Skip to main content

Workshop @ BGRC


Entri pantas nih...selalu aku 4 bulan baru hapdet..ni balik trus hapdet..giless...

Jumaat lepas aku ke Bukit Gambang Resort City untuk workshop keje...Workshop buat ujung minggu & diberi sorang sebilik..so, leh bawak family...tapi urusetia ngelat..kupon bfast setiap bilik dia convert jadi kupon makan family dorang..makna kata peserta je dapat makan, partner tak dapek..lom pape dah tak syok... Masa pendaftaran untuk peserta katanya 3ptg-7 malam...tapi aku kul 6ptg baru gerak dari rumah sbb tunggu Mr.MHR sampai..petang tu plak hujan selebat2nya...maka perjalanan kami sedikit slow... ktrg sampai kat BGRC tu kul 8.15mlm lebih kurang..aku trus pg counter untuk check in sbb kaunter urusetia dah totop...


 


budak baru bangun tido..sbb tu gembira semacam..


Ni reception counter...urusan bg kunci mmg cepat...

Dia bagi aku studio suite kat blok N1, tingkat 4, lot no.1...aku gembira la kan..ingatkan no.1 depan lift..rupa2 paling ujung..sebelah tangga gelap...aku kena jalan 13 bilik nak sampai ke bilik no.1....masuk bilik, aku trus ckp takmo la bilik nie...len macam je...angkat fon bilik tu, xdek bunyi plak..scary weh...last2 call reception guna fon sendiri...aku cakap nak tukar bilik, dia kata okay...so, mengheret la kami semua beg + bakul susu segala bagai la kan...turun balik reception..sampai reception de plak group check in..jadi, kena tunggu..amek nombor giliran ye!! 

Pas settle group tu, budak counter tu trus panggil aku..tak guna nombor dah...dia cakap untuk pakej aku mmg semua dapat studio suite...gamaknya mmg limited la kan..

aku pon cakap le....

"ye la dik...tapi jangan le bagi tempat jin bertendang...depan2 ni kan ada.."


dia jawab.....
"ye puan...tapi bilik tu semua dorang nak check in esok.."


aduhh...takkan la benda2 senang pon aku kena buat kuliah khas kat situ kan...orang yang datang esok yang dia pentingkan..ntah datang ntah tidak..aku yang dah tercongok depan mata ni, dia tak heran plak...aku tetap ckp nak tukar bilik..kalau kena tambah duit pon aku bayar...last2 dia kuarkan layout bilik tunjuk kat aku...hahaa..giler!! kesudahannya dia suh aku pilih bilik mana yang aku nak..hah, kan senang kalau dr tadi terus bagi...rules are made to be broken...lalalalala..... dah tu, dia bagi kunci bilik..hari pon dah dekat kul 10...terkedek2 la kami mengheret beg semula...sampai2 depan bilik, kad kunci tu plak error...kes naya betul..aku dah malas nak pg..Mr.MHR pg ngan Akeef sampai berlari2an..aku tggu beg depan pintu.... pas 5 minit, dapat la kami masuk bilik yang susah nau nak dapat nih..


Aku dah gugel siap2 psl tempat nie...nak makan susah sbb jauh ke dalam..kalau Mr.MHR xde la dia nak kua nak handle Akeef sensorang..jadi, aku dah persiapkan diri!! angkut rice cooker dan perkakasan yg sewaktu dengannya untuk stok 2 hari.. :)







suite ni mmg luas...ramai yang family besar..dorang mmg angkut toto siap2 dari rumah..hampar je kat hall tu..settle...


Sampai bilik, siap pe yang patut, trus tido...sebab dah letih...Esoknya aku pg class la kan..kul 8pagi dah start..subuh tu aku menenggek nasi siap2..panaskan sambal...goreng telur sekali..hehe...peranan tu takleh pass kat orang len...time aku dalam class, nilah aktiviti anak beranak tu..Mr.MHR xmo pg waterpark sbb aku takde..dia kata, lenkali datang lagi br pg waterpark..sbb class abes 4.30ptg..mana sempat nak pg waterpark..



belakang tu la bilik kitorang...


 berendam lama sangat, lapar kan..makan kopok la dulu...



 

 layan perasaan jap...



 

 layan lagik...




okay, sambung balik...ni kolam kanak2...sebelah tu yang utk dewasa..

 


Petang tu abes class, trus balik bilik...ujan kemain lebat...sampai bilik, dua2 ni sedang tido...puas tekan loceng tak sedar2..amboii..kemain bercuti ye...kul 5.30 tu ktrg dah siap nak pg cr makan + jenjalan la kan...ujan tak reda lagi...last2 redah jugak sbb dah lapo...perjalanan slow sebab kete2 tak berani speed kot..jalan licin kan...kitorang sampai Kuantan kul 6.45camtu..tp dah gelap...yg kelakarnya, aku ckp nak pg Tanjung Lumpur, Mr.MHR konfiden set GPS pg Teluk Cempedak..sampai TC tanya aku nak makan apa? kita makan angin laut la sampai kembung..hehee...sudahnya patah balik..mujo la dlm 3,4 km je... sampai je Tg.Lumpur tu, aku mmg dah target nak pg kedai ni..last aku pg tahun 2008 rasanya..waktu tu kedai ni penuh giler orang...so, xde la rezeki...4 tahun kemudian, aku tiba lagik..hehe...

