Skip to main content

Port Dickson

Cuti baru2 nie, kami pergi jalan2 ke PD..tension keje nak tutup akaun..so, pegi la 2 hari 1 malam ke sana. nak cari hotel, kemain la susah..sampaikan hotel yang mahal pon xde kosong..ingatkan kalau xde hotel murah, terpaksa la duduk hotel mahal, tapi xdo gak..gugel pny gugel, last2 dapat la duduk kat Cozzi Hotel kat area Teluk Kemang..rate biasa dia published kat website RM99 semalam..tapi sbb cuti skolah, kemain lagi dorang..terus up sampai RM160...dah la xde bfast..kemain mahal!! time cuti skolah nilah bersungguh2 dorang double up their profits kan....

Kami (kitorang + adik aku) gerak dari KL kul 10.30 pagi..siap sempat cuci keta lagik..ingatkan tak jem la kan..tapi, xde makna..sangkut kat highway je dekat 2 jam..kitorang sampai kat PD tu kul 12 lebih..waktu book tu, hotel bagitau check in kul 3petang tapi ktrg trus je pegi sbb mana lagi nak tuju..sampai2 je dia bagi check in pastu kena bayar penuh..siap kua resit time tu lagik..aku tak sempat nak snap gambo bilik sbb semua dah kebuluran..hahaa..mujo aku mmg ada bawak bekal..konon2 nak piknik la kan..tapi dah tak tahan, letak je beg, semua terus beratur amek makanan..nasib baik la pagi2 tu aku dh masak nasi..sambal udang dah masak malam tu..jadi aku goreng drummet sket sebagai tambahan la kononnya..hehee..settle je makan, terus semua tukar uniform nak berendam..

Hotel ni mmg walking distance je ke laut..blkg hotel je lautnya..jadi, kami bergerak la ke laut lenggang2 sbb perut dah kenyang..barang2 berharga semua letak dalam keta sbb bilik rasa macam tidak selamat....

  Akeef sedang main tarik tali nak masuk dalam laut..puas Ayah umpan, tak jalan..hehee..

 
  Pandang jelah...

Oleh sebab time tu panas, kitorang duk kat pantai kejap je..dalam 30 minit je kot..pastu kitorang decide balik hotel sbb nak mandi kat pool hotel tuh..

 Ha, kat cni dia xmo kua..kemain eksyen takmo kena pegang..


 

  Macam dah teror je nak berenang jauh2 dari Ibu kan..terkedek2 dalam air tuh...

 Aku tak masuk pon pool dewasa nie..ramai btol orangnya..tak selera teman..hahaa..

Sapa2 yang nak main slide ni kena register dulu kat staf hotel..maybe takut kalau2 de yang terbabas keluar dari kolam kot..macam seram sket sbb xde kepungan pon kat depan slide nih..


Pas dah kecut, ktrg pon balik bilik..oh, perut kembali lapa sbb lama sgt berendam dalam air (wpon air cetek)...jadi, pas siap2 apa yang patut, ktrg keluar pg ke Pasar Malam yang terkenal (konon) kat PD tu kan..wpon petang lagi, tapi penuh dah pasar malam tu..kami menapau makanan dan gerak pg tepi pantai untuk berkelah lagik..mujo la ada bwk tikar..jadi, park keta, terus bentang tikar sblh keta..hehe..



 Kami xde la bershopping sakan...beli main course masing2 + air, pastu apam balik dgn kuih tokyo untuk akeef...alhamdulillah kenyang...sementara menunggu malam.. :)
 

Malam tu kebetulan ada funfair kat area hotel tu..kami pon pegi la singgah..tapi rege token dia mahal..maybe sbb ramai pelancong, dia caj mahal..1 token RM2..pastu minimum 1 game 3 token..mahal tak? jadi, ktrg pusing je dlm funfair tu, pastu balik hotel..tido weh...letih main air... :)


Bila tgk kemain senyum anak nie, kena la plan pg tempat len lak lepas tutup akaun...fuhhh!

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…