January 27, 2013

Tomyam Ampangan

Best cuti panjang? huhuu...cuti berderet menghilangkan semua stress kan...syok xyah nak pk nak bangun redah jem pepagi...KL clear uolss...seronot iols..bosan duk KL, jom kita balik kampung jupe nenek..balik kg tgk takde org len yang balik..maknanya kami berempat saje..so, xde aktiviti masak memasak..sampai pon dah dekat kul 4 petang, trus decide nak pg makan kat Seremban la konon2..dalam kepala aku nak makan Nasi Arab Damsyik..huhuu...kata je dekat..nak pegi kemain susah...malam tu pas Maghrib, trus kuar umah..nenek kata dia tak pernah try nasi arab..so, redah...call kedai tu tak pikap lak fon...sampai kedai dalam kul 8.15 camtu, golap golito...dorang poie arab agak eh..adoii la...frust...perut dah menggelodak...cepat2 gugel...nombor 1 kuar bila search tempat makan malam sedap, berderet keluar Man Tomyam..ayuh!!

Kedai ni sebelah Masjid Ampangan...memang dari jauh dah nampak meriah..masuk park area, huhuu...kete mewah je bederet...terus Mr.MHR tanya, betul ke kedai nih...hahaa..yelah, kami orang kebanyakkan je...nama kampung je kedai nie, peminatnya kemain...sampai2 trus order...1 yang bagus, service sangat laju...sampai terus ada pelayan amek order..tunggu makanan pon tak lama..sesuai la dengan perut yang lapo kan..



Siakap 3 Rasa
Ikan takleh pilih...dorang yang decide..aku cakap utk seorang makan je..ni yang sampai..

 

 FAILED!!
 goreng garing2 abih aku nak makan apa?
kalau nak bagi kerak, baik aku makan kerak goreng pisang
sos takde 3 rasa..
rasa bawang putih ngan sos ikan je..masin takyah citer ye kalau sos ikan conquered...

 

ikut putaran jam

Tomyam Campur
Cekodok Udang
Sup Ekor
Kailan Ikan Masin


alalalalatok...alalalalatok....patut saman...meniaga apa camni...sup ekor masin, tomyam rasa masak pindang...memang frust..ini yang digah2kan sangat?? pekak btol!! overated....patut aku pegi kedai tomyam kat kampung je...meniaga kalau setakat nak untung, camni la gamaknya...

January 13, 2013

Pizza oh Pizza

Dah lama x mkn pizza nih...last mkn pas raya aritu kot...pastu, pas hapdet buku ASB yang de simpan juta2 tu, adik aku open table...duit dia de 5 juta kot..aku 2 juta jer...so, bia yang 5 juta open table...hahahaa....jutawan Melayu..oleh krn dlm family de mak yong, so ikut tekak dia..maka ktrg pon pg Pizza Hut besar kt Wangsa Maju tu la kan..bila nk order, aku tny la mana yg combo meals punya, dorang jawab situ elite sket tmptnya...so, menu sume sekor2...xde combo2 nih...jadi order la ikut pilihan masing2...yang bagus servis mmg laju...x sampai 10 minit air ngn sup dah sampai....



sup ubuh dalam pinggan yang dalam kat tengah2 nie....kejap je dah sejuk...



adik aku mmg suka makan udang
so, dia order 3 set Tempura nie
dia sorang je sepinggan kejap dah licin



yang ni aku order dan tak puas ati...nampak?



ok, tengok lagi...

kedekutnya pizza hut nie...secoet je lasagna dia..dah la serve dalam ramekin yang dia bako tu gak...itam2 dah...apa la salahnya pindah masuk dalam piring lain..so, takdelah customer nampak beza size ples kotor2 tempat bakar tue...potong betul..elite pebende macam nie...



Beef Pepperoni
sama je rasanya....



Large punya....

aku takde la suka sangat pizza ni sebab dia kering...huhuu..kari mamak aku suka la...tapi dah org belanja, jalan je..jangan banyak songeh....aku rasa pizza kena jaga la nama baik dari buat benda cam gini..caj mahal, siap servis tax kemain, tapi.......

