Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2013

Malas Asing

Ini entry malas...aku longgok semua dalam nie..haha...mood raya dah sampai...


Ayam Masak Kicap
Bendi Goreng
Bihun Goreng untuk sahur
Daging Black Pepper
Sambal Kentang..favourite..favourite...

nak type pon malas...sila jamu mata...haiipp..jangan telan ailio...

Ramadan 2013 : Buffet # 7

Ni buffet ramadan sponsored...hehe...all the way from rumah mak aku kecuali 2,3 perkara...



ni onde-onde melampau namanya.. asek komplen beli onde-onde kurang gula, amekkaw!

 nampak sama tapi bukan dia hahaa.. ni cempedak goreng ayah aku tapaukan untuk menantu dia.. anak dia ni pulak mula2 ingat drummet...cehh.. aku lagi suka nangka...

bapak besar sausage nie..hahaa...sebelum balik dari rumah mak aku, bawak la Akeef men mainan kat jusco tue...otw nak bayar parking, nampak makanan nie..tapau...nafsu..nafsu....

 sambal cicah ni pon mak aku bekalkan..macam tau2 je aku beli ayam panggang jusco...

 makanan kesihatan ni bapak den yang bagi.. patut makan ni je sepinggan dah kenyang

sambal ikan bilis cili padi pon ado...
inilah sebenarnya makanan aku...sorang je..hahaha...Mr.MHR tak makan sangat.. dia kata asam pedas ni makanan yang special sebab jarang2 orang masak sedap..tapi sejak kawen dia dah tak heran asam pedas sebab dah macam rutin bini dia ni makan asam pedas..hehe..
makan bertiga…

WW Ramadan 2013

Saba penuh melampau...pergilah Sana'a Cyberjaya

Hanith Chicken + Kabsah Lamb
Tapau....

Ramadan 2013 : Buffet # 6

Okay..sila jangan benci...aku ni memang tak banyak berbuka kat luar..buka kat rumah je kalau ari keje...sabtu ahad pegi balik rumah orang tua..maka jelaklah tgk aku post gambar syok sendiri..hehe...ni semangat wehh...kalau tak mood aku down nak masak...suami jenis suh masak je sebab kat kedai semua indon2 yang masak...jadi ada la semangat sket bila update blog kan...


 oleh kerana ni sahur feveret, maka gambar telah dikecikkan sedikit.. sampai penghujung ramadan, lagi cinonit gambo nie...hehee...

 ni memang lauk feveret..sambal sardin cili padi..aku tak reti masak sardin guna cili kering...kalau guna cili kering aku rasa macam benyek je sardin aku...

bayam goreng banjir...nampak macam layur sangat kan? memang terpaksa layurkan...nama je goreng tapi sup berladung2...nak suapkan anak..maknya memang tak rajin nak tumis banyak2 time keje nih..


fefeling kedai tomyam...buat telur bungkus..hahaa..kemain tebal bungkusan dia...makan sampai ke sahur esoknya...


kay, nanti hapdet lagi..hahaha...k…

Ramadan 2013 : Buffet # 5

Sambung buffet Ramadan di rumah sendiri lagi...ni xde buffet..ala carte..hehe...
Giliran rumah kitroang hantar makanan moreh ke surau...aku mula2 nak anto karipap je..almaklum..aku seorang yang sangat rajin...sekali kena sound ngan Mr.MHR..dia kata dah la lorong rumah aku ni de 6 bijik je rumah..pastu de 3,4 je yang berpenghuni..kalau semua hantar kuih, buffet kuih la jadiknya...makanya, gigih la isteri mitali ni disuruh menggoreng mee...pheww...gila macam buat catering dah aku ni goreng mee untuk kategori ramai..hahaa..


aku goreng 6 peket..hahaa..gigih hakak nie.. kuali kecik..makanya 2 trip goreng..

comel tak karipap kak ton? hahaa...tetap failed goreng2 nih..


mula2 aku cakap ngan Mr.MHR arini tak masak la..berbuka mee goreng je...dia jawab ok..tapi ok takde semangat...jadi aku leburkan jugak sambal sotong kembang nie...tanak nasi sepot...bila nak berbuka, tetiba muka excited tgk meja de nasi ngan sambal...tekak melayu tak laku la mee nie..hehe..anak aku je yang belasah mee goreng.…

Ramadan 2013 : Buffet # 4

Dari sebelum bulan puasa aku ni berhajat nak ke Penang...konon2 nak cari kari telur sotong..tapi sebab kekangan masa, maka kami tak sampai2..berdoa lagi agar boleh pergi pas Raya nie...memang Penang tu dekat..tapi kalau tak dapat, tak dapat la jugak sampainya..Untuk menghilangkan kekeciwaan aku, aku masak kari la..ni aku masak kobis ala kandar...gila gigih!! maklumlah kan..bulan puasa ni keinginannya mmg macam2 sikit..
Puasa Hari Ketujuh 

almaklum..bulan pose takleh rasa...memang menyengat lomak den nie..
ni suku biji kubis je..berdua jekan..ngam2 untuk berbuka..aku ratah2 je kobis nie..

untuk anak bujang aku ni wajib la..dari petang merengek nak kuey teow goreng..siap je goreng, tgk dia dah tertido..
makan ni lawan ngan sambal belacan sikit...sambal tu mak aku bagi aritu..bekal.. :)

ni baru bangun tido..puas kejut ajak makan..tu yang monyok je tue...
Lauk sahur tak sempat nak snap sebab aku bangun lambat sikit..kelam kabut so takde snap2 gambar..aku panaskan lauk kari sebelumnya je…

Ramadan 2013 : Buffet # 3

Semalam mood aku datang balik nak amek gambar..so, buffet ramdan kembali bersiaran.. :)


Puasa Hari ke Enam

Menu Sahur : Nasi Goreng Kampung 
Menu Berbuka: Ikan Bawal Masak Kari Nallarekek...

