September 30, 2012

Manusia Yang Tak Pernah Puas

Jumaat lepas, Bajet 2013 dibentangkan...aku nak citer ala2 politik skit arini...sebab aku bengang..kalau org yang membangkang suka komen, nape aku tidak....

Bila bab bajet nie, fokus utama kakitangan awam, mesti nak tau gaji naik @ tak dan sama ada dapat bonus atau tak..mungkin sebab tu, topik tu yang last sekali akan dibentangkan dalam setiap kali pembentangan bajet tahunan...Okay, sebagai kakitangan awam, aku pon memang bertunggu2 setiap kali bajet..selain nak tau untuk diri sendiri, aku kena alert untuk diri semua staff kat setiap jabatan yang aku kerja...aku pg mana2 jabatan pon tetap akan jaga kewangan..so, kalau aku tak dapat, mungkin orang lain dapat..dan bajet ni selalu bentang ujung2 tahun...sebab tu jugak aku memang tak pernah nak dapat cuti ujung tahun sebab kena settlekan macam2 benda yang diumumkan dalam bajet...

Macam jumaat lepas..announce je kakitangan awam diberi bonus satu setengah bulan gaji, berdezup semua komen 'membina' kat fb @ twitter...come on la Malaysia...apa, kakitangan awam tak layak diberi bonus ke? ko yang keje swasta je ke yang bertungkus lumus dalam kemajuan ekonomi negara? abes aku yang kat ofis ni duk goyang kaki? yang kitorang bagai nak mampus menguruskan pencen mak bapak korang tu bukan keje? blom lagi yang gomen tanggung bila ada yang meninggal dunia & meninggalkan hutang beratus ribu bersama2 tuh...aiseh, benda2 mudah takyah nak perdebatkan sangat...life must go on..sektor swasta kalau dapat bonus, berkali ganda dari kakitangan kerajaan...ada kitorang cakap "boleh la bonus juta2...makan hasil riba' kat aku"...ada ke?? takde kan..?? rezeki masing2... ni asal kerajaan bagi bonus kat gomen je, mula la statement bangang.."bonus tu duit cukai yang kitorang bayar", "pancing undi orang kerajaan la tuh..jangan harap dapat undi swasta" huh, dasar brengsek...abes, orang keje kerajaan tak bayar cukai ke...kalau stkt bayar cukai 2,3 ratus setahun, xyah nak gebang sangat....

Kalaupon kerajaan melabur berbillion ringgit kat kakitangan kerajaan, kalau dorang xmo undi, dorang x undi jugak...dan walaupon kerajaan tak bagi bonus kat swasta, kalau dorang nak undi, dorang tetap akan undi...undi tu hak individu...cuba bukak sket kepala otak tue...jangan sempitkan sangat otak yang memang dah sedia sempit tue..benda simple2, takyah asek nak berdebat je...kalau tak suka, sila diam..xyah nak twit @ update benda2 stupid yang menyebabkan orang sakit hati nak baca...kena plak kalau suri rumah yang hapdet status 'membina' camtu...banyak nau sumbangan ko kepada ekonomi negara...kalau kau tak dapat, duk la diam2..takyah dengki kondem2 org gomen..org gomen takde hati perasaan ke....

Tu blom ungkit citer kalau jumpa kengkawan nih...asal jumpa je mesti tanya keje mana skang...aku mmg cakap kerja kerajaan...dah memang tu tempat aku cari rezeki...mulalah ada yang kua statement "untunglah dapat keje kerajaan...aku ni dah berkali2 apply tak dapat2"...yelah, blom rezeki kau lagi...sabar jelah....pastu tiba2 update status meruntuhkan moral penjawat awam..hah, mmg tak dapek la kan...mahal la rezeki kau kat kerajaan gamaknya...bila bab keje, nak keje kerajaan...bila bab cakap, kondem mmg kau paling terer..yang keje gomen pon sama hebat mengomen...bukan kesalahan pon kalau penjawat awam tidak menyokong kerajaan..tapi tolong la profesional sket makcik...tak perlu update kat fb @ twitter...ko diam2 sudah...keje gomen, pastu kondem terang2..apahal?? penuh dah ke ilmu di dada nak perang ngn kerajaan secara terang2an? cap jari pon basah lagi, dah mendongak langit sangat bercerita...bila bercakap tu, pijak2 la bumi sikit..

