December 8, 2014

Naan Cheese Leleh

Semua orang sibuk upload gambo roti naan yang ada cheese meleleh2 tu..Seperti biasa, nafsu...Aku pon pergi la cari kedainya..1 ada kat Jalan TAR (berdepan dengan Maju Junction) lagi 1 ada kat belakang Hospital Colombia, Jalan Genting Kelang..Aku pergi tempat yang kedua tu..Hari Jumaat, malam, plus hujan renyai-renyai..


Cheese Naan
ginilah rupanya


Ayam Tandoori


Garlic Naan


Kari KOSONG


nilah rupa cheese yang meleleh2 tu
dorang guna mozarella
feeling2 makan pizza


total

Rasa okay la..takde la macam meletop2 sangat..huhuu...cuma aku macam terpinga2 bila tukang amek order tanya kari nak kari apa..aku cakap la kari biasa je..sebab dia ada la tawarkan macam2 jenis kari lain...dah makan naan plus ada ayam, aku minta je kari biasa. Sekali kari biasa pon dia caj RM1...aduhai..meniaga pentingkan untung sangat nampaknya..kalau orang tak order kuah, maknanya kena makan kesat2 tu ke? untung sikit2 dah la ye..yang selebih tu niat sedekah..kalau dah sampai ke kari kosong pon caj, nak pegi haji balik hari ke?

December 5, 2014

Mesin Kering Baju DIY

Sekarang ni musim hujan kan? Setiap hari hujan. Kadang2 hujan tengahari, kadang hujan kul 5 petang..Masalah aku ialah, hujan la kot belah mana pon, aku memang tak dan nak angkat jemuran..aku takde Erni..hehe..sidai dalam rumah macam serabut..Jadinya, bertimbun2 la kain baju tak kering. Aku tak reti benda2 dobi ni. Last2 baru dapat tahu ada mesin untuk keringkan baju je..haha..village people sangat.. Balik keje, aku cakap dengan Mr.MHR nak cari mesin keringkan baju lembab ni.. Dia selamba je cakap "kat depan office tu memang ada kedai dobi DIY ni..ramai orang pergi basuh kat situ".. Bini kemain la rungsing baju tak kering, dia relax je baru nak bagi solution..adooii.. Lepas Maghrib, terus pergi..Yang aku pergi di kat Cyberjaya. Bubblelab nama kedainya..Kat Neo Cyber.


Dia buat semua sebab dia dah selalu tengok orang buat
Mula2 masukkan kain yang dah dicuci tu



Aku datang angkut bakul baju yang besar tu
Malas nak ubuh dalam beg2



masukkan syiling kat slot tu
kebanyakkan mesin terima coin 50 sen yang baru je



tunggu la dia berpusing keringkan baju tu
ada orang tinggalkan je then keluar pergi minum agaknya
30 minit kan lama
kitorang dah kenyang..so lepak je kat situ..



kalau korang takde syiling, tukar je kat mesin belah kanan tu
memang disediakan



Mesin basuh baju DIY mestilah ada
tapi aku dah siap2 cuci kat rumah
kalau tak, mau sejam gak kena tunggu basuh dan kering



beria anak aku nak melipat
pas kering tu, memang boleh lipat terus
dia sediakan meja melipat
aku tengok ramai yang lipat siap2 kat situ, masuk beg, balik...settle..



taddaa....
stok 1 minggu..haha..
nextweek time lunch break Jumaat, boleh pergi lagik nampaknya


December 2, 2014

Tiket Train Jakarta - Bandung

Oleh kerana selalu sangat pergi negara jiran ni, aku malas la nak snap update2 pasal trip bercuti. Sekarang ni nak bagi tips2 je untuk kawan2 yang nak pergi bercuti ke Jakarta atau Bandung..hehe.. Kali ni nak bagi kaedah nak beli tiket keretapi dari Station Gambir (Jakarta) ke Station Keretapi Bandung.

Bagi memudahkan urusan, seelok-eloknya book dulu siap2 tiket train tu dari sini, Kena pulak kalau ramai kan..kalau setakat sorang dua, boleh je redah. Korang boleh sesuaikan dengan apa aktiviti korang. Takut kang dah beli tiket, berubah pulak plan..hehe.. Sebab tiket boleh di beli di kaunter sekurang-kurangnya sejam sebelum masa train. Tapi ramai yang beratur beli tiket kat kaunter...macam aku, aku beli tiket online siap2..lagipon kitorang ramai..senang urusan aku..



pergi ke tiket.com
pilih gambar keretapi tu, then masukkan:
From : GAMBIR 
To : BANDUNG
Masukkan tarikh dan berapa orang nak pergi..sekali key in maksimum 4 orang
kalau ramai, kena beli 2,3 kali..tapi dia mudah je...then click FIND TRAINS




untuk ke Bandung, sila pilih ARGO PARAHYANGAN je..
lepas tu, pilih TIME yang korang nak. Ni time Indonesia..jangan confuse okay..
Pilih yang EXECUTIVE = First Class
jangan pilih BUSINESS..bisnes dia tu kira class 2
kang duduk bercampur dengan orang2 lain, terkejut lak korang...hahaaa..
Train paling awal jam 5.15 pagi...then click CHOOSE



bila dah choose, dia akan bagitau total kena bayar
key in contact information



Passport kena key in
kalau time beli ni passport dah mati dan belum renew, still boleh je beli
yang penting ada nombor passport untuk pengesahan kerakyatan je..
then click PAY NOW

Proses pembayaran terlupa nak print screen. Tapi senang je.. Bayar guna card credit MasterCard atau VISA je..online banking tak boleh. Macam aku guna Big Card Air Asia tu je.. Senang.. Lepas selesai bayar, korang print la voucher tiket tu. Immediate print pon boleh atau print yang dia hantar kat email pon boleh. Janji ada booking number..

Yang korang print tu bukan tiket tau. Tu voucher..kena tukarkan ke tiket. Kat station Gambir tu ada mesin layan diri untuk penukaran tiket. Tukar sekurang-kurangnya 1 jam sebelum berlepas. Macam aku aritu, train kul 3.30 petang, kul 1.30 petang aku dah ada kat station, tukar tiket, then pegi la lunch kat situ sementara tunggu nak berlepas jam 3.30petang tu...sebelum berlepas, ada 1 check point keselamatan..ala2 imigresen..korang kena 'check in' awal. macam contoh aku, kul 2.45 petang aku check in kat diorang pastu terus naik ke landasan tunggu train..


ni mesin layan dirinya
Cetak Tiket Mandiri (Layan Diri)



terkecik pulak label...hehe..
nampak nombor booking yang aku bulatkan kaler merah belah kiri tu?
ha, mula2 key in nombor tu..tekan SEARCH



dia akan appear senarai nama seperti nombor booking
click CETAK / PRINT



nilah tiket yang sebenar
senang je ooiiii...
tiket ni la kena bawak ke kaunter ala2 imigresen tu...

Semua benda-benda ini kat Level G..untuk train kena naik ke Level 2
kat Level G & L1 ada kedai makan, kiosk2, resto2, Alfa Maret (ala2 7E), Roti Boy, Pappa Roti, Bread Talk, KFC, Starbucks, Surau, Toilet semua ada..

Kat Lantai 2 ada landasan je plus ada 3 orang nih..hehee..


macam tulah rupa landasan dia
anak2 kena jaga baik2..keretapi sentiasa ada
macam2 tujuan dan destinasi
korang boleh tanya kat staff dorang yang ada je kat atas tu untuk confirmkan landasan mana untuk train ke Bandung kay...


Selamat Berlibur!!

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...