December 31, 2012

Ada Azam Ke?

Bye 2012 and Welcome 2013


Kejap je dah abes tahun 2012...so, tahun 2013 xde la nak pening2 tunggu 1.2.12, 12.12.12, 20.12.2012 kan? hehee...sebab tak jumpa 13 kat ujung...ada azam ke untuk 2013? tiap2 tahun mesti orang pasang azam apa nak capai bila masuk tahun baru...kenkadang azam mengarut tapi tu azam masing2...so, bio le ngarut ke tak...kurang2 dia ada arah tuju..azam tu maknanya arah tuju kita la kan...aku ada la azam untuk tahun 2013..yang aku harap2 sangat...

1) Rumah 

Skang ni kami hari2 menggugel cari rumah untuk dibeli..Mr.MHR pon bagai nak rak jadi driver bila kami pusing2 cari rumah...aku nak beli rumah guna kelayakan penuh boleh? hahaha..dulu kalau kelayakan penuh, dapat bungalow..skang ni kelayakan penuh dapat teres setingkat jekk...gila melampau rege rumah skang...tapi aku tgh cari2 gak nak masuk mana2 lelongan...cuma rumah lelong xleh pakai loan gomen..takpelah, pas 5 tahun aku mohon la convert ke loan gomen...memula pakai la loan bank dulu..

2)  Bercuti

Huhuu..macam la tak pernah pergi bercuti...maksudnya nak pergi tempat yang aku tak pernah pegi lagik..aritu aku de gak buat keje gila konon2 recce rege tiket pg Kunming sbb Mr.MHR ajak pg...tapi tak tergamak nak beli.. :)  Jadi, untuk 2013, aku cuma berharap ada rezeki lebih dan aku trus je dapat beli tiket pegi mana2 tempat untuk kami bercuti...nak try katanya...xmo ikut2 orang..bak katanya gamble..aku tak takut pegi bercuti tempat2 pelik sbb aku boleh angkut travel cooker...so, mencekik bebanyak, pegi berjalan...selalunya masalah utama aku ni nak makan je..hahaa..

3)  Anak

Aku nak beranak lagi sbb umur aku dah 32 tahun 2013 nie...waaa...aku dah tua anak baru sorang..kawen lambat dah satu hal..beranak pon lambat...kawan sebaya aku paling koman anak dah 3..aku takde makan2 ubat..sbb aku dah gemuk agaknya..hukhukk...skang gigih sapu felinna inch loss plus diet makan nasi siang je..malam makan hati..hahaa..nak kurus tak kira azam sbb kalau ikut tiap2 tahun pasang azam nak kurus..pasang jelah...kalau ngandung tahun ni, beranak tahun depan pon okay..sbb tahun ni aku nak dapat anak buah..hahaa...tak ramai cucu mak ayah aku nie..Akeef je baru sorang..pasni adik aku beranak, de la 2 orang...jadi la atuk nenek..dari xde langsung...hehe...mintak2 anak buah aku gegurl...weehhooo....dapat beli gaun cecantik...insyaAllah adik aku beranak bulan puasa nie..so, kira anak aku jugak la kan...dapat baby baru raya nie.. :)

Okay, tu je azam aku..gila bosan kan? hahaa...cukup la 3..ko ingat ko pasang azam sampai seploh senang ke? kang stress nak sampaikan seploh, langsung kaput..sehabuk azam pon xdek..aku baru sampai dari Langkawi..atas Highway aku hapdet blog nie sbb nakkan tarikh 31 Disember 2012 kat archived tu...terima kasih teknologi...

Jumpa lagi tahun depan....bye....

December 27, 2012

Cepat Dimasak Sedap Dimakan


Dah lama mcm tak dengar iklan "mi megi cepat dimasak sedap dimakan" kan...mmg cepat dan sedap...arini aku xde benda nak citer..citer pasal megi je...anak aku suka makan megi..mak bapak aku dah marah dah dia asek makan megi..tapi nak buat macam mana..anak aku kategori makan benda2 bertali kecuali tali kasut atau tali rafia la kan..hahaa...segala mak nenek mi, bihun, kuey teow, megi sume peberet dia..jadi sebagai ibu, aku kena la modified megi jadi macam2 asalkan aku tak guna perencah dia tue..so, anak aku kira macam makan mi yang Ibu dia masak la kan...ini menu baru ciptaan aku..hehee...nak jugak!! kalau tak bgtau awal2 ni ciptaan aku, nanti de yang siap uplot2 nak gaduh cakap dia yang cipta kan.cipta makanan pon nak gaduh..campak2 sudah..janji kenyang....sambil kejap lari pegi hall kejap lari pegi dapur dek penangan Ombak Rindu kat @134...dah berpuluh kali tayang pon aku tetap nak feeling redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah...huhuu...