September 26, 2012

Jakarta 2012 - 3rd Day..Mari Kita Pulang...

17 Sept 2012 : Isnin : Malaysia Cuti Gantian... :)

Flight balik kul 11.30 pagi..so, kena ada kat airport 9.30pagi le...dan oleh kerana aku sedar aku sedang berada di kota macet nih, maka kena la cabut pg airport awal2...kul 5.30 pagi dah bangun..6.30 dah kalau ikut Malaysia kan..stendet time la kira utk hari cuti... bangun, aku siap dulu..pastu Mr.MHR...FIL aku lagi le awal..hehee...pas dua2 dah siap, terus tukar pampers ngan seluar Akeef..tak sampai ati nak kejutkan dia...tapi elok je Mr.MHR dukung dia, trus dia bukak mata..jadi, trus basuh muka dia dan pakaikan kasut suh jalan sendiri..kami turun breakfast kul 7pagi..sebab aku dah bajet kul 8.00 mesti dah gerak..biar awal, jangan sangkut..trus takleh balik lak..

Tengah2 breakfast tu, masuk la 7,8 orang pempuan tua2 sket kendong beg plastik kat tangan..yg kelakarnya semua berkaftan + pakai tudung..kaftan tido hokay..semua senteng paras betis..kalau angkat tangan, kompom nampak ketiak..hahaa..aku tanya le dari mana ramai2 ngan mcm2 plastik ni..dorang jawab kat level bawah de pasar borong tudung..oh, baru teringat..itulah pasar tasik tuh..aku pon pelagi, mula menggeletis nak turun gak..hahaa..tgk jam br 7.30..aku ckp ngan Mr.MHR, sekejap je okay..

Mmg de borong, tapi beli pon kena kodi2...aku nak beli 5 pon dorang tak layan...jadi, balik la semula ke cafe hotel tu kekdahnya..pulang kunci bilik, trus angkut beg turun bawah...oleh kerana masih awal, senang jelah teksi dah tunggu kan...trus je kami ke airport..skang ni untuk AirAsia kena ke Terminal 3...Pak Tony buat khas utk AA kot...dia kan skang dah billionaire kat Jakarta tuh...
 
Pada pendapat aku, airport ni memang class...tak macam airport Bandung tu...rsnya lebih elok compare tu Terminal 1..sebab facilities dia mcm KLIA wpon tuk penerbangan AA je..kami sampai airport dalam kul 8.40 camtu..jalan tak macet tapi banyak kete..tupon dah hampir2 airport..kat bandar lancar je...total rege teksi IDR121 ribu...abes semua syiling aku bg kat drebar tu...sbb duit syiling tu mcm token game kat jusco je..hehee..boleh plak aku kedekut bagi ngam2..

Pas check luggage semua, kami melepak kat Jco Donuts...kejap je rasanya dah boarding...dalam flight bersuka ria bershopping makanan..hahaa..sebab rasa mcm xde pape byr pakai rupiah..tapi kalau convert, mau gak 50 hengget... :)  Lepas ni harap2 de rezeki pg Bandung semula..xmo dah Jakarta..rege dah berkali ganda mahalnya..dh mcm kat KL..maybe sbb ibu kota kan....kay, nak menghadap page AA... :)


September 24, 2012

Jakarta 2012 - 2nd Day

16 Sept 2012 : Ahad

Hari kedua...pagi tu perancangan nak ke Mangga Dua...lepas siap semua, turun breakfast..


