October 30, 2012

Our Chapter THREE


3 tahun yang lalu, tarikh inilah aku dinikahkan dan sah menjadi isteri kepada Mr.MHR...banyak juga onak duri yang ditempuhi sampai hampir2 give up..dengan penatnya..amarahnya..semua lengkap...hari2 dah la penat keje, mesti bergaduh je kejenya..selagi tak bernikah, tu la hari2 masalah yang ditempuhi...dugaan la katanya kan...aku hampir2 dah malas nak pk pon ada time tu sbb penat...ada je yang tak kena sedangkan persiapan semua dah siap....aduhh..kalau ingat balik, mmg stress... :)



TETAPI



Jodoh tu kuat..maka disinilah kami hingga saat ini...alhamdulillah...hari ini ulangtahun ketiga perkahwinan kami...setakat ni baru seorang Akeef je yang kami ada....Semoga Tuhan panjangkan jodoh kami hingga hujung nyawa & semoga ada lagi zuriat untuk kami... :)




"Manusia Hawa dijadikan daripada rusuk manusia Adam bukan dari kepalanya untuk dijunjung atasnya, bukan pula dari kakinya untuk dijadikan alasnya, melainkan di sisinya untuk dijadikan teman hidupnya, dekat dengan lengannya untuk dilindungi dan dekat di hatinya untuk dicintai "





 

hihihii...feeling2 jadi pengantin lagik skali....


October 21, 2012

Konvokesyen UKM ke 40



21 Oktober 2012

Hari ni tarikh aku terima sijil yang aku belajar dari tahun 2006...lamanya...6 tahun baru abes...xde gambar dalam dewan sbb anak berumur bawah 12 tahun tak dibenarkan masuk...jadi anak dan ayahnya duk tunggu dalam keta selama 4 jam...dari kul 1.15ptg sampai kul 5.30ptg...lamanya...amek sijilnya 2 minit je.. :)

Gambar kenangan kami...meleleh peluh kemain panas tunggu luar dewan...
aku tambah effect kat gambar ni ala2 dslr...aku pakai ixus jekkk... :)


Maka dengan rasminya hari ini aku telah dianugerahkan Ijazah Sarjanamuda Perakaunan Dengan Kepujian...weehooo...perakaunan tuh..tak sangka aku...dulu aku bercita2 nak amek course hotel catering tapi cikgu Add Maths aku tak bagi....puas aku explain kenapa aku nak amek course tu dan penat jugak dia bantah suh aku amek course nie...dah kesudahannya, di sini aku akhirnya...alhamdulillah.....

Okay, nak citer sket...aku pny majlis penyampaian sijil tu start kul 2pm..kiranya kami ni sidang petang la kan..semua graduan disuruh berkumpul kul 1.30ptg kat luar dewan...aku sampai Bangi tu kul 12.45 camtu...huh, kemain terik time tu...batch aku yg sesama masuk ramai dah konvo..kitorang kira yang ketinggalan atas urusan peribadi...semua dah tamat belajar hujung 2011 tp kena tggu convo 2012.. :)


 tu peace mencucuk namanya...apa punya pesen la anak nih...



 kan tepi jalan raya..Akeef lak memacam aksi...



 tgk apa anak aku buat..time ni aku tgh cari kat mana le kawan2 aku...




time konvokesyen semua org mesti nak bagi @ terima bunga kan...Mr.MHR siap suh pilih yang mana nak..tapi aku taknak...sebab tak penting bagi aku..selain rege yang melampau, bukan leh simpan lama...lagi satu, susah nak kelek ke hulu ke hilir...aku kalau boleh nak bawak bagpack sumbat segala benda..hehe...xde makna aku nak jinjing2 nih...puas pusing, aku tetap xmo... :)


 stkt ni aku sorang je ibu antara semua nih..so, aku je yg bawak anak..barulah 'in' kan..konvo bawak anak... 



yang baju putih ber'tie' merah tu tgh ajar kitorang cara2 nak tunduk hormat kpd Canselor..sbb dia sorang je dgr raptai sampai kesudah..yang lain tak dgr, sudahnya cuak..hehe..kiranya revision mode la tuh...tgh2 alam ngajo.. :)


 berpeluh2 temankan ibu tgh panas..pastu berebut nak pakai topi ibu...


aku uplot pic ni sbb nak tgk gambo penuh pakai jubah + topi....itu saje....



