June 28, 2013

Pakej 3 hari 2 malam


Aku ada pengalaman tak best 2 minggu sudah.. Akeef kena masuk hospital sebab demam panas. Tinggi sangat suhu dia. 40.5'..doctor kata dalam skala de sampai 40 je..anak aku dah terlebih..huhuu..jadi kesudahannya ke hospital la kami..budak kalau demam susah sebab dia tak minum air kan..jadi masuk spital, masuk air secara paksa..ngilu2 aku...kami pon berkampung 3 hari 2 malam..sebab hospital penuh, makanya dapat bilik berdua je..aku tido la ngan Akeef..Mr.MHR duk ulang alik...lepas kuar spital, tetiba aku kena batuk..batuk kering..jenis yang sampai nak pecah dada melepaskan batuk tu...tapi aku pg gak keje..Akeef anto taska..takkan sebab batuk je nak cuti kan..ngada sangatss hokay...

Then lepas 2 hari, batuk aku tu makin melampau..rasa kalau boleh garu tekak ni, dah lama aku seluk, garu!! agaknya sebab mengujakan batuk tu teruk sangat, pagi Ahad aku takleh tahan, ajak Mr.MHR pg spital...sebab sebelum tu aku dah pegi klinik..abes ubat batuk sebotol pon tak ilang2 gak..makin teruk..yang syoknya, ajak pg spital, baju terus pack nih...sebab aku cakap ngan Mr.MHR, baik aku duk spital sebab takut Akeef jangkit plak batuk tu..dah le baru baik demam...Sampai spital, tetiba doctor check kata aku demam..aku rasa elok je...demam aku lagi over ye..40.7'..ha, skala mana pon aku taktau...terus kena cucuk air..macam kanak2 iols rasa...


Dalam duk batuk2 tu, penat dah aku..asal batuk je kencing, asal batuk je kencing..yelah, batuk kering...takde maaf dah...pastu plak, katanya bilik penuh..yang ada bilik bertiga dan berempat...aku siap cakap "tak kesah la bilik mana pon..janji ilang penyakit hantu nih!" ..sakit pon sebuk nak marah...last2, dorang anta aku pg bilik kat tingkat 2..bilik tu bertiga...ha, dapat je katil, aku trus la baring..dorang cucuk antibiotic 20ml ye..2 batang jarum besar macam tukul besi tu disodoknya dalam tangan aku...aku macam lalok2, plus batuk teruk sampai terjaga orang katil sebelah..dalam duk lalok2 tu, nurse datang cakap bilik sorang de kosong..Mr.MHR suh transferkan aku pg sana..huhuu...i love u lah...rasa macam VIP okay...maklumlah, orang gomen dapat masuk spital swasta...

Yang aku nak citer bukan pasal spital..aku nak citer pasal makanan...batuk, ko batuk la...makan tetap makan..


 aku check in petang...jadi dapat la minum petang...


ni dinner ai..dia anta kul 6...aku tgh tido..sudahnya, malam baru makan..bersama2 ngan family..tapi Mr.MHR ngan Akeef tapau makanan luar...
 

ni breakfast esok harinya..
kat spital ni memang hari2 minum Vico je..air lain xde dalam senarai...


ni lunch..aku makan nasi ngan ikan je...tekak gatal tapi tetap nak mencekik ikan goreng...


kari ngan sambal untuk lempeng ni sedap..tapi dia anto lempeng sekeping je..duk spital xde keje nak buat, memang kebulur je aku...mujo pagi tu Mr.MHR datang bawak roti...



disebabkan doctor check petang tu demam aku still tak kebah2, dia tukar menu aku suh makan bubur...lagi bertambah demam aku...sudahnya, aku amek ayam goreng then suh Mr.MHR tapaukan nasi goreng bawak datang spital...apeda....

