Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2011

2 Years....

Terjemahannya : Katakanlah (wahai Muhammad): Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah mengasihi kamu dan mengampuni dosa-dosa kamu.Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
(Surah ali-Imran, 31)

30 Oktober 2011, genap 2 tahun usia perkahwinan aku & Mr.MHR..alhamdulillah..anak dah de sorang..belum de peluang nak tambah lagi..huhuu..tahun lepas ktrg pegi Bandung bercuti sambil beli kain, tahun ni x kemana2 sbb sibuk ngan kerja & urusan2 lain..percutian ditangguhkan kot..siang tu kat rumah mak aku buat kenduri tahlil sempena genap 100 hari nenek aku kembali ke rahmatullah..nasib baik la buat untuk makan tengahari..maklumlah kan, masak sendiri + hari Ahad lak tu..esoknya nak keje..bab mengemas yang tak bape nak larat tu..

Malam sebelum tu, dalam 10 malam, kami kuar ronda2 kolumpo ni je..pegi area KLCC..sekadar tengok2 lampu nak bagi Akeef jakun..hahaa..kebetulan malam tu final bola N9 lawan Tganu..so, jalan lengang la sikit..sampai kat …

Mari Berkungfu....

Hai kawan2..bersua kembali dalam Kuali Berdenting lagi...hahaa..ala, yang baca pon kawan2 aku yg selalu nengok aku post pic kat fb kan? wpon korang x komen, aku leh track hokey..hehee..siang tadi aku ada lunch date ngan Mr.MHR..ktrg pegi makan nasik dgn ikan bakar kat Kg.Baru..sampai balik keje still dua2 rasa kenyang..maybe sbb nasik tadi mmg banyak kot..so, sampai umah pas main ngan Akeef jap, aku pon melayan la cerita Soffiya kat TV3 tue sbb xyah memasak..abes tu, sambung ngn Hell's Kitchen lak..pastu sambung lagi ngan Masterchef Malaysia..huhuu..kemain ligat menonton ye...tetiba, kul 9.30 malam, perut pedih minta diisi..dua2 pon sama..jadi, check2 esbok, nilah hasilnya....


tak percaya ke aku masak?
yelah! aku masak nih...pestaim...hehee...


Resepi Kuay Teow Watchaaaaa..............

Untuk Kuay Teow :

Segenggam Kuay Teow
1 biji telur ayam

Pecahkan telur & kacau guna garfu.
Masukkan garam dan sedikit serbuk lada hitam.
Masukkan kuay teow & gaul rata.

1) Panaskan minyak dalam kuali, …

Yang Mana Satu?

Aku dpt ni dari facebook. Betul gak apa budak ni tulis. Mula2 mmg gelak sakan aku membacanya..benda2 macam ni mmg banyak jadik kat fb tu..kenkawan kita sendiri pon ramai camni..silalah pilih.. :)

Adakah Anda Seperti Di Bawah?

1. MODEL : Tukar gambar profile setiap hari .

2. PENJENAYAH : Tukar nama setiap hari.

3. PERASAN BAGUS : Namanya menggunakan simbol2 sehingga menyusahkan kwn2 nak cari terutamanya ketika kecemasan (Contoh :: 71M@T -> Jimat)

4. WARTAWAN : suka menyebarkan pesanan, walaupun tak penting !

5. PENGGANAS : Suka menyebarkan link yang menakutkan (contoh : sila sebarkan pesanan ini jika tidak anda akan ditimpa kesusahan @ bencana)

6. BINTANG FILEM : Suka update status setiap 5 minit

7. BINGUNG : Tidak dapat membezakan ruang untuk wall post atau status

8. PERASAN HEBAT : Selalu melaporkan dimana lokasi semasa setiap masa ! Contoh ( otw ke Mydin Mall ) kemudian ( di Mydin Mall shopping jap ) kemudian ( karaoke di Mydin Mall ) bla..bla..bla.. Semuanya berlaku dl…

Versi Ibu Siti : Spaghetti Marinara

Episod 1 Masterchef Malaysia dah disiarkan semalam..tapi......aku rasa macam ramai je tak patut berada kat situ..huhuu...yelah, xkan sambal udang pon kemain bangang nak masak..bila Chef tanya 'apa nama resepi ni?'..tergagap2 jawab 'sambal tumis udang pedas'..eh, kalau sambal mesti le pedas..kalau kau buat sambal tak pedas, pekehalnya..aduhh..boleh dapat darah tinggi kalau tgk..kalau tak cukup ilmu lagi..yang basic2 pon tak terror, xya le join..kat dunia maya ni aku rasa, lagi ramai yang berbakat..eh, nape korang tak pegi audition aritu eh? hehee..

