Skip to main content

Kealpaan...

Zaman skang semua sangat taksub dengan social networking...kalau kau xde akaun facebook, kau paling kuno okeh...kalau x penah register twitter kebarangkalian kau nak digelakkan memang besar nisbahnya..tu belum lagi kalau ko xde akaun ym la..bbm pin la..kejadah haram semua....kalau kau still pakai nokia 3210 sedangkan org lain berebut2 pakai smartphone, dah tentu org taknak kawan sbb kau xleh nak di Whatsapp...hebat ke ada benda2 nih?? Aku rasa kalau ko terdesak tgh cari bakal suami atau bakal isteri, silalah...tapi kalau ko dah berlaki berbini beranak pinak, apahal nak taksub sangat duk add segala jenis orang?..tak cukup tu..kat ofis pon nak berYM la..berwhatsapp sedangkan tempat duduk kau ngan org tu sebelah je?? tolonglah...benda2 ni banyak tak baik dari yang baiknya..berapa ramai dah bercerai berai sbb benda2 nih...semua muda2...ikut sangat nafsu kan..aku banyak dah dengar citer2 macam nie...real life bukan baca novel atau nukilan2 kat forum2 ye..

Ada yang bercerai sbb duk galak ber'bbm' ngn jantan satu ofis...alasan tido asing ngan suami sbb nak berpisah susu badan ngan anak...tido bilik asing2..sudahnya laki tangkap subuh2 tgh duk berbisik2 ckp kat henpon...bila tanya, bininya jawab tengah tanya kawan dia Subuh masuk kul bape? tuihhh....kalau aku laki tu, aku terajang je...sbb tak puas hati, cerai...

Yang gila berYM kat ofis pon kemain ramai...pagi2 dtg keje dah focus dpn pc..bukan buat keje, tp duk check semua msg YM yg tak sempat baca sebab kena balik awal...duk bersayang2 ngan lelaki atau betina lain...mmg patut panggil camtu sbb kalau lelaki atau wanita, sifat malu pada Allah tu ada..ni sbb tak malu la jadi camnih...macam mana la perasaan dorang agaknya..tak rasa bersalah ke pada pasangan..tak malu ke pada diri sendiri...tak terfikir ke pasangan kita pon boleh buat balik kat kita..kan karma...what goes around comes around...

Whatsapp plak boleh tahan gelenyar...word kelantan aku tubikkan nih...duk sengih2 melayan org anta msg...bini orang whatsapp laki org..kira hebat la boleh men menatang tuh?? kat ofis aku ada sorang...kalau balik rumah pakai nokia lama je..kat ofis ada sorok Galaxy Note hokey...dalam drawer...so, balik rumah xde la benda yg laki dia leh jumpa kan..sbb semua simpan kat ofis...

Bagi aku tak salah kalau ko check telefon pasangan ko tiap2 hari...sebab dia tu yang akan sehidup semati dgn kau...kau kena tahu segala aktiviti dia..jangan biar lepas laku bila berjauhan dengan kau...dan sangat tak salah bila ko menyebuk amek tau mana gaji pasangan kau pergi tiap2 bulan...gaduh awal2 je..lepas tu segala benda dah xde rahsia...kalau tak, mcm tulah jadinya...duit gaji boleh beli harta rahsia yg kemain mahal...apsal boleh jadi mcm ni agaknya..

Benda2 IT ni mmg la bagus dlm kehidupan dunia moden nih..tapi jangan la salah guna...beli benda canggih2 utk mudahkan kerja, menyenangkan hidup...yg pergi cari susah nak menghancurkan hidup apahal...mcm org gila tak tentu arah kalau dpt berinternet..sampai lupa keliling...asek picit2 atau tekan2 gadget je mcm org sawan...baik ko duk dalam utan kalau suka sangat tgk benda tu dr tgk orang...sudah la...membazir masa je idop dalam kealpaan tuh..kalau ko takde duit, kawan2 sosial ko tu ke nak bagi duit?..bila ko lapar, ko bbm ke, sms ke, whatsapp ke kawan ko tu, sampai ke nasi depan mata kau? ada? hah....pegi la picit tepon ko tu sampai kua nasik...

* ini peringatan untuk aku..kalau korang nak beringat sama pon apa salahnya...pasni taktau apa jenis mak datuk yang nak muncul meranapkan kehidupan muda2 mcm kita nih...kalau korang tgh buat, berhenti kan lah benda2 lagho nih...kalau korang tak buat, alhamdulillah....semoga kita semua sentiasa terpelihara daripada benda2 tidak baik...


Comments

  1. sy pon berbbm ngan laki sy sbb bila asik sembang kang org mengata lak...hahahaha

    Galaxy Note???bukan sy kan sbb sy bawak balik itu note...huhuhu

    *pengsan*

    ReplyDelete
    Replies
    1. bbm ngan laki xde de nak senyum sumbing tak tentu pasal..hahaa...

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…