Aku baru tau de orang kadang2 tak puas hati cakap aku selalu haplot gambar makanan beli pastu ngaku masak sendiri...oi, agak2 la nak jeles...igt aku kayu sangat ke..beli, beli la jugak..bila aku masak, aku masak betul2...hah, amek gambar ni untuk ko terus jeles lagi..hahaa..step by step gigih aku snap membuktikan kau tak sehebat aku...hahaa..jahat di bulan remadan...

frust tak dapat pegi makan kari mamak kat tanjung nun, nendia aku masak sendirik...teluq sotong ja tak jumpa2 nak masak kandaq ni...kalau jumpa teluq sotong juai timbang, aku masak kandaq, makan bagik pengsan bakhang...hahahaa...
*orang penang, cheq mintak maap na..cheq balun ja cakap utagha..

Nasi Arab Barada

Aku tak jadi la update buffet ramadan hari2..hehee...penat la nak snap gambo..kenkadang ingat, selalunya lupa.. :) Semalam kitorang pegi berbuka puasa kat luar..konon2 nak makan nasi arab kat area Cheras..gugel2, jumpa la kedai nasi arab BARADA nie...


Kalau orang area Cheras tu tau la kot tempat nie..restoran ni kat area AEON BiG Bandar Tun Hussein Onn tue..dulu Carrefour kan...kalau pg kat area tu, nampak Citibank, kedai ni betul2 bertentangan ngan Citibank...kedai baru pindah alamat.. Sempena bulan Ramadan ni dia ada pakej2 promosi..So kami amek la promosi yang dia bagi tu..kalau hari biasa harga ala carte dia macam ni:

 ni menu Kambing dia...pakej dulang nie..main kilo dia kira daging kambing tu..

yang nie kalau makan pakai pinggan..hehee.. aku terakam video lak..jadi kena la screenshot semula.. jangan ko klik lak anak panah tu..xde video yang akan kua pon...
Kitorang book dulu..tapi book meja jelah..bulan puasa ni kedai ni start bukak 3 petang sampai 3 pagi...kalau bulan tak puas…

Ramadan 2013 : Buffet #2

Makanan kegemaran aku adalah benda berkuah yang tak pedas campur ngan lauk lain yang pedas..hehee...ada paham ka..aku ni suka makan sup2 ngn sambal..itu wajib...kalau sup tu kosong pon aku boleh belasah janji de kawan dia..makanya, plan asal nak masak ikan untuk hari kedua berbuka..sekali singgah kedai, aku tukar plan bila nampak bayam....


ni Bayam Masak Lemak + Petola + Carrot anak aku siap sedut2 sudu tak puas hirup sup...alhamdulillah malam tadi 1 senduk nasi Akeef makan...lau tak, 4 sudu je dia dah buat bunyi "erkk"...konon2 sendawa dah kenyang...

ni memang maut sapa yang tak reti makan podeh.. Ayam Sambal Cili Padi fuhh...puas hati.. tak kena marah masak pedas sebab konon2 takleh nak rasa..pasrah jelah rasa podeh tu...

Pastu, patutnya aku mengguli onde-onde untuk buka..tapi aku letih sangat..so buat muka kesian cakap kat Mr.MHR dah tak larat..dia kata takpe...tak kisah...maka kami berbuka 2 lauk ni je...Pastu aku rasa macam bersalah lak..benda dah ada, masaknya tidak..…

Ramadan 2013 : Buffet #1

Ni buffet kat rumah aku..hehee..

Hari Pertama
Menu Sahur : Nasi Goreng Kampung Telur Mata Sehati Berdansa aku ngantuk..goreng sepinggan share berdua.. suweett tak? hahaa...

Menu Berbuka: gigih la memasak..kalau ke param tu, sedar2 dekat $20 gak abes..maka memasaklah.. Sambal Sotong, Sup Suun Puchuk + Cendawan Tiram, Ikan Goreng Gagal, Sambal Belacan

Candy Crush

Aku dah complete semua level Candy Crush..huhuu...



sekali continue daaa...

Resepi Ketam Masak Lemak Cili Padi

Ai nak bagi resepi arini...resepi tuk orang yang rajin macam ai... :)


Ketam Masak Lemak Cili Padi:

3 ekor ketam (bersihkan dan kerat 2)
1 kotak santan kotak (kecil)
3 sudu makan cili padi yang dah dimesin
2 batang serai (ketuk kan)
Belimbing (ganti ngan asam keping pon boleh)
Garam
Air

Cara-caranya....

1) Masakkan santan, air, cili padi, serai sampai mendidih sikit...
2) Masuk ketam, belimbing atau asam keping dan perasakan dengan garam.
3) Tunggu sampai mendidih...


Tarrraaa.......


hah, kan memasak tu senang...hehee...
* jangan ubuh air banyak sangat..nanti cair tak sedap..sebab ketam pon kuakan air... kbai...