May 21, 2013

Ayam Masak Kicap Black Pepper

Dah lama tak masuk dapur ye...sebuk dok seronok keje baru..hehee..

Arini aku nak citer Ayam Masak Kicap versi yang senang...oleh kerana Masterchef Selebriti S2 sedang bersiaran, so entry pon pasal masak ye..ni resepi balik keje cepat siap namanya..hehee..pastu xyah banyak2 kuali..makanan sihat dimasak bersama-sama...barulah sihat.. :)

Ini cara senang nak buat..

1) Ayam digaul dengan sos lada hitam dan kicap manis, perap kejap.
2) Sementara tu, goreng kentang yang dipotong ikut suka. Aku potong mcm wedges tu.
3) Lepas abes goreng kentang tu, bolehlah goreng ayam tadi.
4) Guna kuali lain, panaskan minyak, tumis bawang, bawang putih dan halia (semua ni hiris halus)
5) Tuang kicap ikut keperluan. Sesuaikan dengan ayam.
6) Masukkan sos cili anggaran dalam 1 sudu
7) Kemudian masukkan air untuk berkuah sikit.
8) Campakkan cili api yang dititik sikit ataupon cili merah.
9) Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk. Aku tuang serbuk lada hitam je..Stok tu mmg ready.
10) Perasakan dengan garam. Aku masak tak pakai gula. Kalau korang suka, silakan.
11) Masukkan ayam dan kentang yang dah digoreng tadi. Gaulkan kejap, tutup api..bolehlah hidang..



tadddaaa....



sebab aku isteri yang rajin, maka sayur semua masak 1 kuali je..hahaa...kalau malas, boleh la guna 2,3 kuali..rajin terlebih mmg macam ni hasilnya...


okay, aku mmg pernah buat entry memasak ayam nih..cuba tgk kat sini ..tp aku tak letak pape resepi..bila tgk kat stats tu, byk keyword org duk gugel ayam masak black pepper kat blog aku nie..aku rasa bersalah plak bila org klik tapi xde resepi..aku tak expect pon yang akan gugel resepi ni org yang pandai masak. selalu yang makan kicap ni orang yang baru belajar memasak kan..budak2 kolej ke...so, manalah tau entry aku kali ni boleh mendatangkan manfaat untuk org lain..huhuu...ilmiah sangats hakak arini hockay..... :)
 


May 20, 2013

Apam Polkadots : Step by Step


Hamboii...gembiranya baca tajuk...arini aku rajin nak bagi resepi Apam Polkadots...siap buat entry step by step lagik...aku mmg pemalas nak amek gamba bila buat kuih...tapi sebab ada yang duk tanya-tanya resepi apa aku guna, meh aku nak bagi nie...aku amatur lagi tapi alhamdulillah dengan resepi ni, dah ada la duit poket lebih buat beli aiskrim Akeef...huhuu..ok, ni resepi hasil pemerhatian dan kajian aku selama mengedot2 nih..kalau rasa tak yakin, pg cari resepi yang meyakinkan korang ok...maklumlah aku bukan chef kan..  :(


Apam Polkadots 
( aku guna cawan je untuk sukat..lambat nak timbang2 nih.. )

3 biji telur ayam (baru keluar dari peti ais)
3/4 cawan gula
1 sudu teh ovalette (aku guna sudu kfc je)

2 cawan tepung naik sendiri (boleh jugak guna tepung gandum + 2 sudu teh baking powder)
1 cawan susu cair
Esen vanila sikit
Filling yang disukai
Pewarna makanan 


mula2 sediakan dulu macam nie...biar senang nak tuang adunan nanti...


okay, jangan kompius..
aku guna 6 biji ni sebab sekali bancuh je..nama pon niaga..kang buat 1 adunan, bila nak siap kan..
ni aku buat 2 adunan sekali jalan.. 1 adunan boleh dapat dalam 60 biji macam tu..
guna papercup size kecil..biasa guna yang untuk buat almond london tue..


telur + gula + ovalette
pukul 3 bahan ni sekali dengan kelajuan medium


pukul sampai kembang...kembang bermaksud bertukar putih macam nie..
jangan syok sendiri rasa dah kembang kalau still kuning..ni bukan telur dadar ye... :)


bila dah kembang tu, masukkan susu cair dan esen vanila
pukul kejap dan adunan akan jadi macam nie...


lepas tu masukkan tepung..kacau kejap bagi sebati.


Lepas tu bahagikan adunan ikut warna yang korang nak...untuk memudahkan kerja, masukkan dalam plastik dan ikat dengan getah. Paipkan adunan terus dalam cup yang dah ready tadi..paip sikit, pastu letak inti, pastu paip balik adunan sampai penuh cup..pastu paipkan dot dot tu..ha, kemain menimbun 'pastu' aku..hasilnya akan jadi seperti ini....




Okay, sebenarnya memang kos nak buat dia tak besar tapi renyah kejenya...sebab kau kena focus dan kena buat cepat2...faktor yang menyebabkan apam polkadots ni tak gebu adalah dia tak boleh lama terdedah kat angin. seeloknya jangan buat keje dekat ngan kipas atau bawah kipas..sebab tu aku selalu masukkan adunan siap2 dalam plastik dan ikat dengan getah untuk elakkan banyak angin masuk dalam adunan tu..kalau kau xde plastik banyak kat dapur, kau tutup mangkuk yang berisi adunan tu dengan kain yang lembab..jadi, kurang udara yang akan masuk dalam adunan maka apam pon akan jadi lebih gebu...

Sekian sahaja tips untuk hari ini..untuk info lanjut, sila baca blog aku nie..mana tau angin aku baik nak upload satu satu resepi lagi pasni....hehee...


May 14, 2013

Zaman IT

Hallluu....

Lama tak bersiaran...penat sikit...semalam duk godek2 fon baru perasan, fungsi sms skang dah x guna sangat...kita ni skang banyak guna whatsapp, wechat la, segala bagai mak nenek...macam aku selalu guna fb je..senang...whatsapp ngan member2 yg kenal je..kenkadang layan customer yang tanya macam2 guna whatsapp...zaman canggih kan..semua org duk subscribe data plan...dah banyak mahal2 sebulan, xkan tak guna...berpada-pada la eh..jangan gila lak ngan fon tu..huhuu...ni screenshot fon aku...tengoklah...takde pon dari manusia..semua dari mesin...hehee...




Astro Best tu kitorang beli The Impossible.. nak tgk la tsunami tu kan..tp tak feel sangat...scene yang air melambung tu takde sangat...banyak focus kat scene dorang duk survive cari ahli keluarga masing2..agaknya director takleh nak gambarkan macam mana keadaan tsunami tu kot..so, ala kadar je...bab bil celcom tu abaikan..dorang mmg rajin anta sms kat aku... :)


Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...