* kalau ada rezeki aku nak sambung Master..tapi kalau kerajaan nak sponsor la...makna kata cuti belajar bergaji penuh..lalalala...kalaulah......



October 18, 2012

RFC : Radix Fried Chicken

Jemu ke kalau selalu makan kepsi je? aku jemu tapi kalau dah xde, boleh je..sbb ayam mekdi tak sedap + kurus2 kedekut...sbb tu kalau teringin mmg kepsi je...baru2 ni baca kat paper yg Radix Fried Chicken buka new branch kat Setiawangsa..aku penah makan RFC ni kat MITC Ayer Keroh 2 tahun lepas tak salah...tapi pegi last year dah tutup...time dulu aku pg pon segala benda takde stok..yg ada ayam ngan kopi Radix je..sebab tu la tutup kot.. Makanya, oleh sebab dah dekat ngan rumah, ktrg pon seperti biasa la mengisi malam2 minggu kami bertiga...sambil mengisi perut.. Waktu sampai tu, tgk signboard yg letak segala menu tu mcm memberangsangkan..aku tanya budak kat kaunter, "ada ke semua yg kat situ dik? (sambil tunjuk papan)"..."ada kak.." hah,mcm ni baru okais...


ni set asing
CHEESY WEDGES 
rasa sama je mcm kepsi cuma sosnya lebih....



yang organic adalah ayam ye..kentang goreng tanam biasa...




yang ni namanya
LAZIZ BURGER
aku rasa la..hehee...dah lupa...ala2 prosperity mekdi...tp sos mmg melimpah ruah..pueh ati den..















HERBS CHICKEN RICE
boleh pilih original or spicy

dah 2 kali kami pg makan kat sini...Mr.MHR suka sini..lagi 1, ini kan pengusaha Islam dari Kedah nun..jadi, kita pon xde la was2...semua bahan2 dari sana..diusahakan sendiri..maka kami yakin...InsyaAllah...nasi ayam tu sedap sangat...sbb sosnya lain..ala2 sos nasi ayam biasa tu..cuma xde kicap la kan.. :)  makan nasi saja pon dah sedap...plus plak ayam dia diperap herba2...asyikkkk.....cubalah...

 

October 14, 2012

Workshop @ BGRC


Entri pantas nih...selalu aku 4 bulan baru hapdet..ni balik trus hapdet..giless...

Jumaat lepas aku ke Bukit Gambang Resort City untuk workshop keje...Workshop buat ujung minggu & diberi sorang sebilik..so, leh bawak family...tapi urusetia ngelat..kupon bfast setiap bilik dia convert jadi kupon makan family dorang..makna kata peserta je dapat makan, partner tak dapek..lom pape dah tak syok... Masa pendaftaran untuk peserta katanya 3ptg-7 malam...tapi aku kul 6ptg baru gerak dari rumah sbb tunggu Mr.MHR sampai..petang tu plak hujan selebat2nya...maka perjalanan kami sedikit slow... ktrg sampai kat BGRC tu kul 8.15mlm lebih kurang..aku trus pg counter untuk check in sbb kaunter urusetia dah totop...


 


budak baru bangun tido..sbb tu gembira semacam..


Ni reception counter...urusan bg kunci mmg cepat...

Dia bagi aku studio suite kat blok N1, tingkat 4, lot no.1...aku gembira la kan..ingatkan no.1 depan lift..rupa2 paling ujung..sebelah tangga gelap...aku kena jalan 13 bilik nak sampai ke bilik no.1....masuk bilik, aku trus ckp takmo la bilik nie...len macam je...angkat fon bilik tu, xdek bunyi plak..scary weh...last2 call reception guna fon sendiri...aku cakap nak tukar bilik, dia kata okay...so, mengheret la kami semua beg + bakul susu segala bagai la kan...turun balik reception..sampai reception de plak group check in..jadi, kena tunggu..amek nombor giliran ye!! 

Pas settle group tu, budak counter tu trus panggil aku..tak guna nombor dah...dia cakap untuk pakej aku mmg semua dapat studio suite...gamaknya mmg limited la kan..

aku pon cakap le....

