Skip to main content

Steamboat Johnny


Skang ni musim ujan..bila dapt makan sup panas2 mesti hurrmmmm....tak terluah ngn kata2...hehe...balik keje, terasa nak makan benda alah ni lah... mujo la umah aku ni dekat dengan segala mak nenek...jalan 2 min dah sampai jusco...kalau naik moto, seminit..hehe...kalau masuk sini, aku wajib order stimbot ni ha...kalau xmo makan stimbot, aku pg beli kat kedai tomyam je...aku dah banyak kali kaji, kalau set dia tak berbaloi nak amek sbb kita kena paksa makan apa yang ada dalam set tu...memanglah murah sikit tapi kalau tak makan, membazir la kiranya..baik pilih pe yang ko nak, hah, makan le sepuas hati....

Lagi satu feberet aku kat sini, Spicy Prawn Fried Rice with Sambal...sambal dia tu yang aku takleh tahan sedangkan sambal belacan je pon..huhuu...aku akan order nasi ni atau nasi yang dengan chicken black pepper tu...ikut mood...tapi stkt ni dah 3kali bawak Akeef (bila dia dah pandai makan nasi), aku wajib orderkan untuk dia nasi udang nie..gila demand anak aku..suap nasi putih ngan sup stimbot tu dia xnak...makan la..janji tak meragam...


Mula2 makan nasi, bila air sampai, dia mula buat perangai konon2 macam pedas sangat....


Tapi banyak la gak dia makan...separuh makan nasi, separuh makan stimbot sebab de noodles...

Jellymushrooms tu kegemaran kami...liat2 krup krap dapat kunyah...fish noodles pon kegemaran, fish glue pon kegemaran, eh, banyak la kegemaran2 kami semua...kalau ikut, semua nak order....tapi no.1 kegemarannya adalah ini....




Bangla tu selalu bengang sbb aku 3,4 kali minta tambah sos cicah nie...terasa2 kat tekak...oucchhh...sapa ada resepi??

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…