Hotel ni memang kecik & terletak kat Lantai 6, parking lot Thamrin City..cafe skali ngan reception counter taw....


Tu makanan yang disediakan...menu dia dua2 hari kat sini sama je..nasi uduk (nasi + lengkuas gedabak2), bihun goreng, sayur campur, ayam goreng manis, bubur nasi simple, roti bakar, air kopi, oren kordial..hehee..bukan oren juice ye...tapi yang menyebabkan tekak aku boleh terima adalah disebabkan dorang ada buat sejenis sambal cili untuk makan ngan bubur tu..tapi aku amek taruk atas bihun..sambal tu mmg phhewww...kaw giler pedasnya...baru la Malaysia kan?


takyah nak feeling time breakfast kat cni...dinding dia mmg dinding semata...xde pemandangan sbb parking kan? kaca jelah hiasannya..


Mujo dorang de egg counter nih...so, boleh la request omelette or telur mata sapi...kobau2 xdo kek sini..hehee..Mr.MHR dua2 hari duk membalun roti ngan telur mata...senang sket..

Lepas breakfast kitorang terus tahan teksi pg Mangga Dua..jarak sebenanrnya dlm 8km je..tp sbb pagi tu jalan tutup, kena la memutar jalan jauh..kat sini setiap pagi Ahad de marathon..kul 12 baru abes..so, jalan tutup sampai kul 12..Kami bershopping lama kat Mangga Dua nie..sbb sini banyak barang dan boleh tawar...berbaloi sikit nak beli2 barang...beli punya beli, sedar2 dah kul 3 petang...giler lama!! tapi kami dah siap lunch la kat situ..pas makan, sambung balik...hehe..

Akeef pon dah terlentok kat bahu Mr.MHR, so kami pon dah rasa penat yang amat, trus decide nak balik...tahan teksi, trus balik Thamrin..sampai je, rasa nak try makan kat restaurant kat mall nie..de kedai Dapur Mie, BAKSO ngan Es Teler...aku de baca psl es teler ni tapi xtau gapo..jd try ler...


Nilah es teler nya...sedap!! ais kisar + avocado kisar + potongan nangka + isi kelapa + susu...mula2 Mr.MHR xmo...kata ntah apa2..bila dah try, siap berebut ngan aku..kena order lagi satu...cehh...aku order skali roti bakar sisuka ke namanya...sampai aku abes minum es teler tu pon tak sampai2..last2 aku suh tapau je...


Roti bakar inti coklat ditabur cheese....nyum2..sedap...ni Akeef makan ngan ayah dia le...aku rasa sket sbb kenyang air.. :)

Balik bilik tu, mandikan Akeef pastu eksport dia pg bilik FIL aku..sbb aku ngan Mr.MHR nak pg beli barang2 sikit kat Thamrin City tuh..bawak Akeef kang, dia suka lari2...so, kami pon berpusing la laki bini dalm mall cari baju untuk Akeef, baju utk aku sehelai dua, untuk Mr.MHR lagik...dalam sejam je kami pusing..takut Akeef meragam lak kan...


Aku mmg nak beli baju superhero untuk Akeef..sbb mcm sedih je mamat ni kalau tgk tv mesti sebut "Pak Tomen!!" hahaa...bapak sapa ntah jd superman aku xtau...last2 belikan baju ni sbb ni je yg aku berkenan..hehe..rege dia IDR40 ribu je...kasut adidas tu IDR70 ribu je..aku siap beli 2 pasang..satu tuk anak buah kat Langkawi tuh...topi tu rege dia IDR35 ribu bersamaan RM10..siap dia sulamkan nama kat tepi tu...balik trus pakaikan anak nih..terus xmo bukak2...


Waktu kat bilik tu dah azan maghrib..jadi, pas je solat, kami turun cari makan malam...berdepan ngan Thamrin City ni de Restoran Nasi Padang Sederhana..jadi, nasi padang kita memalam nih..


