December 7, 2015

Cara Semak Hutang

Orang selalu takut bila cerita bab blacklist ni..Ha, dah lama sunyi tetiba cerita pasal blacklist lak kan...Skang ni susah nak update blog..semua kena blocked..

Okay, kalau korang ni selalu dapat call dari bank ke, ejen hutang ke, sapa2 ke yang selalu gertak2 cakap korang ni blacklist ccris la ctos la, korang jangan takut...

Kadang2 mesti cuak..kita ni manade utang tapi bank asek call cakap kena bayar tu kena bayar ni.. Jadi untuk gertak balik dorang tu, korang kena prepare la kan...baru leh maki balik orang yang suka call2 macam Ah Long tu..

Senarai laporan hutang kita ni boleh dicetak secara PERCUMA je.. Tapi korang kena pergi Bank Negara Malaysia (yang dekat sebelah Dataran Merdeka tu).. Dan kena datang sendiri bawak MyKad..takleh wakil2..


Masuk je BNM tu, dia ada sediakan 4 kiosk layan diri..ikut arahan yang diberi..




Bila dia dah nyala tu, letak ibu jari tangan kanan..itulah sebab kena hadir sendiri..atau korang boleh potong jari kirim kat wakil..hehee..




Taddaa....dia akan cetak segala jenis hutang yang kau ada..kalau ada beli kereta, rumah, personal loan, kad kredit even buat loan ASB yang bayar bulan2 tu pon ada..kiranya segala transaksi hutang ko ada dia tulis kat situ.. 

Kalau rekod tu tulis 0 0 0 0 dari bulan Januari sampai Disember tu, maknanya korang ni kira pembayar hutang yang bagus.. Takde delay..kalau dia tulis 1 1 1 0 0 1 0 0 maknanya ada la bulan yang terlambat bayar..dia kalau ko lambat je bayar, terus dia letak 1 .. Tapi kalau awal bayar, jangan berangan dia akan letak -1 ..haha..

So, pergilah check..sonang bai!

October 15, 2015

MAMPU

Aku cuma nak bagitau, banyak blog kena blocked ngan MAMPUs skang ni..Jadi, maafkanlah hamba tentang kesepian yang melanda blog ini...

Jari sebesar seketol halia ini kalau diharap menghapdet blog guna telefon, memang takkan lepas nak menaip di kekunci2 comel nih..

Nanti aku update lagi ya...sila rindu aku tau...hahaa...

August 24, 2015

Ubat Kurus

Amboii..beria klik kalau cakap ubat kurus kan..hahaa...sekarang ni semua orang buat benda ni..siap ada yang meniaga lagik..aku try dulu untuk tekak sendiri..kalau aku kurus macam Che'Ta, aku jual pulak kay..haha..

Aku punya resepi namanya asal boleh dengan apa yang ada kat dapur..Orang beria letak strawberry, blueberries semua, aku cuma campak yoghurt MIX BERRIES..hah! Sape lagi banyak berry2? Hahaa..


Buah kurma tu kurma Nabi..didatangkan khas dari Mekah..harap2 berkat la niat makan sebab nak kurus nih..Ada kawan aku cakap "hidup untuk dinikmati bukan dibebani"... Nutella tu ujung sudu je aku taruk..bagi sedap la ooii..kang terkulat2 ko nak menelan.. Light light gitewww...

August 12, 2015

Hotel 11@Century JB


Minggu lepas aku sempat la pergi JB untuk 1 malam.. 2 malam berkursus kat Melaka, hari terakhir kursus tu Mr.MHR datang ambil kat hotel, terus shoot pergi Johor. Tujuannya nak ke Legoland. Maklumlah, harijadi katanya kan. Aku mula2 book guna phone je hotel kat area Danga Bay. Hotel bajet sebab target sampai JB dah malam just nak tido je..Pagi2 dah nak check out pergi Legoland. Kitorang sampai JB around 3 lebih macam tu. Sepanjang jalan dari Melaka tu hujan. So, takleh laju..Tapi aku suh gak laju SIKIT sebab nak kejar Murtabak Cheese..hehe..sampai je Skudai, boleh pulak banjir kilat..berdenyut gak dalam 30 minit nak sampai ke tempat murtabak tu.