Maggi Goreng Gangnam Style

opp..oppp..oppp....

pas makan lompat2 sket..baru cepat hadam....hahaha...kbai...
 

December 26, 2012

Foul Medammas aka Kacang Pool

Penah makan kacang pool? oh, sangat sedap....aku sekali try trus tingat2 sampai skang...aku makan Mei aritu...di dah nak jumpa Mei lagi satu tak dapat2 gak nak jejak kaki ke JB..dulu katanya de kedai kat Damansara..skang ni aku gugel2, bayang kedai pon dh xdek...jadi, seperti biasa..masak sendirik...kacang pool ni kalau org melayu panggil kacang parang katanya...katanya ye..aku x dapat nak bagi pengesahan...aku pon mulakan misi mencari kacangnya dulu...aku cr kat Jusco ngan Tesco tak jupe..so, kena pas baton...huhuu...mujo de amoi ni nak tolong aku..hehee...

Cuma org ramai yang confuse nak guna kacang mana...sila guna kacang yang ini....

mekasih cik google

jangan guna kacang yang ini...

nampak tak beza dia?

hehee...kacang ni murah je..setin dalam RM2.60 camtu...selalu orang guna 2 tin..oleh kerana aku ni berdua je ngan Mr.MHR, anak tak reti lagi, maka aku masak setin je....

Korang nak resepi ke? gugel la ekk...aku x pandai bagi resepi..sebab aku xde sukatan..cecampak je... :) banyak resepi yang best2 siap modified lagik...aku modified gak..tapi tak tergamak nak type..haha...seperti biasa, sila layan mata...




tadddaaaaa.......



miam!!

December 25, 2012

Durian Crepe lagik....

ooohoiiiii..kemain lama tak borak sini...bz carik rumah...minggu ni free...eh, demam DC blom abes kan..aku nak hapdet testimoni kawan2 aka customer den...hehee..ala, mmg la aku tak terer macam otai2 kek tu..tapi alhamdulillah...hari2 buat, makin cantik DC aku...okay, sila muntah..aku puji diri sendiri..hahaa...ada la rezeki sikit2...sehari dapat la order 4-5 pek macam tue..sapa nak bagi ko RM40 saja2 kan? usaha..usaha...baiklah, sila baca testimoni ini dan jangan menyampah...hahaha....nama blogger tersohor pon masuk dlm perbualan aku...


 Ni aku bawak pg ofis aritu...aku bawak 2,3 peket je...alhamdulillah pas tu de orang order....



Ni ibu2 mengandung order..aku taktau la ibu mengandung mmg makan semua benda sedap atau DC aku memang sedap...lalalalaa.....

Ada jugak benda yang menggembirakan hati aku selain sedih tak dapat kuarters..wuuaaaa....eh, aku buat DC ni guna 7 jenis tepung tau...xtau la apa bezanya ngan org selalu buat tu...tapi aku dapat2 resepi terus yang 7 jenis...penat aku bertapa, turun resepi dari langit...hahaha...okay, kalau nak order untuk baby shower atau besday party anak korang, sila la hubungi aku ye..hahaa...sempat promote...


nah!! untuk layan mata...



oopppsss......lupa nak cakap...DC aku ni dah sampai Qatar tau...alhamdulillah....

(^_*)
 
 

December 18, 2012

Cerita Sedih....

Saya ada berita sedih arini....setelah dekat 2 bulan menghantar emel dan surat tak dibalas, arini dapat emel nie....

Hukhukhuk.....mana saya nak carik rumah nie...tolong..tolong....

December 9, 2012

Wayang Astro First

Arini nak review citer Istanbul Aku Datang...aduhai...lambat sket aku tgk citer nie..maklumlah, anak blom lepas nak berlegar kat cinema tue..so, tggu astro first la gamaknya... Aku suka cita2 macam nie...comedy romantic versi Bernard Caulay...stkt ni citer2 BC ni x penah mengecewakan aku..dulu duk menggila Gol & Gincu sampai sanggup aku belajar men futsal...dah tgk citer nie, aku start nak kumpul duit pg Istanbul plak..hahaha...angan2 tak perlu dibayar ye....




Aku takde la nak review mcm pengkritik2 tu..aku rasa citer ni menarik..Dian (Lisa) sanggup pergi jumpa boifren dia Azad (Tomok) kat Istanbul nun semata2 nak ajak bertunang..Sambil tu dia terfikir nak amek short course bahasa kat sana...Ada ke budak pempuan skang yang berfikiran macam ni eh? pg jumpa bf tu mmg la ramai..sambil belajar tu yg nisbah kurang kot..hehee...Satu benda yang bermain2 kat fikiran aku nie, betul la kot, lelaki bila start create macam2 alasan tu, adalah yang tak kena kan.. :)

Esok kul 12 tghari abes la tempoh astro first aku tuh...ni Mr.MHR tgh tgk bola...tak saba aku nak repeat untuk last time..esok keje kan, so malam ni aku kena pulun gak...hehee...okay, korang kalau berminat, layan le...best la untuk release tension penat keje...xyah nak seram2 mcm The Exorcist plak...ciaaooo.....