January 9, 2013

January 4, 2013

Laksa Penarak @ Jeti Kuah


Aku buat entry laksa lagik..hahaha..gila frust pasal teluk kechai tu...godek2 fon, rupa2 ada gamba laksa lagi satu...aku memang peminat laksa..Penang, Sarawak, Johor, Kelantan... ha, u name it u got it..hehee...yelah aku tau..kelantan tu Laksam...adik beradik la tue...kalau Utara, mesti la pedas2 masam kan...Sarawak tu bihun...lemak berkrim..huhuu...Johor tu aku suka makan make-up2 dia tuh..spaghetti pon boleh..janji ada rasa...laksam pulak suka kunyah kacang panjang ngan taugeh yang dia letak tue..kalau sambal plak, mesti request extra..cuma kepantangan aku laksa letak petis...dah elok2 masam pedas, ko masuk petis bagi manis apa citer...memang aku kalau beli laksa tanya dulu de petis ke tak..kalau de, harap maaf..aku sanggup tahan nafsu makan laksa sampai jumpa yang takde petis...bayar mahal xpe janji sedap..makanan la...benda2 kalau mahal, aku berkira..makan kalau mahal, tadehal..janji sodapp...kalau tak sedap mmg kena lahar dalam blog..hahaa...

Aku time pg Langkawi tu petang tu ujan sikit...pas shopping cekelat, trus ajak suami den makan kat jeti...usap2 sket sbb dia kata asek makan je datang langkawi nih...mulut tak benti2 kunyah cekelat, lagik nak makan memacam..huhuu..sbb tu takleh cuti selalu..makin mendebab la masing2..mula2 dia xmo..sekali aku cakap, "kan mee udang sedap kat situ..." trus setuju.. weeee...

Sampai je sana, kebetulan orang de sikit..trus order laksa semangkuk..aku tak pandang menu lain...satu masalah aku kalau bercuti dalam Malaysia nie, bila makan aku mesti order sirap..hehee..taktau kenapa...agaknya sirap sedap di minum time bercuti kot..lg 1 selalu kalau bercuti kan mesti kira ke kampung2 sebab KL kan bandar...jadi, sirap dorang ni sedap sangat..wangi macam sirap kampung..eh, sirap kampung tu tau tak? cuba korang order sirap kampung..hehee...

Okay, macam biasa...aku ikut highway..nak citer pasal laksa kan...hahaa...ok, laksa sampai dah aku tanpa berlengah lagik....


ha, ni baru la betul laksa..membuka selera dan mata bila tergigit cili api tue...telur sebijik..kuah masam dan cukup rasa..kalau macam ni jual sekilo RM20 pon orang beli..meniaga tak menipu...huh, berpeluh2 makan sambil kunyah2 cili padi disulami air sirap..hahaa....terliur? okay, sila cari laksa sedap cepat....huhuu...

Ada orang tak makan laksa penarak sebab dorang kata kuah dia guna belut...hey, bukannya belut tu terconggok dalam mangkuk kau...dah hancur pon...hahaha..aku pon kalau bagi makan belut, takde nye aku nak telan..ni dah hancur aku tak nampak depan mata, aku tak kesah langsung..bukannya de rasa pon..rasa sedap adala..hehee....mesti korang terbayang2 belut tu kan..hahaha....okay, sila la bayang..aku nak bayangkan laksa nie lagik...nyum nyum...


