Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2010

Murtabak Maggi

Lama tak hapdet blog nie...hujung tahun busy ngan macam2 benda kena close..so,kena relax jap dr berblog...hehee...

Malam semalam tetiba je sampai angin nak makan murtabak...nak tebar2 tak reti..jadi murtabak maggi pon boleh la...

1st time buat nie..time murtabak tu ada dlm kuali,mcm telur dadar pon de gak rupa dia..sonang yo nak masak benda ni rupanya.....




Lupo lak...nak resepi? sonang bai tue... :)Bahan2:1 peket mee segera (skema giler..org bkn mmg panggil Maggi ke?)1 biji telur ayamDaging cincang / ayam potong kecik2 / udang pon boleh : ikut suka selera masing2Bawang merah untuk menumis (aku tak guna bawang putih sbb xnak ada rasa b.putih dlm mutabak tue. Ikut suka korang la ye..)Daun sup + daun bawang sikitCili merah (hiris nipis2)Cara2nya:1) Panaskan sikit minyak dan tumis bawang merah. Bila dah naik bau, masukkan daging dan biarkan masak sekejap. Angkat dan ketepikan.2) Panaskan air dlm periuk dan rebuskan maggi biar kembang.3) Angkat dan toskan. Ketepikan.4) Pukul telur dan masukka…

Si SELFISH Yang Menjengkelkan

Tak tahu macam mana nak digambarkan perasaan ni bila berhadapan dengan orang yang selfish nih...apa yang dia ni tau, sumanya dia yang lebih penting...balik balik dia...balik balik dia...wooii, ko ingat ko sorang je ke yang hidup di alam fana nih??? hangen tol aku...

Semua benda nak utamakan dia je...abes aku ni hidup utk kau ke? mula2 boleh bersabar mengadap org yang jenis camni..tapi lelama, nak tengok pon benci weh..

Situasi 1: Kenduri Kahwin
~ orang yang dijemput pakai facebook pon hadir ke majlis perkahwinan aku..tak kesah tak dapat kad..yang penting jemputan...kau tu nak kad...aku bagi...tapi kau tak datang pon kan? walimatulurus tu kan hukumnya WAJIB..xyah la nak reka apa2 alasan yang menyakitkan hati aku nak dengar...

Situasi 2 : Melahirkan anak
~ berduyun2 org menzahirkan ucapan tahniah dan kesyukuran atas kurniaan Allah swt ke atas aku dan suami..yang jauh2 pon datang melawat...aku bgtau dorang pon melalui fb je..ahli keluarga je aku pakai sms...kau tu langsung tak cakap apa2...me…

Ayam Penyet

Usaha nak try makan ayam penyet..dah banyak kali nak try tapi x dapat2...walaupon selalu pegi Indonesia, aku x penah order ayam penyet ni sbb makanan Padang lebih membuka selera waktu kat sana...so, kena la try cari ayam penyet kat Malaysia ni nampaknya..

Jadi, petang cuti yang panjang tu, kitorang pon ke Wangsa Walk tuk try makan kat Ayam Penyet-AP..

menu @ Ayam Penyet nih...
menunya guna bahasa Indonesia

Mr.MHR tgh lenguh dokong Akeef..
konon2 kejap je, so malas le nak kuarkan stroller dr bonet..
tetiba Akeef lena plak...huhuu..

Nilah makanan yang kami order..
Nasi Putih : RM 1.50 sepinggan
Set Ayam Penyet : RM 8.00
Dendeng Berlado : RM 8.00
* rege ni tak termasuk tax lagi ye... :)

Air Red Plum
RM 2.80
sedap!!

tarrraaa.....
licin dah...
alhamdulillah... :)

KL International Motor Show 2010

Macam berderet2 lak entry aku nih...yelah, cuti 4 hari 4 malam, meronda KL le gamaknya..hehee...

So, tgh boring melepak tgk tv, aku pon ajak Mr.MHR pg jenjalan..bila tanya nak pg mana, xleh lak jawab..hehee..last2 ajak pg Kuala Lumpur International Motor Show 2010 (KLIMS) kt PWTC...

Macam biasa, parked kat Hentian Putra...penat memunggah stroller nak melintas ke PWTC tu..bila sampai kat Aras Bawah PWTC tu, tgk2 rupanya kena byr tiket masuk.. disebabkan kitorang pg hari Isnin, price utk dewasa RM15 seorang...kalau bawak anak, dorang ada bagi pakej, tapi aku malas nak baca sbb aku dh menyirap..dah la wat pameran suh org tgk, siap suh bayar lagik...x laku ke meniaga keta cik dollah ooiii...

Pas dah siap beli tiket, kitorang pun naik la Level 3 guna lift sbb bwk stroller kan...kat lift de RELA check ticket..sampai level 3 pon de lagi pintu berhalangan tuk check ticket...ketat la sangat konon..cehh...benci plak bila ingat2 balik...

Akeef tgh tunggu aku mengisi borang Lucky Draw..beli tiket je …

Stroller Oh Stroller

Petang tadi kitorang berjalan2 mengisi masa lapang..tatau mana nak tuju, last2 decide pg Jusco AU2 Keramat sbb kat situ ada Baskin Robbins....hehee...sambil menyelam2 la kan..Tujuan utama yang belum tercapai adalah nak beli stroller utk Akeef..dh masuk 4 bulan ni, ayahnya dah tak larat nak mendokong time jenjalan...dah 'terasa'...hehee...dah banyak mall dah kami cari stroller macam ni..tp ngak ketemu..rupa2nya jodohnya dekat je..huhuu...

Lawa tak? jogger jenama Sweet Cherry...mmg nak cari stroller yang macam nie...sejibik okay sbb hakak dah google siap2...nak beli McLaren, tak mampu lagi..:)

selingan.....santapan mata...hehee...

kitorang isi minyak dulu sblm pusing2 cari stroller Akeef tuh...kalau nak tau, aku akan berumur 30 tahun 2011 nie tp nilah pirst pirst time makan Baskin Robbins.kuno kan? hahaa...bukannya apa, sblm nie mmg xde terasa nak try ais krem jenama nih..ni dh beranak sorang baru lak keinginan tu sampai...huhuu...de la rezeki kiranya nak merasa..kalau sapa2 yg tak…

Simply Siti

Pernah dgr tak psl make up yg dikeluarkan oleh Dato' tersohor tu?

Dgr khabar cam best sbb siap ada Gold Edition..Smlm aku pg shopping ngan family yang tercinta..Sampai kt beauty section, Mr.MHR suh tgk compact powder sbb dari aritu aku asek membebel ckp "bedak dh abes..bedak dh abes..." huhuu...jadi dh smpai tue, belek la macam2 jenis product yg ada...terperasan jenama Simply Siti tue..susah sket nk nmpk sbb terletak kat rak2 yang level bawah...kena mencangkung nak nengok...belum sempat aku nak pegang kotak bedak tu,ternampak la harga yg di'tag' kat rak tu..

Huhuu..mula2 igt salah tgk rege..rupa2nya mmg betul la tu harga tuk products Simply Siti...2 way cake dia berharga RM55.00....tgk kat rak sebelah, jenis yang sama tuk Loreal harganya RM61.00...woohoo..kalau korang jadi aku, yang mana 1 korang amek? mana? mana?...hahaa..

Okay camni...kalau mcm Loreal tu,kita mmg dh tau la dorang jual jenama instead of product..tapi product dorang dah well known seluruh dunia... S…