February 28, 2013

Trip To Ho Chi Minh City - Day 3


Sambung lagi..sila jemu..hahaa..

Hari ketiga plan nak pusing2 bandar je..aku tak amek trip yang Chu Chi Tunnel atau Sg.Mekong tu..aku malas nak berhiruk pikuk panas2 ramai2 plak tu..dah la perjalanan pg 2 jam, balik 2 jam..bazir masa je..jadi pagi tu macam biasa tanak nasi dan panaskan lauk ayam masak merah..wehhoo...menu tak agak2..pas tu kemas2 barang sket nak tgk bape banyak lagi boleh top up.. 



ni pemandangan dari bilik aku ke hotel sebelah
hotel next to each other je..so, dapur dorang kat aras 3 sbb bilik aku ni aras 4
chef ni tengah menguli roti..betul2 nampak mcm tgh buat doh strudel mcm Top Chef tu..

Pas dah makan semua, kitorang turun nak berjalan la...dalam kul 10.30 waktu tempatan. turun je bawah, minta tlg budak hotel tu ckp ngan drebar teksi nak pg An Dong Plaza..malam tu kitorang gugel cakap sini banyak barangan kulit..Mr.MHR menggila nak borong kulit, tu yang dia ajak pg tu..Hotel kami kat District 1. An Dong ni kat District 5..


depan hotel bersusun teksi Vinasun nie..senang..
de credit card terminal hokayyy...
boleh bayar teksi pakai card..
fare time ni VND 63000



round about dorang gedabak2
pastu ko boleh sesuka hati nak cross ikut mana
nama je round about tapi takyah ikut putaran jam..ikut suka hati..hahaa..
kalau kita de kat pukul 6, nak pg simpang pukul 3, takyah buat 1 pusingan, terus je belok kanan
hampeh betul..tapi xde lak eksiden..



bukti dah sampai An Dong Plaza


dalam ni xde benda plus xde org leh cakap English...arrghh...
last2 tanya mat saleh..mat saleh lg teror map vietnam ni..rupa2nya An Dong Plaza ni mahal sket
Dicadangkan pg An Dong Market yang de kat belakang plaza nie..bangunan yang lain.



ni An Dong Market tue..
lagi kecewa..
ko lalu takde siapa pon nak approach..
masalah komunikasi sungguh...
bengang terpinga2 dalam tu, ajak Mr.MHR blah..pg Saigon Square plak
hasil survey cakap kat Saigon tu barang sama cam Ben Thant cuma up sket la..

Keluar An Dong Market, pg tepi jalan tahan teksi..3,4 kali sebut Saigon Square tapi dia sebut lain...last2 aku tulis besar2, baru dia angguk2...dari An Dong ni pegi Saigon Square meter teksi VDN 65000...rupa2nya Saigon Square ni area hotel aku gak..cuma kena menyeberang jalan besar la (4 lanes) ..senang hati sbb dekat ngan hotel..


ni view dalam Saigon Square tue..
tak menarik sbb jual blouse2 kecik2..
aku international size..hahaha..
so, kami pusing mini mall ni sekali harung, then menapak balik hotel...
ingat nak pg la Central Post Office yang orang duk cakap2 tue..tempat2 ni dekat2 je tp kena jalan kaki la kan..sekali hujan daa...terus melintas cepat, berteduh kat area depan2 shoplot tu la..


melintas je jalan tu, dah berada depan ben thant
dekat kan...


waktu tu dah lapar balik dah..hehee..
so, kitorang terjah 1 lagi resto halal kat situ
VN HALAL
kedai ni sebelah Baskin Robbin..senang je kalau de yang berhajat nak try kan..
kopi susu kegemaran Mr.MHR ngan aku order ice lemon tea..wahhh...omputih sangatss....


view dalam kedai
mmg pesen resto2 kat sini kecik je..
sebelah kanan boleh letak meja untuk 4 orang, kiri lagi 4 orang..
yang aku duduk ni betul2 depan pintu masuk...kecik je resto dorang





Nasi Paprik VND 90000


aku macam biasa, PHO : VND 95000..sini murah sket dari Kampung Melayu
*kalau sebulan duk hocimin, kompom aku ilang 10kg asek makan pho je..hahaa..