Petang tu mak ngan ayah aku datang..bukanlah getik sangat nak suh mak ayah datang melawat..sebenarnya nak suh amek Akeef bawak balik W.Maju..yelah, sapa nak anta dia pg taska..taska dia kat ofis aku..tak terdaya Mr.MHR nak ulang alik terkejar nak amek dia..so, anta rumah nenek la kan...dia kemain gembira la duk ngan atok..segala permintaan akan dipenuhi...malam tu, aku tido ditemani Mr.MHR la..tapi dia tido katil bawah..doc suntik ubat aku tido sampai ke pagi...sedar2 Mr.MHR kejut dia dah nak pg opis..malam tu dia dah angkut segala keperluan..so bergerak ke opis dari spital...
 

ni breakfast ai pagi tu...sedap ke tak, kena telan sebab takde orang dah nak tolong tapau..hehee..


aku minta balik sebab dah 3 hari duk spital...demam dah kurang..tapi menunggu doctor bagi keputusan, sampai ke malam...


ni penutup petang tue...malam dia dah takde anto makanan sebab dah boleh balik..sebenarnya tak boleh balik, tapi dah aku cakap kalau tak bagi balik, saya kena la bawak anak2 saya tido sini sebab suami saya kursus...anak2 ye..anak tekak, anak mata..semua la bawak...

Untuk pengetahuan korang, aku duk kat Pusat Rawatan Islam Az Zahra Bangi...didiagnosis bronchopneumonia..jangkitan kuman kat paru-paru...bahasa doctor..bahasa aku, batuk kering tahap pecah dada..hahaa...oh lupa..aku takde la eksen sangat nak masuk sini..aku pg spital Putrajaya tapi penuh..maklumlah orang gomen masuk spital gomen la kan..bayar RM1 je pendaftaran..doctor kat Putrajaya tu siap cakap, kalau de insurans atau panel, baik pg sana..dia siap bagi surat iringan...hospital ni panel Mr.MHR...total kerugian opis dia kena bayar sebagai overtime Mr.MHR yang tak pernah dibayar selama ini adalah RM2,350.00...sebelum tu untuk Akeef RM2108.00...ha, banyak tak claim OT laki akak....??

June 27, 2013

Juara ooii...


Lamanya duk relax.. :)


Tengok tak? Aku memang la tengok..hehe..ramai yang tak berapa puas hati Syura tu menang. Apsal? jeles eh..Aku rasa dia memang layak menang..sebab dia bukan la teruk pon masak. Pastu dia masak apa yang dia tau..asal dapat ayam je mesti la dia nak masak ayam masak merah..pastu rendang la..dapat ketam, terus masak lemak cili api...helloooo...ni masterchef Malaysia hokay..tak perlu la ko nak kelam kabut duk masak risotto la, steak la, segala mak nenek sos yang tak diterima tekak..harapkan nama je gah..

Bila dapat je bahan, aku dah agak dah apa dia akan masak..Makanan dia senang..hias lebih kurang ngn campur nasi semangkuk, chef mesti cakap "sedap...boleh diterima.." huhuu...aku kalau masuk masterchef pon aku nak belasah rendang, daging masak kicap, sambal belacan tumbuk..hahahaa...apedehal..ko mana leh marah aku..dah tentu2 aku tekak Melayu kan...ikut suka la...Masterchef US tu takde lak dia masak makanan worldwide kan? dia masak makanan dia jugak..tapi, wah....kemain ko puji2...nape? kalau Masterchef tu maknanya kena masak makanan luar negara ke? kalau masak makanan Malaysia ni tak layak? pemikiran masih kampung lagi nak komen orang masak ayam masak merah...puuii...hahaha..marah aku arini...

Yang paling penting, Syura ni dia tak hipokrit..eh, tak pasal2 aku macam kipas susah mati si Syura nie..dia tak malu pon nak ngaku dia tak pandai English..perasan tak? bila masak kat kelab golf ke, hotel ke, automatic sumer nak cakap omputih...hambooii...kalau setakat juri kau Zainal Abidin duk nyanyi lagu bumi yang tiada rimba, ko cakap Melayu je sudeh! ni berbelit lidah duk explain guna English, tak sedap gak ko masak kan..orang Malaysia memang sangat double standard ye gamaknya..guna bahasa Melayu, takde lak ko mati tertekan kat situ kan? aiseh.....

