November 30, 2012

Steamboat Johnny


Skang ni musim ujan..bila dapt makan sup panas2 mesti hurrmmmm....tak terluah ngn kata2...hehe...balik keje, terasa nak makan benda alah ni lah... mujo la umah aku ni dekat dengan segala mak nenek...jalan 2 min dah sampai jusco...kalau naik moto, seminit..hehe...kalau masuk sini, aku wajib order stimbot ni ha...kalau xmo makan stimbot, aku pg beli kat kedai tomyam je...aku dah banyak kali kaji, kalau set dia tak berbaloi nak amek sbb kita kena paksa makan apa yang ada dalam set tu...memanglah murah sikit tapi kalau tak makan, membazir la kiranya..baik pilih pe yang ko nak, hah, makan le sepuas hati....

Lagi satu feberet aku kat sini, Spicy Prawn Fried Rice with Sambal...sambal dia tu yang aku takleh tahan sedangkan sambal belacan je pon..huhuu...aku akan order nasi ni atau nasi yang dengan chicken black pepper tu...ikut mood...tapi stkt ni dah 3kali bawak Akeef (bila dia dah pandai makan nasi), aku wajib orderkan untuk dia nasi udang nie..gila demand anak aku..suap nasi putih ngan sup stimbot tu dia xnak...makan la..janji tak meragam...


Mula2 makan nasi, bila air sampai, dia mula buat perangai konon2 macam pedas sangat....


Tapi banyak la gak dia makan...separuh makan nasi, separuh makan stimbot sebab de noodles...

Jellymushrooms tu kegemaran kami...liat2 krup krap dapat kunyah...fish noodles pon kegemaran, fish glue pon kegemaran, eh, banyak la kegemaran2 kami semua...kalau ikut, semua nak order....tapi no.1 kegemarannya adalah ini....




Bangla tu selalu bengang sbb aku 3,4 kali minta tambah sos cicah nie...terasa2 kat tekak...oucchhh...sapa ada resepi??

November 27, 2012

Lempeng Durian

Akhirnya selesai gak aku melempeng....

Dah dekat sebulan belajar baru arini nak melempeng sbb memacam benda asek tak cukup..haha...Lempeng aku ni senget benget sbb pan kemain besar..pandai2 ejas pon tak berejas gak...kesudahannya kembang kempis kembong...kembang kempis kembong durian crepe aku nih...hehe...skang ni menda ni tgh lepak dalam peti ais...aku tgh tunggu Mr.MHR balik sbb dia yang perli2 pegi belajo beria2, tapi crepe beli gak...hah, dah siap nih!!


Kalau tak reti buat, pegi la beli kat Mid Valley atau Ikano tu..kat Sg. Wang pon ada..tapi sbb susah parking aritu aku meraban ke Ikano tapau 2 bungkus 10 biji sekalik...skang ni kalau nak, aku bancuh sendiri je sbb aku dah beli 7kg macam2 jenis tepung stok dalam rumah nie...kalau pg beli, mau ada yang naik antu...aku tak amek order lagi untuk Durian Crepe ni sbb tggu pan saiz ngam2 sampai dari Langkawi...hahaha...syok tak alasan macam nie...okay, ciaoooo....

November 25, 2012

Bihun Goreng Singapore



Dah lama tak hapdet masakan...tadi subuh2 dah duk masak kat dapur sbb semalam kedai tomyam tu cakap Bihun Goreng Singapore xde dalam menu dia..okay, i paham..so, balik masak sindri...


Abaikan potongan telur yg gedabak2 tue.. :)

Nak resepi? hehee...nah, amek la...cecampak macam biasa...

Bihun
Carrot 
Cili Merah 
Bahan Tumis:
Bawang Merah
Bawang Putih
Lada Hitam
Udang Geragau

* tumbuk ye...jangan malas nak tumbuk..kalau blender, xde kick... :)

1) Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis tu sampai garing.
2) Masukkan lauk2 ikut suka..Aku letak potongan ayam je...itu je pon yang ada.. :)
3) Perasakan dengan garam dan lada sulah
4) Masukkan bihun dan kacau sampai masak.
5) Siap! dan bolehlah dimakan....


