Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2012

Steamboat Johnny

Skang ni musim ujan..bila dapt makan sup panas2 mesti hurrmmmm....tak terluah ngn kata2...hehe...balik keje, terasa nak makan benda alah ni lah... mujo la umah aku ni dekat dengan segala mak nenek...jalan 2 min dah sampai jusco...kalau naik moto, seminit..hehe...kalau masuk sini, aku wajib order stimbot ni ha...kalau xmo makan stimbot, aku pg beli kat kedai tomyam je...aku dah banyak kali kaji, kalau set dia tak berbaloi nak amek sbb kita kena paksa makan apa yang ada dalam set tu...memanglah murah sikit tapi kalau tak makan, membazir la kiranya..baik pilih pe yang ko nak, hah, makan le sepuas hati....
Lagi satu feberet aku kat sini, Spicy Prawn Fried Rice with Sambal...sambal dia tu yang aku takleh tahan sedangkan sambal belacan je pon..huhuu...aku akan order nasi ni atau nasi yang dengan chicken black pepper tu...ikut mood...tapi stkt ni dah 3kali bawak Akeef (bila dia dah pandai makan nasi), aku wajib orderkan untuk dia nasi udang nie..gila demand anak aku..suap nasi putih ngan su…

Lempeng Durian

Akhirnya selesai gak aku melempeng....
Dah dekat sebulan belajar baru arini nak melempeng sbb memacam benda asek tak cukup..haha...Lempeng aku ni senget benget sbb pan kemain besar..pandai2 ejas pon tak berejas gak...kesudahannya kembang kempis kembong...kembang kempis kembong durian crepe aku nih...hehe...skang ni menda ni tgh lepak dalam peti ais...aku tgh tunggu Mr.MHR balik sbb dia yang perli2 pegi belajo beria2, tapi crepe beli gak...hah, dah siap nih!!

Kalau tak reti buat, pegi la beli kat Mid Valley atau Ikano tu..kat Sg. Wang pon ada..tapi sbb susah parking aritu aku meraban ke Ikano tapau 2 bungkus 10 biji sekalik...skang ni kalau nak, aku bancuh sendiri je sbb aku dah beli 7kg macam2 jenis tepung stok dalam rumah nie...kalau pg beli, mau ada yang naik antu...aku tak amek order lagi untuk Durian Crepe ni sbb tggu pan saiz ngam2 sampai dari Langkawi...hahaha...syok tak alasan macam nie...okay, ciaoooo....

Bihun Goreng Singapore

Dah lama tak hapdet masakan...tadi subuh2 dah duk masak kat dapur sbb semalam kedai tomyam tu cakap Bihun Goreng Singapore xde dalam menu dia..okay, i paham..so, balik masak sindri...

Abaikan potongan telur yg gedabak2 tue.. :)
Nak resepi? hehee...nah, amek la...cecampak macam biasa...
Bihun Carrot  Cili Merah  Bahan Tumis: Bawang Merah Bawang Putih Lada Hitam Udang Geragau
* tumbuk ye...jangan malas nak tumbuk..kalau blender, xde kick... :)
1) Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis tu sampai garing. 2) Masukkan lauk2 ikut suka..Aku letak potongan ayam je...itu je pon yang ada.. :) 3) Perasakan dengan garam dan lada sulah 4) Masukkan bihun dan kacau sampai masak. 5) Siap! dan bolehlah dimakan....

Hahaha...hangin je baca resepi macam nie..alah, boleh la tu untuk darurat...takyah membazir2 sangat nak semua kelengkapan ada baru nak memasak...yang penting ada rasa dan makan bersama-sama keluarga tercinta...

Promo Lagik...

Ingat entry yang baru je aku buat pasal impian? hahaha...aku mmg bajet ramai org nak ingat pebende yang aku post sbb aku kan blogger popular...lalalala.....okay, punya la berderet impian (yang tak perlu dibayar) pada mulanya, salah satu dah kena bayar tadi..hehee...aku dpt la merebut tiket promo yang Pak Tony buat tu...dan dapat pergi bertiga dgn yg tercinta2... huhuu...macam la selama ni tak pernah bercuti bertiga kan?

