Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2013

Trip To Ho Chi Minh City - Day 3

Sambung lagi..sila jemu..hahaa..
Hari ketiga plan nak pusing2 bandar je..aku tak amek trip yang Chu Chi Tunnel atau Sg.Mekong tu..aku malas nak berhiruk pikuk panas2 ramai2 plak tu..dah la perjalanan pg 2 jam, balik 2 jam..bazir masa je..jadi pagi tu macam biasa tanak nasi dan panaskan lauk ayam masak merah..wehhoo...menu tak agak2..pas tu kemas2 barang sket nak tgk bape banyak lagi boleh top up.. 


ni pemandangan dari bilik aku ke hotel sebelah hotel next to each other je..so, dapur dorang kat aras 3 sbb bilik aku ni aras 4 chef ni tengah menguli roti..betul2 nampak mcm tgh buat doh strudel mcm Top Chef tu..
Pas dah makan semua, kitorang turun nak berjalan la...dalam kul 10.30 waktu tempatan. turun je bawah, minta tlg budak hotel tu ckp ngan drebar teksi nak pg An Dong Plaza..malam tu kitorang gugel cakap sini banyak barangan kulit..Mr.MHR menggila nak borong kulit, tu yang dia ajak pg tu..Hotel kami kat District 1. An Dong ni kat District 5..

depan hotel bersusun teksi Vinasun nie..…

Trip To Ho Chi Minh City - Day 2

Sambung sambung sementara mood masih banyak nih..

Hari kedua tu ktrg keluar bilik hotel kul 9.30pagi mcm tue...aku gigih menanak nasi dan makan nasi panas2 berlaukkan kari ayam yeos..haha..isi perut dulu sebelum aktiviti cuci mata dan purse..tapi Akeef ni dia x makan nasi..so, cari kedai makan dulu sbb nak makan pho.. Kat area ben thant market tu de banyak hotel dan kedai makan Islam..yang popular kedai hajah basiroh tu la..tapi Mr.MHR tak bape nak selera kat situ..kwang3x...sebelahnya de restoran Kampung Melayu..so, masuk situ..


kualiti gambar kurang memuaskan sbb tangan tak bedung


kami order Kopi Susu Ais 2 dengan mee nie.. namanya PHO


INI SERIUS pho ni memang sedap...yelah kan..sup2 ni kan mmg chinese food.. Akeef leh layan makan benda alah nie sampai kenyang.. pas dah kenyang, baru jalan2... harga kopi susu ais tu VND 45000 = RM 6.85 giteww pho tu plak VND 95000 = RM 14.50 ok la tue..makan kepsi pon rege mcm tu kan...tempat susah dapat makanan halal, kira boleh sangat dah rege ma…

Trip To Ho Chi Minh City - Day 1

Aku tau ramai orang dah sampai sana, tapi aku baru 1st time. so, kadar 'excitivity' adalah berlebihan..haha...mengamuk teacher aku tgk word tue.. Aku study pasal HCMC ni kemain bersungguh2..cuak la kan..tempat first time..mesti nak explore..kadar kecuakan aku boleh dihitung sebab aku siap belajar pronounce beberapa words Vietnam ni tru youtube..hehe..and it helps! aku cakap sikit2, vietkong tu tak berani nak ckp lelebih ngan aku..huhuu.. Bab tiket, hotel, itenary, duit, boarding pass, makanan semua mak nenek aku yang handle...Mr.MHR jaga anak dan beg..balik dia handle beg-beg..hahaa..

passport aku patut expire bulan 5 nanti..tapi biasalah kan..6 bulan kena valid..so, pg renew..esok nak pegi, hari ni baru siap..hehee...ramai gila org kat imigresen tu..cimpeng paling penuh..duit aku tukar tak banyak pon...untuk hotel, taxi ngan beli2 sikit2..aku tukar Dong ngan USD..sbb kat sana dorang prefer USD..kalau korang nak senang, kat sini tukar USD je sbb rate kat sana tinggi & tak…

Ada bran??

Orang pg Vietnam shopping kain...aku pg Vietnam shopping cili padi..ko ado??



hahaha..aku sgt adore ngan cili nie..pedas tahap 8...makan sePOTONG yang cinonit tu pon berasap telinga..apatah lagi sebiji...oleh kerana aku geram dia pedas sgt, aku rembat sekilo kat pasar Vietnam tu tadik..aku hand carry je...kastam tak berani kacau takut aku tenyeh cili ni kat dia kot..hahaha...aku borong cili padi sekilo, ciku 2 kilo...lalalalaa.....barulah chepppp... peace!!

Makan @ Nando's

Update pasal makan lagik...pasal lain boring..meh tgk gambo makanan nih...harap2 korang dah kenyang..hehee..dulu sebelum kawen, aku mmg suka nando's..asal ada kelapangan dan keduitan, aku segera ke nando's..maklumlah...dulu2 gaji gomen kecik..kang asek makan tempat memahal, lopong nak beli benda len...lgpon dulu anak dara..duit banyak abes benda2 tutt....pas kawen, de la sekali makan ayam ni..tupon sebab ngidam..Mr.MHR aku tu tak suka pg tmpt ayam nie..katanya, dia takleh terima sebab sos dia pelik2..huhuu..sebagai isteri mitali barut nie, aku pon x pegi..ngan kawan2 pon xde sbb kalau time lunch baik la mencekik nasi lauk kampung..kenyang sampai malam...tadi ajak pg makan kat Jusco (aku xleh sebut AEON...sbb dari kecik dah guna word jusco tuh)..lalu depan nando's, dia tgk aku duk jeling2 papan kenyataan kedai tu agaknya, trus dia ajak masuk...weehhuu...sedih tak citer aku..hahaa...

nilah musuh Mr.MHR kalau nak makan sini...dia mesti bengang bila kena tanya: (U campo sos m…