Skip to main content

Berpiknik @ Bagan Lalang

Entry yang terlambat...

2 minggu sudah, ktrg pg piknik kat Bagan Lalang. 4 families semuanya. Saja buat aktiviti hujung minggu bersama rakan2 Mr.MHR. Dah lama tak lepak2 katanya....

3,4 hari sblm pegi tu, aku dh booked chalet kat Camar Laut LKIM. Harga chalet ni RM120 untuk sebuah chalet. Ada 2 bilik & ruang tamu sekali. Boleh muat 6-7 org. Waktu book tu dah tanya kena bayar deposit ke tak? Tukang jawab call kata xyah. Just mention nama & no.fon je bila nak check in. okay deal!

Hari nak pegi tu, salah sorang lambat balik keje. Maklumlah sabtu, jalan jammed kot. sbb tu lambat. Oleh sbb dah kul 12 tp tak gerak lg, aku pon call la LKIM tu semula utk bgtau ktrg akan sampai lambat.

Aku : Cik, saya Rafidah. Saya ada booked 1 chalet untuk check in hari ini tp saya nak inform saya akan sampai lewat sikit. Saya takut nnt chalet tu jual kat org lain pulak.

LKIM : Ok puan, nama puan ada dlm sistem. 1 bilik standard.

Aku : eh, saya booked chalet bukan bilik standard.

LKIM : a'ah mmg puan booked chalet tp hari ni takde chalet kosong. sume dah ada org.

Aku : eh, camne ni cik. Aritu saya book chalet, kata ada. Saya nak bayar deposit, cik kata takyah. Skang ni xde chalet plak. Saya ramai nih. Ngan anak kecik lagi.

LKIM : kalau ramai, amek la 2 bilik standard. 1 bilik ada 2 katil single. Boleh muat 2 org. 2 bilik RM300. Macam bilik hotel la (nada berlagak).

Aku : (hangin) macam manalah ko keje amek order nih? customer book lain, ko bg bilik lain. bila org tanya nak kena bayar ke tak, cakap walk in je. pastu jadi macam ni.

Terus aku letak fon. Malas aku melayan org bangang nie. Buat sakit hati je...

So, buat tindakan kamikaze je. Harap2 de la mana2 chalet kosong. Sampai je Bagan Lalang, pusing2 + call2 sket, dapat la bilik kat Bagan Villa Resort. Biliknya kecik je. Ada satu katil queen. Mmg basic giler biliknya. RM65 sebilik. sbb ada kosong 2, trus ktrg amek je dua2. Nasib agak baik, bilik tu kat ujung. sebelah ada laman lapang. Jadi, taklah sesak sangat. Suami2 tido dalam khemah. isteri2 dan anak2 duk dalam bilik.

Check in pon dah kul 6.45 time tu. Masuk bilik, siap2, maghrib, trus memulakan xtvt utk membarbeque.. Suami2 yang buat. Isteri2 jaga anak sbb xleh duk lua lelama. Banyak nyamuk..Dah siap bakar, barulah dipanggil makan...

Ayah & Akeef sedang menanti makanan siap

Keluarga kecik, bekas membakar pon kecik gak



Kami berpiknik depan bilik je..
Owner villa ni relax je.. tak cakap pape pon..boleh la kot..hehee..

Keesokan harinya...
Ada roti, ada sambal sardin, ada ayam panggang
Bancuh kopi 3in1...
Selamat Bersarapan di depan chalet
(^_^)

Nilah bilik2 kitorang
No. 23 + 24
end lot
hehee...



Lotih anak Ibu nih....

Lenkali kalau pegi Bagan Lalang ni lagi, nak duduk kat cni lagi la..tapi nak book lebih awal tuk dapatkan bilik family. Murah dan boleh camping skali..hehee..

Comments

  1. Saya pernah pergi sini..bilik memang basic giler tapi saya suka sebab dekat dengan pantai. Lagi satu ada pintu extra kat toilet. So lepas mandi boleh terus ke toilet tanpa masuk bilik dulu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…