Lepas je membeli murtabak (tercapai hajat), barulah kitorang pergi area Danga Bay tu nak check in hotel konon2..Sekali sampai, hotel tu Tingkat 3 shop lot sebaris dengan Tune Hotel..eh, takkan nak panjat2 tangga nih..macam seram je..so, aku terus google mana hotel kosong lagi. Dekat booking.com ada bagitau hotel yang masih available. Aku terus je book online then terus gerak pergi hotel. Dalam 10 minit je dari Danga Bay. Tengok2 hotel tu sebelah KSL City. Memang aku gembira la..sebab situ banyak kemudahan..Ni hotel yang aku book.


Ini harga yang tertera kat meja reception tu. Tapi sebab aku book online, jimat RM10..hehe..Harga ni termasuk breakfast. Untunglah kan..cuma wifi tu terhad kepada 2 gajet je..sebab ni bilik berdua..kalau dua phone dah pakai wifi tu, ipad ke tab ke tak dapek le...


Bilik aku ni standard room je..sebab tu je yang ada..huhuu..jadilah untuk bertiga kan..





Ni view pas Subuh..Pagi tu lepas Subuh takleh nak tido..Sebab hujan semalaman so rasa sejuk sangat..Asek terkencing2 je..haha...nak tido pon tak lena..

Disebabkan hujan masih lagi renyai2 pagi tu, mood pon macam merudum..aiseh, tiket dah beli, takkan nak burn kan..Kitorang turun breakfast dalam 9.00 macam tu..Tapi dah siap2 kemas beg nak check out..


Makanan kat sini okay..Sedap jugak..Ada nasi lemak, kuey tiow goreng, kaunter mee sup, ada potato gratin, baked beans, roti2 dan yang paling penting ada egg counter..hehe..tu penyedap sebenarnya..anak aku asek tambah kokocrunch..sedap katanya..hehee..alhamdulillah, kenyang kitorang makan pagi tu..lepas breakfast, naik bilik amek barang dan check out..

On the way ke Legoland still hujan..tapi rezeki sampai je sana, hujan dah berhenti..so, kitorang memusing dalam keadaan redup aritu...orang pon tak ramai sebab dorang sibuk pegi open house kot..huhuu...


yang paling penting......
hotel ni punya gelas pon konsep rumah terbuka kat kampung..hehee..

August 4, 2015

Menu Birthday

Ahad lepas birthday suami aku..Semalam birthday Akeef. Dorang anak beranak sebelah sebelah. Sebab tu perangai sama...huhuu..Sebenarnya, Jumaat tu kitorang pergi Johor..Sabtu tengah malam dah sampai Putrajaya semula. Jadi Ahad tu bermalas-malasan. Ajak keluar, semua taknak. Badan letih lagi.

Malam tu sampai rumah, kelaparan. Jadi aku tanak nasi buat telur mata dengan kicap je..laku!! hehe..Ada belen nasi dalam 2 senduk, aku goreng la pagi tu. Buat cekodok ikan bilis bawang 1 mangkuk besar, laki aku abeskan tanpa rasa bersalah. Cekodok tepung ni memang kegemaran dia.



Jadi, untuk birthday kali ni, dua-dua just dapat makan cekodok tepung dan nasi goreng..hehe..
maaf ye..gaji lambat lagi...hahahaa...

July 29, 2015

DIY Alas Meja

Kemain tajuk...DIY tau! hahaa..bukan la bertukang ke menjahit ke..ni aku bungkus meja makan aku..

Meja makan aku ni dah dekat 10 tahun usia guna dia..time kawen mmg taknak beli meja makan..sebab idop nomad..bila duk kuarters ni rumahnya besar..takde perabot mmg macam bogel umah aku..last2 mak aku suh angkut gak..

Meja bukanlah jenis kayu jati..hahaa..jadi bila kena air, permukaan dia tu jd buruk..so, aku pegi Mr.DIY dan beli wallpaper..wallpaper hokay...untuk balut meja..


Inilah hasilnya..wallpaper ni tak serap air..so, lepas makan ko lap je meja tu then cantik semula... :)

Nanti bila rumah aku siap, barulah plan nak beli meja maksn yang lain..meja ni buat meja belajar anak la kot..

