May 24, 2012

Singgit


Nampak? Ini adalah Karipap SARDIN yang aku beli kat RnR Tapah berharga RM1.00..dijual tanpa tanda harga, standard size dan yang paling penting.....aku tak jumpa sardinnya di mana...terima kasih....

May 22, 2012

Bercuti Ke Kota Kinabalu

Lama sangat dah peram gambo nih..tapi nak gak up kat sini tuk kegunaan di masa akan datang..aku pg bercuti 4 hari 3 malam ke KK..pergi berempat dewasa + bersatu Akeef..hehee..tiket bertiga beli time murah manakala tiket mak & ayah aku beli time biasa sbb tetiba dorang nak follow..so, dijadikan cerita, flight pegi kul 10.30 pagi camtu..kul 8 dah gerak dari rumah, tapau nasik lemak sesiap sbb nasik lemak kat lcct mahal + tak sedap..sampai sana pastu drop beg, trus pg mekdi. order air & hash brown je..len semua bukak makanan tapau..buat dekk je la..sbb de 4 cina kat blkg aku makanan bekal siap tak beli pape pon kat mekdi tu..minum air suam je memasing..lagi selamba badak..


Hari pertama sampai tu takde la banyak aktiviti..sampai KK pon dah kul 1 petang. Selesaikan urusan rumah semua, pg cari lunch pon kemain susah..susah nak jumpa kedai makan yang membuka selera..yang menutupkan memang berlambak..pastu kitroang pg area bandar KK tu beli segala lauk + sayur..mak aku siap dah bawak cili kering, cili padi, bawang yang semua dah siap blend bawak nek kapal terbang..haha..maklumlah duk homestay, semua dia dah ready...lepas dah beli semua pekakas, kami balik la homestay. Kebetulan time tu hari Sabtu, so de pasar harian kat area Putatan tu..homestay pon kat situ..so, sambung lagi beli barang masak..mak aku ex-CHEF hokay..kalau makan kat kedai, memang panjang la komen dia..jadi, adalah lebih baik dia masak..kami pon jimat + dapat makan sedap..yeahh..

Hari kedua tu kami pg ke Gunung Kinabalu..bukan le mendaki, jenjalan je..tapi sampai je Kundasang, rasa macam takde pape yang best..so, selamba mak ajak patah balik..hehee..mujo la kami sewa Saga..jimat la minyak..kalau korang nak ce keta sewa yang murah kat KK, boleh la google kat SINI...dorang mmg ok tak menipu...boleh pilih keta apa nak..




'PEACE' versi anak aku...


memula kemain peluk, pastu tetiba terpicit perut monyet ni, de bunyik keluar terus takut..

On the way balik dari Kundasang tu, nampak la kat tepi jalan tu kemain banyak kereta..Oh, rumah terbalik rupanya...takde le manrik sangat..huhuu..tak minat le..


Teruskan perjalanan lagi sampai le area Tuaran yang femes ngan lokan bakar tu...hah, yang ni memang terbaikkk!!..memula kami order sepinggan, sebab sambal cicahnya sedap, tambah lagi sepinggan...iskk tetiba terasa2 sambal cicah tu de kat lidah..huhuu..


Memang pakej ngan kelapa bakar kot..tapi aku order air lain..ini air Mr.MHR..



Esoknya, hari ketiga kami try pg Island Hopping plak..tapi tak berapa nak hopping jugak sbb pg 1 pulau je..hehe.





Akeef takut atas bot laju..





Stok bekal yang dibawa...pegi bercuti pon de bekal..huhuu...






Penat sangat pas mandi laut...sampai tengah makan roti pon leh lelap...





Esoknya balik KL semula...dan..........flight AA tu delay 2 jam..dah la aiport tu kecik, panas plak, kena tunggu 2 jam...mmg hangen betul...


menanti...


menanti....


dan terus menanti...

last2 anak ni tido atas pangku Mr.MHR..kami duk bersila atas lantai dah sebab kemain lama menunggu...

May 20, 2012

Budaya Tak Reti Bahasa

Aku baru balik bertugas dari Penang..pegi sekali ngan Mr.MHR dan Akeef.. Aku kena masuk office then family tinggal dalam bilik hotel..Sampai pon dah Maghrib..kebetulan depan hotel de kedai nasik kandaq..nama pon Penang..Beli 2 bungkus, makan dalam bilik la gamaknya...Time rehat2 dalam kul 9 lebih camtu, Mr.MHR pon call la kawan dia..kawan belajar U yang dah lama tak jumpa..borak kat muka buku je..conversation dorang yang aku dengar macam ni lebih kurang..

Mr.MHR : Ko esok mengajar sampai pukul bape?

