November 30, 2011

Port Dickson

Cuti baru2 nie, kami pergi jalan2 ke PD..tension keje nak tutup akaun..so, pegi la 2 hari 1 malam ke sana. nak cari hotel, kemain la susah..sampaikan hotel yang mahal pon xde kosong..ingatkan kalau xde hotel murah, terpaksa la duduk hotel mahal, tapi xdo gak..gugel pny gugel, last2 dapat la duduk kat Cozzi Hotel kat area Teluk Kemang..rate biasa dia published kat website RM99 semalam..tapi sbb cuti skolah, kemain lagi dorang..terus up sampai RM160...dah la xde bfast..kemain mahal!! time cuti skolah nilah bersungguh2 dorang double up their profits kan....

Kami (kitorang + adik aku) gerak dari KL kul 10.30 pagi..siap sempat cuci keta lagik..ingatkan tak jem la kan..tapi, xde makna..sangkut kat highway je dekat 2 jam..kitorang sampai kat PD tu kul 12 lebih..waktu book tu, hotel bagitau check in kul 3petang tapi ktrg trus je pegi sbb mana lagi nak tuju..sampai2 je dia bagi check in pastu kena bayar penuh..siap kua resit time tu lagik..aku tak sempat nak snap gambo bilik sbb semua dah kebuluran..hahaa..mujo aku mmg ada bawak bekal..konon2 nak piknik la kan..tapi dah tak tahan, letak je beg, semua terus beratur amek makanan..nasib baik la pagi2 tu aku dh masak nasi..sambal udang dah masak malam tu..jadi aku goreng drummet sket sebagai tambahan la kononnya..hehee..settle je makan, terus semua tukar uniform nak berendam..

Hotel ni mmg walking distance je ke laut..blkg hotel je lautnya..jadi, kami bergerak la ke laut lenggang2 sbb perut dah kenyang..barang2 berharga semua letak dalam keta sbb bilik rasa macam tidak selamat....

  Akeef sedang main tarik tali nak masuk dalam laut..puas Ayah umpan, tak jalan..hehee..

 
  Pandang jelah...

Oleh sebab time tu panas, kitorang duk kat pantai kejap je..dalam 30 minit je kot..pastu kitorang decide balik hotel sbb nak mandi kat pool hotel tuh..

 Ha, kat cni dia xmo kua..kemain eksyen takmo kena pegang..


 

  Macam dah teror je nak berenang jauh2 dari Ibu kan..terkedek2 dalam air tuh...

 Aku tak masuk pon pool dewasa nie..ramai btol orangnya..tak selera teman..hahaa..

Sapa2 yang nak main slide ni kena register dulu kat staf hotel..maybe takut kalau2 de yang terbabas keluar dari kolam kot..macam seram sket sbb xde kepungan pon kat depan slide nih..


Pas dah kecut, ktrg pon balik bilik..oh, perut kembali lapa sbb lama sgt berendam dalam air (wpon air cetek)...jadi, pas siap2 apa yang patut, ktrg keluar pg ke Pasar Malam yang terkenal (konon) kat PD tu kan..wpon petang lagi, tapi penuh dah pasar malam tu..kami menapau makanan dan gerak pg tepi pantai untuk berkelah lagik..mujo la ada bwk tikar..jadi, park keta, terus bentang tikar sblh keta..hehe..



 Kami xde la bershopping sakan...beli main course masing2 + air, pastu apam balik dgn kuih tokyo untuk akeef...alhamdulillah kenyang...sementara menunggu malam.. :)
 

Malam tu kebetulan ada funfair kat area hotel tu..kami pon pegi la singgah..tapi rege token dia mahal..maybe sbb ramai pelancong, dia caj mahal..1 token RM2..pastu minimum 1 game 3 token..mahal tak? jadi, ktrg pusing je dlm funfair tu, pastu balik hotel..tido weh...letih main air... :)


Bila tgk kemain senyum anak nie, kena la plan pg tempat len lak lepas tutup akaun...fuhhh!

