January 31, 2012

Nasi Arab

Macam dah lama tak cerita pasal makanan..hehee...minggu lepas, kami boring2 duk rumah..lepak2 tgk tv, perut pon lapa..jadi, aku pon pujuk2 la Mr.MHR ajak makan kat Al-Rawsha @ Bulatan Kg.Pandan tu..sebab dah ramai yang pegi..kedai lak kemain gadang..sedap la kot..selama-selama ni aku hanya makan nasi arab yang Saba' Restaurant kat Cyberjaya tu je..bagi aku tu la yang terpaling sedap...puas pujuk, last2 start keta, jalan....

Waktu sampai tu, mmg org tgh beransur2 nak ramai..duduk2 je trus la order..Kami order :
Chicken Mandy Rice
Chicken Kebab 
Mango Juice
Mineral Water
Ice Cream (3 scoops) 
* semua ni satu-satu
Okeh, kesimpulan nak bagi.....

TAK SEDAP & MAHAL

Oh, frust giler...kalau kat saba' tu, chicken mandy dia 1/4 portion tu, RM12 je..kalau makan sepinggan tu sorang2, balik ofis tido nyenyak sampai waktu balik...ini tidak adil tidak adil tidak adil bagiku....tapi taktau la kalau selera aku lain ngan org lain...tapi selalunya selera aku kalau sedap mmg sedap..kalau tak sedap tu mmg hampas la namanya...


 ni Chicken Mandy yang aku order...
gambo ni zoom..sbb tu nampak cam besar ye


 olololoo....manja tak ayam ni pose?


size mangkuk ni sama cam mangkuk sup kat pizza hut tu..sambal ni mmg dia bg banyak...aku siap tuang semua atas nasi sebab nasi tu xde rasa..takleh makan saje....


 seperti biasa..aktiviti berkejaran oleh Akeef Mirza...mmg kegemaran semenjak 3 bulan kebelakangan nih..kalau pegang menjerit..dari org tak selesa dgr high pitch dia, biakan je lepas...
 

Pada yang baru 1st time makan nasi arab ni, mungkin la rasa ok..tapi sebab aku selalu layan nasi arab ni, aku masih pilih Saba'..terbau2 nasi dia yang wangi tuh...cehh...ooppss..lupa..total semua yang kami makan adalah RM58.00...ni berdua je...selalu kalau kat Saba' tu, kami (aku ngan geng2 BPAD), makan 4 orang harganya RM52.00...nampak bezanya......?

January 26, 2012

Amarah

Okay...aku sangat marah hari ni...

Aku dah keje kat 4 tempat dan dah keje ngan banyak kerani tapi aku tak penah jumpa kerani sebangang yang aku ada sekarang...i mean sekarang...aku membesar dalam dunia akaun jadi jangan tunjuk pandai kalau kelulusan kau setakat SPM je..memang statement aku berlagak, tapi ini untuk peringatan untuk yang bangang tapi berlagak pandai..

Dah 2 minggu aku penat2 buat report untuk hantar kepada KSU Kementerian. Bila laporan dah siap, aku hantar, org Kementerian call suh check balik laporan sebab si bengap yang tak reti nak buat laporan. Kata keje bertahun2..siap eksyen cakap gaji ko lebih dari kerani lain sbb ko lulus exam..tapi apa guna gaji lebih kalau kau bangang...

Aku tanya 1 soalan simple je, tapi ko takleh jawab, pastu ko tinggi2 suara ngn aku?? nasib ko memang malang la...BOS2 lama kau boleh la ko jerit2..ngan aku ko silap besar..time baik mmg aku baik..time angin, ko memang tempah maut...

Aku cuma tanya,

"Kalau dari bulan Januari-Oktober, belanja terkumpul RM 40 ribu, belanja bulan November RM 10 ribu, bila bulan Disember, kenapa belanja terkumpul tu still RM40 ribu? bukan ke patutnya RM50 ribu?"

Aku siap buat kira2 nak tunjuk kat mana ilang 10 ribu tu, dia siap cakap
"Laporan saya mmg betul..laporan saya memang betul"

Babi la!!! aku rs nak sepak je tadi..last2 aku halau je balik sbb kang jadi kes plak...dah la tarik muka macam sial....patut la ko xde kawan...macam celaka!!

