December 26, 2013

Ikan Bakar Muara Sungai Duyung

Tadda...muncul lagik..xde benda nak cerita..jadi kemunculan sekali sekala je okay. :)

Bulan ni 2 kali aku pegi 'bercuti' ke Melaka.. bukan balik kampung pon. Memang pergi bercuti. kemain lagi kan. Tapi nak update pasal makan je. Yang lain2 tu dah biasa sangat kot. Aku pernah pegi makan kat muara ni last tahun 2005 rasanya. pastu takde singgah2 lansung. Waktu pegi dulu tu, aku tgh set up sistem kad kredit untuk bayar road tax kat JPJ tu..bila ingat2 balik, hebat gila boleh join team tu sedangkan aku baru setahun keje time tu. Time tu la dapat meround 1 Malaysia nie. Waktu tu projek joint venture ngan Maybank. jadi meriah la kitorang berjalan ke hulu kehilir. Cuma yang tak best waktu pegi makan dulu tu, balik je pas makan, semua cirit birit. Berebut toilet hotel. Katanya mungkin kitorang termakan sepahat yang ada cika. paham ke? aku pon tak paham. hehee..so, sejak dari tu, kalau order sepahat tu mesti berdoa supaya jangan la sakit perut.

Kitorang pegi lepas aktiviti naik Menara Taming Sari. time cuti sekolah, rege dia mahal sikit..RM15 seorang. Kalu hari biasa, RM10 je..dan untuk makluman, aku tak naik sebab gayat tahap 18.. memang tak la aku nak duduk dalam benda alah tu. maka, tukang amik gambar saje...

relaks je masing2..

Pas abes berpusing kat area Dataran Pahlawan tu, kitorang bergerak pegi makan. Pegi 2 kereta time nie. Berpandu google maps sbb dah malam co-pilot ni sangat rabun. Sampai2 je, tengok kemain banyak kereta. Akeef lak tido..so, Mr MHR dokong dia, aku terus pegi beratur order makanan, yang lain cari meja kosong. Time beratur tu akan ada sorang pakcik ni yang akan ambilkan sotong udang semua untuk kita terus masuk dalam dacing. Ikan je pilih sendiri. Oleh sebab dah malam, yang tinggal ikan Siakap je. Aku amek je terus 2 ekor walaupon ikan dia besar. Kang terkulat2 lak makan. Jadi ni menu yang aku order. Semua kena ikut pilihan aku ye. Sebab xde masa nak tanya ko nak makan apa, ko nak makan apa..Order, timbang, bagitau nak masak apa, bagitau nombor meja, tunggu kat meja. :)


Udang Butter Garlic namanya
tu pakcik tu yang suggest sebab tu je yang boleh masak
mungkin dorang nak cepat kot. Lagipon dah lewat..dekat kul 10 gak..
 

macam biasa Kangkung Belacan
 

Sotong Goreng Tepung
macam tak menarik, tapi menarik rasa dia


 

Siakap Sweet Sour
 

Siakap Bakar Sambal

Dia akan bagi nasi putih 1 bekas tu ngan air jug2. Kitorang order tebu 1 jug, fresh orange 1 jug. pastu de nasi lemak 2 bungkus. tu je pon yang tinggal. Total makan nie RM163 je. Aku rasa sangat berbaloi. Sebab banyak portionnya. Balik2 terus tido je sebab dah kenyang. :)

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...