Skip to main content

Promo Lagik...

Ingat entry yang baru je aku buat pasal impian? hahaha...aku mmg bajet ramai org nak ingat pebende yang aku post sbb aku kan blogger popular...lalalala.....okay, punya la berderet impian (yang tak perlu dibayar) pada mulanya, salah satu dah kena bayar tadi..hehee...aku dpt la merebut tiket promo yang Pak Tony buat tu...dan dapat pergi bertiga dgn yg tercinta2... huhuu...macam la selama ni tak pernah bercuti bertiga kan?


Aku dh 3,4 hari dah duk tgk je website AA tu..tgh me recce la kemana arah tujuan aku...aku mmg xmo dah pg hindon hokay...aku dah jemu..lagipon semua benda dah mahal sbb ramai org mesia pg sana..dulu memula aku jual kain, ulang alik setiap 3 bulan sekali takde masalah pon...la ni rege bilik bajet pon sama rege ngan Grand Cont sedangkan sana kan Indonesia...so, keputusannya, babai indon..Jakarta & Bandung to be exact.. :)   Kalau pasni, de org nak belanja (berharap), aku cr tiket pg Bali...pastu nak duk villa yang pool dalam rumah sama2..de pondok massage depan pintu masuk villa...semua benda org hantar..xyah susah payah cari supir...hahaha...sebab tu aku 'berharap' de org belanja...

Aku dh lama tak meniaga kain sebab kain mahal...kalau modal sepasang dah dekat RM80, sapa nak jual...baik beli kat jalan TAR je..RM50 dah siap jadik baju...pastu org sume duk sebok2 kata Vietnam syurga kain plak..aku pon berusaha cr tiket murah..dekat 2 tahun lopong...asal nak beli je, kua la gamba lebah tu..mcm la aku heran nak tgk gambo dia kat screen ni kan? :)  Jadi, setelah 2 tahun, usaha aku menjumpai jalan penyudah...2 tahun ye nak cr yg murah...kalau aku billionaire, esok nak pg, skang ni aku beli tiket...xde nak penat2 bertunggu tangga depan laptop nih...

Sorry seperti biasa, entry melalut lebih seronok...okay, aku dah dapat tiket pg HCMC...yeay!! rege boleh la aku anggap murah untuk kami bertiga..takkan nak tunggu RM3 kan..tak berjalan la gamaknya kalau nak yang murah nau....tapi aku lom beli beg + makan2...nnt pas bonus baru beli beg..hehee...aku berharap kainnya sangat murah sbb aku mmg nak start balik meniaga kain di kantor... :)


Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…