ni la hotel aku Hoang Tram aka Ruby Hotel


kalau org Msia duduk kusi nie, wajib kena bersila..hehee..
dorang mmg makan mcm nie je..hari2 aku tgk..pastu masuk ofis...sempoiii..


pas kenyang, nak balik rehat dulu la..
rasa haus plak..
so, singgah la beli kat ahso nie..air semua rendam dalam ais..sojuk yo...
Mr.MHR kata kena yakin..lau was2 jangan minum..
aku cekau twister 2 botol trus pastu beli air kelapa nie..



kelapa ni dia rendam bawah sekali..
bila kita nak, baru dia tebuk lubang letak straw..
manis dan nyaman je tekak...pheewww....

Dah kenyang tu, kitorang balik hotel sbb anak dah ngantuk..bagi dia tido kita pon leh regang2 badan dan kaki..dah abes rehat tu kitorang siap2 turun nak pg beli beg Deuter..Mr.MHR pon nak memborong gak..sebab ramain kawan2 dia pesan..aku tukang bargainnya...dorang ni memang melampau letak harga..kalau mintak tawar, jangan mintak setengah..mintak 3/4 kurang...laki aku ni nak beli 8 beg..2 dah beli..so, pg la terjah 1 kedai nie..sebab nak macam2 beg..nek basikal la, ada straw la, camping la...macam2..so, aku pon start la menawar...bukak harga mmg rasa nak tumbang..rasa macam tak berbaloi, trus nak blah..duk main tarik tali last2 rege beg yang mula2 dia ckp cakap sebijik, jadi 3 biji..so aku bayar rege 3 biji beg bersamaan rege 1 biji beg yang dia mula2 bukak...haram jadu sungguh..sbb tu aku tak bagi can..asal setiap kedai yang aku masuk, pas penah bergaduh tawar menawar mesti dorang cakap aku "good buy"...tapi aku taktau la kalau sebenarnya dorang nak cakap "good bYE" kat aku..hahahaha....

Dah settle beli 8 beg, Mr.MHR pg hantar dulu beg balik bilik hotel..macam nak putus tangan jinjing beg gedabak2 tu..pas dah penat2, hari pon dah malam, pg makan lagi..bila bercuti mmg cepat lapa ye deknon2..pg Kg.Melayu semula..amek set jugak..cuma tukar style masakan ayam je..


order utk Akeef tp last2 dia minum sesedut je..tapau..


nampak kat dinding tu de Combo Set?
tulah yang ktrg order..
plus kedai ni penuh org Msia je..mcm makan kat Kg.Baru je perasaanya.. :)


air nie free
order 5 gelas pon free..


Mix Vege ini sangat sedap
aku yang selalu ngelat makan sayur, boleh ratah2 je sayur nie...mmg hebat!


ni Ayam Barbeque
sedap jugak...xde la kembang tekak..de pedas2 sket...


promosi tuk resto Kg.Melayu..hehee..

Pas dah kenyang, pusing pasar malam...tme ni beli Tshirt, keychain, FM segala bagai sebab esok dah nak balik..time kat pasar ni aku nampak dorang jual buah-buahan dah siap potong pastu pek dalam polistrin...aku teruja tgk ciku yang besar2 tu trus beli 1 pek..balik bilik trus ngap..sedap dan manis..tu yang esoknya aku borong nak bawak balik bagi ayah aku...

February 27, 2013

Trip To Ho Chi Minh City - Day 2


Sambung sambung sementara mood masih banyak nih..

Hari kedua tu ktrg keluar bilik hotel kul 9.30pagi mcm tue...aku gigih menanak nasi dan makan nasi panas2 berlaukkan kari ayam yeos..haha..isi perut dulu sebelum aktiviti cuci mata dan purse..tapi Akeef ni dia x makan nasi..so, cari kedai makan dulu sbb nak makan pho.. Kat area ben thant market tu de banyak hotel dan kedai makan Islam..yang popular kedai hajah basiroh tu la..tapi Mr.MHR tak bape nak selera kat situ..kwang3x...sebelahnya de restoran Kampung Melayu..so, masuk situ..