January 3, 2013

Pemanggang Ajaib


Bulan ni aku kena citer pasal Langkawi je kot...dari makanan sampai le benda2 yang aku beli... Sebenarnya trip ke Langkawi aku bukanlah trip mewah walaupon gomen dapat bonus 1/2 bulan gaji.. Aku baru je byr untuk renew rtax hampir semua nilai bonus tuh..hukhukk... keta byk tmpt duduk ala2 bas mmg mahal le insurannya kan.. tapi sebab dah janji ngan mertua aku, redah la gak...dapat la shopping..cuma xde la menyopping sakan melampau...aku mmg beli barang2 yang aku mmg dah target dan beli coklat untuk diri sendiri dan bwk pegi ofis je...so, dipendekkan cerita, dalam list aku nak beli termasuklah benda ajaib nie...kan sini de je jual, tapi kata kat Langkawi murah sket..memang murah la dari sini..rege sebijik kat KL boleh dapat 2 bijik kat Langkawi.. :)  Okey, aku pon merembat sebijik pemanggang ajaib ni dan budak ofis kirim sebijik...mertua aku pon beli gak..untuk makcik pon ada..totalnya 4 bijik la beli..kalau beli kat KL dapat 2 bijik je..hehee...

Kalau dah beli xkan nak simpan kan...so, aku mulakan proses nak guna..aku nak masak ayam..guna resepi sindrik.. :)  ikut kesesuaian tekak laki bini ni...mula2 aku perap dulu konon2 nak bagi lama la sket perapan tu kan...


Ni rupa ayam yang aku dah perap dan letak siap2 atas pemanggang tu...aku perap ngn bawang merah, bawang putih, halia, serbuk cili, serbuk lada hitam, kicap pekat ngan garam...itu saje...huhuu...balik keje de masa ke nak bubuh memacam..ada yang pengsan tunggu lauk masak...pastu nak feeling2 omputih, campak la kentang sebijik..hehe..buat sayur...



aku tetap ngan brand pujaan
HIG aka Haji Ismail Group
aku x beli brand vantage tu sebab beza RM30 gak...
eh, kalau beli mahal tak reti masak, tak sedap gak..hahaha...bengang tak?

Aku masak guna api sedang pastu turunkan kecik tak kecik la api tu...aku tak balikkan pon pemanggang ni sebab rasa macam sayang..huhuu..so, aku balik2kan ayam guna senduk kayu...jangan guna sudip besi...tercabut metal2nya nanti...aku bakar kejap je..dalam 25 minit macam tu sebab aku guna chicken chop punya ayam...beli kat NSk dia tulis "chicken chop" aka boneless chicken...aku amek 2 keping RM6.50 camtu...selepas 25 minit dan 2 kali balik2, maka.....



tadddaaaa......



merembeskan air liur tak?
hahaha...aku mmg suka bajet best kan...

kami makan cicah sos lada hitam yang dah siap dalam botol tu je..x sempat den nak buat set lengkap...tapi, alhamdulillah...kenyang la aku ngan Mr.MHR makan benda nie dan Mr.MHR request buat lagi + tambah garam sket..hahaa..aku mmg tak kuat masin sbb ayah den darah tinggi dari den kecik...kalau makan lauk kurang garam pon den tak kesah...janji podeh... :)


January 2, 2013

Laksa Teluk Kechai

 
"hancur hatiku..mengenang dikau..menjadi keping-keping, semenjak kau pergi...tinggalkan kasih sayang..yang pernah singgah..antara kita...."  
 
 
lalalaa....hehee...lagu takde kena mengena...cuma nak bagitau betapa hancurnya hati aku makan laksa kat Kedah...ni sambung entry Langkawi la kiranya..sampai kat jeti Kuala Kedah tu hujan masih belum reda..time lak dah kul 6 macam tu..jadi, pas je keluarkan kete, terus gerak...singgah solat jap kat Petronas sbb dah lewat kan...aku dlm feri duk lapar sbb aircond kemain kuat..maka perut pon sama kuat minta diisi...dalam feri de signal..so, sempat la gugel "Laksa Kuala Kedah"..aku men gugel je sbb ujan2 kalau makan benda berkuah kan sedap..panas2...pedas...huh...kemain penat telan air liur..kebetulan bila gugel, yg kua adalah Laksa Teluk Kechai dan lokasinya sangat hampir ngan jeti...kua je dari jeti dalam 3km dah sampai...ok, betul bak kata pekerja Petronas tadi tu..dia kata senang je nak cari..betul2 tepi jalan dan nampak kete mmg banyak benti kat bahu jalan tu...

