October 10, 2016

Resepi Bendi Goreng Pedas

Nak resepi tak? hehee..

Kalau2 terbeli bendi keras, jangan buang. Boleh buat lauk jugak. 

Bendi Goreng Pedas


Bendi (cuci dulu baru hiris) - kalau tak, nanti berlendir

A - Bawang Merah + Bawang Putih + Ikan Bilis (blend)
B - Cili Merah 1 biji + Cili Api 2 biji (blend)
Asam keping
Perasa


Cara memasak:
1) Panaskan minyak
2) Tumis bahan A sampai garing
3) Masukkan bahan B. Masak sampai garing.
4) Masukkan bendi, garam, aji dan asam keping
5) Dah siap….

Takyah makan dengan nasi pon boleh..Ratah saja dah sedap..

nanti akak update resepi lagi hokay...bye...



October 6, 2016

Ke Krabi Ke Kita - Day 2

Mood malas dah mai...
Meh sambung hari kedua..

Pagi tu kitorang check out hotel dalam pukul 10pagi. Jalan depan hotel nak pergi cari angkutan ke Aonang Beach. Ada gerai abang Muslim ni. So, sarapan dulu. Buat alas perut.



Ni pemandangan dari tempat makan ke pasar malam tu. Jarak dia banyak ni jelah. Memang berbaloi pilih hotel ni.

Kitorang berjalan ke bus stop depan 7-Eleven. Korang cari je 7E then nampak la signage bus stop tu. Sebab kitorang nak naik songthaew. Kalau ada orang tanya, cakap nak naik songthaew. Jangan cakap tuk-tuk..2 benda berbeza tu. Harga pon beza kaw2 punya..



atas ni Songthaew - gambar google


ni tuk-tuk

Nak travel bajet ni, kena la survey2 sikit tau..Kalau malas survey, malas membaca, sila prepare duit lebih sikit ye..

Kadar tambang dari Krabi Town ke Aonang :

1) Teksi : 600 bath sehala (RM60) - 1 teksi (4 orang) 
2) Songthaew : 50 bath sehala (RM5) - seorang (kanak2 FREE)
3) Tuk Tuk : 500 bath sehala (RM50) - 1 tuk tuk (2 orang)

Untuk teksi dengan songthaew, harga tu fixed. Tapi untuk tuk tuk, kena bargain. Dorang letak harga memang tak masuk akal. Ada ke orang nak naik tuk tuk bayar RM50 sedangkan teksi RM60? Aku malas nak bertegang leher dengan dorang ni. So, memang straight je ke songthaew. Bagitau nama hotel, minta driver tu stopkan bila dah dekat dengan hotel. Dia akan suruh korang picit loceng, tapi bagitau "I dont know where the hotel"..haha..ko takyah grammar berhabuk.nanti dorang tak paham.. Cakap simple2 je..


Sepanjang perjalanan dia akan berhenti kalau ada orang tahan nak naik. Lebih kurang macam bas la.. Cuma takde aircond dan laju kemain dia pecut.. 1 ride dengan kitorang ni ada couple dari NZ sama2. Dorang kena caj RM15 seorang.. Kita dorang caj RM5 je..Korang pandai2 la nak hidup ye.. :)


ni hotel kitorang



family room
RM133 semalam


ke depan tu terus menghala ke pantai
berjalan kaki dalam 5 minit

Budak hotel tu bagi je check in awal. Bukan ada ramai orang sebab sini ada banyak hotel. Kalau korang nak walk in je pon takde masalah. Masuk bilik, kitorang mandi2 sebab berlengas perjalanan dalam lori..haha..pastu kitorang jalan kaki sepanjang jalan tu. Macam2 orang jual.


mestilah kena beli pancake kan?
dah kata kat Krabi


Kitorang jalan kaki sampai la ke area Masjid Aonang. Lepas tu berhenti makan kat Bangboo Restoran yang ramai orang Malaysia pergi tu. Alhamdulillah, boleh la makan untuk kenyangkan perut.. 

Memang banyak melepak dalam bilik je trip kali ni.. setiap petang dalam pukul 1 macam tu akan turun hujan manja2..berhenti kejap..kang pukul 3 dia turun lagi..hehe...sejuk je suasana..


Depan pintu bilik kitorang ada meja ni..best betul..tapau makanan plus beli kopi kat 7E, lepak sini time redup2..fuhhh....

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...