Hahaha...hangin je baca resepi macam nie..alah, boleh la tu untuk darurat...takyah membazir2 sangat nak semua kelengkapan ada baru nak memasak...yang penting ada rasa dan makan bersama-sama keluarga tercinta...

November 15, 2012

Promo Lagik...

Ingat entry yang baru je aku buat pasal impian? hahaha...aku mmg bajet ramai org nak ingat pebende yang aku post sbb aku kan blogger popular...lalalala.....okay, punya la berderet impian (yang tak perlu dibayar) pada mulanya, salah satu dah kena bayar tadi..hehee...aku dpt la merebut tiket promo yang Pak Tony buat tu...dan dapat pergi bertiga dgn yg tercinta2... huhuu...macam la selama ni tak pernah bercuti bertiga kan?


Aku dh 3,4 hari dah duk tgk je website AA tu..tgh me recce la kemana arah tujuan aku...aku mmg xmo dah pg hindon hokay...aku dah jemu..lagipon semua benda dah mahal sbb ramai org mesia pg sana..dulu memula aku jual kain, ulang alik setiap 3 bulan sekali takde masalah pon...la ni rege bilik bajet pon sama rege ngan Grand Cont sedangkan sana kan Indonesia...so, keputusannya, babai indon..Jakarta & Bandung to be exact.. :)   Kalau pasni, de org nak belanja (berharap), aku cr tiket pg Bali...pastu nak duk villa yang pool dalam rumah sama2..de pondok massage depan pintu masuk villa...semua benda org hantar..xyah susah payah cari supir...hahaha...sebab tu aku 'berharap' de org belanja...

Aku dh lama tak meniaga kain sebab kain mahal...kalau modal sepasang dah dekat RM80, sapa nak jual...baik beli kat jalan TAR je..RM50 dah siap jadik baju...pastu org sume duk sebok2 kata Vietnam syurga kain plak..aku pon berusaha cr tiket murah..dekat 2 tahun lopong...asal nak beli je, kua la gamba lebah tu..mcm la aku heran nak tgk gambo dia kat screen ni kan? :)  Jadi, setelah 2 tahun, usaha aku menjumpai jalan penyudah...2 tahun ye nak cr yg murah...kalau aku billionaire, esok nak pg, skang ni aku beli tiket...xde nak penat2 bertunggu tangga depan laptop nih...

Sorry seperti biasa, entry melalut lebih seronok...okay, aku dah dapat tiket pg HCMC...yeay!! rege boleh la aku anggap murah untuk kami bertiga..takkan nak tunggu RM3 kan..tak berjalan la gamaknya kalau nak yang murah nau....tapi aku lom beli beg + makan2...nnt pas bonus baru beli beg..hehee...aku berharap kainnya sangat murah sbb aku mmg nak start balik meniaga kain di kantor... :)


November 8, 2012

Impian

Aku ada banyak impian yang aku nak dalam idop nie...korang pon sama kan? tiap2 hari ada je impian baru yg mana akan menjadikan value added kepada impian sedia ada yang belum tercapai...hah, gila ada word marketing aku bagi arini....tapi apa salahnya berimpian..bukan kena bayar..proses pembayaran hanya terjadi bila kita nak capai impian tu...sebab dari beratus impian kau tu, mungkin 2,3 je yang tercapai kan...okay, berbalik kepada aku..aku..aku... :)

Aku ni makan gaji...jadi walaupon impian aku ni kenkadang melampaui batas, tapi aku tetap tak ubah impian2 aku tue...sbb makan gaji tak bermaksud aku takleh gapai semua impian aku (semua tu yang mana majoritinya adalah tak tercapai akalmu) tu...impian aku yang pertama mula2 aku pasang time masuk keje, aku nak beli Langkawi..hahaha..ko ada? masuk keje gaji start RM1200 aku trus psg impian nak beli Langkawi..time tu Che Det memerintah...kalau dia dgr, mau 7,8 kali dia pengsan bangun balik pengsan bangun balik dgr impian aku,..tapi apa aku kesah..nama pon impian kan...suka ati aku la...hehee..okay, kembali ke alam nyata...

