Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2013

Tomyam Ampangan

Best cuti panjang? huhuu...cuti berderet menghilangkan semua stress kan...syok xyah nak pk nak bangun redah jem pepagi...KL clear uolss...seronot iols..bosan duk KL, jom kita balik kampung jupe nenek..balik kg tgk takde org len yang balik..maknanya kami berempat saje..so, xde aktiviti masak memasak..sampai pon dah dekat kul 4 petang, trus decide nak pg makan kat Seremban la konon2..dalam kepala aku nak makan Nasi Arab Damsyik..huhuu...kata je dekat..nak pegi kemain susah...malam tu pas Maghrib, trus kuar umah..nenek kata dia tak pernah try nasi arab..so, redah...call kedai tu tak pikap lak fon...sampai kedai dalam kul 8.15 camtu, golap golito...dorang poie arab agak eh..adoii la...frust...perut dah menggelodak...cepat2 gugel...nombor 1 kuar bila search tempat makan malam sedap, berderet keluar Man Tomyam..ayuh!!
Kedai ni sebelah Masjid Ampangan...memang dari jauh dah nampak meriah..masuk park area, huhuu...kete mewah je bederet...terus Mr.MHR tanya, betul ke kedai nih...hahaa..yelah,…

Pizza oh Pizza

Dah lama x mkn pizza nih...last mkn pas raya aritu kot...pastu, pas hapdet buku ASB yang de simpan juta2 tu, adik aku open table...duit dia de 5 juta kot..aku 2 juta jer...so, bia yang 5 juta open table...hahahaa....jutawan Melayu..oleh krn dlm family de mak yong, so ikut tekak dia..maka ktrg pon pg Pizza Hut besar kt Wangsa Maju tu la kan..bila nk order, aku tny la mana yg combo meals punya, dorang jawab situ elite sket tmptnya...so, menu sume sekor2...xde combo2 nih...jadi order la ikut pilihan masing2...yang bagus servis mmg laju...x sampai 10 minit air ngn sup dah sampai....


sup ubuh dalam pinggan yang dalam kat tengah2 nie....kejap je dah sejuk...


adik aku mmg suka makan udang
so, dia order 3 set Tempura nie
dia sorang je sepinggan kejap dah licin


yang ni aku order dan tak puas ati...nampak?


ok, tengok lagi...
kedekutnya pizza hut nie...secoet je lasagna dia..dah la serve dalam ramekin yang dia bako tu gak...itam2 dah...apa la salahnya pindah masuk dalam piring lain..so, takdela…

WW : Teringin

Chicken Black Pepper with Rice


baru makan Jumaat lepas tapi nak lagik

Laksa Penarak @ Jeti Kuah

Aku buat entry laksa lagik..hahaha..gila frust pasal teluk kechai tu...godek2 fon, rupa2 ada gamba laksa lagi satu...aku memang peminat laksa..Penang, Sarawak, Johor, Kelantan... ha, u name it u got it..hehee...yelah aku tau..kelantan tu Laksam...adik beradik la tue...kalau Utara, mesti la pedas2 masam kan...Sarawak tu bihun...lemak berkrim..huhuu...Johor tu aku suka makan make-up2 dia tuh..spaghetti pon boleh..janji ada rasa...laksam pulak suka kunyah kacang panjang ngan taugeh yang dia letak tue..kalau sambal plak, mesti request extra..cuma kepantangan aku laksa letak petis...dah elok2 masam pedas, ko masuk petis bagi manis apa citer...memang aku kalau beli laksa tanya dulu de petis ke tak..kalau de, harap maaf..aku sanggup tahan nafsu makan laksa sampai jumpa yang takde petis...bayar mahal xpe janji sedap..makanan la...benda2 kalau mahal, aku berkira..makan kalau mahal, tadehal..janji sodapp...kalau tak sedap mmg kena lahar dalam blog..hahaa...
Aku time pg Langkawi tu petang tu uj…