Dah alang2 mood masterchef dah sampai, arini aku nak bagi resepi omputih..kalau korang dah pandai, boleh baca je sambil komen2..kalau tak pernah try, silalah cuba resepi versi rajin aku nih.. :)

Bahan2nya :

Udang Medium (ikut suka berapa ekor nak..aku masak dalam 10 ekor camtu)
Isi ikan (beli kat Tesco je aku nih..sekeping)
Sotong (potong bulat2..kalau sotong tu besar, sekor je dah cukup)
Spaghetti 2 genggam
1/4 cawan minyak zai…

Makan @ TGIF Wangsa Walk

Kami pg makan TGIF ni hari Jumaat pas balik keje..mmg sesuai la makan ari jumaat kat kedai jumaat kan..huhuu...tapi ntah kenapa, kali ni tak mari la..rasa tak kena makanan nih...nasib baik xde order ngarut2..order main course je sorang satu..Akeef share ngan Ibu sbb dia kena makan nasik..kalau tak, malam ada yg dia asek nanges sbb perut kosong..nilah makanan yang ktrg order...






Maaf le, tajuk dah lupa..maklum la orang kampung..huhuu..time order pon, tunjuk gambar je.. :)

Langkawi..

Last time aku sampai Langkawi ni awal 2010..waktu tu Akeef ada dalam perut lagi..br 3 bulan time tu..ni pg lagi, Akeef dah nak masuk 1 tahun 3 bulan..aku mmg suka Langkawi..huhuu..kali ni pergi sempena nak melawat adik ipar aku yang bersalin + bercuti sbb dah lama tak jenjalan..so, bercuti sakan..dan berbelanja tanpa rasa bersalah..huhuu...beratus abes beli cokelat tapi tak rasa bersalah...hahahaa...first time rasa camnih...


Flite ktrg sepatutnya 9.15 malam..tapi delay sejam..kul 10.15 br boarding, 10.30 br berlepas..sampai Langkawi dalm 11.30 camtu..sampai sana, br dpt tau yang adik bersalin kul 7.30mlm tu..ikut tingkap..so, xleh la keluar spital at least 40 jam..makanya ktrg duk rumah dia tanpa tuan rumah la..esoknya baru leh pg melawat kat spital..

Ni le anak buah baru..baby girl..macam anak cino..kemain melepak...pas abes waktu melawat kat hospital, kami pon melawat Pekan Kuah plak..hehee...




Gambar cokelat yang ada ni adalah antara yang aku beli..yang lain tak sempat snap sbb b…

Teater Musical TSLON

Aritu aku berkesempatan pegi menonton The Secret Life of Nora (TSLON)..tupon sbb ada org belanja tiket..huhuu...best gak citer ni cuma mmg ada part yang bosan2 sampai aku nguap2..yg best bila ada part nyanyi2 ngan ada Adibah Noor je..yg lain, bole le tahan...








Bergambar kenangan...(read as gambar dating)

Versi Ibu Siti : Makaroni Goreng

Skang ni kalau aku nak letak resepi kat sini, kena letak Versi Ibu Siti..pastu, korang jangan pelik2 sebab nama pon versi aku..mana yang orang lain letak tapi aku tak letak, takyah pelik la kan...pas korang masak, korang letak pulak versi korang..huhuu...

Skang ni balik keje mesti kena memasak sbb mkn kat luar semua macam dah tak sedap..Pastu Akeef skang lasak dah..Kalau kat kedai makan tu, bising menegur orang lain..Takut orang tak selesa..Jadi, kami makan kat rumah jelah..Isnin aritu time lunch break sempat la aku meronggeng pg TESCO..beli barang dapur sikit sbb kalau wiken nak beli stok, panjang sangat Q nak bayar..Time meronda2 tu, ternampak pasta nih..So, trus aku lengkapkan barang2 lain sebab tetiba terasa nak masak makaroni goreng malam tu...Ni first time aku masak benda omputih nie..huhuu..semua benda nak first time..Umo dah 30 pon baru nak belajar masak...

Aku dah publish gambo ni kat fb lastweek..saje nak biar kawan2 telan air liur..hahaa..pastu ada yang suh type resepi kat…