October 10, 2016

Resepi Bendi Goreng Pedas

Nak resepi tak? hehee..

Kalau2 terbeli bendi keras, jangan buang. Boleh buat lauk jugak. 

Bendi Goreng Pedas


Bendi (cuci dulu baru hiris) - kalau tak, nanti berlendir

A - Bawang Merah + Bawang Putih + Ikan Bilis (blend)
B - Cili Merah 1 biji + Cili Api 2 biji (blend)
Asam keping
Perasa


Cara memasak:
1) Panaskan minyak
2) Tumis bahan A sampai garing
3) Masukkan bahan B. Masak sampai garing.
4) Masukkan bendi, garam, aji dan asam keping
5) Dah siap….

Takyah makan dengan nasi pon boleh..Ratah saja dah sedap..

nanti akak update resepi lagi hokay...bye...



October 6, 2016

Ke Krabi Ke Kita - Day 2

Mood malas dah mai...
Meh sambung hari kedua..

Pagi tu kitorang check out hotel dalam pukul 10pagi. Jalan depan hotel nak pergi cari angkutan ke Aonang Beach. Ada gerai abang Muslim ni. So, sarapan dulu. Buat alas perut.



Ni pemandangan dari tempat makan ke pasar malam tu. Jarak dia banyak ni jelah. Memang berbaloi pilih hotel ni.

Kitorang berjalan ke bus stop depan 7-Eleven. Korang cari je 7E then nampak la signage bus stop tu. Sebab kitorang nak naik songthaew. Kalau ada orang tanya, cakap nak naik songthaew. Jangan cakap tuk-tuk..2 benda berbeza tu. Harga pon beza kaw2 punya..



atas ni Songthaew - gambar google


ni tuk-tuk

Nak travel bajet ni, kena la survey2 sikit tau..Kalau malas survey, malas membaca, sila prepare duit lebih sikit ye..

Kadar tambang dari Krabi Town ke Aonang :

1) Teksi : 600 bath sehala (RM60) - 1 teksi (4 orang) 
2) Songthaew : 50 bath sehala (RM5) - seorang (kanak2 FREE)
3) Tuk Tuk : 500 bath sehala (RM50) - 1 tuk tuk (2 orang)

Untuk teksi dengan songthaew, harga tu fixed. Tapi untuk tuk tuk, kena bargain. Dorang letak harga memang tak masuk akal. Ada ke orang nak naik tuk tuk bayar RM50 sedangkan teksi RM60? Aku malas nak bertegang leher dengan dorang ni. So, memang straight je ke songthaew. Bagitau nama hotel, minta driver tu stopkan bila dah dekat dengan hotel. Dia akan suruh korang picit loceng, tapi bagitau "I dont know where the hotel"..haha..ko takyah grammar berhabuk.nanti dorang tak paham.. Cakap simple2 je..


Sepanjang perjalanan dia akan berhenti kalau ada orang tahan nak naik. Lebih kurang macam bas la.. Cuma takde aircond dan laju kemain dia pecut.. 1 ride dengan kitorang ni ada couple dari NZ sama2. Dorang kena caj RM15 seorang.. Kita dorang caj RM5 je..Korang pandai2 la nak hidup ye.. :)


ni hotel kitorang



family room
RM133 semalam


ke depan tu terus menghala ke pantai
berjalan kaki dalam 5 minit

Budak hotel tu bagi je check in awal. Bukan ada ramai orang sebab sini ada banyak hotel. Kalau korang nak walk in je pon takde masalah. Masuk bilik, kitorang mandi2 sebab berlengas perjalanan dalam lori..haha..pastu kitorang jalan kaki sepanjang jalan tu. Macam2 orang jual.


mestilah kena beli pancake kan?
dah kata kat Krabi


Kitorang jalan kaki sampai la ke area Masjid Aonang. Lepas tu berhenti makan kat Bangboo Restoran yang ramai orang Malaysia pergi tu. Alhamdulillah, boleh la makan untuk kenyangkan perut.. 

Memang banyak melepak dalam bilik je trip kali ni.. setiap petang dalam pukul 1 macam tu akan turun hujan manja2..berhenti kejap..kang pukul 3 dia turun lagi..hehe...sejuk je suasana..


Depan pintu bilik kitorang ada meja ni..best betul..tapau makanan plus beli kopi kat 7E, lepak sini time redup2..fuhhh....