November 24, 2011

Butter Cake Old School Punya

Raya Qurban baru ni, mak aku sebuk suh buat butter cake..tapi nak resepi asli..tapi sbb time tu aku malas, takdelah cake yang terhasil...Sabtu aritu kitorang pg jenjalan pas Maghrib..mak aku ikut skali..ayah xmo ikut sbb leka tgk tv..huhuu...dalam keta tu, mak aku tetiba cakap "sedapnya kalau dapat makan kek planta tu panas2 baru kua oven"...aisshh...mak dia saja je tau! balik kg aritu boleh la aku buat alasan pekakas semua takde..ni dah de kat KL xkan nak bagi alasan tu gak..last2, "yela..esok org buat le..planta de ke? kat umah butter de la..." jangan kompius ye..mak aku nak kek tu dibuat dari planta aka marjerin..dia xmo mentega..mak aku kalau order kek, kompom orang xmo amek tempahan..hahaa...

Last2, kena la aku menggodek kek tu sbb takut dapat ayat len lak esoknya...aku sebenarnya lebih suka buat kek yang kukus2..almaklumlah, org rajin kan..kukus senang sket & confirm jadik..hehe..

Adunan yang nak masuk oven..

Ni yang baru keluar oven..bulat2 tu kesan cucuk ngan tester sbb nak tgk dah masak ke blom kan...

 
 Yang dah potong tak sempat nak snap sbb laju masuk dalam mulut... :)

November 22, 2011

Cabaran Burger

Bila sebuk melayan Masterchef , macam2 menu yang bermain2 diminda..hehee..2 minggu lepas kot Masterchef tu pny cabaran buat burger..kena buat burger yang eksklusif la kononnya..dah la show tu dah kul 9 malam..tetiba cam terliur laki bini nak makan burger..tapi dah dekat kul 10 nak kua pg mana lagik..nak plk burger yang tebal2 la kan..selera tak hagak2..Masterchef tu ari Sabtu, so esoknya mmg kena carik la kan...pagi tu sanggup tak breakfast sbb nak makan daging..Kalau bab burger, kami prefer Carl's Jr..sbb tu baru betul2 burger..kul 11pagi kami dah gerak pg Pavillion..sbb tu dekat kot..

Kalau makan kt situ, selalunya kami mmg amek 1 set je..pastu 1 lagi ala-carte sbb regenya leh tahan ye..aku bukan ada mesin cop duit..jadi kena agak2 la nak belanja..lagipon kat kedai ni air leh refill bape kali ko suka..siap leh tukar2 la refill air apa nak..jadi watpe nak beli set bebanyak..huhuu..



Dah halfway baru ingat nak snap gambo burger...burgernya mmg sedap..sayur2nya pon melambak....huihh..tetiba terasa nak makan lagik....

November 21, 2011

Kuih Jalur Gemilang

Suka makan kuih lapis? aku sukaaaaa...huhuu..tapi skang org dah tak panggil kuih lapis sbb kompius ngan kek lapis kan..majoriti skang org dah panggil kuih ni nama kuih jalur gemilang..Jumaat lepas time tengah melayan Maharaja Lawak Mega dan mengodek2 phone, ternampak resepi ni kat gugel..ada orang yang membuatnya dan aku pon tetiba cam gatal nak buat gak..stok tepung mmg ada je kat umah ni..santan kotak pon ado..jadi, terus je pegi tenggek kukus..hehee..

 Ni lapisan pertama yang dikukus..

 
  Ni lapisan kedua..
aku dapat 4 layer merah & 3 layer putih...

Time siap kukus, hari dah kul 12 kot..Akeef pon dah tido...jadi, aku rendam jap loyang ngan air yang ada ais sbb nak cepat masuk dalam esbok..dah ngantok...:)


Pagi tu bangun, kemain la excited nak tgk hasilnya..maklumlah buat kuih aci redah je kan..dah le first time buat, refer resepi internet je..abaikan senget benget aku potong tu sbb Akeef dah tepuk2 peha Ibu dia nih..sonok tgk warna warni agaknya...taddaa..jalur gemilang dibawah naunganku..hehee..

