Skip to main content

Posts

Showing posts from 2015

Cara Semak Hutang

Orang selalu takut bila cerita bab blacklist ni..Ha, dah lama sunyi tetiba cerita pasal blacklist lak kan...Skang ni susah nak update blog..semua kena blocked..
Okay, kalau korang ni selalu dapat call dari bank ke, ejen hutang ke, sapa2 ke yang selalu gertak2 cakap korang ni blacklist ccris la ctos la, korang jangan takut...
Kadang2 mesti cuak..kita ni manade utang tapi bank asek call cakap kena bayar tu kena bayar ni.. Jadi untuk gertak balik dorang tu, korang kena prepare la kan...baru leh maki balik orang yang suka call2 macam Ah Long tu..
Senarai laporan hutang kita ni boleh dicetak secara PERCUMA je.. Tapi korang kena pergi Bank Negara Malaysia (yang dekat sebelah Dataran Merdeka tu).. Dan kena datang sendiri bawak MyKad..takleh wakil2..

Masuk je BNM tu, dia ada sediakan 4 kiosk layan diri..ikut arahan yang diberi..



Bila dia dah nyala tu, letak ibu jari tangan kanan..itulah sebab kena hadir sendiri..atau korang boleh potong jari kirim kat wakil..hehee..



Taddaa....dia akan cetak segal…

MAMPU

Aku cuma nak bagitau, banyak blog kena blocked ngan MAMPUs skang ni..Jadi, maafkanlah hamba tentang kesepian yang melanda blog ini...

Jari sebesar seketol halia ini kalau diharap menghapdet blog guna telefon, memang takkan lepas nak menaip di kekunci2 comel nih..

Nanti aku update lagi ya...sila rindu aku tau...hahaa...

Ubat Kurus

Amboii..beria klik kalau cakap ubat kurus kan..hahaa...sekarang ni semua orang buat benda ni..siap ada yang meniaga lagik..aku try dulu untuk tekak sendiri..kalau aku kurus macam Che'Ta, aku jual pulak kay..haha..
Aku punya resepi namanya asal boleh dengan apa yang ada kat dapur..Orang beria letak strawberry, blueberries semua, aku cuma campak yoghurt MIX BERRIES..hah! Sape lagi banyak berry2? Hahaa..

Buah kurma tu kurma Nabi..didatangkan khas dari Mekah..harap2 berkat la niat makan sebab nak kurus nih..Ada kawan aku cakap "hidup untuk dinikmati bukan dibebani"... Nutella tu ujung sudu je aku taruk..bagi sedap la ooii..kang terkulat2 ko nak menelan.. Light light gitewww...

Hotel 11@Century JB

Minggu lepas aku sempat la pergi JB untuk 1 malam.. 2 malam berkursus kat Melaka, hari terakhir kursus tu Mr.MHR datang ambil kat hotel, terus shoot pergi Johor. Tujuannya nak ke Legoland. Maklumlah, harijadi katanya kan. Aku mula2 book guna phone je hotel kat area Danga Bay. Hotel bajet sebab target sampai JB dah malam just nak tido je..Pagi2 dah nak check out pergi Legoland. Kitorang sampai JB around 3 lebih macam tu. Sepanjang jalan dari Melaka tu hujan. So, takleh laju..Tapi aku suh gak laju SIKIT sebab nak kejar Murtabak Cheese..hehe..sampai je Skudai, boleh pulak banjir kilat..berdenyut gak dalam 30 minit nak sampai ke tempat murtabak tu.

Lepas je membeli murtabak (tercapai hajat), barulah kitorang pergi area Danga Bay tu nak check in hotel konon2..Sekali sampai, hotel tu Tingkat 3 shop lot sebaris dengan Tune Hotel..eh, takkan nak panjat2 tangga nih..macam seram je..so, aku terus google mana hotel kosong lagi. Dekat booking.com ada bagitau hotel yang masih available. Aku terus…

Menu Birthday

Ahad lepas birthday suami aku..Semalam birthday Akeef. Dorang anak beranak sebelah sebelah. Sebab tu perangai sama...huhuu..Sebenarnya, Jumaat tu kitorang pergi Johor..Sabtu tengah malam dah sampai Putrajaya semula. Jadi Ahad tu bermalas-malasan. Ajak keluar, semua taknak. Badan letih lagi.
Malam tu sampai rumah, kelaparan. Jadi aku tanak nasi buat telur mata dengan kicap je..laku!! hehe..Ada belen nasi dalam 2 senduk, aku goreng la pagi tu. Buat cekodok ikan bilis bawang 1 mangkuk besar, laki aku abeskan tanpa rasa bersalah. Cekodok tepung ni memang kegemaran dia.


Jadi, untuk birthday kali ni, dua-dua just dapat makan cekodok tepung dan nasi goreng..hehe.. maaf ye..gaji lambat lagi...hahahaa...

DIY Alas Meja

Kemain tajuk...DIY tau! hahaa..bukan la bertukang ke menjahit ke..ni aku bungkus meja makan aku..
Meja makan aku ni dah dekat 10 tahun usia guna dia..time kawen mmg taknak beli meja makan..sebab idop nomad..bila duk kuarters ni rumahnya besar..takde perabot mmg macam bogel umah aku..last2 mak aku suh angkut gak..
Meja bukanlah jenis kayu jati..hahaa..jadi bila kena air, permukaan dia tu jd buruk..so, aku pegi Mr.DIY dan beli wallpaper..wallpaper hokay...untuk balut meja..