kualiti gambar kurang memuaskan sbb tangan tak bedung



kami order Kopi Susu Ais 2
dengan mee nie..
namanya PHO



INI SERIUS
pho ni memang sedap...yelah kan..sup2 ni kan mmg chinese food..
Akeef leh layan makan benda alah nie sampai kenyang..
pas dah kenyang, baru jalan2...
harga kopi susu ais tu VND 45000 = RM 6.85 giteww
pho tu plak VND 95000 = RM 14.50
ok la tue..makan kepsi pon rege mcm tu kan...tempat susah dapat makanan halal, kira boleh sangat dah rege macam nie..


ni hasil rembatan sekaligus aku...



tanpa rasa bersalah sauk 20 pasang terus...


beli plak telekung..
mual2 nak beli 2,3 pasang je..sedar2 dah 8 pasang aku beli

Owh, kalau tak dikawal boleh licin segala mak nenek duit...aku ni selit sana sikit, selit sini sket..tapi 2 kali gak pegi money changer sbb beli guna dong murah sket..dapat diskaun dalam singgit mcm tu..kalau sepuluh, dah 10 ringgit kan...boleh wat beli air kelapa yang sedap tu..pas dah beli kain ngan telekong, kami balik hotel..gila terbunuh nak jinjit kain 20 psg + telekong lagik..jadi, balik hotel dulu sbb anak pon dah nguap2 tanda dah sampai time nak tido..kami balik rehat2 bg Akeef tdo, then kul 6 kua balik..time ni dah lapa..so, gerak pg Kg.Melayu tu lagik...actually de byk kedai makanan halal..tapi kami malas nak menapak..lgpon menu dorang sama je..


Laki ai kejenya order kopi susu ais tu jer..aku ni kena la order len sbb share ngan anak...



makan kat sini de set jugak
2 pinggan nasi + ayam (de 2,3 jenis masakan..pilih 1) + sayur + sup
VND 199000 = RM 31 macam tu
air kira asing

kiranya sekali makan, abes la gak RM50..boleh la kan..bukan negara Islam..ala2 London gak aku feeling2..hahaa..nasi tu walaupon senonit, tapi bila diuraikan, penuh pinggan..kira kenyang la sekali makan tu..


cili kicap tulah yang aku geram sampai aku borong cili api tu sekilo.. :)


makanan memang chinese style la..ala2 makan kat Mohd Chan..cuma yang aku perasan, sayur2 dorang memang sedap2..sayur tumis je pon..tak tau la betul2 sedap atau aku mmg lapa sbb dah penat shopping..aku kat sana, sarapan memang aku masak nasik dan ktrg makan dalam bilik b4 keluar..dinner makan lua..yelah, nak gak merasa makan makanan orang..aku de anak nih..kembung dia makan megi je pulak...



ok, gambar blur lagi..salahkan ipong..
dessert FREE
dan buah2an dorang memang manis
kena lak tembikai ni sejuk2 baru kua peti ais agaknya..nyaman je lalu kat tekak..

Pas dah kenyang, kitorang berjalan2 ke pasar malam...pemandangan pasar malam tu mcm gambar bawah nie..de 2 lorong je pasar malamnya..tapi banyak la booth..aku 2 malam je dah hafal kedudukan booth kat mana..hehee..


yang paling fed up, moto pon sebuk lalu lalang dalam pasar nih...
dah la perangai dorang suka hon..terkejut kejut aku..
kalau ko lambat ketepi, siap jeling lagi..
aku peduli apa...ko jeling aku maki..ko bukan paham pon kan? huhuu..
 

okeh!! aku sedang berdiet..
sila lihat hasilnya sebulan dari sekarang..


ni lorong yang lagi satu
lapang memang lapang KALAU takde motor lalu
 


aku berkenan sungguh dengan makcik ni punya pulut2 yang berwarna warni..
tapi ku tahan jebat!!
ramai org benti beli...sedap la agaknya..kalau tak takkan hari2 sebumbun pulut dia..

pas dah lenguh kaki pusing pasar 2 kali, jalan la balik hotel..lebih wooo...pengangkutan utama adalah kaki..hukhuk...aku sambung lagi nanti part-part-part... :)

