November 21, 2011

Kuih Jalur Gemilang

Suka makan kuih lapis? aku sukaaaaa...huhuu..tapi skang org dah tak panggil kuih lapis sbb kompius ngan kek lapis kan..majoriti skang org dah panggil kuih ni nama kuih jalur gemilang..Jumaat lepas time tengah melayan Maharaja Lawak Mega dan mengodek2 phone, ternampak resepi ni kat gugel..ada orang yang membuatnya dan aku pon tetiba cam gatal nak buat gak..stok tepung mmg ada je kat umah ni..santan kotak pon ado..jadi, terus je pegi tenggek kukus..hehee..

 Ni lapisan pertama yang dikukus..

 
  Ni lapisan kedua..
aku dapat 4 layer merah & 3 layer putih...

Time siap kukus, hari dah kul 12 kot..Akeef pon dah tido...jadi, aku rendam jap loyang ngan air yang ada ais sbb nak cepat masuk dalam esbok..dah ngantok...:)


Pagi tu bangun, kemain la excited nak tgk hasilnya..maklumlah buat kuih aci redah je kan..dah le first time buat, refer resepi internet je..abaikan senget benget aku potong tu sbb Akeef dah tepuk2 peha Ibu dia nih..sonok tgk warna warni agaknya...taddaa..jalur gemilang dibawah naunganku..hehee..

2 comments:

  1. rajin sungguh awk masak fid...
    kita ni suka baca n tgk hasil masakan org jerk..
    masaknya ntah bile..huhu..
    untungla akif mak dia rajin masak..

    ReplyDelete
  2. hehee..skang ni dah xde class..terasa mcm byk lak masa lapang..balik keje takde benda nak buat..masak jelah yang boleh..kalau berjalan kang,abes lak duit..huhuu...

    ReplyDelete

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...