September 29, 2016

Ke Krabi Ke Kita - Day 1

Trip ke Krabi adalah trip yang tak se best korang jangka. haha..trip ni kitorang memang niat nak lepak2 je..takmo penat2 sebab 2 minggu lepas pegi Langkawi kemain penat bershopping. So, yang ni awal2 dah kena warning, jangan fikir aktiviti memenatkan badan.


Selalunya aku ni kategori awal dah prepare segala benda. Kali ni redah je.. Tukar duit pun kat Putrajaya Sentral time tunggu ERL nak ke KLIA2. Tukar RM1200 dapat 1000bath. Tu je yang aku tukar untuk belanja bertiga.


Sampai kat airport Krabi, beratur le cepat2. Walaupon airport dia kecil je macam airport Kota Bharu, kemain lama beratur..slow betul imigresen dia.


Lepas je imigresen, aku terus pergi kaunter tiket bas. Kaunter tu betul2 depan escalator. Kira turun je escalator, ko terus sampai kaunter tiket bas tu. Aku sampai hari Sabtu pukul 4.45 petang, so memang decide nak pergi pasar malam Krabi Town tu. Sebab malas jadi Pak Pandir pergi balik pergi balik, kitorang tidur kat Krabi Town malam pertama tu. So, beli tiket ke Krabi Town. Sorang 90bath. Anak tak kira. Yang bagus kat sini, budak2 semua FREE... dan pastikan korang ada nama hotel. Sebab dorang tanya hotel apa kita duduk. Kecuali kau tau nama jalan nak turun pon boleh gak.. Bas hantar betul2 depan hotel tau..memang best.. 

 


Ni la rupa bas airport dorang. Kitorang lepas je beli tiket bas, pergi la beli simkad 1 untuk senang berhubung. Relaks je konon2nya. Tiba2 ada seorang lelaki ni datang bawak walkie talkie tanya "Bus to Krabi?"..haha..rupa2nya dorang kira berapa ramai yang beli tiket bas..so dia akan pastikan cukup orang dalam bas baru dorang gerak...Kitorang pon berlari2 la ke bas..memang bas tengah tunggu kitorang..hehe..maaf la..igtkan ada masa...


Perjalanan ke Krabi Town lebih kurang 15 minit je dari Airport. Nanti bas akan berhenti kat 1 pit stop untuk turunkan penumpang yang bermalam di Krabi Town dan bas akan teruskan perjalanan ke Ao Nang Beach (tempat yang glemer tu). Kiranya Krabi Town tu macam Kuah, Ao Nang tu macam Pantai Chenang la..haha..jangan salah pilih hotel tau...



ni la tempat drop off tu



Kitorang ada 5 couple/family yang turun kat sini. Then dorang akan asingkan kita ikut lokasi hotel kita. Van aku ada kitorang dengan 2 couple mat saleh..


driver ni akan hantar terus ke depan pintu hotel
TAK PERLU bayaran tambahan dah..semua dah pakej dengan bas tu..
cuma kau bagi la tips sikit..20bath pon dia gembira tau...


Aku menginap kat Green House Hotel, Krabi Town. Hotel ni nak ke pasar malam tu jalan kaki dalam 3 minit je...Bilik pun luas dan murah... 1 king 1 single = RM83 je..hahaa..gembira ai!!


 




Lepas check in, mandi2 lepak jap dalam sejam, tengok2 dah gelap kat luar..Jam baru kul 6.30 macam tu...perut pon rasa lapar..terus siap2 nak pergi pasar malam...


Takdelah menarik sangat pasar malamnya..tapi dorang memang promosikan tempat ni. Sebab pasar malam ni ada setiap Jumaat, Sabtu, Ahad je...orang yang meniaga makanan kat tepi2 jalan tu cakap, time tu jelah ada ramai orang kat Krabi Town. Kalau hari lain, memang bandar mati...takde apa2 yang menarik.

 

Aku beli la segala yang orang cakap sedap kat banyak2 blog tu..
Hambar... 
#walauponperuttengahlapar

 

 Ni 40bath satu...boleh beli 5..hahaa..sebab kat sini mahal kan?

Kitorang tapau semua makanan, makan kat bilik hotel. Lepas makan, nak layan TV pon tak paham..Mr.MHR layan bola pakai wifi laju berdesup2 malam tu. Aku dengan anak, tidur lena sebab letih pikul beg..haha..

Nanti ai sambung lagik...

