Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2014

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

KIDZOONA : Tempat Mainan Murah

Hahaa..tajuk macam apa..aku pon taktau apa nama nak letak..bila dah duduk Putrajaya ni, ko kena la kreatif cari tempat liburan seisi keluarga..hehe..tempat favourite aku buat masa ini adalah Seri Kembangan..Ada AEON (aku takleh tune lagi..still panggil JJ), Pasar Borong Selangor, Giant, ada Sri Ternak (ala2 NSK)..senang aku beli sayur...Jadi, bila keluar nak pegi JJ tu, sekali harung belanja Akeef mainan...so, jimat masa..Kidzoona ni letaknya kat Level 2. Dia dalam lot2 tenant tu...

kalau nak biar je anak dalam ni, ko pergi shopping, boleh je.. tapi, aku tunggu..tak berani lagi nak biar dia sorang2 sbb anak aku tu la sorang... biar la depan mata kita...

depan tempat ni ada SoxWorld dengan Scholl tu..senang je carik..
Korangn tgk jelah gambar..aku malas taip.. :)
















ha, amacam? best la untuk budak2..tak berhenti main semua permainan...dalam tu kerusi sedap2 untuk kita duduk...so, sambil anak kau main dalam tu, ko main la henpon sampai lebam (ko pon memang suka main henpon kan?)..huhuu..

Meatball IKEA

Nyum nyum...mesti ramai terliur kalau sebut pasal meatball Ikea kan? kitorang setiap sabtu ahad kerjanya menghantar stok barang ke sekitar Subang, Damansara..pagi tu time packing barang, perut punya la lapar, nak masak plak malas..So, keluar rumah dalam pukul 11.30 pagi terus pergi Subang Airport. Lepas hantar barang makan masa dalam sejam lebih gak..Jadi, pukul 1.30 macam tu baru bergerak ke Ikea dengan tujuan nak makan meatball saje..takde jalan2..hehe..

sorry le..ni gambo bila dah abes..hehe... maklumlah, perut dah penuh baru ada feel nak amek gambo..

korang jangan taktau.. kalau de kad IKEA tu, kadang2 tang makanan pon ada promo.. time aku pegi ni, dia bagi Herbs Chicken tu + Almond Cake + Soft Drink = RM14.90 je normal price RM19.90..so, ko leh jimat RM5..dapat beli nugget untuk anak..hehe..

lepas makan, walaupon perut full, tetap nak beli aiskrim ngan karipap kan.. karipap simpan dalam beg, aiskrim nyonyot l asorang satu


dua2 hero cinta hati perangai pon sama je semenjak dua ti…

Ramly Halal Mart

Last week anak duduk dengan atuk nenek..Mak ngn bapak duk relax2 kat rumah..haha..bila dah relax, panjang la kaki ibunya nak meronggeng malam2 pas abes keje...Ayah duk rumah buat stok barang dagangan...huhuu...aku jalan2 area Bandar Baru Bangi untuk beli barang sikit. Pastu Mr.MHR call suruh beli makanan..kebetulan ternampak Ramly Halal Mart nih..jadi, makan burger la pilihannya..sonang sikit..hehe..
Waktu masuk kedai ni, ramai gak orang..meja penuh..so, aku terus pergi kaunter order Burger Daging Special 1 Set dengan Burger Daging with Cheese..kelas ko maria..makan cis malam2...pas order, bayar, tunggu..

mula2 aku berdiri kat cermin luar kedai pastu panas plak takde angin..masuk berdiri kat area cashier sbb ada kipas..hehe..

set breakfast pon ada drive tru je belum ada lagi..hehe..

penuh kan? kedainya 2 pintu la kiranya...1 untuk ready food..1 untuk stok jual..

sambil menunggu tu terembat la 2,3 barang... biasalah..bila tgk benda frozen rasa macam nak beli semua senang la konon2 kal…