January 23, 2015

Makan Tengahari Sedap di Langkawi


Kalau pergi Langkawi, cari tempat makan tengahari, pergi lah try kat Jom Ikan Bakar. Kedai ni kalau kita dari arah Kuah nak Padang Matsirat, akan jumpa simpang 3 kat hujung sekali kan? Kanan pergi Padang Matsirat, kiri pergi ke Airport. So, amek kiri kedai dia dalam 100meter je tepi tu..

Lauk ada macam2 jenis. Lauk2 kampung..Aku takde snap gambar sebab dah lapar..hehe..


ada atap ala2 kampung ni


atap zink pon ada
kat belakang tu la himpunan lauk pauk dia


Tu nombor telefon dia. Aku snap tengah2 panas buta tu gune henpon cap ayam je..huhuu...kat sini air dia FREE tau..tapi air yang ada dalam balang air yang dia dah sediakan je la..ada 4 jenis air..tukar2 setiap kali aku datang...macam sirap, anggur, teh o ais dengan sarsi yang time aku pergi ni..kalau ko nak milo ais, sila order dan bayar asing kay..

tapi yang paling penting...................................................


sila bertahan dengan peluh menitik2..panas!! takde kipas ala2 NZ okay..hahaa..

January 22, 2015

Cable Car Langkawi


Aku adalah manusia yang masuk dalam kategori gayat. kadang2 kalau kat rumah pon aku tak boleh berdiri dekat2 dengan tembok tepi atau balkoni hujung2. Rasa lemah longlai kaki ooii...Tapi baru ni pergi Langkawi, anak aku sebuk nak naik cable car tuh..alahai..suh Mr.MHR naik sorang2 bawak anak, dia taknak pulak..Kena naik sama2..Maka aku TRY!!

Harga tiket cable car ni RM20 untuk dewasa dan anak yang umur 2-12 tahun harganya RM15 seorang. Tapi kena provide MyKad & MyKid. Kalau tak kena rate outsider. RM45 kot..Kalau anak kau belum genap 2 tahun, takyah tanya kat kaunter tu. Kang bergaduh jadiknya. Dorang ni selamba je kira tahun. Kalau birthday anak kau Disember 2015 baru genap 2 tahun, tapi time pergi tu Februari 2015, lump sump je dia nak suh bayar harga kanak2.. Amboii..tiket flight pon infant tak kena caj selagi tak genap 2 tahun, ko lak suka2 nak suh bayar...so, kalau kategori infant, takyah bayar atau tanya.. budak2 part time je yang keje kat situ..masuk poket dia agaknya..geram aku!!

Mula2 kena beratur..Ada time pelepasan kat tiket ko tu..haha..macam kelakar..tapi ikut je..lepas beratur, sekarang ni ada 1 stop korang kena masuk namanya SkyDome..benda ni baru rasmi tahun lepas. So, masuk dalam tu untuk show ala2 4D dalam 4 minit macam tu..dah abes show, barulah gerak nak naik cable car. Aku takde gambar SkyDome tu..korang google eh..


1 cable car boleh masuk 6 orang (yang bertiket)
budak2 yang ada tiket pon termasuk sekali
nanti kena beratur dalam petak2 ni..petak 1 sampai 6..


barisan tu ada 4 row
so, lepas row depan naik. kita gerak ke depan la pulak..



sampai dah cable car nye
aku naik2 je lemah dah kaki
budak2 ni pulak berdiri kat pintu gondola ni
aku rasa nak gugur jantung dah tengok dorang gerak2..
Anak2 siap gelakkan aku
Aku kejong dah tahan diri..



ni 1st station
boleh turun ambil2 gambar pastu beratur balik untuk naik ke station kedua


tu station kedua atas gunung tu
hahaa..memang taklah kan!!
last2 Mr.MHR pergi cakap dengan orang yang jaga tu bini dia dah nak pitam
nak gerak kaki pon ngeri..haha..bodoh betul..
orang yang jaga tu suruh kitorang turun tangga melintas pergi ke seberang sana
sebab kalau tunggu sebelah sini memang semua gondola tu naik ke atas


ni gondola yang turun dari atas
kitorang dah menyeberang dah..tunggu gondola yang ada kosong2 boleh selit



Gondola yang turun mestilah penuh kan? sebab dorang dari atas tu berenam2. Jadi, kitorang ni menunggu la kalau ada yang kosong. Agaknya lama sangat tunggu, last2 ada 1 gondola yang turun dengan staff cable car tu 2 orang. Dorang pakai walkie talkie. Sampai2 je, dorang suh kitorang naik. Mr.MHR kata, member dia yang sebelah sana tadi tolong call kan agaknya. Sebab aku macam dah nak sakit jantung...hahaa..


gambar ni semua Mr.MHR yang amek..
aku duk pejam mata je..
Akeef siap bacakan Al-Fatihah untuk aku sebab aku penakut semacam
hahahaa....macam bodoh betul takut naik cable car..
tapi kalau dah namanya gayat kan..