 

 nilah kedainya...famous..sbb berderet kete Q nak parking...


 

tugas aku yang ni la kan...
aku rasa murah sbb dia tulis kat situ contohnya ikan RM4/100g
maknanya sekilo RM40 la kan...
selalunya mesti RM80 sekilo...
sebab tu penuh kot orang kat sini..

pilih2 pe nak, ckp nak masak apa, then sebut no meja...aku turun2 keta trus pg kat tempat nie pilih makanan...bila budak tu tanya meja bape, cakap takde meja lagik..hahaa...budak tu cakap, kena ada no.meja baru leh order...cehh...kan elok ko amek je nama aku trus..tak kesah le aku nak duk mana....




penuh kan?



sian anak ibu..minum air tosong je....


satar ni 3 singgit..


ni menu pertama sampai..
aku order
LALA MASAK PEDAS
tapi tak jumpa pedasnya...boleh la..sebab ada rasa..


KAILAN IKAN MASIN
nampak cam batang pucuk betik tak? hahaa..


SIAKAP BAKAR PETAI
ofkos la nak cuba pebende yg bakar petai tu..aku nak pari tp Mr.MHR nak siakap...mengalahlah kan..dah la kesian jaga anak...kira upah le..sedap! sebab bila bukak je bungkus tu, trus bau petai tu dah kua..aku tak makan petai..tapi bau tu menyelerakan...sambal dia pon sedap...halwa tekak yang nyaman... :)


 

 SOTONG GORENG TEPUNG
Aku amek sotong ni 2 ekor je...maklumlah berdua...badan je besar..makan sikit uols..hehe...tapi sotong dia memang besar la kan..panjang tapak tangan nih...2 ekor hasilnya banyak nih...kalau ko tamak, mau sedulang sampai...






kitorang menunggu sotong..paling last sampai..selagi tak sampai, xmo makan la kunun.tp lala ngan satar kitorang dah balun....




nilah rupa ikan tu bila dibuka...petai semua Mr.MHR tapau dalam pinggan dia...aku amek bau je...mula2 order nasi 2 pinggan..last2 tambah lagi sepinggan...huhuu...

Total rege makan kat sini RM60.80...siap air..bila bayar, budak tu diskaun 80 sen...murah kan? selalu dalam RM100 tak lari la kalau seafood ni kan...Abes dinner, takleh nak jenjalan sebab ujan tak berhenti lagi...jadi, kitorang balik la hotel semula...bawah hotel tu ada amusement park la katanya..de banyak slot machine untuk budak2...kitorang menghabiskan masa kat situ la sampai kul 9 lebih camtu...













main kat sini pakai token...

dah penat main + berpeluh2 si anak, kitorang naik bilik untuk tido...aku masak nasi siap2 sbb pagi esoknya nak buat nasi goreng la cadangnya..sotong tu banyak kitorang bawak balik sebab dah tak larat nak abeskan...bangun subuh tu aku goreng nasi dan panaskan sotong tu..aku pon makan siap2 sebelum pg class..malas nak join bfast kat lobby...

Hari kedua (tadi) class aku sampai kul 1 ptg...abes class aku tak join pon lunch kat situ..sbb nak makan sesama la ngan familyku...balik bilik, dua2 orang ni dah siap...jadi aku mandi, siap2 trus pg check out...

 tengah2 panas...kenang2an kan...



ibu shot jauh sikit untuk memberi kesan kecik...hahaha...

Okay, mungkin kami akan datang lagi...

1) nak repeat makan ikan bakar meletops tuh...
2) nak pg waterpark..peserta workshop dapat 1 tiket waterpark free..

aku tanya kaunter bukan setiap bilik dapat 2 tiket ke? dorang ckp, memang dapat dua...so, mana pegi lagi 1 kan? urusetia...urusetia...dan ni first time urusetia sama ramai ngan peserta...peserta 18 orang, urusetia 17 orang...fuuhhh..terurus sungguh!! kbai... :)



Comments

  1. kalau betul la urusetia tuh amik hak org masyaAllah menakotkan. walaupon tiket dan brkfast jer tapi tetap disoal woooooooooooooooooooooo nnti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye...time makan semua urusetia bwk pasangan masing2 ngan anak2.bukan stkt lunch, dinner skali..aku siap tanya, bawak family ni makan kira camne?bape kena bayar?..semua diam xleh jawab..aku tanya sbb nak bayar utk suami aku...trus pecah lubang...biarlah dorang menjawab nanti...

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…