Kawan    :  xxxxxxxxxx

Mr.MHR : Oh, kalau macam tu, lunch leh la jumpa..sebab aku pon xde benda nak buat..orang rumah aku keje kt sini..

Aku tak puas hati tak dengar pe dorang borak, aku suh Mr.MHR turn on speaker..

Kawan    : Kul 2 aku de hal..nak diskas pasal keje..bla bla bla.... (Mr.MHR dah buat muka malas nak dengar)

Mr.MHR : Takpelah kalau tak free esok..lusa ko free ke? aku dah lama tak jumpa kau..alang2 dah sampai sini, boleh la jumpa..

Kawan    :  Aku ni ada training bola lusa..maybe sampai ke petang baru abes..tak dapat kot..skang ni memang banyak program...bla bla bla..

Mr.MHR : Oh, takpelah...kalau dah bz, xmolah kacau...lenkali jelah kot...sebab lusa tu aku nak balik dah dalm lunch time macam tu..kalau kau free leh jumpa pagi..dah tak free, takpelah...

Kawan    : Ko nak balik lusa? kalau camtu, aku tumpang ko sampai Ipoh la.. bini aku duk Ipoh..aku memang setiap minggu balik sana...

Macam haram tak?? tadi ko kemain beria2 cakap bz sampai ke petang..last2 nak tumpang..aku memang menyirap la mendengar..Mr.MHR laju je nak offer...aku jeling je la...Pastu, malam esoknya time kitorang tengah lepak2 kat hotel tu, kawan tu anta sms..

Kawan : "apa citer bro.."

Mr.MHR : "Aku dah sampai KL dah ni..wife aku abes keje kul 5 tadi trus dia ajak balik sebab xmo duk Penang lama2..aku terlupa kat hang"

Kawan : "ermm.."

Sebenarnya aku yang reply sms tuh..aku sebenarnya tak pernah nak berkira pon kalau ko memang perlukan bantuan..tapi selamba badak je ko main2kan husband aku..mentang2 la dia tak reti nak tolak permintaan, ko nak anak2kan..hah, ko pegi la nek bas ke apa ke...dah lah taknak jumpa plus bagi macam2 alasan, pastu selamba je nak suh anta ko balik kampung...harap maaf la ye...dan terlupa..aku tak penah taknak duk Penang lelama..heaven weh..terutama makan kari..malatopss....

Kaw ke?

Aku dah beli burger yang kecoh2 sangat kata kaw2 tu kan...sbb rumah aku kat tempat burger tu dijual..so, bila tak ramai orang, boleh la try..sebab katanya burger tu sangat la sedap..sampaikan kalau ari ujan, masing2 leh pegang payung sendiri semata2 nak menikmati burger tuh..sebelah kiri pegang payung, sebelah kanan suap burger..gilo ko ap? takde de aku nak tadah hujan tu semata2 nak makan burger eh...


Kesimpulannya....takdo lah meriah sangat..sedap lagi burger abang lan yang rege RM2.80 tue..burger ni rege dia RM11.00 okay..aku beli sebijik je share ngan Mr.MHR..takpelah, dah rasa sekali tu cukuplah...buat masa ni takde la rasa nak repeat..terima kasih.. :)

May 6, 2012

May 2, 2012

Interview

Lama btol sunyi blog nie..aku skang meniaga satay kat Wangsa Maju nih..tiap2 hari...balik keje dah penat..xde masa nak menghapdet..arini cuti..leh la godek2 sket...kebetulan, sempena bulan Mei ni, td aku dpt sms suh bukak www.spa.gov.my... dapat panggilan interview...fuhhh..dah lama giler rasanya takde interview2 nih..last interview tahun 2003..huhuu...dah dekat sedekad dah...tetiba suh pg interview lagik...

Sebenarnya aku tak jangka pon benda nih...aku minta keje lain..tapi taktau nape dorang panggil keje lain...system dorang hang ke corrupt ke, aku pon tak dapat nak pastikan..aku call untuk confirmkan, dorang suh datang interview tu..lau tak, disenaraihitamkan...huhuu..siap ugut2 lak nak bagi keje skang nie...


Nama je interview, tapi sebenarnya kena jawab exam...Disember tahun lepas, aku bersyukur sangat sebab leh tutup segala buku teks sbb dah abes belajar..tup2 esok kena bukak balik buku2 yang berkenaan...nak menjawab exam...pergi jelah kan..ada rezeki adalah...sebab aku tak berharap sangat..kalau Tuhan mmg nak bagi, dapatlah...kalau tidak, takpe..sebab berada di position sekarang pon aku dah happy...kalau Tuhan mmg nak bagi rezeki lebih, alhamdulillah.... :)

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...