Aku dh 3,4 hari dah duk tgk je website AA tu..tgh me recce la kemana arah tujuan aku...aku mmg xmo dah pg hindon hokay...aku dah jemu..lagipon semua benda dah mahal sbb ramai org mesia pg sana..dulu memula aku jual kain, ulang alik setiap 3 bulan sekali takde masalah pon...la ni rege bilik bajet pon sama rege ngan Grand Cont sedangkan sana kan Indonesia...so, keputusannya, babai indon..Jakarta & Bandung to be exact.. :)   Kalau pasni, de org nak belanja (berharap), aku cr tiket pg Bali...pastu nak duk villa yang pool dalam rumah sama2..de pondok massage depan pint…

Impian

Aku ada banyak impian yang aku nak dalam idop nie...korang pon sama kan? tiap2 hari ada je impian baru yg mana akan menjadikan value added kepada impian sedia ada yang belum tercapai...hah, gila ada word marketing aku bagi arini....tapi apa salahnya berimpian..bukan kena bayar..proses pembayaran hanya terjadi bila kita nak capai impian tu...sebab dari beratus impian kau tu, mungkin 2,3 je yang tercapai kan...okay, berbalik kepada aku..aku..aku... :)
Aku ni makan gaji...jadi walaupon impian aku ni kenkadang melampaui batas, tapi aku tetap tak ubah impian2 aku tue...sbb makan gaji tak bermaksud aku takleh gapai semua impian aku (semua tu yang mana majoritinya adalah tak tercapai akalmu) tu...impian aku yang pertama mula2 aku pasang time masuk keje, aku nak beli Langkawi..hahaha..ko ada? masuk keje gaji start RM1200 aku trus psg impian nak beli Langkawi..time tu Che Det memerintah...kalau dia dgr, mau 7,8 kali dia pengsan bangun balik pengsan bangun balik dgr impian aku,..tapi apa aku k…

Cari Pasal...

Facebook tu tempat perjumpaan dengan rakan2 sekolah, member2 kolej, saing2 U kan? bagus gak ada fesbuk ni..senang kita buat reunion online..aku mula2 dulu pon, bila nampak kawan2 sekolah rendah & sekolah menengah add, wah kemain excited..maklumlah..dah bertahun tak jumpa, last2 senang je boleh tgk rupa online memasing...time dah 'jumpa' tu, mula la borak panjang macam kau ni mmg kamcing gila ngan aku sedangkan dulu, nama aku pon kau tak tau..ye tak? okay, mula2 dulu mmg la aku suka, lelama aku pon nyampah sebab asal aku post je, mesti nak komen..at least akan komen "tulah pasal"...hah, memang aku SUKA sangat kalau org komen cenggitu....sebab tu aku remove..wat semak wall aku jek...
Tadi, aku duk borak2 ngan member aku psl nak beli baju baby, kawan aku update status camni......

Kawan aku yang bernama Lin..yg Mohd tu 1 sekolah gak..tp dulu aku tak pasti kat mana kewujudan dia...kalau aku la update status mcm ni pastu ada yg rajin komen macam ni, hah mmg aku bagik …

Pakcik Monang Moto!!

Ingat iklan power root dulu tu? pakcik monang moto...arini pakcik monang yo...monang moto mesin...jadi la mesin basuh..sonang la makcik kau nak membasuh baju seminggu sekali ni ha..kalau tak, mau solang duo haghi makcik berhempeh puleh basuh baju guno mesin lamo yang pakcik boli dulu tue...dah ado mesin baghu ni hah, sonang la makcik kau nak membungkang tgk adam hawo haghi2..cuci baju ujong minggu yo....

Kualiti gamba guno ipad canggini la goman eh..guno kemro, lawa gak an... :)

- Posted using BlogPress from my iPad

Kealpaan...

Zaman skang semua sangat taksub dengan social networking...kalau kau xde akaun facebook, kau paling kuno okeh...kalau x penah register twitter kebarangkalian kau nak digelakkan memang besar nisbahnya..tu belum lagi kalau ko xde akaun ym la..bbm pin la..kejadah haram semua....kalau kau still pakai nokia 3210 sedangkan org lain berebut2 pakai smartphone, dah tentu org taknak kawan sbb kau xleh nak di Whatsapp...hebat ke ada benda2 nih?? Aku rasa kalau ko terdesak tgh cari bakal suami atau bakal isteri, silalah...tapi kalau ko dah berlaki berbini beranak pinak, apahal nak taksub sangat duk add segala jenis orang?..tak cukup tu..kat ofis pon nak berYM la..berwhatsapp sedangkan tempat duduk kau ngan org tu sebelah je?? tolonglah...benda2 ni banyak tak baik dari yang baiknya..berapa ramai dah bercerai berai sbb benda2 nih...semua muda2...ikut sangat nafsu kan..aku banyak dah dengar citer2 macam nie...real life bukan baca novel atau nukilan2 kat forum2 ye..
Ada yang bercerai sbb duk galak b…