August 23, 2016

Bercuti Ke Gold Coast Melaka

Sekarang kalau rasa nak pergi cuti kat mana2, benda pertama perlu ada mestilah tempat mandi yang menarik atau anak kau akan merengek je macam2..hehe..Lepas penat berhempas pulas bulan puasa dan raya, kitorang rasa nak pergi bercuti kejap...nak pergi jejauh macam lagi bertambah penat kan..so, decide pergi Melaka je.. 

Kali ni try Gold Coast Melaka. Sebelum ni dah pergi Bayou Lagoon tu..lokasi dorang ni sebelah2 je..dipisahkan dengan pagar besi..Kalau rasa Gold Coast penuh, seberang lepak Bayou..hehe..

Aku booked bilik studio. Tapi puas google tak jumpa bilik studio tu macam mana.. Jadi bila hari check in tu, baru tau rupa dia macam mana. Kitorang sampai sana hari Khamis dalam pukul 4ptg macam tu. Waktu check in request bilik yang mengadap waterpark, budak tu cakap penuh..aku macam ????...dah la hari Khamis, aku tengok sunyi sepi, kereta pon ada 4,5 biji je, boleh dia kata penuh. Belum sempat aku buka mulut dia cakap 

"Oh, cik booking 2 malam ye..okay, saya tukarkan bilik orang lain"

Aku cakap la.. "Eh, boleh pulak tukar2kan bilik orang dik?"

Dia jawab : "Dorang belum sampai lagi" (muka selamba)

hahaa..

"Patutnya tak kira la orang check in 1 malam ke 2 malam ke, utamakan yang sampai dulu dan yang dah bagi duit kat korang ni. Yang belum sampai tu beria2 reservedkan bilik dia, sekali dia mati tengah jalan macam mana?" 

Terus dia sentap...akak terpaksa tolak markah untuk pengurusan pelanggan kat situ ye...

Malas nak terus berangin, kitorang terus pergi masuk bilik. Rupa2nya dia memang takde bilik studio. Aku dapat apartment 3 bilik tapi cuma master bedroom je dia bukak. Lagi 2 bilik berkunci. So, hall dengan kitchen memang boleh guna.. Kalau kau datang ramai, angkut toto dengan bantal sudah...jimat..hehe..



kitchen dia cuma ada benda ni
peti ais mini, kettle dengan sinki
benda lain, tarak...


sorry ye..silau..



Angkut jajan..maklumlah, berendam je kejenya...


ni view dari balkoni
haha..gaduh la woi dengan reception utk dapatkan view sebegini..
ko jerit2 je anak beranak suh naik..




ni wave pool
ada time2 dia pasang ombak tu...
time ni dah petang dekat2 Maghrib..dia dah tutup..
bangunan yang warna merah tu Bayou Lagoon..sebelah je..






Ni gambar pagi Sabtu nak check out..Kitorang siap2 hantar beg masuk kereta pastu berendam sampai Zohor..tag tangan tu kira per hari..kalau kau jenis muka stone, pas mandi, tukar baju pergi lunch kat luar, masuk balik mandi sampai malam...hahaha...dengan syarat, kunci bilik dah pulangkan la kan..kang security cari kau pulak..


Info nak share, setiap hari Jumaat dan Sabtu, waterpark akan dibuka sehingga 11 malam..so kalau kau sampai lambat dalam kul 8 malam pon, ko sempat la lagi nak berendam..slides tu kitorang belasah main..bukan untuk budak2 je..dewasa mak pak budak semua boleh merealisasikan mimpi indah tu..haha..

Okay, pergilah bercuti...

July 15, 2016

Rindu

Kadang-kadang, bila kita duduk sorang2, kita akak teringat kat benda-benda kecik yang boleh buat kita senyum sorang2.. Benda yang nampak simple, tapi impak dia besar sampai boleh melelh air mata kenangan.


Kawan baik..teman berkongsi kisah suka duka sedih pilu suatu ketika dulu..terpisah kerana waktu, jarak dan komitmen. Tapi senang paham isi hati tanpa perlu guna ayat-ayat yang panjang.

Akak sedih arini..bye..

July 11, 2016

Resepi Rendang Ayam Mudah Simple


Selamat Hari Raya!!! 
Kawan2 nak datang rumah, pastu kau pening nak masak apa? ha, akak bagi resepi rendang arini..senang je..mesti korang bangga ngan kawan2 kau rendang kau sedap deknon..hahaa..jangan le compare resepi aku ni dengan otai2 masak yang hebat2 kat blog ni..ai is blogger picisan..resepi lepas untuk makan kecil2an gamaknya ye... :)

Okay, sila salin...bagi step by step tau gambarnya..kalau tak reti gak lagi, taktau le..


