Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2016

Resepi Bendi Goreng Pedas

Nak resepi tak? hehee..
Kalau2 terbeli bendi keras, jangan buang. Boleh buat lauk jugak. 
Bendi Goreng Pedas
Bendi (cuci dulu baru hiris) - kalau tak, nanti berlendir
A - Bawang Merah + Bawang Putih + Ikan Bilis (blend)
B - Cili Merah 1 biji + Cili Api 2 biji (blend)
Asam keping
Perasa
Cara memasak: 1) Panaskan minyak 2) Tumis bahan A sampai garing 3) Masukkan bahan B. Masak sampai garing. 4) Masukkan bendi, garam, aji dan asam keping 5) Dah siap….
Takyah makan dengan nasi pon boleh..Ratah saja dah sedap..

nanti akak update resepi lagi hokay...bye...

Ke Krabi Ke Kita - Day 2

Mood malas dah mai...
Meh sambung hari kedua..

Pagi tu kitorang check out hotel dalam pukul 10pagi. Jalan depan hotel nak pergi cari angkutan ke Aonang Beach. Ada gerai abang Muslim ni. So, sarapan dulu. Buat alas perut.



Ni pemandangan dari tempat makan ke pasar malam tu. Jarak dia banyak ni jelah. Memang berbaloi pilih hotel ni.

Kitorang berjalan ke bus stop depan 7-Eleven. Korang cari je 7E then nampak la signage bus stop tu. Sebab kitorang nak naik songthaew. Kalau ada orang tanya, cakap nak naik songthaew. Jangan cakap tuk-tuk..2 benda berbeza tu. Harga pon beza kaw2 punya..



atas ni Songthaew - gambar google

ni tuk-tuk
Nak travel bajet ni, kena la survey2 sikit tau..Kalau malas survey, malas membaca, sila prepare duit lebih sikit ye..
Kadar tambang dari Krabi Town ke Aonang :
1) Teksi : 600 bath sehala (RM60) - 1 teksi (4 orang)  2) Songthaew : 50 bath sehala (RM5) - seorang (kanak2 FREE) 3) Tuk Tuk : 500 bath sehala (RM50) - 1 tuk tuk (2 orang)
Untuk teksi dengan songthaew, harga…