Aku kemudian pasang impian nak sambung belajar kalau takde orang masuk meminang lepas 2 tahun aku keje...hahahaa..yang ni impian gila..boifren pon xde, tetiba berharap org masuk minang...boleh gila kalau mak aku tau impian aku time tue...jadi, oleh kerana takde org meminang, maka aku sambung belajar..hah, kan tercapai 1 dah impian aku...walaupon penyebab aku sambung belajar tu adalah mereng sket...

Bila aku dah belajar, tahap kepenatan adalah melampaui batas...siang keje bagai nak rak, kul 7 dah kena ada dlm kelas...aku keje ofis yang deal ngan public..makna kata takde la nak bersantai2 nih..bila dah penat keje belajar keje belajar, aku pasang impian nak bercuti kat tempat yang best2...aku belajar dibiayai...jadi, duit gaji tu mmg untuk aku je...time tu banyak flight murah2 ke luar masuk negara nie....1st time aku pergi 'melancong' obersi adalah ke Jakarta...aku ikut pakej...hah, org kaya je ikut pakej nih...hahaa...time kat sana tu, aku pasang impian nak dtg lagi..sbb 1st time aku pegi tu, aku bwk duit RM350 je..aku taktau apa nak beli time tue...so, mmg kena repeat la kan..jadi, untuk membolehkan aku mencapai impian nak pegi lagi tu, aku berniaga kecil2an kat opis..aku jual kain pasang...untung sikit2 tu aku kumpul dan membolehkan aku pergi kali kedua...tercapai kan?

Bila dah kawen dan ada anak, impian aku lagi mengganas...kalau aku tak mampu, aku de backup..hehee..yang ni aku suka...tapi selalu backup bab makan je..bab lain, tak dapat...impian aku seterusnya nak beli rumah banglo...walaupon kalau ikut gaji aku layak beli rumah flat je, tapi aku tetap jugak nak beli banglo... :) sila percaya...dan tlg ingat, angan2 tak perlu dibayar.. :)   tapi aku rasional...kalau aku mmg nak beli banglo, aku kena banyak menabung...duit gaji mmg ikut saranan AKPK, kena simpan at least 10% dari gaji setiap bulan..takleh usik! jadi, aku cari alternatif lain...meniaga kuih..kalau kita meniaga makanan, untung tu adalah titik peluh usaha kita..jadi, duit jual kuih tu semua aku simpan akaun asing...ini sebab aku nak beli banglo tuh...mesti ada kata aku eksyen nak beli banglo..eh, aku punya impian nih...kalau korang dah de umah besar, alhamdulillah...aku xde rumah lagik...kami masih menyewa...sbb aku tak jumpa lagi tempat utk kami settle down dan membesarkan family...jadi selagi belum jumpa, biarlah aku menabung..manalah tau by the time aku jumpa banglo yang aku nak, duit jual kuih aku dah banyak..so, aku takyah loan ngan bank..boleh bayar rumah cash..pencen bulan2 aku nanti bersih..harap2nya...

Yang paling terkini, impian aku nak pergi melancong ke luar negara bertiga..indonesia dgn singapore di luar jajahan..tak kira...impian aku ni nampak macam kelakar..kami tak pernah pergi melancong luar negara bertiga..jadi mmg impian aku nak pegi sebelum kami berempat berlima dan berseterusnya....aku xde credit card.. jadi, aku menabung la..dah setahun aku menabung..huhuu..gila sedih citer aku...aku ingat nak pegi Eupore 2 minggu...lalalala..berangan tak perlu dibayar..jangan lupa...:) 

Sebenarnya, aku nak bagitau, kalau kita tgk org lain ada benda2 yang mahal, pergi tempat2 yang hebat, makan kat lokasi2 yang mewah, kita tak perlu terikut2 sangat kalau kita tak mampu...nafsu mmg mudah menguasai...org yang mampu, biarkan..kita ni bukan semua sama..ni tidak..org beli, kita nak beli...orang pergi, kita nak pergi jugak...sedangkan kita tak bersedia lagi...bajet kita ciput tapi impian kita melaut2...impian yang melaut2 memerlukan masa yang bertahun2 untuk diharungi...kesimpulannya, kalau takde duit jangan ikut apa org yang ada duit buat...muhasabah la diri tue..jangan susahkan orang lain dengan keinginan kau tue...apa orang buat semua nak ikut!!