Jus Alpukat
Menu wajib aku kalau kat Jabotabek + Bandung + Bali = Indonesia..hehee...
rugi kalau tak order weh..rasa lemak2 manis gitewww....murah pon murah..

Pas selesai, kami lepak2 depan mall tu tgk senario malam2 kat Jakarta...dorang kat sini satu je yg boleh dipuji..segala benda dorang jual...sampaikan time malam tu, ada banyak moto ngan basikal yang jual air minuman panas..dorang bawak air panas dalam flusk air yg tekan2 tu, pastu bersusun kat moto tu peket2 minuman 3in1..ramai giler org beli..dorang bancuh pastu lepak la tepi2 jalan tu minum...pilihan jenis air de beratus2..kalah starbuck hokay..pas dah puas cuci mata, naik bilik untuk mengemas sbb esok dah nak balik..yeay!



September 22, 2012

Jakarta 2012 - 1st Day

Hello....

Sebenarnya malas nak menaip pepanjang..huhuu..blogger pebende maleh!! Minggu lepas aku ngan family in laws pg bercuti ke Jakarta...tiket RM3 sorang...beli September tahun lepas..September tahun ni br terbang..kau hado?? hahaa...kami berlima..oleh kerana nak murah kan, kul 7 pagi tiket pegi..kul 4.30 dah kena gerak dari rumah..memang aku TOBAT!!! tak hengen beli tiket subuh2 nie...penat badan..

15 Sept 2012 : Sabtu

Kami sampai LCCT kul 5.30pagi..boarding kul 6.40 tapi waktu drop luggage tu, staff AA tu kata, dah boarding dah..huisshhh...tak sempat nak sarapan!! kelam kabut kami..yelah kan, nak pegi kat gate berlepas tu pon kemain jauh..berpusing2 jalan yg dorang buat..




Memang waktu sampai tu, dorang dah beratur masuk...aku tetap gak pegi Baker's Cottage kat tepi tu beli roti..lapo...dah le takut anak meraung lak xde makanan atas langit tu kang..beli roti 4 ngan soya beans tin 1, selamba je dia caj aku RM33...takpe, airport kan..kalau kat mall, tak merasa ko duit aku..roti kecik pon mahal...cehh..berkira aku sbb apsal kena jual memahal agaknya..aku sumbat semua dalam beg susu Akeef...berjalan nak ke flight bukan le main jauh..aku siap bebel2..dgr aku bebel, ramai plak join bebel sekali..hahaa...

Masuk je flight, aku dah ngantuk..Akeef pon dah start nguap balik...bagi susu, trus dia baring...Mr.MHR dah ngadu lapa..nak makan roti, kang bising la pramusaji2 tuh...flight indon nih...last2 terlena aku taktau pe berlaku..sedar2 Mr.MHR kejut suh belikan makanan...bila tanya, budak tu kata tinggal mi cawan je..idok le pepagi makan megi...aku order chatime..english breakfast sangatsss tawww....lepas je dorang blah, aku bukak beg kuar semua roti...ha, berpiknik la kami.. :) pastu sambung tido balik...


Sampai Jakarta, amek teksi terus pg hotel..time ni mmg menyirap...dia tak bagi masuk..duit dah amek, igt bagi kunci..aku siap tak puas hati cakap takkan la semua bilik penuh? anak aku tido nih...mmg dorang tak layan...eksen weh!! ktrg tggal je beg kat situ, turun nek teksi pegi Tanah Abang..mmg dekat tapi jem...meter teksi IDR 19200...aku bg 20 ribu, selamba je ckp xde baki 8 ratus..800 tu besar nilainya kat indon tuh..aku malas citer, trus turun je..yg lain dah lama turun...


