October 24, 2011

Mari Berkungfu....

Hai kawan2..bersua kembali dalam Kuali Berdenting lagi...hahaa..ala, yang baca pon kawan2 aku yg selalu nengok aku post pic kat fb kan? wpon korang x komen, aku leh track hokey..hehee..siang tadi aku ada lunch date ngan Mr.MHR..ktrg pegi makan nasik dgn ikan bakar kat Kg.Baru..sampai balik keje still dua2 rasa kenyang..maybe sbb nasik tadi mmg banyak kot..so, sampai umah pas main ngan Akeef jap, aku pon melayan la cerita Soffiya kat TV3 tue sbb xyah memasak..abes tu, sambung ngn Hell's Kitchen lak..pastu sambung lagi ngan Masterchef Malaysia..huhuu..kemain ligat menonton ye...tetiba, kul 9.30 malam, perut pedih minta diisi..dua2 pon sama..jadi, check2 esbok, nilah hasilnya....


tak percaya ke aku masak?
yelah! aku masak nih...pestaim...hehee...


Resepi Kuay Teow Watchaaaaa..............

Untuk Kuay Teow :

Segenggam Kuay Teow
1 biji telur ayam

Pecahkan telur & kacau guna garfu.
Masukkan garam dan sedikit serbuk lada hitam.
Masukkan kuay teow & gaul rata.

1) Panaskan minyak dalam kuali, dah panas masukkan bancuhan tu dan masak macam buat telur dadar tu.

2) Keluarkan & biarkan ready dalam pinggan.

Untuk kuahnya :
* Ini cara aku..shortcut...highway pon jem skang..takleh ikut..huhuu..ngarut2 sikit..

1) Hancurkan sket bawang putih & cili padi (dlm 5 biji), tumis sampai naik bau.

2) Masukkan isi ayam @ lauk2 yang disukai, biar masak kejap.

3) Masukkan air (1 cawan), sos tiram (1 sudu makan), tepung jagung (1 sudu : bancuh ngn air).

4) Kacau2 biar mendidih jap, masukkan garam dan sayur2an.

5) Bila sayur2 dah empuk, tutup api & curah atas kuay teow tadi.


Tadddaaa.....


Hah, kan senang ikut resepi Ibu nih..hahahaa...kalau rajin, korang guna la highway..mana2 jalan pon ok, yang penting sampai ke tekak dan sodap yo...mekasih kerana sudi baca... :)

1 comment:

  1. Wahhh, nampak sedapppp la kuey tiow kungfu hustle ni.. beruntung abg Huzaimi, dapat wife yang rajin masak..ehehhehehe

    ReplyDelete

Resepi Bergedil Kentang Mudah

Musim korban ni, mesti banyak dapat daging korban kan?. Sedap kalau dibuat sup. Gengkan pulak jadi bihun sup dengan sambal kicap..fuhhh...h...