* ooppsss....waktu entry ni publish, mungkin aku sedang enak2 tido berpeluk2 dalam kedinginan malam di Cameron...huhuu...maklumlah, musim ujan kan skang nie..kami pergi bertiga!! ini impian tahunan aku.. :) dan guna duit yang aku kumpul hasil jualan kuih sejak 2 tahun sudah..hahahaa...nnt aku beli strawberry ye... :)

November 6, 2012

Cari Pasal...

Facebook tu tempat perjumpaan dengan rakan2 sekolah, member2 kolej, saing2 U kan? bagus gak ada fesbuk ni..senang kita buat reunion online..aku mula2 dulu pon, bila nampak kawan2 sekolah rendah & sekolah menengah add, wah kemain excited..maklumlah..dah bertahun tak jumpa, last2 senang je boleh tgk rupa online memasing...time dah 'jumpa' tu, mula la borak panjang macam kau ni mmg kamcing gila ngan aku sedangkan dulu, nama aku pon kau tak tau..ye tak? okay, mula2 dulu mmg la aku suka, lelama aku pon nyampah sebab asal aku post je, mesti nak komen..at least akan komen "tulah pasal"...hah, memang aku SUKA sangat kalau org komen cenggitu....sebab tu aku remove..wat semak wall aku jek...

Tadi, aku duk borak2 ngan member aku psl nak beli baju baby, kawan aku update status camni......


Kawan aku yang bernama Lin..yg Mohd tu 1 sekolah gak..tp dulu aku tak pasti kat mana kewujudan dia...kalau aku la update status mcm ni pastu ada yg rajin komen macam ni, hah mmg aku bagik cukup2...asal org update status, ko nak komen..pastu org pon serba salah dan terpaksa libatkan kau dalam aktiviti yang dia sedang buat..bila org pelawa, kau jawab mcm hampas...eh, kemon la...mencari pasal menyakitkan hati orang pahal? kalau kau mmg xde keinginan langsung nak join apa orang tu buat, takyah la peramah sangat...siap cakap apa punya member sekolah...pastu gelak sorang2..aku tak jumpa pebende yang kelakar kalau stkt kawan aku ni update dia makan kat restoran Jintan Manis tue...aku rasa budak ni tersedak jintan la agaknya..tu yg bebal len macam...

emo aku mlm nie..tgh type minit miting tp tak jumpa jalan pulang... :)


November 4, 2012

Pakcik Monang Moto!!

Ingat iklan power root dulu tu? pakcik monang moto...arini pakcik monang yo...monang moto mesin...jadi la mesin basuh..sonang la makcik kau nak membasuh baju seminggu sekali ni ha..kalau tak, mau solang duo haghi makcik berhempeh puleh basuh baju guno mesin lamo yang pakcik boli dulu tue...dah ado mesin baghu ni hah, sonang la makcik kau nak membungkang tgk adam hawo haghi2..cuci baju ujong minggu yo....


Kualiti gamba guno ipad canggini la goman eh..guno kemro, lawa gak an... :)

- Posted using BlogPress from my iPad

November 1, 2012

Kealpaan...