Pemanggang Ajaib

Bulan ni aku kena citer pasal Langkawi je kot...dari makanan sampai le benda2 yang aku beli... Sebenarnya trip ke Langkawi aku bukanlah trip mewah walaupon gomen dapat bonus 1/2 bulan gaji.. Aku baru je byr untuk renew rtax hampir semua nilai bonus tuh..hukhukk... keta byk tmpt duduk ala2 bas mmg mahal le insurannya kan.. tapi sebab dah janji ngan mertua aku, redah la gak...dapat la shopping..cuma xde la menyopping sakan melampau...aku mmg beli barang2 yang aku mmg dah target dan beli coklat untuk diri sendiri dan bwk pegi ofis je...so, dipendekkan cerita, dalam list aku nak beli termasuklah benda ajaib nie...kan sini de je jual, tapi kata kat Langkawi murah sket..memang murah la dari sini..rege sebijik kat KL boleh dapat 2 bijik kat Langkawi.. :)  Okey, aku pon merembat sebijik pemanggang ajaib ni dan budak ofis kirim sebijik...mertua aku pon beli gak..untuk makcik pon ada..totalnya 4 bijik la beli..kalau beli kat KL dapat 2 bijik je..hehee...
Kalau dah beli xkan nak simpan kan...so…

Laksa Teluk Kechai

"hancur hatiku..mengenang dikau..menjadi keping-keping, semenjak kau pergi...tinggalkan kasih sayang..yang pernah singgah..antara kita...." lalalaa....hehee...lagu takde kena mengena...cuma nak bagitau betapa hancurnya hati aku makan laksa kat Kedah...ni sambung entry Langkawi la kiranya..sampai kat jeti Kuala Kedah tu hujan masih belum reda..time lak dah kul 6 macam tu..jadi, pas je keluarkan kete, terus gerak...singgah solat jap kat Petronas sbb dah lewat kan...aku dlm feri duk lapar sbb aircond kemain kuat..maka perut pon sama kuat minta diisi...dalam feri de signal..so, sempat la gugel "Laksa Kuala Kedah"..aku men gugel je sbb ujan2 kalau makan benda berkuah kan sedap..panas2...pedas...huh...kemain penat telan air liur..kebetulan bila gugel, yg kua adalah Laksa Teluk Kechai dan lokasinya sangat hampir ngan jeti...kua je dari jeti dalam 3km dah sampai...ok, betul bak kata pekerja Petronas tadi tu..dia kata senang je nak cari..betul2 tepi jalan dan nampak kete m…

Langkawi : 2012

Aku tiap2 tahun pegi Langkawi gamaknya...tahun 2009 pergi..waktu ngandung 3 bulan...2010 tak pegi sbb sarat + bersalin..tak sempat kejar tahun tu...2011 pegi dan kebetulan adik ipar bersalin..tahun 2012 pegi lagik..huhu...setakat ni pergi Langkawi takde masalah..kalau pegi reramai, naik kete..kalau pergi tak ramai naik flight...masalahnya, pernah ke pegi Langkawi tak ramai? hehee.. kami pergi ari Jumaat 28 haribulan...balik keje, pas Maghrib, Mr.MHR tido dulu sbb malam nak drive..aku kalau malam, memang out sket nak drive...rasa macam kete2 tu saje je suluh2 mata aku..cis...waktu dia tido, aku baru la nak ngemas baju sambil tgk Maharaja Lawak Mega tu...mertua ngan adik ipar aku pon ikut..so, aku la yg menanti dorang...kang kalau ngan aku2 tido, sampai subuh baru bangun.. :)
Kul 12 lebih macam tu baru kua umah..baru je kua parking, Mr.MHR kata lapa..hahaa..mujo la kat umah aku segala kedai tomyam ada...lepak2 makan..sedar2 dah kul 1 lebih...maka kami pon memulakan perjalanan...aku tim…