February 24, 2013

Trip To Ho Chi Minh City - Day 1

Aku tau ramai orang dah sampai sana, tapi aku baru 1st time. so, kadar 'excitivity' adalah berlebihan..haha...mengamuk teacher aku tgk word tue.. Aku study pasal HCMC ni kemain bersungguh2..cuak la kan..tempat first time..mesti nak explore..kadar kecuakan aku boleh dihitung sebab aku siap belajar pronounce beberapa words Vietnam ni tru youtube..hehe..and it helps! aku cakap sikit2, vietkong tu tak berani nak ckp lelebih ngan aku..huhuu.. Bab tiket, hotel, itenary, duit, boarding pass, makanan semua mak nenek aku yang handle...Mr.MHR jaga anak dan beg..balik dia handle beg-beg..hahaa..


passport aku patut expire bulan 5 nanti..tapi biasalah kan..6 bulan kena valid..so, pg renew..esok nak pegi, hari ni baru siap..hehee...ramai gila org kat imigresen tu..cimpeng paling penuh..duit aku tukar tak banyak pon...untuk hotel, taxi ngan beli2 sikit2..aku tukar Dong ngan USD..sbb kat sana dorang prefer USD..kalau korang nak senang, kat sini tukar USD je sbb rate kat sana tinggi & tak byk money changer..kalau Dong baik tukar kat sana..dapat lagi murah..

untuk makan, akak angkut periuk ye adik2..sbb makanan halal kat sana takut xleh diterima tekak plus mahal katanya..so, bawak segala mak nenek makanan yang dekat2 3kg beratnya...lgpon bila penat berjalan cepat lapar..


macam kat rumah
de bantal, ipad, susu
bersantai2 ko ye...janji tak mengharuk dlm flight tu..


aku  booked online semua
sbb selalu kalau tunggu nak beli dalam flight, mesti dah takde pilihan..
dah le mahal, kena paksa beli plak..mestilah xmo...

Flight dari KL kul 2.55 petang...sampai Saigon Airport kul 3.55 petang (waktu sana)..sana lambat sejam dari kita..so, perjalanan sebenarnya makan masa 2 jam..turun flight, cop passport, amek luggage trus kua cari teksi...ni aku nak bagi tips..bila kua dari pintu airport tu, terus ke kiri dan kebelakang sekali...kua je dari pintu mmg bersusun teksi tunggu..cakap je taknak sebab dorang tak pakai meter..cari teksi VINASUN atau MAI LINH..usual rate untuk taxi dari airport ke area Pasar Ben Thant tu adalah tak lebih VND150ribu bersamaan RM23...aku ckp pasar ben thant sbb mmg org kita duk situ je...hcmc ni bukan de apa pon..


drebar belah kanan ye...aku awal2 ckp ngan Mr.MHR, jangan bukak pintu penumpang yang...
kang kena gelak..hahaha...
bila tanya kat drebar
"can u speak English?"
dia tak respond pape...hahaha..sedih...pekak drebar aku nih...

Perjalanan dari airport ke hotel amek masa 10 minit je...sbb kat sini kete tak banyak..so, kurang la jem...kat sini motosikal berduyun2 sbb harga petrol mahal.. kete ni untuk orang2 kaya je..dapat la aku feeling2 org kaya sebab nek teksi yang pakai petrol..hehee... oh lupa... seelok2nya tulis alamat hotel yang korang book atas kertas then tunjuk je kat driver teksi..sbb kat sini nama hotel ala2 sedondon..beza 1,2 huruf je..kang salah cakap, hotel len dia anta ko...


aku duk Ruby Hotel (Hoang Tram Hotel)
nama de 2
aku buat entry khas untuk hotel ni nnt ye sbb staff dia baik2 & suka layan Akeef

Masuk je bilik terus rasa lapa..aku tak makan dalam flight tadi tu..so, makanan tapau makan dalam bilik..then Mr.MHR trus bukak beg doraemon kuarkan makanan...call hotel minta kettle then bancuh milo makan roti ngan tuna...rasa macam paling nikmat dah tu...
 

