam Penyet : RM 8.00
Dendeng Berlado : RM 8.00
* rege ni tak termasuk tax lagi ye... :)

Air Red Plum
RM 2.80
sedap!!

tarrraaa.....
licin dah...
alhamdulillah... :)

December 6, 2010

KL International Motor Show 2010


Macam berderet2 lak entry aku nih...yelah, cuti 4 hari 4 malam, meronda KL le gamaknya..hehee...

So, tgh boring melepak tgk tv, aku pon ajak Mr.MHR pg jenjalan..bila tanya nak pg mana, xleh lak jawab..hehee..last2 ajak pg Kuala Lumpur International Motor Show 2010 (KLIMS) kt PWTC...

Macam biasa, parked kat Hentian Putra...penat memunggah stroller nak melintas ke PWTC tu..bila sampai kat Aras Bawah PWTC tu, tgk2 rupanya kena byr tiket masuk.. disebabkan kitorang pg hari Isnin, price utk dewasa RM15 seorang...kalau bawak anak, dorang ada bagi pakej, tapi aku malas nak baca sbb aku dh menyirap..dah la wat pameran suh org tgk, siap suh bayar lagik...x laku ke meniaga keta cik dollah ooiii...

Pas dah siap beli tiket, kitorang pun naik la Level 3 guna lift sbb bwk stroller kan...kat lift de RELA check ticket..sampai level 3 pon de lagi pintu berhalangan tuk check ticket...ketat la sangat konon..cehh...benci plak bila ingat2 balik...


Akeef tgh tunggu aku mengisi borang Lucky Draw..beli tiket je br layak join okeh..alang2 dah bayar RM30, aku isi semua borang..Grand Prize adalah Toyota Prius..manalah tau kalau2 rezeki aku ke keta tu kan..tuah ayam nampak kat kaki....huhuu...

Dalam lift nak naik ke Level 3...

Pintu masuk UTAMA...

bab stroller ni serahkan pada yang kuat..hehee...

prototype dari perodua..
nama keta ni BEZZA... :)


VESPA..igt nak suh atok Akeef beli..
tgk harga...wuuhuuu...RM36 ribu...boleh dapat viva sebijik..


bumblebee.... (^_^)

prototype dari Proton lak..
Proton Lekiu
iols minat yang ni uols...huhuuu...

Proton JEBAT...
Mr.MHR nak beli yang nih kalau dh ada kat pasaran...
penuh ngan macam2 hang lak umah aku kalau beli menatang2 nih..hahaa...

Akeef prefer SCR1 nya...
lebih selesa kerana ada pemandu..
leh jadik boss!!!

aku tak bape pasti pekebenda nih...
tak motor, keta..tak keta, piring terbang kot....heheee..


ni plak barisan warga Malaysia suka barang free...
termasuk aku..hahaa...
kitorang beratur sbb nak dpt paper beg Hyundai..
besar giler bagnya...tp sblm dia nak bagi...
kena logon acc fb then click LIKE kat page Hyundai Malaysia..
paksaan suh org like2 nih...

Pas dah dekat 4 jam berlegar dalam tue, aku pon ajak Mr.MHR balik...dah capek lo...perut pon sudah kuat berdondang sayang minta diisi..jadi, sebelum ianya start bershuffle, kami pon gerak le balik...

utk pengetahuan, kalau pasni ada la lagi KLIMS ini, aku TAKNAK dah pegi...xde pape pon dalam tue..baik pg pesta buku..lagi banyak manfaat...

*p/s : balik je umah, aku UNLIKE balik page Hyundai tu...sorry la eyh..gua tak minat..takleh paksa2 okay..i cuma nak bag tu jer....heheee....



December 5, 2010

Stroller Oh Stroller

Petang tadi kitorang berjalan2 mengisi masa lapang..tatau mana nak tuju, last2 decide pg Jusco AU2 Keramat sbb kat situ ada Baskin Robbins....hehee...sambil menyelam2 la kan..Tujuan utama yang belum tercapai adalah nak beli stroller utk Akeef..dh masuk 4 bulan ni, ayahnya dah tak larat nak mendokong time jenjalan...dah 'terasa'...hehee...dah banyak mall dah kami cari stroller macam ni..tp ngak ketemu..rupa2nya jodohnya dekat je..huhuu...

