Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2012

Manusia Yang Tak Pernah Puas

Jumaat lepas, Bajet 2013 dibentangkan...aku nak citer ala2 politik skit arini...sebab aku bengang..kalau org yang membangkang suka komen, nape aku tidak....
Bila bab bajet nie, fokus utama kakitangan awam, mesti nak tau gaji naik @ tak dan sama ada dapat bonus atau tak..mungkin sebab tu, topik tu yang last sekali akan dibentangkan dalam setiap kali pembentangan bajet tahunan...Okay, sebagai kakitangan awam, aku pon memang bertunggu2 setiap kali bajet..selain nak tau untuk diri sendiri, aku kena alert untuk diri semua staff kat setiap jabatan yang aku kerja...aku pg mana2 jabatan pon tetap akan jaga kewangan..so, kalau aku tak dapat, mungkin orang lain dapat..dan bajet ni selalu bentang ujung2 tahun...sebab tu jugak aku memang tak pernah nak dapat cuti ujung tahun sebab kena settlekan macam2 benda yang diumumkan dalam bajet...
Macam jumaat lepas..announce je kakitangan awam diberi bonus satu setengah bulan gaji, berdezup semua komen 'membina' kat fb @ twitter...come on la Mala…

Jakarta 2012 - 3rd Day..Mari Kita Pulang...

17 Sept 2012 : Isnin : Malaysia Cuti Gantian... :)
Flight balik kul 11.30 pagi..so, kena ada kat airport 9.30pagi le...dan oleh kerana aku sedar aku sedang berada di kota macet nih, maka kena la cabut pg airport awal2...kul 5.30 pagi dah bangun..6.30 dah kalau ikut Malaysia kan..stendet time la kira utk hari cuti... bangun, aku siap dulu..pastu Mr.MHR...FIL aku lagi le awal..hehee...pas dua2 dah siap, terus tukar pampers ngan seluar Akeef..tak sampai ati nak kejutkan dia...tapi elok je Mr.MHR dukung dia, trus dia bukak mata..jadi, trus basuh muka dia dan pakaikan kasut suh jalan sendiri..kami turun breakfast kul 7pagi..sebab aku dah bajet kul 8.00 mesti dah gerak..biar awal, jangan sangkut..trus takleh balik lak..
Tengah2 breakfast tu, masuk la 7,8 orang pempuan tua2 sket kendong beg plastik kat tangan..yg kelakarnya semua berkaftan + pakai tudung..kaftan tido hokay..semua senteng paras betis..kalau angkat tangan, kompom nampak ketiak..hahaa..aku tanya le dari mana ramai2 ngan mcm2 p…

Jakarta 2012 - 2nd Day

16 Sept 2012 : Ahad

Hari kedua...pagi tu perancangan nak ke Mangga Dua...lepas siap semua, turun breakfast..


Hotel ni memang kecik & terletak kat Lantai 6, parking lot Thamrin City..cafe skali ngan reception counter taw....

Tu makanan yang disediakan...menu dia dua2 hari kat sini sama je..nasi uduk (nasi + lengkuas gedabak2), bihun goreng, sayur campur, ayam goreng manis, bubur nasi simple, roti bakar, air kopi, oren kordial..hehee..bukan oren juice ye...tapi yang menyebabkan tekak aku boleh terima adalah disebabkan dorang ada buat sejenis sambal cili untuk makan ngan bubur tu..tapi aku amek taruk atas bihun..sambal tu mmg phhewww...kaw giler pedasnya...baru la Malaysia kan?

takyah nak feeling time breakfast kat cni...dinding dia mmg dinding semata...xde pemandangan sbb parking kan? kaca jelah hiasannya..