Pusing dalam tu nak menunggu waktu boleh masuk hotel sebab mmg badan terasa sangat penat...aku beli kain sepasang je..mahal la dorang ni..dulu xde la kemain truk..dgr je Malaysia, trus letak ratus2 ribu..kain cotton 30 ringgit kat Jln.Tar selamba je nak jual 70 ringgit..xde makna aku nak beli...pastu kami beli bagpack 1..tu aku rs murah sbb jatuh dalm rm48 je camtu..kat cni seratus lebih gak...FIL aku beli bag gak ngan kain sepasang...lain2 tidak berkenaan...

Balik tu, tahan teksi sume taknak hantar sebab dekat + jem teruk...last2 de bajaj berhenti...boleh dia kata muat 5 orang 1 bajaj?? tapi memang muat!! hahaa..bersempit2 kami dalam tue..ah, janji muat...


Sampai hotel kul 1..boleh plak kata tggu kul 2..aku mtk balik duit aku..trus ada kunci..boleh?? banyak makan rasuah dorang nie...setelah penat berbengang2, ni bilik yg aku dapat...huh, mmg aku banyak tak puas hati pg Jakarta kali nie...

Katil Kecik

Tingkap tu propa je...ko tgk dinding bilik sebelah...harpel sungguh...


Kettle xdek..peti ais apatah lagi..yg menyebab aku marah, harga dia publish murah..bila sampai macam2 caj tersembunyi ada..last2 rege sebilik jatuh RM150..baik duduk IBIS...oh lupa..nama hotel ni AMARIS THAMRIN CITY...tak best langsung...

Malas nak tension, kami siap2 mandi, trus membuta..sebelum tu kami dah lunch kat bawah hotel ni...hotel ni satu bangunan ngan Thamrin City Mall..so,pg je makan kat foodcourt...masing2 membuta sampai perut rasa lapar...dalam kul 5 aku dah siap...tapi kul 5 sana dah gelap kan..ketuk bilik FIL aku suh siap2 pg dinner..

Bawah hotel ni de De'cost Seafood dgn motto...Mutu bintang 5, harga kaki 5...ni aku baca kat forum le..dorang syorkan...maka kami pon turun la try...


Mr.MHR siap bengang tanya " eh, penat dah cakap ni, tak tulis order ke nih? asek men sms jer..." hahahaa...sebenarnya konsep dorang tulis menu pakai henpon...trus shoot pg komputer kat dapur kot..hehee...


terima kasih kepada teknologi...senang aku menguruskan anak.. :)


Aku order Gurame Sweet Sour, Udang Masak Padang, Kangkung Belacan dengan Ayam Goreng... korang penah jumpa kedai yg anta air tak penuh? hah, aku mula2 pelik gak..tp sebab kat Indon, aku buat derk je..tu es durian belanda..ais mmg blender skali..mana2 pon xde ais ketul macam kita nih..


Nasi putih ngan teh o boleh refill...kami refill la kan..malu watpe.. :)


hah, licin...abes, episod malam pertama...pas makan, jalan2 dalam Thamrin City tu jap...beli 2,3 benda...kat mall ni mmg focusnya batik..tapi xde la nak beli..batik jawa tu..bukan batik terengganu.. ;p   pastu dah penat jalan, nek bilik, sambung tido...huhuu...


September 21, 2012

Konvo


Ini surat jemputan untuk diri sendiri...Akhirnya saya dapat gak jemputan untuk majlis konvokesyen sendiri...Alhamdulillah.. Saje nak post..nak buat kenang2an katanya kan...


*nampak tak gambo besar gedabak kat header tu? caner nak kecikkan eh? penat dah buat, tak jadik..huhuu...mintak tolong....

September 12, 2012

Birthday Party

Ni birthday anak jiran aku..tajuk macam birthday party Akeef plak kan...jiran ni buat event kat Kelab kat Taman Melawati..dulu nama kelab ni Century Paradise Club..skang dah tukar nama..aku pon tak bape nak igt namanya..event ni buat kat tepi pool..ala2 omputih la konon kan..siap pesan suh bawak swimming suit..utk Akeef le..xkan utk mak pak pulak..hehee..



