Skip to main content

Mari Melawat Zoo Negara Malaysia

Sabtu lepas, kami ngan adik aku + suami dia pg jenjalan ke zoo..hah, sebok nak pg zoo singapore, zoo negara sendiri kena lepas dulu..last pg zoo ni aku rasa zaman skolah dulu kot..pastu dah xde pegi sbb xde keperluan kot..plus rege tiket skang kemain mahal...org kata rege mahal sbb zoo dh takde sponsor..kalau ko turunkan rege tu, ramai orang datang tau..xde sponsor pon boleh meriah kalau kena gaya, gaya, gaya....

Tiket masuk untuk dewasa RM20..kalau nak masuk Insect Farm + Butterfly Park, tambah RM5..tapi kena tunjuk myKad br leh dapat rege tu..kalau tidak, RM35..nak beli tiket lak, kena himpun ramai2 depan kaunter, tunjuk myKad memasing, br leh beli tiket..sblm masuk pon aku dah hangin..pebende ko buat rules macam tu?? sbb tu budak2 skolah je yang ramai kat zoo tu..peraturan ntah apa2...tapi sbb aku ni nak menyokong la kononnya kan..aku sabar je time tu..Ktrg sampai dalam pukul 2.30..kalau ikut schedule zoo, kul 3.00ptg ada show binatang..jadi, masuk je, ktrg trus menuju ke tempat pertunjukan tulah..

happy dapat lepas...



Ni keadaan kat area show tu...
penuh!!
ngan budak2 skolah la majoritinya...



 Akeef tengah tercari2 pebenda yang dia kena tgk agaknya..huhuu..

kusyuk tgk singa laut ngan burung2 buat show...

Akeef ngan makcu bz kejar burung Flamingo yang ada kat keliling tu..

Mr.MHR melayan anaknya...
takut kena patuk ke bang....hahaa...

 
 okay..dah ngantuk...nak type pon malas..hahaa...
refer gambo nih..tido duduk pastu ada eyeshadows..kehkeh.
sapa ngandung jgn tengok ini gamba ye..takut kenan..hahaha..

Aku mmg tak banyak bergambar la skang..sbb aku nampak tak cantik..hukhukk...tggu aku kurus mcm sblm beranak kay..pastu aku haplot gambo aku banyak2 sampai korang tak lalu..kwang3x....

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…