Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2014

Resepi Chili Crab Halal Simple

Tajuk entry kemain kan? hahaha...yelah, selalu yang jual ketam cili ni mesti orang bukan Islam. tapi kedainya kemain penuh dengan orang2 kita ni..wallahualam...Bila aku tengok orang post2 gambar pergi makan kat kedai gemuk yang terkenal tu, aku ada gak telan2 air liur tengok gambar tu. Tapi nak melangkah pergi memang tak la kot. Kedai cina kan? tapi kenapa ramai orang Islam makan kat situ? Tukang masak dia Islam eh? Aku tak tau..Aku bertanya nih..hehee..
Nak dijadikan cerita, sebab dah kembung perut telan air liur, aku pon memulakan langkah mencari resepi2 yang diyakini. Kalau korang nak tau, ada resepi yang macam tak logik tau. So, kena gigih mencari, insyaAllah akan jumpa yang betul punya resepi akhirnya tau.
Ketam aku pon tak banyak ekor..ada 3 ekor je time tu dalam peti ais. Kerat 2, dapat la 6 ketul kan? sorang 3 ketul...huhuu..Balik kerja kan nak masak mesti yang ekspress je..kalau weekend baru boleh masak yang remeh temeh sikit..Aku nak bagi resepi ni. Paling senang dalam duni…

Buffet Steamboat For Dinner @ PICC

Sesiapa yang terasa nak makan steamboat untuk dinner musim2 hujan ni, bolehlah try kat Putrajaya International Convention Center (PICC). Kitorang try makan dah. Pilihan boleh tahan banyak..Mula2 nampak macam, waahhhh...banyak gila..tapi bila pusing2 nampak sebenarnya dia letak 1 jenis kat banyak2 meja..hehe..tipah tertipu..tapi still banyak la pilihan dia..sebab kau pon bukan nak celup semua dalam periuk tu kan..Pilih mana yang nak makan sahaja hokay...








Kitorang pergi lepas sembahyang Maghrib. Dalam kul 7,30 macam tu. Maklumlah, PICC sekangkang kera je..jalan kaki pon boleh sampai dari rumah ni..hehe..tapi naik kereta sebab pemalas kan..kebetulan time pergi tu baru lepas hujan. Memang telan2 air liur membayangkan sup panas-panas kan..






instant pasta pon ada..pelbagai jenis..aku tak ambil pon..


untuk yang nak makan berat sikit malam tu ada nasi goreng cina dengan mi goreng..sedap jugak..



ni pilihan desserts yang ada

ini pulak pilihan sos tapi.. sebab dah biasa dengan sos J, jadi sos2 n…

Kata Kunci

Banyak sangat notification tanya kenapa begitu, kenapa begini...so aku macam tertanya2, mana dorang dapat email address untuk tanya macam2 ni..setelah disemak2, rupa2nya ada info yg aku upload yang boleh digunakan oleh orang lain...Ingatkan takde yang sudi macam blog iols nih..huhuu...

Terima kasih uols kerana sudi baca blog ni.. i love u!!

Kedai Tomyam Sedap di Puchong

Area Putrajaya ni memang takde kedai tomyam tepi jalan tu. Kalau nak makan tomyam gerai, kena ke area Sg. Ramal atau Dengkil. maksud aku kedai yang sedap. hehe.. Minggu lepas kitorang otw balik umah dari Subang. Lepas tu, hujan lebat mencurah menyebabkan perut lapar. Dah tak tertahan rasanya nak menunggu sampai ke area Dengkil tu. Jadi aku menggoogle la cari 'kedai tomyam sedap puchong'. Berderet keluar nama kedai Alissara Thai Cuisine. Dah kebetulan berada dekat IOI Mall tu, jadi kitorang terus set GPS pergi ke arah kedainya. 
Waktu sampai tu tengok kedai PENUH! tapi disebabkan perut dah lapar, tak kuasa nak cari kedai lain. Duduk kat ada meja kosong tapi takde kerusi..huhuu...kena la mintak kerusi kat meja2 sebelah..Tapi patut dipuji adalah tukang ambil order. Nampak je kitorang duduk, terus datang lap meja dan ambil order. Takyah kau nak tercangak2 lambai2 panggil.

kedainya kat corner lot. nak parking pon senang
Waiting time untuk makanan sampai lebih kurang 45 minit jugak…

Jeruk Mangga Asam Boi

Fenomena betul benda nih..Mula2 aku ignore je..tapi kalau dah selang sejam ada je yang upload kat fesbuk tu, mestilah nak kena try kan. Terus balik keje cari mangga muda dengan asam boi..Senang je benda ni...sap sap suiii...

ni pas potong2, letak je dalam bekas

 lepas 4,5 jam dalam peti ais, dia akan jadi macam nih..

sapa2 baru nak mencuba, amek la resepi hakak bagi nih...

post kat fb macam biasa la, mesti ada yang request tp bila ibu mengandung yg request, kena la bawak dia duduk hadap benda ni kemain sampai tak pandang kiri kanan..
* harga mangga kemain melambung2 lately..dulu sekotak besar tu RM 50 je..ni tetiba dah jadi RM80...melampau!!