July 27, 2015

Asam Pedas Ayam

Aku dulu belajar banyak tempat..Walaupon bukan anak tentera tai ada gak rezeki pergi banyak tempat jumpa ramai orang..Waktu belajar diploma kat Shah Alam, aku selalu ikut kawan2 balik kampung dorang..Saje berjalan gamaknya..aku pernah ikut kawan antu aku balik Felda Linggiu Kota Tinggi..suka ikut sebab tahap speaker mak dia sama ngan mak aku..dia selamba jerit kat aku kalau asek membuta sama volume ngan jerit kat anak2 dia..so aku mmg tak segan langsung..ko paham2 jelah, duk asrama ni kalau balik umah mesti membuta je kejenya...

Setiap kali pg sana, mak dia ni mesti masak Asam Pedas Untuk Dia untuk dia kat aku...hahaa...


Aku memang banyak nama panggilan..Setiap tmpt belajar @ keje, panggilan mmg lain2...ni wasap dalam grup yang baru diwujudkan time raya aritu..grup geng2 diploma...

Pas baca, terus rasa nk pg Kota Tinggi time2 tu gak...tapi takde makna laki aku nak layan...terpaksa aku godek sendiri...



Ni gambo kuah tengah menggelegak..first time hokay aku try..aku lebur je bahan2....Wasap balik gambo ni kat kawan aku, mak dia kata lulus!!

Selamat menjamu mata :)

July 26, 2015

Mee Raja Murni


Bukan raja tu yang namanya murni..nama mee ni yang raja..hahaa..paham??


Sapa tau kat mana nak dapat mee macam kat Murni Discovery nih?

Dia bukan mee gemok yang biasa..mcm bihun kurus pon bukan..dua berada tengah2..Aku geram cari mee pesen macam nih..

Ada sapa2 boleh bantu?? Arghhh..

June 23, 2015

Nasi Berani Mati Aku

Bosan betul kalau tengah2 semangat nak memasak, semua barang dah beli, bila nak masak tengok2 salah beli.


Tadi minta beras Basmathi sekilo, masak tu bagi herba ponni plak..patut la pelik nape nasi aku tak memanjang...

Percubaan berani masak beriyani..hahaa..jadik la! Sonang jo ghupo eh...

June 15, 2015

Sambal Tempoyak Goreng

Bulan puasa ni, lauk kering2 makan dengan nasi panas2..
fuhh...2 kali tambah nasik


Tempoyak + Cili Api + Bawang potong + Petai + Udang kecik2
Goreng sampai kering
(jangan lupa sentiasa kacau. nanti hangit)

Ok..bye..takleh renung lama2..takut batal puasa telan ailio...

May 25, 2015

Total Bajet Ke Hong Kong

Hari terakhir flight balik kitorang kul 6.15 petang..Kitorang keluar dari apartment kul 10 pagi rasanya. Dari apartment terus ke Citygate Outlet angkut beg2 semua..Sampai citygate tu ingat nak simpan luggage tapi tempat simpanan penuh! pastu aku tengok kemain ramai yang sorong beg..kitorang pon sama la..bila pusing2 outlet ni aku macam takde la berkenan nak shopping..adik2 aku pergi shopping..Aku tinggal jaga beg ngan anak2..Lepas starbucks..tunggu 4 jam pon takdehal..




cara nak bagi dorang diam

Lepas dah habis shopping, tahan teksi ke Airport..oh lupa nak bagitau..kedai halal kat food court Citygate ni dah TAKDE tau! so, memang kebulur..ingatkan boleh la makan siap2 before pergi airport..minum air kopi je sampai kembung..


tempat timbang beg
senang..kalau extra kilo kau ejas2 la

Kitorang dapat drop luggage pon dah pukul 4 petang..memang dorang tak bukak kaunter awal..fuuhhh...lapar gila time tu..kiotrang siap2 pulangkan Octopus Card untuk ambil deposit semua..nasib baik la dendeng dengan roti ada aku angkut..alas perut sementara menunggu nak masuk balai berlepas..sebab kedai makanan halal (Restoran Popeye) tu selepas pemeriksaan imigresen hokay..lepas makan, kena naik bas semula untuk ke Gate berlepas..hadam semua makanan...


ni souvenir untuk diri sendir
gedikss??
hahaa..mana la tau tiba2 dapat baby girl
buat masa ni, ibu guna dulu kay...