Kami pon ikut jelah arahan dia..dari Petronas tu dalam 2 minit je dah sampai...kami pon turun la...penuh kedai nie...yang beratur nak bungkus pon ramai..waahhh...excited la aku nih..order 4 set je sebab dia de jual satay gak kat tepi tu..saje la nak try kan..tunggu kejap, laksa pon sampai....



Sampai je aku trus tanya budak tu kaler orange tu apa...dia jawab "sambai"...oh, sambal...ok, mula2 tgk aku dah xde selera..pebende kuah jernih mcm sup nih..adooii...potong sungguh...aku sip la sambal tu nak rasa...takde rasa..kuah takde rasa apa...rasa air rebus ikan je ye...hukhukk..sedihnya aku.. .dah le harapan menggunung...ok, xpe abaikan..tunggu satay sampai...



gerai satay tu orang tumpang agaknya..sebab hantar satay trus mintak bayar..rege satay RM0.55 secucuk..dia dah tambah singgit siap2 untuk nasi impit 5 ketul kecik besar syiling 10sen...amek satay secucuk, masin tahap gaban..takde rasa rempah..garam ngan kunyit je..memang potong stim btol..kesudahannya aku abeskan minum sirap je..yang lain pon xde feel..so, kitorang trus blah...kalau de orang Kedah baca blog nie, iols minta maaf kay...laksa tu tak sedap langsung dan aku tak paham kenapa kemain penuh kete..pastu org siap beratur beli bungkus yang dijual dengan rege RM12 sekilo..apo bondo laksa macam tu?? aku frust betul beli makanan macam nie..bukan semua orang boleh meniaga ye..kalau setakat nak cuba2, baik duk rumah...jangan menipu orang meniaga macam nie...huhh....

January 1, 2013

Langkawi : 2012

Aku tiap2 tahun pegi Langkawi gamaknya...tahun 2009 pergi..waktu ngandung 3 bulan...2010 tak pegi sbb sarat + bersalin..tak sempat kejar tahun tu...2011 pegi dan kebetulan adik ipar bersalin..tahun 2012 pegi lagik..huhu...setakat ni pergi Langkawi takde masalah..kalau pegi reramai, naik kete..kalau pergi tak ramai naik flight...masalahnya, pernah ke pegi Langkawi tak ramai? hehee.. kami pergi ari Jumaat 28 haribulan...balik keje, pas Maghrib, Mr.MHR tido dulu sbb malam nak drive..aku kalau malam, memang out sket nak drive...rasa macam kete2 tu saje je suluh2 mata aku..cis...waktu dia tido, aku baru la nak ngemas baju sambil tgk Maharaja Lawak Mega tu...mertua ngan adik ipar aku pon ikut..so, aku la yg menanti dorang...kang kalau ngan aku2 tido, sampai subuh baru bangun.. :)

Kul 12 lebih macam tu baru kua umah..baru je kua parking, Mr.MHR kata lapa..hahaa..mujo la kat umah aku segala kedai tomyam ada...lepak2 makan..sedar2 dah kul 1 lebih...maka kami pon memulakan perjalanan...aku time kat area dekat2 ni aku bertahan lagik...masuk je tengah2 Perak tu aku mmg sangap gila..jadi, aku tertido...sian Mr.MHR melayan mata sorang2..aku sedar balik dah lepas Penang dah...dekat2 exit Alor Setar (S)...dah sampai rupanya..huhuu...masuk je area tu, dah Subuh..maka benti la masjid untuk solat Subuh dulu...satu kete baru bangun...hehee...pas siap dalam 6.30 camtu, trus pg jeti...ni 1st time aku nek feri kat Kuala Kedah..selalu kat Kuala Perlis..tapi sbb nak park kete lama, duk Kuala Kedah..Kuala Perlis tu byk parking sendiri..rasa tak selamat..masuk parking yang mejlis perbandaran tu punya...sehari RM10 je...dia bagi invois je dulu...balik baru bayar.. :)  Turunkan beg, trus beli tiket..nak nek feri kul 7pagi..kalau tak, kena tunggu sejam lagik..bazir masa...rupa2nya feri 1st start 7,15pagi..okay la kan..dpt bernafas sket..




