Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2015

Makan Tengahari Sedap di Langkawi

Kalau pergi Langkawi, cari tempat makan tengahari, pergi lah try kat Jom Ikan Bakar. Kedai ni kalau kita dari arah Kuah nak Padang Matsirat, akan jumpa simpang 3 kat hujung sekali kan? Kanan pergi Padang Matsirat, kiri pergi ke Airport. So, amek kiri kedai dia dalam 100meter je tepi tu..
Lauk ada macam2 jenis. Lauk2 kampung..Aku takde snap gambar sebab dah lapar..hehe..

ada atap ala2 kampung ni

atap zink pon ada kat belakang tu la himpunan lauk pauk dia

Tu nombor telefon dia. Aku snap tengah2 panas buta tu gune henpon cap ayam je..huhuu...kat sini air dia FREE tau..tapi air yang ada dalam balang air yang dia dah sediakan je la..ada 4 jenis air..tukar2 setiap kali aku datang...macam sirap, anggur, teh o ais dengan sarsi yang time aku pergi ni..kalau ko nak milo ais, sila order dan bayar asing kay..
tapi yang paling penting...................................................

sila bertahan dengan peluh menitik2..panas!! takde kipas ala2 NZ okay..hahaa..

Cable Car Langkawi

Aku adalah manusia yang masuk dalam kategori gayat. kadang2 kalau kat rumah pon aku tak boleh berdiri dekat2 dengan tembok tepi atau balkoni hujung2. Rasa lemah longlai kaki ooii...Tapi baru ni pergi Langkawi, anak aku sebuk nak naik cable car tuh..alahai..suh Mr.MHR naik sorang2 bawak anak, dia taknak pulak..Kena naik sama2..Maka aku TRY!!
Harga tiket cable car ni RM20 untuk dewasa dan anak yang umur 2-12 tahun harganya RM15 seorang. Tapi kena provide MyKad & MyKid. Kalau tak kena rate outsider. RM45 kot..Kalau anak kau belum genap 2 tahun, takyah tanya kat kaunter tu. Kang bergaduh jadiknya. Dorang ni selamba je kira tahun. Kalau birthday anak kau Disember 2015 baru genap 2 tahun, tapi time pergi tu Februari 2015, lump sump je dia nak suh bayar harga kanak2.. Amboii..tiket flight pon infant tak kena caj selagi tak genap 2 tahun, ko lak suka2 nak suh bayar...so, kalau kategori infant, takyah bayar atau tanya.. budak2 part time je yang keje kat situ..masuk poket dia agaknya..gera…

Laksa Sedap Langkawi

Kalau pergi Kedah mesti kena makan laksa kan? Langkawi tu dalam negeri Kedah..so, wajib makan laksa gak...Seperti biasa, walaupon tiap2 tahun pergi menjongket ke Langkawi, mesti nak mengugel jugak kan...last2 jumpa orang cakap pasal laksa power kat hujung airport. Meh la kita..

dorang berniaga dalam lori2 macam ni aku tak recce pon mana lori terus pergi kat lori yang first ni sebab dia tulis laksa power seperti digembar gemburkan...pastu ada gambar Chef Wan kat situ...mesti sedap nih!! haha..

pasembor pon ada gak tapi biasa la..street food..takyah nak expect lebih2 la kan..

ko jangan ambil banyak2 kang kesudahannya, menimbun dalam pinggan

bila dah dipotong, campur sayur, tuang kuah, ha....


ni la laksa power tu bagi aku best!! sebab masam laksa kalau tak masam, baik makan kari je ye...haha.. sedap ooii..kena la tekak aku..

rojak buah ada..cendol..air kelapa.. kiranya kalau korang dah makan kat sini, malam takyah makan memang kenyang


Mak dengan Ayah aku selalu komplen pasal makanan ora…

Magnum Ice Cream IOI City Mall Putrajaya

Yuhuu..dah masuk tengah bulan baru nak update konon2 macam baru masuk tahun baru..hehe..maaf la ye..sendu sendi blog aku ni..busy ya amat..demam dah 2 minggu tak kebah2...keje takleh cuti...banyak nau benda kena settle...
Tau kan kat Putrajaya dah bukak shopping mall besar kemain...taktau la sapa nak pergi buat besar2 tu..mula2 ramai la kot..lama2 nanti sendu gamaknya.haha.. Okay,  semalam ramai dapat bonus, mesti tangan gatal rasa nak beli macam2. Apa kata korang pergi try makan aiskrim Magnum tu. Skang dorang dah bukak outlet. Korang leh design la pebenda nak add kat aiskrim korang tuh.. Tapi harga dia mahal sikit la dari aiskrim yang beli kat tong Petronas tuh..hehee.. outlet dia ada kat Mid Valley dengan Pavilion.. IOI City Mall ni kira yang ketiga kat Malaysia. Boleh la try... 

ni time 9.00 malam malam2 pon beratur panjang siang yang panas taktau la bape panjang lak barisannya



kalau korang nak yang canggih2, berlapis2, kena dine in kalau tapau, tak dapat la macam yang dalam bala…