Skip to main content

Langkawi..

Last time aku sampai Langkawi ni awal 2010..waktu tu Akeef ada dalam perut lagi..br 3 bulan time tu..ni pg lagi, Akeef dah nak masuk 1 tahun 3 bulan..aku mmg suka Langkawi..huhuu..kali ni pergi sempena nak melawat adik ipar aku yang bersalin + bercuti sbb dah lama tak jenjalan..so, bercuti sakan..dan berbelanja tanpa rasa bersalah..huhuu...beratus abes beli cokelat tapi tak rasa bersalah...hahahaa...first time rasa camnih...


Flite ktrg sepatutnya 9.15 malam..tapi delay sejam..kul 10.15 br boarding, 10.30 br berlepas..sampai Langkawi dalm 11.30 camtu..sampai sana, br dpt tau yang adik bersalin kul 7.30mlm tu..ikut tingkap..so, xleh la keluar spital at least 40 jam..makanya ktrg duk rumah dia tanpa tuan rumah la..esoknya baru leh pg melawat kat spital..

Ni le anak buah baru..baby girl..macam anak cino..kemain melepak...pas abes waktu melawat kat hospital, kami pon melawat Pekan Kuah plak..hehee...




Gambar cokelat yang ada ni adalah antara yang aku beli..yang lain tak sempat snap sbb bakul dah berat..xleh nak pegang camera snap gambar...


Align Center
memang idaman SURI..tp skang ni kat sini byk jual brand dorang sendiri..sampaikan periuk kuali semua brand dorang..terus x jadi aku nak membeli pressure cooker sbb tgk tag IDAMAN SURI kat periuk tu..jd, 1 periuk pon aku tak beli..beli mangkuk je sikit.. :)

Align Center
kemain relax duduk kat airport..suh duduk leklok, camni posingnya..mujo la anak lelaki..kalau pempuan, malu duduk camnih..

Tgh tggu org2 turun flite..airport kecik kan..dapat le tgk..time ni Akeef dah ngantuk dah..pas je snap gambar ni, dia pon terlena kat Mr.MHR tu..pg aku dpt tiket AA yg murah..balik lak dapat tiket MAS yang murah..mmg kesukaan la balik naik MAS..sorang dpt baggage allowance 20kg..kami berlima..so,100kg boleh belanja...huhuu..sbb tu la sakan..tp sbb banyak yg kaca, jadi kena hand luggage..total yg ktrg check in hanyalah 60kg je..rugi 40kg xleh sumbat.. ;p


Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…