 

comel kan? mula2 watak ni untuk Fazura..tp Lisa pon berjaya apa.... :)

December 4, 2012

Madam Lim's Kitchen

Kalau laki aku baca blog ni mesti dia hangen..asek berjalan je aku time lunch skang nih...huhuu...dulu aku pg keje ngan Mr.MHR tu..nek moto...so, hari2 makan kat kantin sbb xde transport nak pg mana2...skang ni, Mr.MHR dah keje jauh dari KL ni, kenalah aku bawak kete pg ofis...jadi, de la ruang2 nak berjalan time lunch break...Kalau jumaat, lama sket time kan..dari ofis kat Jalan Duta aku merempit ke Jusco Kepong...huhuu...

Aku first time makan kat Madam Lim's ni..kalau ngan family, x masuk kedai2 camni sbb taktau nak makan apa...kalau sorang2, aku try dulu..if ok, baru leh bawak family... :)


Aku pg mana2 pon kalau xde cili, baik takyah makan..hehee...dah nama chinese style, makanan xde la pedas...jadi aku order set yang de nasi + daging BLACK PEPPER + bendi ngan kacang panjang goreng + fishcake bulat + sup kosong + buah potong...hebat tak set ni? makanan seimbang...rege dia RM11.80...berbaloi la jugak...cuma black pepper tak berapa pedas bagi aku..huhuu..tapi makan mmg kenyang sbb sayur dia tu banyak...kalau diet, makan sayur banyak2, leh kurus cepat...hahahaa....kesudahannya, balik ofis rasa nak lelap sbb makan kenyang sangat...eh lupa plak...stkt yang diberitahu, kat Kepong je yang de set2 nie..kat tempat len xde..jual ala carte..so, kalau nak rasa, silalah ke Jusco Kepong....

December 2, 2012

Versi Ibu Siti : Sambal Sotong

Oh semenjak dua ni aku rajin memasak balik...hari2 aku masak...dapur tu mmg berasap je sentiasa....tapi sehari sejenis jelah lauknya...sayur pon ulam je ada...xde goreng2...konon nk awet muda kan...hehee.... Sabtu ahad pon aku bedal masak gak...dari bfast sampai dinner aku memasak....ala2 suri rumah sepenuh masa...mesti korang muak tgk aku post gambar masakan aku kan....tapi, ada aku kesah...hahaa...kalau muak, tutup mata... :) Aku nak bagi resepi sambal sotong lagi...aritu sotong kembang...ni sotong basah org kata..hehee...

Resepi Sambal Sotong

Bahan2 kisar
Cili kering yang dah rebus
Bawang putih
Bawang merah
Belacan

Sotong
Asam Jawa
Bawang besar (dimayang)
Garam 

Cara-caranya

1) Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar sampai garing dan naik bau...garing dan hangus berbeza ye....
2) Masukkan sotong, air asam jawa, bawang besar dan perasakannya..
3) Godek2 jap, tutup api, angkat...sotong takleh lelama..nanti liat...

Silalah cuba resepi pantas nie..balik keje xde masa nak buat ala2 chef ye... :)


Okay....nak layan Istanbul Aku Datang @ astro first....bai...

Pandai Goreng Ikan?

Goreng ikan pon tak pandai, macam mana nak jadi bini orang?? ha, tu dulu mak aku cakap...tapi sampai dah de anak sorang pon, aku mmg tak pandai goreng ikan..huhuu...sebab aku suka makan ayam...sbb tu dungu sket bab goreng ikan nie..mula2 kawen dulu, 3,4 kali Mr.MHR kena goreng balik ikan yang dah siap goreng sbb dia kata tak masak...hahaa..sadis dapat bini mcm aku? Mr.MHR suka nau makan ikan...aku selalu ngelat kalau dia nak makan ikan...aku masakkan lemak la, kari la, sambal la...okay, iols paham kalau sambal pon kena goreng..tapi kalau sambal, goreng tak cantik pon takpe sbb kang sambal leh cover..hahaa....malllluuuuuu......