"ye la dik...tapi jangan le bagi tempat jin bertendang...depan2 ni kan ada.."


dia jawab.....
"ye puan...tapi bilik tu semua dorang nak check in esok.."


aduhh...takkan la benda2 senang pon aku kena buat kuliah khas kat situ kan...orang yang datang esok yang dia pentingkan..ntah datang ntah tidak..aku yang dah tercongok depan mata ni, dia tak heran plak...aku tetap ckp nak tukar bilik..kalau kena tambah duit pon aku bayar...last2 dia kuarkan layout bilik tunjuk kat aku...hahaa..giler!! kesudahannya dia suh aku pilih bilik mana yang aku nak..hah, kan senang kalau dr tadi terus bagi...rules are made to be broken...lalalalala..... dah tu, dia bagi kunci bilik..hari pon dah dekat kul 10...terkedek2 la kami mengheret beg semula...sampai2 depan bilik, kad kunci tu plak error...kes naya betul..aku dah malas nak pg..Mr.MHR pg ngan Akeef sampai berlari2an..aku tggu beg depan pintu.... pas 5 minit, dapat la kami masuk bilik yang susah nau nak dapat nih..


Aku dah gugel siap2 psl tempat nie...nak makan susah sbb jauh ke dalam..kalau Mr.MHR xde la dia nak kua nak handle Akeef sensorang..jadi, aku dah persiapkan diri!! angkut rice cooker dan perkakasan yg sewaktu dengannya untuk stok 2 hari.. :)







suite ni mmg luas...ramai yang family besar..dorang mmg angkut toto siap2 dari rumah..hampar je kat hall tu..settle...


Sampai bilik, siap pe yang patut, trus tido...sebab dah letih...Esoknya aku pg class la kan..kul 8pagi dah start..subuh tu aku menenggek nasi siap2..panaskan sambal...goreng telur sekali..hehe...peranan tu takleh pass kat orang len...time aku dalam class, nilah aktiviti anak beranak tu..Mr.MHR xmo pg waterpark sbb aku takde..dia kata, lenkali datang lagi br pg waterpark..sbb class abes 4.30ptg..mana sempat nak pg waterpark..



belakang tu la bilik kitorang...


 berendam lama sangat, lapar kan..makan kopok la dulu...



 

 layan perasaan jap...



 

 layan lagik...




okay, sambung balik...ni kolam kanak2...sebelah tu yang utk dewasa..

 


Petang tu abes class, trus balik bilik...ujan kemain lebat...sampai bilik, dua2 ni sedang tido...puas tekan loceng tak sedar2..amboii..kemain bercuti ye...kul 5.30 tu ktrg dah siap nak pg cr makan + jenjalan la kan...ujan tak reda lagi...last2 redah jugak sbb dah lapo...perjalanan slow sebab kete2 tak berani speed kot..jalan licin kan...kitorang sampai Kuantan kul 6.45camtu..tp dah gelap...yg kelakarnya, aku ckp nak pg Tanjung Lumpur, Mr.MHR konfiden set GPS pg Teluk Cempedak..sampai TC tanya aku nak makan apa? kita makan angin laut la sampai kembung..hehee...sudahnya patah balik..mujo la dlm 3,4 km je... sampai je Tg.Lumpur tu, aku mmg dah target nak pg kedai ni..last aku pg tahun 2008 rasanya..waktu tu kedai ni penuh giler orang...so, xde la rezeki...4 tahun kemudian, aku tiba lagik..hehe...

 

 nilah kedainya...famous..sbb berderet kete Q nak parking...


 

tugas aku yang ni la kan...
aku rasa murah sbb dia tulis kat situ contohnya ikan RM4/100g
maknanya sekilo RM40 la kan...
selalunya mesti RM80 sekilo...
sebab tu penuh kot orang kat sini..

pilih2 pe nak, ckp nak masak apa, then sebut no meja...aku turun2 keta trus pg kat tempat nie pilih makanan...bila budak tu tanya meja bape, cakap takde meja lagik..hahaa...budak tu cakap, kena ada no.meja baru leh order...cehh...kan elok ko amek je nama aku trus..tak kesah le aku nak duk mana....




penuh kan?



sian anak ibu..minum air tosong je....


satar ni 3 singgit..


ni menu pertama sampai..
aku order
LALA MASAK PEDAS
tapi tak jumpa pedasnya...boleh la..sebab ada rasa..


KAILAN IKAN MASIN
nampak cam batang pucuk betik tak? hahaa..


