Skip to main content

Cari Pasal...

Facebook tu tempat perjumpaan dengan rakan2 sekolah, member2 kolej, saing2 U kan? bagus gak ada fesbuk ni..senang kita buat reunion online..aku mula2 dulu pon, bila nampak kawan2 sekolah rendah & sekolah menengah add, wah kemain excited..maklumlah..dah bertahun tak jumpa, last2 senang je boleh tgk rupa online memasing...time dah 'jumpa' tu, mula la borak panjang macam kau ni mmg kamcing gila ngan aku sedangkan dulu, nama aku pon kau tak tau..ye tak? okay, mula2 dulu mmg la aku suka, lelama aku pon nyampah sebab asal aku post je, mesti nak komen..at least akan komen "tulah pasal"...hah, memang aku SUKA sangat kalau org komen cenggitu....sebab tu aku remove..wat semak wall aku jek...

Tadi, aku duk borak2 ngan member aku psl nak beli baju baby, kawan aku update status camni......


Kawan aku yang bernama Lin..yg Mohd tu 1 sekolah gak..tp dulu aku tak pasti kat mana kewujudan dia...kalau aku la update status mcm ni pastu ada yg rajin komen macam ni, hah mmg aku bagik cukup2...asal org update status, ko nak komen..pastu org pon serba salah dan terpaksa libatkan kau dalam aktiviti yang dia sedang buat..bila org pelawa, kau jawab mcm hampas...eh, kemon la...mencari pasal menyakitkan hati orang pahal? kalau kau mmg xde keinginan langsung nak join apa orang tu buat, takyah la peramah sangat...siap cakap apa punya member sekolah...pastu gelak sorang2..aku tak jumpa pebende yang kelakar kalau stkt kawan aku ni update dia makan kat restoran Jintan Manis tue...aku rasa budak ni tersedak jintan la agaknya..tu yg bebal len macam...

emo aku mlm nie..tgh type minit miting tp tak jumpa jalan pulang... :)


Comments

  1. ye betul, kalau orang terlebih peramah mmg susah.. pastu nak menyakitkan hati orang pulak.. kak mimi pun kurang gemar pd seseorang kat opis kita jugak.. anak aku isap botol pun dia tegur.. "hai dah besar pun membotol lagi ke".. eh suka hati anak aku la, dia nak isap botol ke apa ke.. ko susah hati apasal. ko beli susu anak aku ke?? errkk sengal ler orang2 yang suka cari pasal ni..

    pastu ada sekali tu dia komen kat fb, masa tu akak pi umrah, tp akak ada ziarah ke istanbul dulu.. siap boleh komen perli "aikk kata pergi umrah?"" hello, dalam pakej umrah ni ada ziarah yer.. tak salah pun pergi melawat tempat sejarah islam, bukan aku pergi main kasino ke apa ke.. adoiii la

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…