Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2013

Golden Palm Tree Sepang : Buka Puasa cum Dinner

Dah basi..tapi nak haplot jugak.. :)
Buffet Ramadan kat Palm Tree ni aku beli pon macam dah 2 minggu puasa.. ni tahun ketiga birthday Mr.MHR ngan Akeef jatuh dalam bulan puasa...tahun depan barulah bulan raya..huhuu..sebab tu aku tak penah buat makan2 sempena birthday Akeef...insyaAllah tahun depan la baru buat...macam lahir tahun lompat anak aku...dah 4 tahun baru leh celebrate..
Minggu birthday tu Akeef kena demam campak..takleh la anta ke taska.mula2 aku cuti 1 hari jaga dia..pastu biasalah, atok dia manaleh dengar kalau anak-anak dia ni cuti..keje amek cuti rehat pon kena marah ooii...bapak aku tu Pegawai Buruh..semua kena ikut rules..lepas je sahur, Ayah aku dah tercegat kat gate ngn adik aku datang amek Akeef nak bawak balik Wangsa Maju..dia suh aku pegi keje...petang tu abes keje, kitorang balik Wangsa Maju..pastu masuk hari kedua, tak larat nak ulang alik..maklumlah bulan puasa ni jalan mana yang tak jem..jalan pegi bagan lalang pon jem..so, kitorang duk je Dengkil..Akeef duk…

Austin Steak House Bangi

Lama mak incik berehat..mak incik xde mood.. :) baca blog org pon semua citer pasal raya...jadi, mak incik duk bertapa jap...
Bosan makan rendang? lontong? mee kari?...ha, meh makan western...korang memang macam2..bila musim tak raya, asek nak cari rendang la, lemang la, nasi impit semua..bila dah dijamu tak henti2 ngan makanan tu time edisi rumah terbuka nie, jemu plak..hahaa..nama pon napsu kennn....
Aritu aku ni puas la mencari kat mana la nak makan western food yang sedap2 kat area2 rumah aku...gugel2, jumpa la kedai nie..review cakap bagus..kat Bangi sajorrkkk...


kedai ni kat shop lot...ini tang corner ..

ni mak incik punya...chicken chop.. aku memang ada time2 yang tak mencabar.. pegi jejauh order chicken chop...bengang gak kenkadang ngan diri sendiri...hehee..

ni Mr.MHR punya...combo steak..semua ada..aku tukang ngecak.. :)

ni Seafood Spaghetti kalau tak silap..sotong dia kemain lembut..

Chicken Marry Land trus terasa nak nyanyi Marry Me by Bruno Mars...hahaa..

ni air Sour sop…

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…