November 19, 2011

Mari Melawat Zoo Negara Malaysia

Sabtu lepas, kami ngan adik aku + suami dia pg jenjalan ke zoo..hah, sebok nak pg zoo singapore, zoo negara sendiri kena lepas dulu..last pg zoo ni aku rasa zaman skolah dulu kot..pastu dah xde pegi sbb xde keperluan kot..plus rege tiket skang kemain mahal...org kata rege mahal sbb zoo dh takde sponsor..kalau ko turunkan rege tu, ramai orang datang tau..xde sponsor pon boleh meriah kalau kena gaya, gaya, gaya....

Tiket masuk untuk dewasa RM20..kalau nak masuk Insect Farm + Butterfly Park, tambah RM5..tapi kena tunjuk myKad br leh dapat rege tu..kalau tidak, RM35..nak beli tiket lak, kena himpun ramai2 depan kaunter, tunjuk myKad memasing, br leh beli tiket..sblm masuk pon aku dah hangin..pebende ko buat rules macam tu?? sbb tu budak2 skolah je yang ramai kat zoo tu..peraturan ntah apa2...tapi sbb aku ni nak menyokong la kononnya kan..aku sabar je time tu..Ktrg sampai dalam pukul 2.30..kalau ikut schedule zoo, kul 3.00ptg ada show binatang..jadi, masuk je, ktrg trus menuju ke tempat pertunjukan tulah..

happy dapat lepas...



Ni keadaan kat area show tu...
penuh!!
ngan budak2 skolah la majoritinya...



 Akeef tengah tercari2 pebenda yang dia kena tgk agaknya..huhuu..

kusyuk tgk singa laut ngan burung2 buat show...

Akeef ngan makcu bz kejar burung Flamingo yang ada kat keliling tu..

Mr.MHR melayan anaknya...
takut kena patuk ke bang....hahaa...

 
 okay..dah ngantuk...nak type pon malas..hahaa...
refer gambo nih..tido duduk pastu ada eyeshadows..kehkeh.
sapa ngandung jgn tengok ini gamba ye..takut kenan..hahaha..

Aku mmg tak banyak bergambar la skang..sbb aku nampak tak cantik..hukhukk...tggu aku kurus mcm sblm beranak kay..pastu aku haplot gambo aku banyak2 sampai korang tak lalu..kwang3x....

November 18, 2011

Siakap Steam Ala Teow Chew

Hari ni nak citer pasal menu yang baru try masak..sebenarnya, aku skang tengah diet..sbb kenaikan berat badan didapati agak membimbangkan. So, aku kena la usaha lebih..huhuu...tetiba cam tersedar tau!! lagipon terasa susah nak bli baju la skang..huhuu..nak pakai baju ketat, takut banyak lak (lemak) yang berlumba2 nak muncul..jadi, WAJIB diet...bila dah diet nie, menu pon ala2 nak cepat potong lemak kay..Mr.MHR sangat kesat la tekak lately sbb bininya masak ikut menu diet..hehee..menu yang aku dah cuba ni amatlah sedap tau..de pedas2 sket + sup untuk mengenyangkan perut ye..

 
 Ni ikan dah aku dah masukkan ke dalam kukus..takde kukus besar..jadi penyet2 la ikan tu aku sumbat ke dalam loyang... :)
Ni sup yang akan dituang atas ikan tue..
Ada macam2 versi nak buat sos untuk ikan nie..ada yang tumis, ada yang stim semua skali..tapi aku guna cara ni sbb ada sup utk dimakan oleh Akeef..Ibunya rajin kan..so, 3 in 1 semua..


Untuk sup tu, aku guna stok ayam, cendawan kering(rendam bg kembang dulu) & tauhu Jepang..tu je yang ada..kalau ada memacam benda dalam esbok, confirm semua aku lebur dalam periuk tuh...


 Taddaa...inilah hasilnya ikan steam versi campak semua..hehee...

one more shot... :)


November 15, 2011

Stupid Dam Dam..

Aku takleh nak update blog sbb setiap kali upload pic, dia tak kua gambar...dia akan kua html code tu sepanjang2..kalau nak tgk gambar, kena preview..susahnya!! jadi takde apa nak hapdet sbb bengang takleh ubuh gambar..kat atas ni cuma ada....

1) Untuk check spelling
2) Untuk nak upload gambar
3) Preview

macam mana nih????

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...