Tak menariknya gambar pakai fon...pasni aku kena bawak camera gak..konon2 dah pakai tepon canggih, tak perlu fon..oh, mmg la fon xleh lawan fungsi asalnya kan..feri gerak kul 7.30 macam tue..rege tiket RM22 dewasa sehala...kanak2 RM17..Akeef free sbb bawah 3tahun..tapi xdek seat..kena pangku..kalau tau, aku beli seat...masuk je feri, trus lolap memasing...jangka sampai 2 jam..tengok2, sejam lebih dah sampai..mujo xdek AES dalam air.. :)

Sampai Kuah, adik ipar aku datang 2 kete..so, Mr.MHR trus drive 1 kete..senang..kami je dah berenam..beg sorang 1..hahaa..mujo de kete extra...sampai je trus pergi bfast...time tu dah kul 10pagi...makan roti canai kat area Pekan Rabu..oleh kerana kebulur, semua bantai 2 keping sorang..dah makan roti telur tambah plak roti sardin...tapi aku makan tosei je sekeping...sopan tak ai? hahaha...pas makan trus pegi rumah adik ipar aku kat Kedawang..oh, iols lupa nak bagitau..adik ipar yang lelaki tu Penghulu Mukim Kedawang..muda2 dah jadik penghulu..hahaa..so, dia dapat la rumah banglo sebijik..kuarters la kiranya..dah dekat 5 tahun dia duk Langkawi..pasni kalau dia tukar, kena la kami rancang2 cari hotel..hehe..sampai je, semua mandi2 dan terus tido.. :)

Sebenarnya untuk trip kali ni aku dapat rumah peranginan persekutuan kat Holiday Villa tue..tapi boleh book sorang seunit je..so, sementara nak tunggu check in, kami pon memerap la kat umah penghulu dulu..kul 2 kami bertiga pegi la Holiday Villa..anta beg ngan rehat jap sbb mertua aku kata dia macam nak demam..yelah, duk dalam aircond kan malam tu sepanjang perjalanan..badan dah tak tahan..so, biarlah berehat dulu...


aku dapat booked bilik Standard
RM55 semalam


 day bed tu yang buat rasa seksi ala2 pwincess..hahaha..
de balcony..aku siang melepak atas day bed tu je..
mula2 sampai bed tu kat situ..pastu Mr.MHR tolak letak sebelah meja telefon tu....



ni bathroom nya...luas...berbaloi la untuk aku...
Petang tu dalam kul 4, call tanya dah bangun ke belum...mak mertua aku kalau ajak shopping trus segar..hehe..biasalah kan..aku trus ajak Mr.MHR pegi HIG aka Haji Ismail Group...aku beli cekelat untuk makan je dulu..mood shopping belum mari..hehe...pas pegi tu, pegi IdamanSuri tu plak..ha, aku start buat kira2 dah..tapi aku start shopping esoknya...malam tu duk pk apa nak beli.. :)



bekas ni kemain la mahal kat coket...kat Ikea pon mahal gak..so, aku merembat la sikit kat sini...nak buat bekas isi makanan candy buffet aku...cuti2 jugak, business kena run.. :)


ko buat kek kukus simple tu sebijik, letak atas nie, pastu feeling2 makan kat Starbuck..hahaa..




weehooo...aku beli Pemanggang Ajaib nie...
kata nak kurus, kena makan benda2 grill...hahaa...grill la sangat...
aku belum try ajaib ke tak benda nih...


ni feveret iols...sepeket RM9.90..
aku beli untuk diri sendiri je..
feveret mana boleh share

macam biasa la kan..kalau pg Langkawi nie..aktivitinya serupa je...hehee..masuk kedai yang sama 7,8 kali pon rasa tak cukup lagik.. Esoknya konon2 nak pg naik Cable Car...sekali hujan pulak aritu...dari pagi dah start ujan..pastu benti kejap sambung balik..jadi, masuk kuar kedai jelah aktiviti gantiannya.. hehee..kul 2 anta family balik rumah adik, kitorang balik hotel..baru nak tido, de org ketuk pintu..tgk2 hotel anta ni as complimentary.....