Lawa tak? jogger jenama Sweet Cherry...mmg nak cari stroller yang macam nie...sejibik okay sbb hakak dah google siap2...nak beli McLaren, tak mampu lagi..:)

selingan.....santapan mata...hehee...

kitorang isi minyak dulu sblm pusing2 cari stroller Akeef tuh...kalau nak tau, aku akan berumur 30 tahun 2011 nie tp nilah pirst pirst time makan Baskin Robbins.kuno kan? hahaa...bukannya apa, sblm nie mmg xde terasa nak try ais krem jenama nih..ni dh beranak sorang baru lak keinginan tu sampai...huhuu...de la rezeki kiranya nak merasa..kalau sapa2 yg tak penah gak merasa makan BR nih, xyah malu2..bukannya wajib kan..lagipon mahal..aku rs nilah skali kot aku makan benda nih..xde la cam marvellous sgt...boleh la kalau nak merasa...

benda yang aku beli ni namanya Chocolate Dipped Waffle...ada waffle tu plus 2 scopes ais krem..perisa leh pilih mana2 yg berkenan.. leh campur 2 perisa... pastu, boleh hias2.. budak cashier tu siap cakap "akak boleh pilih mana2 topping nie....free kak....termasuk dlm package dah.." hahahahaa...time tue mmg aku nak gelak besar..mesti budak tu tgk muka aku cuak takut ada additional charge...yolah, mana tak cuak..first time makan ais krem mahal...huhuu...aku amek coklat cair je wat topping...lelain tu x amek sbb cam bebudak je rasanya... total RM19.45....okeh, sila makan sampai licin ye...

dah selesai makan BR, kami bertiga meneruskan misi mencari stroller tue... nasib baik la budak yang menjual tu rajin nak menjawab segala soalan yang diutarakan oleh Mr.MHR..yelah, banyak nak bayar nih...kena tny dalam2...ingat senang ke nak dapat duit orang..hehee..

setelah selesai semua urusan pembayaran, tanpa membuang masa, Akeef pon ditransfer dari carrier ke jogger yang baru dibeli tadi...

tarrrraaaa.......

Alhamdulillah, akhirnya dapat gak Akeef merasa naik stroller nih...Mr.MHR pon xdelah letih sangat nak mendokong lelama......mula2 masukkan Akeef dlm nie, dia diam aja..gayat kot...hehee..

Wahh....kemain sonok ye..mementang xyah dokong dah...tolak je lebih senang kot...

tengok...Akeef pegang tepi stroller tu tak lepas2..
memang takut rupanya anak ibu nie ye...


yeahhh....dh leh senyum sket...dh kurang la takut tu nmpaknya..
Akeef, anak lelaki kena berani!!!
(^_^)


sempat gak kami bertiga bergambar kat replika pokok kismes nih..dorang wat guna botol mineral kosong je..kreatif...xyah membazir2 letak lampu kelap kelip bebanyak kat situ...btw, nape aku macam seronok lebih kat cnih??

Simply Siti

Pernah dgr tak psl make up yg dikeluarkan oleh Dato' tersohor tu?

Dgr khabar cam best sbb siap ada Gold Edition..Smlm aku pg shopping ngan family yang tercinta..Sampai kt beauty section, Mr.MHR suh tgk compact powder sbb dari aritu aku asek membebel ckp "bedak dh abes..bedak dh abes..." huhuu...jadi dh smpai tue, belek la macam2 jenis product yg ada...terperasan jenama Simply Siti tue..susah sket nk nmpk sbb terletak kat rak2 yang level bawah...kena mencangkung nak nengok...belum sempat aku nak pegang kotak bedak tu,ternampak la harga yg di'tag' kat rak tu..

Huhuu..mula2 igt salah tgk rege..rupa2nya mmg betul la tu harga tuk products Simply Siti...2 way cake dia berharga RM55.00....tgk kat rak sebelah, jenis yang sama tuk Loreal harganya RM61.00...woohoo..kalau korang jadi aku, yang mana 1 korang amek? mana? mana?...hahaa..

Okay camni...kalau mcm Loreal tu,kita mmg dh tau la dorang jual jenama instead of product..tapi product dorang dah well known seluruh dunia... Simply Siti ni negara mana yang dia dah jual juta2 hingga menyebabkan dia leh letak price setinggi tu??..


Tulah, bila kita nak sokong beli produk Malaysia, harga plak melampau..Maybelline lagi murah ooii...Tolonglah sedar diri bila nak berniaga..Jangan asek nak menindas je..