SIAKAP BAKAR PETAI
ofkos la nak cuba pebende yg bakar petai tu..aku nak pari tp Mr.MHR nak siakap...mengalahlah kan..dah la kesian jaga anak...kira upah le..sedap! sebab bila bukak je bungkus tu, trus bau petai tu dah kua..aku tak makan petai..tapi bau tu menyelerakan...sambal dia pon sedap...halwa tekak yang nyaman... :)


 

 SOTONG GORENG TEPUNG
Aku amek sotong ni 2 ekor je...maklumlah berdua...badan je besar..makan sikit uols..hehe...tapi sotong dia memang besar la kan..panjang tapak tangan nih...2 ekor hasilnya banyak nih...kalau ko tamak, mau sedulang sampai...






kitorang menunggu sotong..paling last sampai..selagi tak sampai, xmo makan la kunun.tp lala ngan satar kitorang dah balun....




nilah rupa ikan tu bila dibuka...petai semua Mr.MHR tapau dalam pinggan dia...aku amek bau je...mula2 order nasi 2 pinggan..last2 tambah lagi sepinggan...huhuu...

Total rege makan kat sini RM60.80...siap air..bila bayar, budak tu diskaun 80 sen...murah kan? selalu dalam RM100 tak lari la kalau seafood ni kan...Abes dinner, takleh nak jenjalan sebab ujan tak berhenti lagi...jadi, kitorang balik la hotel semula...bawah hotel tu ada amusement park la katanya..de banyak slot machine untuk budak2...kitorang menghabiskan masa kat situ la sampai kul 9 lebih camtu...













main kat sini pakai token...

dah penat main + berpeluh2 si anak, kitorang naik bilik untuk tido...aku masak nasi siap2 sbb pagi esoknya nak buat nasi goreng la cadangnya..sotong tu banyak kitorang bawak balik sebab dah tak larat nak abeskan...bangun subuh tu aku goreng nasi dan panaskan sotong tu..aku pon makan siap2 sebelum pg class..malas nak join bfast kat lobby...

Hari kedua (tadi) class aku sampai kul 1 ptg...abes class aku tak join pon lunch kat situ..sbb nak makan sesama la ngan familyku...balik bilik, dua2 orang ni dah siap...jadi aku mandi, siap2 trus pg check out...

 tengah2 panas...kenang2an kan...



ibu shot jauh sikit untuk memberi kesan kecik...hahaha...

Okay, mungkin kami akan datang lagi...

1) nak repeat makan ikan bakar meletops tuh...
2) nak pg waterpark..peserta workshop dapat 1 tiket waterpark free..

aku tanya kaunter bukan setiap bilik dapat 2 tiket ke? dorang ckp, memang dapat dua...so, mana pegi lagi 1 kan? urusetia...urusetia...dan ni first time urusetia sama ramai ngan peserta...peserta 18 orang, urusetia 17 orang...fuuhhh..terurus sungguh!! kbai... :)



October 10, 2012

Cerita Gembira V1

Kisah terjadi di sebuah kawasan di Kepulauan Indonesia yang diberi nama Bali....

Sepasang suami isteri yang baru berkahwin dan sedang bercuti menyewa sebuah motorsikal untuk kemudahan mereka berjalan2 meneroka pulau eksotik tersebut...Harga sewaan harian motor (yang dipanggil SPEDA) itu adalah 50 ribu rupiah bersamaan RM17..Nilai tersebut sangatlah jauh bezanya dibandingkan dengan menyewa sebuah kereta untuk berjalan2...Pulau itu tidak la besar mana...jadi, membazir menyewa kereta jika hanya 2 orang je nak naik (tips).... okay ayat formal sangat panjang, jadi switch guna ayat pasar... :)

Dorang ni bercuti selama 5 hari 4 malam...weehhoo...hanimun la katakan..oleh sebab banyak sangat masa, maka dorang ni xde la rush sangat..lepak2 je...kejap2 jalan, makan, balik tido...bangun tido, makan, sambung jalan2...syok betul la idop dorang time tue...dorang berdua ni dua2 tak pernah la jejak ke tempat tu..kiranya dedua 1st time..so, berjalan pon beramah tamah bertanya orang...





PADA SUATU MALAM.......






Isteri   : Jom la kita jalan2...pusing2 tgk pekan Kuta nih...

Suami : Jom!!



Jadi berjemaah la dorang menaiki speda tu kan...pusing punya pusing, tak jumpa jalan nak balik ke hotel...sbb waktu naik motor tu kemain la masuk ceruk2 konon2 nak explore tmpt orang...last2, sangkut tak tau nak pegi mana....