memang la cookies die 4,5 keping je..tapi aku takdelah berharap akan dapat servis bagus macam nie sbb aku bayar bilik RM55 je..len la kalau bayo RM550 dan tak anta servis macam ni memang nak kena hamuk la kan..hahaa..time check in tu dia anta buah2an sepinggan...ni bg cookies plak..hepi la mak jemah...cookies dia seeedddaaaapppp....eh, kemon la...mesti la sedap..Holiday Villa nie...maklumlah biasanya aku duk Grand Cont je..hahaa...

Petang tu call suh org2 kat rumah datang sini mandi laut...dia kan private beach...Ahad, Langkawi keje..so, tggu adik2 balik keje, baru dorang datang..syok mandi sini sebab semua mat salleh..takde sapa nak heran kat kau....




Pas settle mandi, hari pon dah dekat Maghrib...semua naik bilik, gilir2 mandi tukar baju then kitorang semua kuar dinner...siap call HIG tanya tutup pukul berapa..haha..dasar!! pas makan dan membeli lagik, anta family balik rumah, kami pon balik jugak sbb dah kul 11 macam tu...turun kat reception hotel tanya kalau nak join bfast mcm mana..oh, kalau booked tru BPH, xde breakfast ye...jadi kena la tambah bayar..dia ada menu ala carte RM8.80 sorang...dapat makanan + minuman + dessert...boleh gak join buffet Rm48++ sorang..tapi dapat disc 20%...walk in je kat restaurant tue..





Balik bilik kemas2 beg sebab nak balik...pakej 3 hari 2 malam berbaloi2...kalau ada rezeki dapat book, ofkos la nak lagik kan...pagi2 tu bangun bawak kedek2 pegi mandi..sebuk nak swimming pool katanya..bagi mandi kejap je sbb trus pg mandi laut pastu...kami ni xde bikini jadik xleh masuk pool..masuk laut saje....






Eh eh..tertinggal...luggage aku dah hampir2 boleh buat tukun...maka memang nak beli sebijik kat Langkawi..beg sedia ada aku beli kat Langkawi gak..tahun 2007 ke 2008 mcm tue...aku beli size paling besar RM70 je time tu kat kedai Zeno yang mahal tu..kedai mahal pon leh dapat murah...ni gambar beg yang aku snap depan Zeno gak...



aku nak yang pink..Mr.MHR kata kalau pink, dia suh aku tarik sendiri..hukhukk..kijam...
yang paling besar tu rege dia RM189.90
medium tolak Rm20..kecik tolak lagi RM20 dari medium..
pandai tak kira? hahaa..

oh, aku tak beli jugak..sebab rasa macam mahal xde jenama...jadi, igt nak tggu pegi HCMC la beli...kalau beg sedia ada jahanam, bawak beg plastik sampah pg HCMC then baru beli beg..hahaha...nak mampos...malam nak balik pas dinner tu, pegi HIG lagi sebab waktu call dia kata tutp kul 11 malam...puas belek2 last2 aku amek gak yang nie....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


taaddddaaa



ha, ni de jenama
 HIG aka Haji Ismail Group
branded kan?
hahahahaa.......
 RM95 saje

dapat la aku beg sebijik...harap2 bertahan 5 tahun lagik...aku ni penjimat orangnya..kahkahkahh... sebab aku ni kedekut tak suka org pakai barang aku...sebab tu tahan la lama sket rete benda..xkan ko asek nak membeli je kan..duit tak turun dari langit....okay, penat type pasal Langkawi..ala kadar je nie.. :)






 Pernah makan Zakaria Laksa @ Kuala Kedah?

 teaser.....

nanti aku citer next entry..nak tido jap....



Selamat Tahun Baru 2013

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...