Semalam boleh plak dia request nak 3 rasa...rasa berdentum aku ni nih...hukhukk..sebagai bini solehah yang tak reti masak ikan, aku pon meredah la NSK cari ikan..kalau 3 rasa, mesti la siakap kan...aku amek sekor je...balik rumah, tenggek nasi then trus siang ikan...dah cuci ilang hanyir ikan tu, aku terus letak garam kunyit..tetiba plak de idea nak lumur ngan tepung jagung..hahaa...dah le tak reti goreng ikan, de hati nak buat invention test plak kat ikan tuh....



 Kuali den kocik...kenalah kerat ikan ni..takkan nak ikut style kedai gak goreng sekor2....


yang ni aku terer...tak cukup bahan pon aku boleh jadikan dia 3 rasa...hehee...bulat2 tu bukan telur puyuh..tu baby tomato hokay..konon2 nak buat kudapan sebab diet..sudahnya, ku campakkan je dalam kuali...aku asingkan kuah ni sbb kang tak rangup la ikan aku..dah la nak goreng berdebar2..dah cecantik goreng, kembang lak sementara nak tggu Mr.MHR sampai dari ofis yang jauh tue...

oppss....semalam xde komplen pasal ikan hokay....aku cuma makan yang potong tengah2 je..tapi aku tak kesah sbb ikan uols....kepala ngan ekor Mr.MHR abeskan..hebat? aku yang dah pandai goreng ikan ke atau dia mmg lapa sbb baru balik keje? hehehe.....


December 1, 2012

Nasi Arab Greenwood

Dijadikan cerita ari Rabu lepas aku tak sempat nak breakfast kat ofis..sampai2 je, keje mcm bertubi2...so, minum air kosong je nak alas perut...gigih? huhuu..tu pon mujo de aiur kosong atas meja..punya la tak sempat nak bancuh air...then, bila sampai kul 11, mula la berdondang sayang perut..ajak la member sekitar pg makan luar..mula2 igt nak pg Nasi Ayam Kampung kat Velodrom tu..kemain jauh nak lunch!! kua je ofis kat roundabout duta tu dah jem tak gerak menghala KL...trus buat pusingan sampai semua kelam kabut mana nak pg makan...tetiba trus teringat nasi arab kat greenwood tu....semua dalm kete tak tau kat mana nasi arab tu..hehe...dengar2 org citer je...last2 redah...

Sampai Shell Greenwood, nmpk signboard tulis Nasi Arab Al-Amin...signboard kaler merah oren....jalan depan sket ada lagi signboard tu..okay, dilaluan yg betul...then tetiba xde signboard...eh, nak pg mana? 2 kali tawaf bangunan baru perasan ada kedai tulis "Makanan Arab" dan warna hijau putih...aiseh!! tadi signboard kaler lain, sampai kedai kaler lain...mana la tak bertawaf aku bawak kete kat situ...

Oleh kerana dah kelaparan aku nih, park kete betul2 depan kedai nih...hehe.. Masuk je kedai, mujo budak tu trus datang amek order...Kalau kat Saba', kena gamit2 baru nak datang...tupon bergamit-gamitan...kat sini, pantas...okay, nampak menu ni? rajin aku snap kan? hehe...


Tapi kitorang tak amek menu ni..de lagi satu menu yang set-set...Amek yang untuk 3 orang makan..Nasi Arab + Ayam Panggang + Kambing Panggang + Ayam Berempah... kedai ni pengusaha Melayu...anak beranak...takde sorang pon Arab kat sini...cuma nampak macam anak perempuan dia kot yang belajar masak nasi arab nie..sebab de rak2 buku yang dijual tentang cara2 nak jadi pengusaha Nasi Arab...


Lain sikit kan? dia bagi sambal tomato tu, sup kosong dan salad sayur-sayuran...sup tu sedap...cuma tak tuang kat nasi..semua letak dalam mangkuk pastu hirup2.. :)


Hah, ni la nasinya...seloyang sampai nasi...dia letak sekali 3 jenis lauk tu...nampak cili hijau yang tercacak tu? mujo yg pegi ngan aku ni semua tak makan pedas..hahaa...kalau tak puas nak berebut..aku sorang je kunyah cili tue...nasi arab mmg la tak pedas kan lauknya...nasib baik la dia letak cili tu..senang aku...tokak oghang kampung..tak podeh kosat yo ghaso tokak den ni ha...

Secara keseluruhannya, ok la kalau perut lapa..sbb nasi banyak...cuma rempah dia agak kuat..mungkin sebab dimelayukan...aku kalau makan nasi arab mmg amek kambing...stkt ni kambing Saba' lagi la menawan hatiku..Al-Rawsha pon xleh lawan... kalau korang nak try, silalah...bos aku ckp dia lagi suka sini sebab kemelayuan sket..mungkin citarasa korang sama ngan bos aku...huhuu...dah nama arab, kenalah betul2 arab kan... :)


Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...