Penat tulis pasal Hong Kong..mana2 yang aku tercicir, korang pm la tanya lain kay..hehe..ni aku nak bagi total perbelanjaan (kurang tak lebih) untuk 2 dewasa 1 anak 5 tahun..korang tambah tolak la sendiri ikut kesesuaian.




Okay, kesimpulannya...semua benda memang mahal kat HK ni..pandai2 la bajet kay...yang penting dapat melawat tempat orang..kalau mampu, ko spend la banyak mana pon...kalau tak mampu, bajet2 la..jangan nak berbanding2 dengan orang lain...aku ni pon mujo ada adik beradik pergi..so, top up top up..kalau sorang2, berat gak nak keluarkan duit banyak2..rasa nak nangis...uwwwaaa....hahaha..








May 13, 2015

Trip Budget Ke Hong Kong Part 3

Nak cerita lagi sambungan jalan2...penat jugak nak mengingat..acik dah tua nak...cepat lupa...haha..tapi demi memberi info pasal cuti bajet, kena gak update nih..Hari ketiga di HK, kitorang nak ke Hong Kong Island..Korang mesti tau yang HK ni terbahagi kepada 3 bahagian kan? Lantau Island (yang ada Disneyland tu), Kowloon (bandar besar dia) dan Hong Kong Island (Victoria Peak, Ocean Park)..Korang kena study ah sikit...jangan malas kalau nak jimat..hehe..

Pagi tu kitorang minum air je sebab target nak terus lunch kat Islamic Canteen. Kat sini la dimsum halal yang sedap tu..Macam biasa keluar rumah kul 10 pagi..relaks je trip kitorang..Takmo anak jadi cranky..Ada 2 cara nak pergi HK Island tu..Boleh naik feri atau direct naik train..Kitorang naik train je..korang boleh la try naik feri kalau nak rasa. Tambang pon murah je feri nya.. 




Escalator dia curam hokay
dah la jenis gayat..nak snap gambar pon rasa nak terbalik..hehe..


DIM SUM HALAL
MASJID AMMAR ISLAMIC CENTRE


Okay, nak bagi direction ke Masjid Ammar ni :

Dari mana2 station MTR kat Kowloon pon korang boleh pergi ke sini..Naik MTR berhenti di Station ADMIRALTY. Kat Admiralty, tukar train guna Island Line dan berhenti di Station Wan Chai. Okay, bila dah turun di Wan Chai, keluar pintu dan terus bergerak ke kiri. Terus je jalan ke depan sampai korang jumpa bangunan warna warni ni kat simpang bercabang. 



Jalan ikut cabang yang kanan tu terus sampai jumpa 7 Eleven kat sebelah kanan. Masuk simpang kanan kat 7E tu then korang akan nampak playground kecik kat situ..Tgk belah kiri, taddaaa...Masjid Ammar dah jumpa..hehee...perjalanan tu dalam 6 minit la lebih kurang...Exercise sebelum makan dimsum banyak2..



Masuk kat pintu tu, ke kanan kena turun tangga sikit..Masuk lif naik ke Tingkat 5..Lif kecik..kalau gemuk2, maksimum 4 orang je boleh masuk..hahaha..




waktu kitorang sampai tu baru kul 10.50 pagi
tak boleh nak order ala-carte
strict betul rules dorang..sebab ala carte start kul 11 pagi..10 minit pon tak boleh uolss..
kitorang amek dimsum dulu..tapi time ni yang berasaskan beef belum siap.




tepat je pukul 11 pagi, terus aku lambai waiter
ko ingat ko je punctual..aku lagi sesaat hadapan kau..haha..


Nasi goreng ni ko order la brand apa pon, rasa ni memang sepesen..sebab cina kan makan nasi ngan lauk..dia suh kita order lauk la kot..tapi makan dimsum lagi best.. nasi untuk back up takut kebulur..hehe..pas makan, kitorang gerak ke The Peak..sebab malas nak menapak naik MTR dah (takut lapar balik), kitorang tahan teksi je..sekejap je..dalam 8 minit dah sampai.