Pastu rehat2 jap...aku sampai dalam kul 4.30 mcm tue...pastu kul 6.30 ajak Mr.MHR turun jalan2 nak tgk view la konon2..kat sini malam mmg ada pasar malam sekeliling ben thant tue..kalau diperhatikan, org yang sama niaga kat pasar time siang, malam niaga pasar malam.. katanya, siang kerja ngan orang..malam bukak booth sendiri kat luar tu...waktu aku turun tu, dorang tgh start bukak pasar malam..laju gila dorang set up booth..budak2 lelaki bujang yang tukang bukak khemah..sup sup sap, dah siap khemah then yang owner pon kemain laju susun barang...dalam 15 minit mcm tu, kedai dah ready...


dalam kata nak jalan2 je, terkena gak...hehee...

Pas pusing2 jap, trus balik bilik..rehat la dulu kan..sebab tujuan utama mmg nak shopping...relax dulu, esoknya baru serbu....



nilah hotel kami duduk 4 hari 3 malam


February 23, 2013

Ada bran??


Orang pg Vietnam shopping kain...aku pg Vietnam shopping cili padi..ko ado??



hahaha..aku sgt adore ngan cili nie..pedas tahap 8...makan sePOTONG yang cinonit tu pon berasap telinga..apatah lagi sebiji...oleh kerana aku geram dia pedas sgt, aku rembat sekilo kat pasar Vietnam tu tadik..aku hand carry je...kastam tak berani kacau takut aku tenyeh cili ni kat dia kot..hahaha...aku borong cili padi sekilo, ciku 2 kilo...lalalalaa.....barulah chepppp... peace!!


February 20, 2013

Makan @ Nando's

Update pasal makan lagik...pasal lain boring..meh tgk gambo makanan nih...harap2 korang dah kenyang..hehee..dulu sebelum kawen, aku mmg suka nando's..asal ada kelapangan dan keduitan, aku segera ke nando's..maklumlah...dulu2 gaji gomen kecik..kang asek makan tempat memahal, lopong nak beli benda len...lgpon dulu anak dara..duit banyak abes benda2 tutt....pas kawen, de la sekali makan ayam ni..tupon sebab ngidam..Mr.MHR aku tu tak suka pg tmpt ayam nie..katanya, dia takleh terima sebab sos dia pelik2..huhuu..sebagai isteri mitali barut nie, aku pon x pegi..ngan kawan2 pon xde sbb kalau time lunch baik la mencekik nasi lauk kampung..kenyang sampai malam...tadi ajak pg makan kat Jusco (aku xleh sebut AEON...sbb dari kecik dah guna word jusco tuh)..lalu depan nando's, dia tgk aku duk jeling2 papan kenyataan kedai tu agaknya, trus dia ajak masuk...weehhuu...sedih tak citer aku..hahaa...


nilah musuh Mr.MHR kalau nak makan sini...dia mesti bengang bila kena tanya:
(U campo sos mana satu? tlg buat untuk I..I x reti..)
hehee...sebab peminat sos cili tegar kan..mmg perangai la lau jumpa sos lain..



ni aku punya
1/4 chicken + spicy rice + coleslaw
selalu aku makan mediterranean rice..nak la cuba nie...tak sedap ye adik2...tak kena tekak akak nie..


sian kan menu laki aku? hehee..aku x sampai ati nak potong apa dia order..nasi ngan ayam dah betul, tetiba de garlic bread...ha, tersekat leher makan roti kesat..last2 cicah air coke...hahahaha..


ni anak bujang aku punya...dia makan nasi ayah dia tu yang dipanggil nasi lemak..
hebat mak ayah kau makan nasi lemak kat nando's....

Setelah ditimbang2, aku rasa aku xmo la dtg sini lagi kecuali terpaksa..sebab mmg nando's dah xde apa yang istimewa aku rasa..harapkan sos jelah..ayam tu biasa je..mahal boleh tahan...total makan ni dalam RM68 camtu dah campo tax segala bagai...ooppss..aku order bottomless drinks...makanya, waiter tu kena la dtg 2 x isi air kat meja aku sebab aku pny coke selamat sekaligus sbb share ngan si kenit...kali kedua, Mr.MHR pny lak dia kena isi...hahaha..ada aku kesah? 



* time korang baca nie, aku sedang bercuti obersi hokay...hakak pergi untuk merehatkan otak dan badan....tetapi mengaktifkan purse...daaaa...

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...