Skip to main content

Botol Susu Untuk Akeef

Hari ni genap usia Akeef 7 bulan. wawawaa...macam 7 tahun lak. Pejam celik pejam celik, kejap je dah 7 bulan. Dah 7 bulan ni, macam2 benda dah Akeef dah pandai. Akeef dah pandai menyusur laju2 sampai kenkadang x sempat nak kepong. 3,4 kali dah ubahsuai kedudukan perabot kat hall tapi Akeef berjaya gak loloskan diri. hehee...

4,5 hari kebelakangan ni, Akeef dah start angkat badan & tahan guna tangan. Taktaulah sama ada dia nak duduk atau dah nak merangkak. Mungkin dalam seminggu dua dapat la tgk pebenda ilmu baru yang dia dapat plak.. (^_^)

Citer pasal Akeef, tadi Ibu pg Nilai 3. Ada warehouse sale. hehee...jauh tak? Ibu cilok pg kejap sbb iklan tulis ada banyak baju berjenama dijual dengan rege murah. Kul 11 Ibu dah kua opis. hehee...mintak maaf & mintak halal ye boss...



Tapi bajunyer xdelah banyak mana pon. Maybe sbb banyak baju untuk gegirl kat situ. Sapa yang ada baby gegirl, untung la pegi sana. Ada banyak pilihan. Untuk baby boboy, xde banyak pilihan. Bendanya ada, just tak banyak la...

Tapi.....
Yang paling penting, Ibu dapat beli botol susu Avent dengan diskaun 20%. hahahaa..Ayah Akeef mesti marah. asek beli botol susu je. Tapi TETIBA je cha ya nun alip tu nak bg diskaun 20%. pelagi...masanya sudah tiba..hehee...

Tercapai gak impian Ibu nak belikan Akeef botol Avent ni. Sebotol dulu la Akeef ye. Nanti kalau Ibu dah dpt duit berbillion2, Ibu beli banyak2..hehee...

Comments

  1. mother care alamanda pun ada sales..botol susu Avent tu 20% gak..
    sebelum ni biasa guna brand MAM jerk. mmg rasa mcm nak beli gak utk my new baby..tp bole pulak x terbeli..ehehe

    ReplyDelete
  2. alamanda? sampai bila? kalau sepanjang minggu ni, ada masa lagik nih..pas siap fail, boleh la pegi...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…