Ha, asal lak aku macam tetiba bengang...hahaha...

Ni entry campo...bila citer pasal guna English ni, korang de Keek? aku ada...tapi aku tak upload video pon..just nak tgk retis2 nie..aku PALING perasan, retis2 ni asal up video anak yang kecik2 ni, KOMPOM cakap ngan anak base omputih okay...yelah, anak ko sekolah mahal kan...yang sekolah anak, ko sekolah menengah pon tak abes kan?? ayat popular bila buat video " what are u doing? " tu je yang ko reti cakap bila tanya anak...eh Serina anak Chef Wan yang kompom2 laki dia omputih pon cakap ngan anak dia "Bella, tengok ikan belakang tu...cepat la Bella.." takde pulak dia nak cakap "Bella, look look..fish fish...behind you.."

kbai...

June 6, 2013

Buffet at B's Pullman Putrajaya


Ye..saya dah tua..hehee...birthday baru lepas..Mr.MHR banje aku makan..sbb birthday jatuh hari Ahad..so, dia bagi off memasak...ajak pg makan lunch kat luar terus..pagi tu semua minum milo je sebab aku malas nak masak....



tu nak tunjuk tarikh birthday
manatau tahun depan korang nak anta hadiah ke..hahaa..



 ni pintu masuknya
kena naik tangga..lif pon ada..


berkenan betul ngan cawan tu..kitorang pny meja betul2 depan pintu masuk..


macam muka Ibu tak? hehee..



pilihan roti yang ada..



sebelah roti, deretan salad..kemain banyak saladnya..






dua kali aku duk suh budak tu buat kuey tiow sup..
Akeef bising..maklumlah mangkuk hotel ni kecik..semangkuk tak cukup..



ha, ni jelah mangkuknya..manalah nak kenyang kan..


yang tak best kat sini, dia xde fresh oren ke apa..semata-mata air kosong..tapi tea coffee ada..jadi ko kena la order jus sendiri..segelas ni rege dia RM18++..pheww..




aku tak jumpa kombinasi sesuai nak celop ngn coklat tu...semua makanan yang dia sediakan dah manis..abes kalau letak coklat lagi la manis kan..


dia tengah keluarkan semua blueberry jem..dia nak makan muffin je...



suh pose, dia bantai baring...

Harga lunch buffet kat sini RM59++ kot sorang..lupa la..budak umur 4 tahun ke atas baru de caj..tapi, tak sedap la..rasa macam tak berbaloi...patutnya dah nama gah, makanan kena la sedap2..lenkali time besday nak makan nasi dengan telur kicap je...hehee...


June 4, 2013

Burger Bakar Abang Burn


Lama break kan? Aku br abes berkampung kat spital..anak demam panas..6 botol air masuk dlm badan...sudahnya doc bg aku mc..huhuu..suh jaga anak kat rumah..spital dekat Bangi..so aku ngada minta Burger Bakar Abang Burn..cewaahh...upah tido spital ye...


Ni cawangan kat Sg.Ramal tu..tepi jalan leh nmpk..sekali ngn Sate Willy...


Aku xtau pe nama dia...aku men tunjuk2 je..ko tgk cheese ngn mayonis dia..4 keturunan x ilang lemak tuh..hahaa.. Ni Mr.MHR pny k..beef.. RM12.50..



Aku order 1 je..tgk semua org tala gelas besaq, kami pon sebat had besaq jugak..fresh orange Giant ni RM6 sajork...


Ni bli Char Kueh Teow...RM4...x kick sangat...


Ni aku punya..huhuu...walaupon meatball je, se'eh perut aku..rege dia RM9.90

Berbaloi la jugak mkn kt situ..burger bakar sama je rasa ngn burger bakar lain2..aku pg sana mmg nk meatball tu sbb Ikea jauh dari rumah iolss...

Ni 1st time hapdet pakai fon..lenguh tangan aku...abaikan setting ke laut..nanti aku alter.. :)

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...