Isteri   :  Minyak motor ni dah nyala...kita isi minyak dulu la..kang tak pasal2 kena tolak motor...(abaikan ayat2 pelik disini)

Suami : Kat belakang tadi de stesen minyak..jom kita pg isi kat sana....



Nak beratur isi minyak memang le lama sebab peraturan kat Bali tu, 1 pam je yg dikhaskan untuk motor..pam lain untuk kete..maka suami isteri ni pon beratur la menunggu sampai giliran dorang...lepas dah isi minyak, dorang ni tanya la kat budak yang keje kat petrol stesen tu mcm mana nak patah balik pegi hotel dorang...budak ni plak mungkin jawa yang pekat gila, siap tak paham apa yang suami isteri ni tanya...jadi, kena la cari orang lain untuk ditanya..



Isteri   : Pak, tumpang tanya ya...gi mana mau pulang ke Legian Hotel di Kuta? abes musing suda kami pak...ngak ketemu jalannya...(isteri excellent sket sbb selalu pg Bandung..)

Bapak : Oh, gampang sih...lepas Seminyak (read as sminyak & laju2), jumpa jalan musing, ikut jam 3...( isteri nya paham...lepas Seminyak, jumpa roundabout, ambil pukul 3)

Suami  : Ulang pak...



sila ambil maklum bahawa sesi soal jawab berlaku di tepi jalan dan keadaannya agak bising ye....



Bapak  : lepas 'sminyak', jumpa musing, ikut jam 3 saja ya..

Suami  : 'minyaknya' udah diisi.. (dgn muka bersungguh2 tunjuk tangki motor yang baru lepas diisi minyak tadi)..

Bapak  : enggakk....maksud aku..lepas 'sminyak' ini, bapak akan jumpa musing (dgn gerak tangan tunjuk bentuk bulat), bapak ikut jam 3 (tunjuk simbol 3)..

Suami  : iya...minyaknya udah diisi...5 ribu!!

Bapak  : enggak...pas sminyak ya...

Suami  : iskk...minyaknya sudah diisi la....

Isteri   : serba salah taktau nak gelak ke nak nanges...

Bapak : gi mana nih!!

Suami : kenapa kena isi minyak nak balik hotel? kan dah isi tadi..(muka confuse pandang isteri)

Isteri   : iya pak...ngerti..makasih ya...

Bapak tu pon berlalu sambil terpinga2...

Isteri   : jom yang...



dan isteri pon terus terbelahak gelak kaw2 kat tepi jalan tu...



Isteri   : dia bukan suh isi minyak...dia kata "lepas SEMINYAK...bukan lepas ISI MINYAK"



dan sekali lagi isteri takleh tahan geli hati...kali ni suami pon join sama gelak.... makanya sepanjang perjalanan nak balik ke hotel, bergelak ketawa la pasangan suami isteri tu atas motor mengenangkan cerita yang tidak berkesudahan dgn bapak tu tadi...kalau de anak kecik, ngigau baby malam2 sbb banyak sangat gelak......


Citer ni sangat kelakar kalau diceritakan secara lisan..secara tulisan ni orang2 kreatif je boleh menilainya....korang mesti kenal pasangan suami isteri nih..dorang sweet je kalau bab2 lawak nie...boleh la jadi kenangan di kemudian hari....nak tgk ke siapa pasangan tersebut? hah, jangan terkejut tau.....
:
:
:
:
:
:
:

jeng..jeng..jeng....

:
:
:
:
:
:
:
:
:
hahaa...maaf..stress ke kena scroll...nak test sajork...
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
nilah pasangan suami isteri tuh.....
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

tadddaaa......


 


hahaha....sweetkan dorang...nek motor together2 sambil mentertawakan diri masing2....



bulan ni bulan ulangtahun perkahwinan kami...makanya, mode nak citer kenangan2 je la  buat masa nie... :)


Ketawa Itu Obat Mujarab...

Ada 1 budak kecik ni...dia dalam friend list aku kat fb..dulu add sebab selalu men game2 kat fb tu kan..semua kena add neighbour kalau nak up level..hahaa...yg menyebabkan aku gelak sampai kuar2 air mata tadi adalah dia post status nih :











hahahahaa...kalau baca je mungkin tak kelakar...cuba baca sambil bayangkan anak dara tuh...hahahaa.....okeh, aku nak sambung gelak.....


Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...