Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2013

Ayam Masak Kicap Black Pepper

Dah lama tak masuk dapur ye...sebuk dok seronok keje baru..hehee..

Arini aku nak citer Ayam Masak Kicap versi yang senang...oleh kerana Masterchef Selebriti S2 sedang bersiaran, so entry pon pasal masak ye..ni resepi balik keje cepat siap namanya..hehee..pastu xyah banyak2 kuali..makanan sihat dimasak bersama-sama...barulah sihat.. :)
Ini cara senang nak buat..

1) Ayam digaul dengan sos lada hitam dan kicap manis, perap kejap.
2) Sementara tu, goreng kentang yang dipotong ikut suka. Aku potong mcm wedges tu.
3) Lepas abes goreng kentang tu, bolehlah goreng ayam tadi.
4) Guna kuali lain, panaskan minyak, tumis bawang, bawang putih dan halia (semua ni hiris halus)
5) Tuang kicap ikut keperluan. Sesuaikan dengan ayam.
6) Masukkan sos cili anggaran dalam 1 sudu
7) Kemudian masukkan air untuk berkuah sikit.
8) Campakkan cili api yang dititik sikit ataupon cili merah.
9) Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk. Aku tuang serbuk lada hitam je..Stok tu mmg ready.
10) Perasakan dengan garam. A…

Apam Polkadots : Step by Step

Hamboii...gembiranya baca tajuk...arini aku rajin nak bagi resepi Apam Polkadots...siap buat entry step by step lagik...aku mmg pemalas nak amek gamba bila buat kuih...tapi sebab ada yang duk tanya-tanya resepi apa aku guna, meh aku nak bagi nie...aku amatur lagi tapi alhamdulillah dengan resepi ni, dah ada la duit poket lebih buat beli aiskrim Akeef...huhuu..ok, ni resepi hasil pemerhatian dan kajian aku selama mengedot2 nih..kalau rasa tak yakin, pg cari resepi yang meyakinkan korang ok...maklumlah aku bukan chef kan..  :(

Apam Polkadots ( aku guna cawan je untuk sukat..lambat nak timbang2 nih.. )
3 biji telur ayam (baru keluar dari peti ais) 3/4 cawan gula 1 sudu teh ovalette (aku guna sudu kfc je)
2 cawan tepung naik sendiri (boleh jugak guna tepung gandum + 2 sudu teh baking powder) 1 cawan susu cair Esen vanila sikit Filling yang disukai Pewarna makanan 

mula2 sediakan dulu macam nie...biar senang nak tuang adunan nanti...

okay, jangan kompius.. aku guna 6 biji ni sebab sekali …

Zaman IT

Hallluu....

Lama tak bersiaran...penat sikit...semalam duk godek2 fon baru perasan, fungsi sms skang dah x guna sangat...kita ni skang banyak guna whatsapp, wechat la, segala bagai mak nenek...macam aku selalu guna fb je..senang...whatsapp ngan member2 yg kenal je..kenkadang layan customer yang tanya macam2 guna whatsapp...zaman canggih kan..semua org duk subscribe data plan...dah banyak mahal2 sebulan, xkan tak guna...berpada-pada la eh..jangan gila lak ngan fon tu..huhuu...ni screenshot fon aku...tengoklah...takde pon dari manusia..semua dari mesin...hehee...



Astro Best tu kitorang beli The Impossible.. nak tgk la tsunami tu kan..tp tak feel sangat...scene yang air melambung tu takde sangat...banyak focus kat scene dorang duk survive cari ahli keluarga masing2..agaknya director takleh nak gambarkan macam mana keadaan tsunami tu kot..so, ala kadar je...bab bil celcom tu abaikan..dorang mmg rajin anta sms kat aku... :)

GE 13

Bersatulah......
Amacam?