November 21, 2013

Citaku menjadi orang kaya..

Wahh..banyak idea aku nak memblog nih.. Hujung2 tahun ni nak penuhkan entry blog gamaknya kot. Korang de cita2 tak? Bukan la cita2 pasal kerja. Cita2 pasal kehidupan. Memang la semua orang nak hidup yang bahagia, murah rezeki tu semua. Aku pon sama la bab tu. Just aku mcm ada impian lain. 

Dulu2, pas abes SPM, aku nak sambung belajar bidang perhotelan sebab aku macam suka environment perhotelan tu. Tapi, cikgu Add Maths aku tak bagi. Dia cakap takyah nak belajar bidang tu. Tu boleh belajar lain2 kali. Dia suh aku pilih course lain. Aku terbayang2 lagi dia membebel kat aku kat bawah pokok tepi tangga sekolah. hehee..Aku dulu sekolah kat Kelantan. Cikgu tu duk ngarut bahasa kelantan kat aku. Yang aku tak paham, aku buat dek je la...

Jadi, aku pon tukar course. Mula2 aku ditawarkan matrikulasi tapi sebab time tu bengap xtau matrik tu apa nangis2 tolak offer. Konon macam matrik ni untuk orang terpinggir. Yelah! orang lain semua dapat surat ditawarkan diploma, aku tetiba ditawarkan matrikulasi. Apekejadahnya.. pastu xde sapa2 nak tanya, maka aku tolak.. 1 bintang bodoh untuk aku..hahaa..kalau tak, terus dapat degree dah..

Pastu sampai tawaran politeknik tawarkan Diploma Pengajian Perniagaan. hah! barulah akak gembira..hahaha...ingat2kan balik, memang bangang betul.. maka bermulalah episod sebagai student poli. kat Shah Alam je time nie. happening gila kot..hahaa.. Aku grad dengan pointer yang memang nangis la kalau orang tengok..hahaa...sebab poli xde Anugerah Dekan, so Diploma simpan ketat2 untuk minta kerja.

Bapa aku nak anak dia keje kerajaan sebab bapak aku pesara gomen. Dia cakap gomen banyak benefit segala macam.. Aku plak tengah syok keje ngan makcik aku. Abes diploma, terus keje ngan kedai makan dia. Dia belikan aku kete kelisa sebijik atas nama aku, installment dia bayar, minyak dia bagi, gaji sehari RM40 + makan percuma. Tahun 2002, RM40 sehari untuk orang takde komitmen sangat syurrggaa...jadi, sebab syok dapat duit banyak, aku putuskan nak ikut dia niaga je. Akan tetapi....bapak aku tak bagi..dia suh keje..dengan hati terpaksa, aku apply SPA Online tu..tau kah? ala mesti tau..jangan tipu cakap xtau..hehee..adik2 aku waktu tgh sekolah lagi. Maka cita2 ayah nak anak keje gomen pastilah kepada aku kan?

Sebab hati taknak, maka senang je laluan tu..tak sampai 1 bulan apply, surat panggil interview sampai. Kul 6.45pagi aku dah sampai bangunan SPA kat Putrajaya tu sebab pas subuh bapak aku suh bertolak dari KL. Aku dapat giliran no.1..kerani tu lagi lambat sampai dari aku. hehee..pas dah kene interview semua, aku pon balik sebab anggap tugas dah selesai. Genap 1 bulan, surat cop JPA sampai rumah aku. Sampul coklat ada tulisan Urusan Seri Paduka Baginda. bapak aku orang pertama yang bukak surat tu dah memang dah tertulis, rezeki aku keje kerajaan. maka tertunailah impian bapak aku.

Dalam tempoh 10 tahun aku join gomen ni, aku ok je..keje dah tukar 4 jabatan dan dah naik pangkat 1 kali. so, Alhamdulillah...dalam benci2 dulu tu, 10 tahun dah aku keje ooii...tapi, sepanjang 10 tahun ni, macam2 keje sampingan aku buat sebab minat. Aku minat berniaga..maka ada je aku jual kat opis. Kadang2 bukan sebab apa..sebab aku rasa benda niaga tu best, maka aku nak buat..

Aku tengah kumpul duit dan ilmu untuk bukak kedai sendiri..Aku nak berniaga apa yang aku tau. Bukan sekadar ikut2 orang. Orang berniaga make up, kita niaga make up. Orang niaga baju, kita niaga baju..itu bukan niaga kalau bukan kemahiran kita. Itu dengki..huhuu...kalau kau selama ni xde niaga apa2, tetiba kuar musim jual bubble tea pastu ko niaga bubble tea, itu namanya trend. bukan passion.. wahh..khutbah sket..

Keluarga aku semua bukak kedai makan. Restoran tu cliche sangat..mak aku start niaga gerai tepi jalan je.. so, aku pon xde la beria tetiba nak bukak restoran kan..bukak warung dulu pon dah besar nikmat untuk aku..Tapi sebab aku keje gomen, makan cita2 aku belum tiba lagi saat untuk direalisasikan. Step by step katanya.. Aku tak mampu lagi nak berhenti keje dan start business.. Aku sayang keje sekarang tapi masih ingin merealisasikan impian aku..


Nanti2 kalau korang jalan2 jumpa kedai makan ala warung jual ikan bakar pastu ada jual pastry macam gambar atas pastu ada sorang pempuan tengah jerit2 order 
"nasi goreng kampung telur mata 1, teh ais 1, red velvet 1 slice, meja 4!"
sambil kelek anak kehulu kehilir, jemputlah singgah ye.. :)



November 20, 2013

Nasi Ganja

Hampir terlupa aku ada blog...huhu..maap la ye..hakak bz pindah rumah..asek pindah je kan? tulah gamaknya keje aku sekeluarga...hehe..

Minggu lepas heboh cite pasal nasi ganja kat Ipoh tu. Kemain la semua orang kat media social duk post benda pasal tu. Bendanya sikit je, tapi nasi tambah kemain banyak so jadi macam teruk. Aku taktaulah orang lain, tapi aku suka makan nasi kandar ni. Namun demikian, hakak memilih la kedai. Takde semua kedai aku nak redah. Kalau kedai nmpk berkarat, aku tak masuk. Aku xtau la kenapa tapi bagi aku kari mamak memang best..oppss..

Kat Putrajaya ni setakat ni aku dah jumpa kedai yang memenuhi kriteria. So, bila teringin, situ la aku tuju dulu. Kadang2 sampai sepuloh hinggit mamak tu tekan. Tapi aku pasrah saje sebab kalau nak buat kari macam ni, aku sorang je yang makan. Tak berbaloi beli bahan. Mr MHR x makan kari. Orang negeri sembilan makan masak lomak cili api suko la.. 

Tapi kalau nak beli nasi kandar ni kena time lapar tahap dewa. hahaa.. Aku kalau pagi tak sarapan plus keje bertimbun, memang lapar tahap dewa tu tiba. Jadi nasi mamak la jawapannya...

 

 Jemput uollss....
RM 9 je nih.. 
Mamak kira kautim ngan aku sebab yg beratur semua jantan. 
Aku sorang je pempuan melayu terakhir beratur tapau nasi kandar..sorang2 pulak tu.. :)


Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...