VICTORIA PEAK, SKY TERRACE & MADAME TUSSAUDS HONG KONG


aku saje je snap gambar ni
siap dengan sound klik2
so, takde la driver ni tipu aku bawak ikut jalan yang jauh2..haha..


Ko tengok la orang yang beratur nak beli tiket. Aku pon tak paham..Kenapa ramai sangat..Nak ikutkan bukan pelancong pon. Warga tempatan je tapi bersesak2 dorang..Yang beratur panjang2 ni adalah line nak beli tiket. Macam kitorang dah beli online plus combo semua sekaligus. So ada fast lane kat belah kiri tuh..


macam biasa
aku tak upload semua gambar dalam ni
ni bukti nak bagitau memang masuk dalam tu..huhuu..


sejuk giler kat Sky Terrace ni
aku memang gayat
nak berdiri pon kaki terasa longlai..haha..failed!!


kebetulan anak yang sorang ni tido sedangkan mommy kemain nak amek gambar
jadi aku jaga dia tido..tepi stroller dan bersila..macam biasa
tapi dorang ni kalau bercakap macam bergaduh..
puas aku shuuhhh..shuhhh...tersentak2 budak tido dengar suara petir dorang bercakap


kat dalam bangunan ni ada souvenir shop Hard Rock Cafe tau
kalau ada kawan2 kirim atau nak beli untuk diri sendiri, baik beli kat sini
pilihannya lebih banyak
dekat Central pon ada..siap cafe lagik..tapi kedai jual items HRC ni sikit
sangat sikit..takut frust pulak.


ni orang beratur untuk naik tram nak pulang semula ke bawah
panjang gila..dekat 5 kali lingkar barisannya
mujo la keadaan sejuk kat atas ni..kurang la sikit letihnya


Lepas turun tu, kitorang pergi jalan2 kat area Central. Ada banyak high-end butik kat sini. Aku bukan jenis beli benda2 macam tu..nak masuk pon takut..tengok dari luar je..hehe..harga 1 biji beg pon dah dekat 11 ribu...belum mampu lagi aku buang2 duit macam tu.. :)  Dalam pukul 5 petang macam tu kitorang sampai rumah..Rehat2 kejap..lepas Maghrib, keluar balik ke Tsim Tsa Shui


SYMPHONY OF LIGHT
AVENUE OF STARS




kat setiap MTR memang ada kedai kek macam ni
warna warni cengini memang menarik perhatian budak2
tak halal nak ooii...





Untuk pengetahuan korang, kitorang tak dapat pon tengok pertunjukan ni sebab terlindung dengan bangunan2..hahaha...beria menunggu, last2 tengok jam dah 8.30 malam..puiii...

"Pergi Hong Kong nak tengok Symphony of Stars
Laser tak nampak...ahahaha..."

Mengekek2 kitorang semua berlawan pantun 2 kerat sampai ke train station gelak sebab tak dapat tengok pertunjukan lampu..haha..kitorang decide pegi Ladies Market lagik malam tu..Last shopping abeskan duit sebab esok dah nak balik..sampai kul 11 gak merayau..ada macam2 show lagik sebab malam tu malam minggu...kitorang terjebak gak layan dorang punya show jalanan..


turn dorang lak bersila atas lantai sebab dah penat..


3 orang bujang
hehe..

Belanja :

Lunch @ Islamic Canteen  = HKD 350 (5 orang) 
Taxi ke The Peak                = HKD 40
Ebenezer Kebab (1)            = HKD 70
Top Up Octopus                 = HKD  50 x 2
Ladies Market                    = HKD 520 

Aku cuma nak bagitau..Kan ada ramai orang post pasal Ebenezer Kebab ni kan? aku rasa takyah la korang pergi..tak berbaloi..mahal..kalau orang pergi Australia, kebab pon 1 baru dalam RM20 mcm tu..Ni jatuh harganya RM35..gila kan? mentang2 dia jual makanan halal..dorang takde KPDNKK kot..hehee...

kay, nanti aku up entry hari terakhir dan total semua2 ikut bajet aku..

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...