Mujo dorang de egg counter nih...so, boleh la request omelette or telur mata sapi...kobau2 xdo kek sini..hehee..Mr.MHR dua2 hari duk membalun roti ngan telur mata...senang sket..
Lepas…

Jakarta 2012 - 1st Day

Hello....
Sebenarnya malas nak menaip pepanjang..huhuu..blogger pebende maleh!! Minggu lepas aku ngan family in laws pg bercuti ke Jakarta...tiket RM3 sorang...beli September tahun lepas..September tahun ni br terbang..kau hado?? hahaa...kami berlima..oleh kerana nak murah kan, kul 7 pagi tiket pegi..kul 4.30 dah kena gerak dari rumah..memang aku TOBAT!!! tak hengen beli tiket subuh2 nie...penat badan..
15 Sept 2012 : Sabtu

Kami sampai LCCT kul 5.30pagi..boarding kul 6.40 tapi waktu drop luggage tu, staff AA tu kata, dah boarding dah..huisshhh...tak sempat nak sarapan!! kelam kabut kami..yelah kan, nak pegi kat gate berlepas tu pon kemain jauh..berpusing2 jalan yg dorang buat..



Memang waktu sampai tu, dorang dah beratur masuk...aku tetap gak pegi Baker's Cottage kat tepi tu beli roti..lapo...dah le takut anak meraung lak xde makanan atas langit tu kang..beli roti 4 ngan soya beans tin 1, selamba je dia caj aku RM33...takpe, airport kan..kalau kat mall, tak merasa ko duit aku..ro…

Konvo

Ini surat jemputan untuk diri sendiri...Akhirnya saya dapat gak jemputan untuk majlis konvokesyen sendiri...Alhamdulillah.. Saje nak post..nak buat kenang2an katanya kan...

*nampak tak gambo besar gedabak kat header tu? caner nak kecikkan eh? penat dah buat, tak jadik..huhuu...mintak tolong....

Birthday Party

Ni birthday anak jiran aku..tajuk macam birthday party Akeef plak kan...jiran ni buat event kat Kelab kat Taman Melawati..dulu nama kelab ni Century Paradise Club..skang dah tukar nama..aku pon tak bape nak igt namanya..event ni buat kat tepi pool..ala2 omputih la konon kan..siap pesan suh bawak swimming suit..utk Akeef le..xkan utk mak pak pulak..hehee..


 Belon ni dekat soploh kali gak tumbang ditiup angin...tong tu diisi simen tapi tetap takleh nak lawan kuasa angin kan...

Kat sebelah sana pon ada 1 lg bitrhday party..tapi untuk yang ke 50 tahun..hukhuk...tu dah patut buat baca doa selamat..siap birthday party lagik taw..kelas ko jah...

Dah kata ala2 omputih kan..memang berendam jelah mamat nie...gebu2 bontot pakai baju mandi nie..dah sendat..Ibu kena pg beli yg baru la gamaknya.. 

Ni baru lepas insiden tertumoih dalam ayaq..kelam kabut Mr.MHR terjun nak tarik dari air..tu yg bersingsing seluar tu..huhuu..pastu budak kecik ni mana nak serik..tetap gak.. kitorang sampai iukt time …

Bahasa Zaman Moden

Semenjak kebelakangan ni,aku mkn pening ngan bahasa2 yg kt tv ni pakai dlm drama2...mlm td aku tgk citer Langit Tak Selalu Cerah lakonan Uji Rashid dolu2 tu...ayat2 dia mmg sedap...guna bahasa buku wpon lakonan dorang mmg kayu..huhuu...
Abes citer tu,bukak pulak tv2 tgk citer roda2 polis tu...bahasa dia...kemain!! Mujo Akeef dah tido...kalau tak, mesti laju je si kecik ni mengajuk...selamba di sial2kan boifren dia...boifren duk sayang2, gf duk sial2...huh..mcm mana dorang tulis skrip nih...
Mmg bahasa budak2 skang ni melampau2 lagik...aku paling bengang kalau org ckp "wak lu"...mmg nk mkn penampar gamaknya....bahasa makin mengarut2..Abah dia wak2...
Mula2 dulu, BRO Pastu DER.... Mungkin word ni saje diasingkan...dh elok2 brother, boleh plak cerai2kan...
Kemudian APACER... Diikuti APA CELOP... Eh, steamboat ke leh celop2....
Aku nk tggu pasni apa plak yg kua.....mungkin pasni BEBBI kot...ganti word BABI....tuiihhh....