October 2, 2017

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon google tak jumpa..hehe..

Bulan lepas kena pergi kerja kat Alor Setar. puas cari hotel yang macam best sikit sebab kerja sampai pukul 5 petang je..takut malam sangap..google cari hotel yang dekat dengan Aman Sentral yang baru tu. Nampak dalam map, hotel ni dekat sangat plus hotel baru.

Saja nak share view dalam bilik. Ni contoh bilik standard...harga 1 malam RM115 (gst included)




katil queen
muat la untuk 3 orang kan


sekarang memang konsep hipster
takde almari
penyangkut dengan cermin sahaja untuk penjimatan ruang dan memaksimakan untung



Hotel ini okay dari segi facilities. Tapi takde breakfast tau. Cafe pon takde..hehe..depan hotel ada banyak gerai jualan makanan. Berbaloi la jugak..makanan tak mahal.. CUMA...

Aku dapat bilik yang tilamnya penuh pijat. Habis lebam badan kemain bisa kena gigit. Malam pertama tu tak rasa sangat sebab ingatkan nyamuk biasa time keluar malam tu cari makanan. Malam kedua dia banyak kena gigit kat kaki. Hari ketiga dah nak check out awal pagi, kemain penuh dia gigit. Aku buat aduan kat Manager. Dia kata kenapa tak komplen awal2? Aku cakap ingatkan sikit. Sekali dia buat massive attack last day nak balik...serius bisa oiii...ni dah 2 minggu tak hilang lagi kesan gigitan. Masih berkudis..Mujur bukan kat muka..Kalau tak.........

Kalau pergi, korang request la bilik yang okay (harap2). Sebab kawan aku yang sorang tu, dia okay je.. Maybe nasib aku tak baik time tu...

September 6, 2017

Resepi Bergedil Kentang Mudah

Musim korban ni, mesti banyak dapat daging korban kan?. Sedap kalau dibuat sup. Gengkan pulak jadi bihun sup dengan sambal kicap..fuhhh...hahaa...tapi kalau nak lagi kick, letak la bergedil sekali. Barulah lepas makan, terus takleh bangun tau...Senak perut..huhu..

Ini memang makanan kegemaran. Selalunya tak sempat makan dengan bihun sup pon, sambil goreng boleh ngap 2,3 ketul. Seronok makan bergedil oiii...

Okay, nah ambil resepi senang ni. Takyah pening2 cari bahan. Apa yang ada dalam rumah je boleh..


Bergedil Kentang (20 biji)

7 biji ubi kentang (kupas dan gorengkan)
2 keping daging burger/daging kisar (ayam boleh, daging pon boleh)
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Lada sulah
Garam

Kentang yang dah digoreng tu, lenyek bagi hancur. Seeloknya lenyek waktu tengah panas-panas tu. Cepat sikit kerja dan tak pakai banyak tenaga sangat. hehe..

Untuk daging, boleh panaskan minyak sikit dan goreng sikit daging sampai masak sambil hancur-hancurkan. Nanti lagi sedap rasa bergedil tu. 

Gaulkan semua bahan dalam mangkuk bagi sebati dan kepal-kepalkan ikut size yang digemari. Untuk resepi ni memang aku tak letak cili sebab nanti kalau budak-budak nak makan, susah pulak kan. Kalau nak letak cili merah hiris pon boleh ye..

Bila nak goreng, pecahkan sebiji telur ayam dan kocak. Celup dulu bergedil dalam telur tu dan baru goreng. Api jangan besar sangat takut jadi cekodok kentang nanti pulak..

Okay, sila buat. Kalau rasa banyak sangat, lepas dah siapkan tu, boleh simpan dalam bekas dan frozenkan. Nanti next time nak guna, tak payah la proses lama sangat kan..

September 5, 2017

Rumah Peranginan Kerajaan Port Dickson

Penjawat awam memang untung tau..haha..jangan marah. Itu rezeki sebagai penjawat awam. Nak harapkan bonus sebulan gaji, tunggu 10 tahun sekali baru dapat. Dapat Bantuan RM500 setahun pon ada orang maki-maki. Nak buat macam mana, telan jelah..Jadi,disebabkan duit tak berapa nak banyak, maka berjimatlah kat tempat lain kan..