 Belon ni dekat soploh kali gak tumbang ditiup angin...tong tu diisi simen tapi tetap takleh nak lawan kuasa angin kan...
 

Kat sebelah sana pon ada 1 lg bitrhday party..tapi untuk yang ke 50 tahun..hukhuk...tu dah patut buat baca doa selamat..siap birthday party lagik taw..kelas ko jah...


Dah kata ala2 omputih kan..memang berendam jelah mamat nie...gebu2 bontot pakai baju mandi nie..dah sendat..Ibu kena pg beli yg baru la gamaknya.. 


Ni baru lepas insiden tertumoih dalam ayaq..kelam kabut Mr.MHR terjun nak tarik dari air..tu yg bersingsing seluar tu..huhuu..pastu budak kecik ni mana nak serik..tetap gak.. kitorang sampai iukt time sbb katanya event kul 4ptg...sudahnya kul 5.30 baru start..berendam sakan la bebudak yang sampai awal nih...
 

  
Menunya tak pedas la kan..sesuai utk kanak2..Nasi Goreng Cina, Bihun Goreng Singapore, Nuggets, Samosa, Sandwich & Buah2an..makanan dah awal terhidang cuma takleh nak makan le kan sbb event lom start...


Ni semua atok nenek yang terlibat...kiranya jamuan kecik2 je..jemputan pon ahli2 mesyuarat tingkap je jugak.. :)


Oleh kerana tak start lagik, Akeef pon berendam la lagi..dah bersin2, baru kena marah ngan ayah dia suh naik duk atas...aku recce la rate untuk buat event kat sini...kena jadi ahli dengan yuran keahlian RM1200 setahun..once jadi ahli, semua facilities are free... :)

Aku lagi 2 tahun berniat nak buat birthday party untuk Akeef..sebabnya Akeef aritu lahir lagi seminggu nak puasa..waktu dia setahun, birthday jatuh seminggu nak raya..tahun ni tengah2 puasa..next year, minggu kedua puasa..lagi next year, jatuh minggu pertama raya...so, umur 4 tahun baru bleh buat la kan Akeef?? dah macam lahir tahun lompat lak anak aku nih... tapi bagus kot tak didik kena buat birthday utk dia..sebab ada org lama2 ni ckp, kalau sekali kita dah buat, nanti tiap2 tahun dia mintak...mungkin kalau aku, lepas 4 tahun baru Akeef request..kwang3x...

September 4, 2012

Bahasa Zaman Moden

Semenjak kebelakangan ni,aku mkn pening ngan bahasa2 yg kt tv ni pakai dlm drama2...mlm td aku tgk citer Langit Tak Selalu Cerah lakonan Uji Rashid dolu2 tu...ayat2 dia mmg sedap...guna bahasa buku wpon lakonan dorang mmg kayu..huhuu...

Abes citer tu,bukak pulak tv2 tgk citer roda2 polis tu...bahasa dia...kemain!! Mujo Akeef dah tido...kalau tak, mesti laju je si kecik ni mengajuk...selamba di sial2kan boifren dia...boifren duk sayang2, gf duk sial2...huh..mcm mana dorang tulis skrip nih...

Mmg bahasa budak2 skang ni melampau2 lagik...aku paling bengang kalau org ckp "wak lu"...mmg nk mkn penampar gamaknya....bahasa makin mengarut2..Abah dia wak2...

Mula2 dulu, BRO
Pastu DER....
Mungkin word ni saje diasingkan...dh elok2 brother, boleh plak cerai2kan...

Kemudian APACER...
Diikuti APA CELOP...
Eh, steamboat ke leh celop2....

Aku nk tggu pasni apa plak yg kua.....mungkin pasni BEBBI kot...ganti word BABI....tuiihhh....

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...