Bukan ke kalau kita meniaga dan meletakkan untung melebihi 50%, jumlah untung yang lebih 50% tu dikira tidak halal...wallahualam bi sawab... :)

btw, aku still pakai M.A.C lagi..better pakai jenama omputih yg kita dh tau prestasinya drpd try benda2 baru yang TAK BERBALOI...huhuu...aku jarang2 pakai bedak pon.. 1 bekas tu setahun baru abes...okay je stkt ni..xde alahan... (^_^)




November 29, 2010

IKEA's Sweedish Meatballs

Misi memakan meatballs.. 2 hari pujuk Mr.MHR pg IKEA tuk makan meatballs nie...Actually, aku x penah makan benda nie...cam tetiba je teringin nak makan meatballs...

bergambar 'kenangan' dulu..hehee...

dah ready nak masuk dalam...

Meatballs With Fries
RM 10.00

Chicken Wing
RM 9.00


Daim Almond Cake
RM 5.00


Ibu, Ayah dan Anak yang sudah kenyang..
burrpp...alhamdulillah...

November 28, 2010

Rendang Ayam Cili Padi

Cubaan pertama memasak rendang...

Raya haji yg lepas, x puas rasanya makan rendang...
So, pas je balik keje ari Jumaat tue, pg beli barang2 tuk wat rendang...
Pas maghrib aku pon bertungkus lumus memasak rendang..
1st try ni weh...hehee...
Selepas seketika......

Tadddaaa........


November 26, 2010

Sesi Bergurau - Part 1

video


Bila cuti hujung minggu, kami selalunya memang lepak rumah je... Yelah, hari2 biasa letih berulang alik jauh so weekends kitorang melepak je.. Ni antara sesi gurau senda Akeef ngan Mr.MHR kat rumah... :)

November 25, 2010

L.O.V.E


It doesn't take a reason to love someone, but it does to like someone.
You don't love someone because you want to
You love someone because you are destined to
It's because you fall in LOVE with them
Then you will try to find a reason
But you will always come up with the answer......
NO REASON

November 23, 2010

Tickets : Tickets : Tickets


Marilah berusaha mencari yang termurah....
Rugilah kalau ada promo tp beli tiket yang mahal gak kan..huhuu..
Chaiyok..chaiyok....

November 22, 2010

Cukur Jambul + Aqiqah + Bertunang

05 Nov 2010

Majlis Cukur Jambul + Aqiqah untuk Akeef di buat pas solat Jumaat manakala majlis bertunang makcu Akeef pas solat Isyak, hari yang sama..fuhh!! berpeluh kami anak beranak....

Mana taknya..semua masak sendiri.. Pak Abu xmo cater2 nih...kurang sedap katanya..Pak Abu cakap,kalau nak cater, lebih baik ajak semua jemputan pg kedai mamak..order apa nak makan,then dia bayar..huhuu..ganeh gak rupanya...

Ramai jemputan yang hadir...yelah, 2 majlis la kiranya...so cam double la jemputannya...start dr pagi semua org dah bz2 wat preparation tuk majlis Akeef dulu...aku sangat berUNTUNG sbb Akeef sangat well mannered..hehee..dia langsung xde wat perangai...baik je..macam paham je yg ayah & ibu dia bz..so, sapa2 yg pegang dia pon, dia relax jer... :)

Majlis berjalan dengan lancar dr pagi sampai malam..so, sudi2kan la tgk gambar2 yg sempat disnap nih..ada byk sbnrnya..tp kita tgk yg penting jelah ye... *peace*

Bekas untuk mencukur jambul Akeef...disediakan oleh Makcu Akeef..

Kenyang perut suka hati..
Baik je anak ibu nie...hehee..

Tetiba je Akeef cembeng..
sebak dgr org marhaban agaknya..


Kami kena buat pusingan 3 kali then baru org tu start gunting rambut Akeef..
motif??

Lenguh Mr.MHR kena pegang dulang tue...
berat nak bawak bekas tembaga...huhuu..

Pelamin untuk Makcu Akeef disarung cincin tp Akeef yang guna dulu..
Tapi Akeef duduk kejap je..tupon sbb nak tido..hehee...

Hahh....dh tertido...cian Akeef...penat agaknya...

Alhamdulillah...
Selamat dah makcu bertunang ye..


Upacara menyarung cincin tunang...

Hantaran yang disiapkan oleh Makcu's Team..
hehee...


tarraaa...
Makcu + Bakal Pakcu Akeef
(^_^)

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...