Inilah hasilnya..wallpaper ni tak serap air..so, lepas makan ko lap je meja tu then cantik semula... :)
Nanti bila rumah aku siap, barulah plan nak beli meja maksn yang lain..meja ni buat meja belajar anak la kot..

Asam Pedas Ayam

Aku dulu belajar banyak tempat..Walaupon bukan anak tentera tai ada gak rezeki pergi banyak tempat jumpa ramai orang..Waktu belajar diploma kat Shah Alam, aku selalu ikut kawan2 balik kampung dorang..Saje berjalan gamaknya..aku pernah ikut kawan antu aku balik Felda Linggiu Kota Tinggi..suka ikut sebab tahap speaker mak dia sama ngan mak aku..dia selamba jerit kat aku kalau asek membuta sama volume ngan jerit kat anak2 dia..so aku mmg tak segan langsung..ko paham2 jelah, duk asrama ni kalau balik umah mesti membuta je kejenya...
Setiap kali pg sana, mak dia ni mesti masak Asam Pedas Untuk Dia untuk dia kat aku...hahaa...

Aku memang banyak nama panggilan..Setiap tmpt belajar @ keje, panggilan mmg lain2...ni wasap dalam grup yang baru diwujudkan time raya aritu..grup geng2 diploma...
Pas baca, terus rasa nk pg Kota Tinggi time2 tu gak...tapi takde makna laki aku nak layan...terpaksa aku godek sendiri...


Ni gambo kuah tengah menggelegak..first time hokay aku try..aku lebur je bahan2....…

Mee Raja Murni

Bukan raja tu yang namanya murni..nama mee ni yang raja..hahaa..paham??


Sapa tau kat mana nak dapat mee macam kat Murni Discovery nih?
Dia bukan mee gemok yang biasa..mcm bihun kurus pon bukan..dua berada tengah2..Aku geram cari mee pesen macam nih..
Ada sapa2 boleh bantu?? Arghhh..

Nasi Berani Mati Aku

Bosan betul kalau tengah2 semangat nak memasak, semua barang dah beli, bila nak masak tengok2 salah beli.

Tadi minta beras Basmathi sekilo, masak tu bagi herba ponni plak..patut la pelik nape nasi aku tak memanjang...
Percubaan berani masak beriyani..hahaa..jadik la! Sonang jo ghupo eh...

Sambal Tempoyak Goreng

Bulan puasa ni, lauk kering2 makan dengan nasi panas2.. fuhh...2 kali tambah nasik

Tempoyak + Cili Api + Bawang potong + Petai + Udang kecik2 Goreng sampai kering (jangan lupa sentiasa kacau. nanti hangit)
Ok..bye..takleh renung lama2..takut batal puasa telan ailio...

Total Bajet Ke Hong Kong

Hari terakhir flight balik kitorang kul 6.15 petang..Kitorang keluar dari apartment kul 10 pagi rasanya. Dari apartment terus ke Citygate Outlet angkut beg2 semua..Sampai citygate tu ingat nak simpan luggage tapi tempat simpanan penuh! pastu aku tengok kemain ramai yang sorong beg..kitorang pon sama la..bila pusing2 outlet ni aku macam takde la berkenan nak shopping..adik2 aku pergi shopping..Aku tinggal jaga beg ngan anak2..Lepas starbucks..tunggu 4 jam pon takdehal..



cara nak bagi dorang diam
Lepas dah habis shopping, tahan teksi ke Airport..oh lupa nak bagitau..kedai halal kat food court Citygate ni dah TAKDE tau! so, memang kebulur..ingatkan boleh la makan siap2 before pergi airport..minum air kopi je sampai kembung..

tempat timbang beg senang..kalau extra kilo kau ejas2 la
Kitorang dapat drop luggage pon dah pukul 4 petang..memang dorang tak bukak kaunter awal..fuuhhh...lapar gila time tu..kiotrang siap2 pulangkan Octopus Card untuk ambil deposit semua..nasib baik la dendeng den…

Trip Budget Ke Hong Kong Part 3

Nak cerita lagi sambungan jalan2...penat jugak nak mengingat..acik dah tua nak...cepat lupa...haha..tapi demi memberi info pasal cuti bajet, kena gak update nih..Hari ketiga di HK, kitorang nak ke Hong Kong Island..Korang mesti tau yang HK ni terbahagi kepada 3 bahagian kan? Lantau Island (yang ada Disneyland tu), Kowloon (bandar besar dia) dan Hong Kong Island (Victoria Peak, Ocean Park)..Korang kena study ah sikit...jangan malas kalau nak jimat..hehe..
Pagi tu kitorang minum air je sebab target nak terus lunch kat Islamic Canteen. Kat sini la dimsum halal yang sedap tu..Macam biasa keluar rumah kul 10 pagi..relaks je trip kitorang..Takmo anak jadi cranky..Ada 2 cara nak pergi HK Island tu..Boleh naik feri atau direct naik train..Kitorang naik train je..korang boleh la try naik feri kalau nak rasa. Tambang pon murah je feri nya.. 



Escalator dia curam hokay dah la jenis gayat..nak snap gambar pon rasa nak terbalik..hehe..

DIM SUM HALAL MASJID AMMAR ISLAMIC CENTRE

Okay, nak bagi directio…