Zaman skang semua sangat taksub dengan social networking...kalau kau xde akaun facebook, kau paling kuno okeh...kalau x penah register twitter kebarangkalian kau nak digelakkan memang besar nisbahnya..tu belum lagi kalau ko xde akaun ym la..bbm pin la..kejadah haram semua....kalau kau still pakai nokia 3210 sedangkan org lain berebut2 pakai smartphone, dah tentu org taknak kawan sbb kau xleh nak di Whatsapp...hebat ke ada benda2 nih?? Aku rasa kalau ko terdesak tgh cari bakal suami atau bakal isteri, silalah...tapi kalau ko dah berlaki berbini beranak pinak, apahal nak taksub sangat duk add segala jenis orang?..tak cukup tu..kat ofis pon nak berYM la..berwhatsapp sedangkan tempat duduk kau ngan org tu sebelah je?? tolonglah...benda2 ni banyak tak baik dari yang baiknya..berapa ramai dah bercerai berai sbb benda2 nih...semua muda2...ikut sangat nafsu kan..aku banyak dah dengar citer2 macam nie...real life bukan baca novel atau nukilan2 kat forum2 ye..

Ada yang bercerai sbb duk galak ber'bbm' ngn jantan satu ofis...alasan tido asing ngan suami sbb nak berpisah susu badan ngan anak...tido bilik asing2..sudahnya laki tangkap subuh2 tgh duk berbisik2 ckp kat henpon...bila tanya, bininya jawab tengah tanya kawan dia Subuh masuk kul bape? tuihhh....kalau aku laki tu, aku terajang je...sbb tak puas hati, cerai...

Yang gila berYM kat ofis pon kemain ramai...pagi2 dtg keje dah focus dpn pc..bukan buat keje, tp duk check semua msg YM yg tak sempat baca sebab kena balik awal...duk bersayang2 ngan lelaki atau betina lain...mmg patut panggil camtu sbb kalau lelaki atau wanita, sifat malu pada Allah tu ada..ni sbb tak malu la jadi camnih...macam mana la perasaan dorang agaknya..tak rasa bersalah ke pada pasangan..tak malu ke pada diri sendiri...tak terfikir ke pasangan kita pon boleh buat balik kat kita..kan karma...what goes around comes around...

Whatsapp plak boleh tahan gelenyar...word kelantan aku tubikkan nih...duk sengih2 melayan org anta msg...bini orang whatsapp laki org..kira hebat la boleh men menatang tuh?? kat ofis aku ada sorang...kalau balik rumah pakai nokia lama je..kat ofis ada sorok Galaxy Note hokey...dalam drawer...so, balik rumah xde la benda yg laki dia leh jumpa kan..sbb semua simpan kat ofis...

Bagi aku tak salah kalau ko check telefon pasangan ko tiap2 hari...sebab dia tu yang akan sehidup semati dgn kau...kau kena tahu segala aktiviti dia..jangan biar lepas laku bila berjauhan dengan kau...dan sangat tak salah bila ko menyebuk amek tau mana gaji pasangan kau pergi tiap2 bulan...gaduh awal2 je..lepas tu segala benda dah xde rahsia...kalau tak, mcm tulah jadinya...duit gaji boleh beli harta rahsia yg kemain mahal...apsal boleh jadi mcm ni agaknya..

Benda2 IT ni mmg la bagus dlm kehidupan dunia moden nih..tapi jangan la salah guna...beli benda canggih2 utk mudahkan kerja, menyenangkan hidup...yg pergi cari susah nak menghancurkan hidup apahal...mcm org gila tak tentu arah kalau dpt berinternet..sampai lupa keliling...asek picit2 atau tekan2 gadget je mcm org sawan...baik ko duk dalam utan kalau suka sangat tgk benda tu dr tgk orang...sudah la...membazir masa je idop dalam kealpaan tuh..kalau ko takde duit, kawan2 sosial ko tu ke nak bagi duit?..bila ko lapar, ko bbm ke, sms ke, whatsapp ke kawan ko tu, sampai ke nasi depan mata kau? ada? hah....pegi la picit tepon ko tu sampai kua nasik...

* ini peringatan untuk aku..kalau korang nak beringat sama pon apa salahnya...pasni taktau apa jenis mak datuk yang nak muncul meranapkan kehidupan muda2 mcm kita nih...kalau korang tgh buat, berhenti kan lah benda2 lagho nih...kalau korang tak buat, alhamdulillah....semoga kita semua sentiasa terpelihara daripada benda2 tidak baik...


Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...