January 4, 2012

Peteh Ganu Peteh

Tau ke peteh tu apa? aku taktau..sbb tgk bila ada je match bola, mesti duk bersorak peteh ganu peteh..aku pon type la peteh tu..hahahaa...aku dulu skolah teknik kat kelantan..loghat tganu, tak paham sangat..aritu time cuti Krismas, de cuti berderet 3 hari..jadi, kami (kitorang + mak & ayah aku) rasa nak pegi terengganu..time banjir pon nak pergi gak!! tapi sblm tu aku dah halo la member yg duk sana..dia kata "tak banjir..hujan je sikit2.." jadi, kami pon konfiden la kan..yang penting TAK BANJIR....

Kami start perjalanan pas solat Subuh..serius berkobar2..hari kerja pon tak seawal tu aku bangun..selalunya bangun pagi aku yg kejut Mr.MHR..ni sbb nk pg berjalan, dia lak kejutkan bini dia yang tak sedar2 sbb malam tu sebuk membasuh baju..maklumlah time tu KL ujan je..tak sempat sampai umah balik keje, baju dah basah..kul 6.40 kitorang dah jalan tapi macam biasa, Ayah aku mesti nak makan dulu sbb dia dah makan ubat...kalau tak makan, masuk angin, muntah..huhuu..jadi, kami pon sarapan la dulu kat area rumah je..kat kedai Ajoi namanya..eh, nasi lemak dia sedap tau..mmg nasik lemak..bukan kukus2 meraban nih..pas siap semua, dalam 7.10pagi, kitorang pon meneruskan perjalanan...

waktu ni baru kul 8.00pagi rasanya..perjalanan pagi tu, kejap hujan kejap teduh..bila tgk langit yang jauh, gelap je, Mr.MHR dah cuit2..x nak la frustkan Ayah..dia yg beria2 sgt setuju bila ajak pg Tganu nih...kami berhenti jap kat R&R Temerloh..kemain ramailah orang..mujo kami dah sarapan..cuma minum air panas & pegi toilet je..pastu, teruskan perjalanan.


kami sampai exit ni dalam kul 10.30 pagi..mmg highway tak banyak keta, tapi bukan nak kejar pape pon...relax2 je..dari sini, kitorang berhenti jap (biasalah bawak mak & ayah...) pegi toilet..pastu berhenti kat Dungun utk lunch..murah giler makan kat situ..kami berempat, kena RM18.00 je..plus air tuh..sbb makan ikan kot..murah la kan..

dalam kul 1.30pm tu kami pon sampai hotel..mana la tak lama..kat Pantai Kelulut tu, kemain syok membeli keropok..blom pape, dh shopping kopok..tapi utk kunyah2 jelah kan..panas2 kan sedap dilayan kopok2 tuh..ktrg stay kat YT MidTown tu..sebab tu je yang ada...tupon aku book 2 minggu awal..hotel len semua fully booked..cuti sekolah la katakan...

sementara Mr.MHR rehatkan urat2 memandu tu, Akeef duk exercise dalam bilik..dicampaknya semua kusyen utk di main joget2 kat kerusi rotan tuh..mentang2 dia tido lama dalam keta, bila dalam hotel, dia bersukan la...


malam tu kami pg makan kat Tenang Seafood @ Pantai Batu Burok...tak sedap plus mahal..taktau nape ramai orang..kalau nasik goreng pon tak sedap, lupakan jelah..korang takyah pegi makan kat situ..lagipon budak pempuan pakai tudung yang amek order tu malas!! baru mintak sambal belacan, muka dah macam taik..bengang je tgk muka dia...


dah besar kan Akeef? :)

ni namanya Sotong Goreng Tepung..tapi kami rasa lebih berat kepada CEKODOK SOTONG... iskk, buat aku nak hangen je..tak sedap! mahal! takyah pergi!