Sebagai penjawat awam, Bahagian Pengurusan Hartanah Jabatan Perdana Menteri, ada sediakan kemudahan rumah peranginan yang mampu milik kalau-kalau kita rasa nak pergi bercuti bawa anak-anak, tapi bajet tak berapa nak banyak 😊

Hari ini, aku nak cerita pasal Rumah Peranginan Kerajaan di Port Dickson. Kalau nak tau, rumah ni dibawah selenggaraan Puteri Beach Resort Port Dickson. Ada beberapa unit dalam hotel ni yang dijadikan rumah peranginan persekutuan. Jadi, kalau kita menginap disini, kita dapatlah guna kemudahan hotel yang lain sama seperti pelanggan hotel tu sendiri.

Kalau nak tempah, kena rajin dan ikut nasib. Bayangkanlah, penjawat awam ada lebih kurang 1.6juta nak berebut rumah yang beberapa unit ni kan? hehe..kalau rajin, insyaAllah ada rezeki kita.

Aku selalu dapat tempah bilik kat PD ni tapi kena hari bekerja la. ambil cuti 2 hari dan bawa bercuti. Kalau musim cuti sekolah, mungkin susah sikit nak dapat. Tapi, tak salah mencuba.


Ini saiz katil untuk bilik "Apartment Studio". Bilik ni berada di bangunan utama hotel. 
Harga satu malam RM90 termasuk GST..hehe..


Nampak tak saiz bilik ni?
Kalau kita jenis yang keluarga besar, bawaklah "apa2" yang patut dan menjimatkan..



Cerek air elektrik dan cawan semua ada.
Peti ais JE yang takda


ha, nampak tak?
senang nak iron shawl yang meleret2 tu..





Ini view dari bilik aku.
Kalau rasa taknak mandi kolam, boleh terus pergi mandi laut.



Sebab kita bawak anak-anak, ada swimming pool dengan playground kecil je pon dah cukup bagi dorang gembira puas hati punya. Mandilah puas-puas sampai kecut. Nanti bawak balik bilik, bagi makan, confirm tidur nyenyak masing-masing.

Bawaklah bekal biskut, roti dengan makanan kering sikit untuk bekalan dalam bilik sementara nak keluar cari makanan sebab dekat area hotel ni takde kedai makan. Kena keluar ke arah pekan sikit baru ada kedai-kedai makan yang best. Gerai tepi jalan pon susah sikit area ni. Maklumlah kan, kalau dah berendam, mestilah lapar. Kang menggagau nak mencari makanan, boleh buat hilang mood tau...

If korang (penjawat awam) nak try book RPP Port Dickson ni, bolehlah buat kat laman web BPH tu seperti biasa. Pilih, Bayar, Bawa Resit dan taddaaaa.....bercutilah dengan aman.


February 10, 2017

Cuti Thaipusam

Lama nau rasanya menyepikan diri..hehe...banyak keje lately dan tak sempat update blog yang tak seberapa nih..jalan2 pon dah malas nak ambil gambar..jadi, blog tidur la nampaknya..

Semalam cuti thaipusam..breakfast dah lewat..jadi lunch pon lewat..menu lunch adalah Udang Masak Lemak Pucuk Paku..nak resepi tak? hehe..kalau taknak pon, sila baca tau..




Udang 12 ekor
Pucuk Paku 1 cekak
Santan 1 kotak
Bawang merah
Udang kering
Cili Padi (kisar) - ikut tahap pedas masing2
Kunyit
Serai - ketuk
Asam keping

Cara-caranya :

1) Sediakan periuk. Masukkan pucuk paku, cili padi, serai, bawang merah (tumbuk dengan udang kering), kunyit dan air.
2) Didihkan atas dapur sampai batang pucuk paku tu lembut sikit.
3) Masukkan santan, udang, asam keping, garam.
4) Tunggu mendidih, siap..

Makan dengan nasi panas dan telur dadar je dah cukup tau tau..perut kenyang hati senang..hehe...

Okay, nnt free iols update lagi...


Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...