January 20, 2015

Laksa Sedap Langkawi

Kalau pergi Kedah mesti kena makan laksa kan? Langkawi tu dalam negeri Kedah..so, wajib makan laksa gak...Seperti biasa, walaupon tiap2 tahun pergi menjongket ke Langkawi, mesti nak mengugel jugak kan...last2 jumpa orang cakap pasal laksa power kat hujung airport. Meh la kita..


dorang berniaga dalam lori2 macam ni
aku tak recce pon mana lori
terus pergi kat lori yang first ni sebab dia tulis laksa power seperti digembar gemburkan...pastu ada gambar Chef Wan kat situ...mesti sedap nih!! haha..


pasembor pon ada gak
tapi biasa la..street food..takyah nak expect lebih2 la kan..


ko jangan ambil banyak2
kang kesudahannya, menimbun dalam pinggan


bila dah dipotong, campur sayur, tuang kuah, ha....



ni la laksa power tu
bagi aku best!!
sebab masam
laksa kalau tak masam, baik makan kari je ye...haha..
sedap ooii..kena la tekak aku..


rojak buah ada..cendol..air kelapa..
kiranya kalau korang dah makan kat sini, malam takyah makan
memang kenyang



Mak dengan Ayah aku selalu komplen pasal makanan orang lain
maklumlah, dua2 chef..huhuu..
tapi yang ni kena lak tekak masing2
siap esoknya lepas check in beg, kitorang kena lagi 1 kali...


Kalau dari airport, terus je lalu depan One Helang Hotel tu..sampai simpang 3, belok kiri. Depan sikit, ada la lori2 kecik ni.. Aku stop kat lori first sekali.. Korang try la ye kalau2 tersesat kat Langkawi tuh.. 

January 16, 2015

Magnum Ice Cream IOI City Mall Putrajaya

Yuhuu..dah masuk tengah bulan baru nak update konon2 macam baru masuk tahun baru..hehe..maaf la ye..sendu sendi blog aku ni..busy ya amat..demam dah 2 minggu tak kebah2...keje takleh cuti...banyak nau benda kena settle...

Tau kan kat Putrajaya dah bukak shopping mall besar kemain...taktau la sapa nak pergi buat besar2 tu..mula2 ramai la kot..lama2 nanti sendu gamaknya.haha.. Okay,  semalam ramai dapat bonus, mesti tangan gatal rasa nak beli macam2. Apa kata korang pergi try makan aiskrim Magnum tu. Skang dorang dah bukak outlet. Korang leh design la pebenda nak add kat aiskrim korang tuh.. Tapi harga dia mahal sikit la dari aiskrim yang beli kat tong Petronas tuh..hehee.. outlet dia ada kat Mid Valley dengan Pavilion.. IOI City Mall ni kira yang ketiga kat Malaysia. Boleh la try... 


ni time 9.00 malam
malam2 pon beratur panjang
siang yang panas taktau la bape panjang lak barisannya




kalau korang nak yang canggih2, berlapis2, kena dine in
kalau tapau, tak dapat la macam yang dalam balang2 tu..


#villagepeople
hahaa...mula2 aku macam berdebar2..macam mana la nak order ni..
kang orang belakang marah lak kalau tercangak2
so, ni tips utk villagepeople yang lain..hehe..


Step 1:
Kena bayar dulu
Bagitau jumlah aiskrim yang nak
Bayar, then ambil resit
Akan ada budak yang datang minta resit dan suh pilih topping
 Pilih 3 topping yang kat gambar ni..diulangi TIGA untuk setiap batang aiskrim
* anak aku yang sibuk nak pilih


Step 2 :
Dorang akan tanya perisa AISKRIM yang korang nak
boleh pilih Vanilla atau Brownies
Dia akan bukak dari plastik dan tanya nak celup dengan yang mana
ko pilih la coklat yang ko nak..
White Chocolate, Dark Chocolate, Milk Choco


Step 3:
Topping yang korang dah pilih tu, dia akan masukkan dalam bekas kat tangan kiri dia tu, dan goncang2 bagi sebati..pastu dia terus tabur atas aiskrim yang dah dicelup tadi tu
hehee...


Step 4 :
Dia tanya pulak nak drizzle dengan coklat apa
Aku belasah white coklat
sebab dah salut dengan milk choco



taddaaa....
RM9.90 sebijik

Tapi takleh makan selalu...nak muntah...hahaha...terlalu manis dan berlemak2 ooii...sapa suka, pergi ah try...cuma beratur panjang laaaaaa.....

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...