Sebenarnya ada banyak gak tempat kami pegi..tapi aku tak snap gambo sbb aku malas..huhuu..tapi yang nie memang feveret aku..makcik jual kuih ni siap tutup muka ngan tudung sbb igt aku nak amek gambar dia..kuih yang dorang jual murah2 & macam2 jenis..amek sikit2, sedar2 dah 10 ringgit beli kuih je..kedai kuih yang sedap & banyak pilihan kuih & banyak pilihan gerai ni terletak kat Batu 6, Seberang Takir...nampak kuih akok yang de 2 kaler tu? aku beli RM4 (3 singgit hokey..)..aku sorang je..diulangi, aku sorang je..sedap!!

memang trip kali ni sempoi..takde kejar pape..buat je apa nak..sampaikan ada satu petang tu, kami anak beranak tido sementara mak & ayah aku jalan kaki amek angin sampai Pasar Payang..last2 malam tu ngadu sakit kaki..huhuu..pasni nak pegi plak ekk...

January 3, 2012

Akhirnya....

Nak mulakan entry pertama 2012 dengan berita gembira....

Alhamdulillah, setelah hampir 5 tahun (lamanya..), berjaya gak aku tamatkan pengajian part time aku..huhuu..org len buat degree 3 tahun je..aku? 5 tahun...hukhukk..sadis..

Dulu pas abes buat diploma, hajat di hati tu mmg la nak trus sambung degree..tapi mak & ayah aku suh keje..jadi, aku pon cari la keje..rezeki dapat keje ngan kelulusan diploma & dengan GOMEN..oh, dulu time cakap aku keje gomen, org akan senyum sinis k..maklumlah zaman tu, sape keje bank, mmg terhebat la kot...tapi skang, kau ada? hehee...jadi, lepas setahun keje (aku join kjaan awal tahun, senang sket nak kira bape tahun dah keje..), aku decide nak sambung belajar..part time sebab takkan nak benti keje kot...setelah puas survey, aku pilih untuk join program Eksekutif UKM..program ni kelas setiap hari kul 7 - 10 malam..dah kira macam full time sbb hari2..aku diterima start class Julai 2005, tapi time tu aku tukar tempat keje plak..rasa macam tak larat nak ulang alik..so, start2 je aku dah mohon tangguh pengajian 1 semester..jadi secara rasminya aku start belajar Februari 2006..

Belajar punya belajar, awal2 mengandung Akeef, aku mohon tangguh lagi sbb time tu aku duk Putrajaya, kelas kat KL..x larat nak kejar balik keje trus drive ke KL..total, 2 sem aku mohon tangguh..lepas Akeef lahir, aku sambung habiskan 2,3 paper yang hujung2 & yang kritikal2 tu...mungkin rezeki aku, senang je aku berjaya tamatkan semua paper tu...tapi manusia kan tak penah puas..pas aku abes belajar tu, kerajaan bekukan pengambilan kan? dalam tahun 2011, takde pon pengambilan yang dibuat..maka, aku pon mohon la ngn pihak UKM utk repair mana2 paper yang terpeleot zaman2 tak focus dulu (bercinta ngan Mr.MHR la..) huhuu...mujo UKM approved..so, aku hanya study sendiri kat rumah, UKM bagi tarikh exam..pergi exam, tggu result..sangat mudah urusan aku...hehe..last aku sit exam adalah pada November 2011 yang lepas..setelah dekat sebulan lebih gak, menunggu..........



taaaadddddaaaa....aku dah tamat pengajian..diberi status konvokesyen....jadi, TADI aku dah apply jawatan baru dengan kelayakan baru...lagipon ni dah 2012, SPA dah bukak balik pengambilan untuk penjawat awam...maka, dengan rasminya aku layak.. :)

dan.....








dan.....








dan.....









disebabkan keputusan yang hampir sama ngan Amalina Che Bakri (hahahahaa....), besar kemungkinan JPA akan tukarkan pinjaman pelajaran aku kepada status BIASISWA...yahooooo!!! jadi, berganda2 kegembiraan aku di awal tahun 2012 nih...korang doakanlah aku dapat jawatan baru tu ye..nnt boleh buat kenduri ajak korang semua datang ke teratak aku yang comel nih.... :)

Oleh kerana belajar dah abes, gaji pon dah naik (^_^), misi 2012, nak besarkan keluarga..org kata sapa bersalin normal, leh ada anak banyak2...huhuu...ko tgk la berapa ramai ahli keluarga aku nanti ye....

daaaaa....


Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...