Bahan2:
1 ekor ayam
1 kilo santan
10 biji bawang besar*
4 biji bawang putih*
10 batang serai*
3 inci halia*
3 inci lengkuas*
Segenggam cili padi*
Sesenduk cili kering*
2 sudu kerisik
Daun limau purut
Daun kunyit
Asam keping
Garam

Cara2:
1) Korang kisar semua bahan bertanda *

2) Lepas tu masukkan bahan kisar dalam periuk dan masak atas api. Takyah tumis. Kau bukan nak buat sambal tumis.. Nama pon rendang kan...

3) Bila dah mendidih bahan2 tu, kau masukkan ayam dan tunggu sampai keluar semua air ayam dan minyak dia tu..Sambil tu kacau rendang tu..kang hangit yang bawah..

4) Masukkan santan, daun limau purut, daun kunyit, asam keping..

5) Kau rajin2 la kacau.. Dalam sejam macam tu kena tunggu menghadap dia.. Jangan berangan nak tengok tv time ni kay..

6) Bila rendang kau tu dah nak mengering, masukkan kerisik dengan garam.. Rasa le okay ke tak..pastu siap la...

Kalau nak berkuah buat cicah roti arab, takyah le sampai kering2 sangat.. Kalau buat rendang sebab nak bawak pegi backpacking ke Korea, buat le kering2.. Kang banjir lak beg ko kang...


Watermark tu nama bisnes online aku..jangan kata aku curik gambar orang lain lak tau..kalau korang nak tengok resepi2 lain, boleh la like page Mini Catering by ARE tu ye...kalau malas nak cuba resepi ni, nak tempah pon ai sudi..haha..

June 16, 2016

Resepi Onde-onde Gula Melaka

Sempena bulan puasa, aku baru nak update blog. Selalunya aku update kat fb je sbb fb pon dah boleh bebel2..hehee... Kuih ni popular waktu bulan Ramadan tapi yang jual kat param semua menyakitkan jiwa..Nah, gentel sendiri..boleh makan sekampung tau..

Sukatan lebih kurang dapat 35 biji
(ikut saiz tangan tukang gentel)

1 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
Air daun pandan / esen pandan
Pewarna hijau epal


Gaul semua bahan dengan air sampai jadi adunan macam ni. Air masukkan sikit2.. Jangan sekali tuang.. Kang jadi cekodok lak..


Ambil sikit2 dan masukkan gula melaka (hiris/potong kecik) kat tengah2, dan gentel jadi bulat. Sambil gentel ni, panaskan air dalam periuk sampai mendidih.


Dah dah siap gentel tu, campak dalam air mendidih ni satu per satu.. Jangan masuk sekaligus..kang melekat..biar je dia dalam tu jangan godek2.. Bila bebola ni dah terapung, maknanya tepung dah masak. Angkat dan toskan..

Gaul 1/2 biji kelapa putih dengan garam sikit. Sebatikan dan golek2 onde2 yang dah ditoskan tadi tu...


Tadddaaa....dah siap...senang tak?? Modal dalam RM6 je sebab kena beli tepung, gula melaka dengan kelapa.. Tapi tepung ngan gula boleh pakai lagi 4 kali.. Hehee.., berbaloi kan masak sendiri???


February 1, 2016

Murtabak Cheese Johor Bahru

Kalau pergi Johor Bahru, mesti kena carik murtabak ni hokay....lokasi dia dekat Kampung Kurnia. Korang waze sahaj Murtabak Majib Kampung Kurnia, gerenti sampai. Aku dulu first time sampai, aku perasan ada sekolah dengan padang bertentangan dengan kedai ni.. Jadi lepas2 tu, hakak dah pro nak carik..hehe..



Kitorang sampai aritu dah pukul 5 petang plus hujan manja2.. dalam blog2 ramai cakap tutup pukul 5..aku macam dah nak frust tengok jam dah kul 5 petang...hehe..sekali tengok, ada lagik.



Ni Special Cheese Daging
harga dia agakkkk jugak le..
dalam RM18 macam tu..aku lupa..tapi gitulah harga dia..



ni Chicken pulak..

Aku tapau dua keping...minum petang sekali jalan makan malam..
dalam bilik hotel je..malas keluar walaupon duduk KSL yang segala benda ada jual tu..

Okay, silalah try!! :)

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...