Skip to main content

Ukur baju kat badan sendiri ye...

Aku sebenarnya jarang-jarang amek tau pasal org sbb pasal aku pon tak abes aku ketahui..huhuu..paham ke? sebenarnya, kat ofis aku, ada la makhluk2 yg suka cakap hebat2 nih...apa motif cakap hebat2 pon aku tatau..bukannya dengan kehebatan kau yang HEBAT sangat tu aku heran..sikit2 sudah..banyak2 menyebabkan aku meluat je nak dengar korang citer...

Aku keje kat account department..so, hari2 deal dengan angka2 yang berbilion2 nih..sebut je pasal benda2 yang berkaitan angka, apa yang aku tatau, semua aku tau..cuma kenkadang aku lupa..hehee..bila duk account, kuasa tengok gaji orang adalah sangat besar..terutama bila bab2 yang melibatkan org nak apply loan, lagilah macam2 aku tanya sblm sign..haha..saje je tanya..logik ke tak, aku tetap sign..sebab yang kena potong gaji kau, bukan gaji aku kan..nak dipendekkan cerita, tadi aku terima satu surat kuiri pasal potongan gaji yang melebihi 60% dari gaji..oppss, lupa plak..aku keje gomen..so, macam2 yang dipantau oleh gomen kan..rulesnya, kalau gaji yang dipotong lebih dari 60% gaji kasar, maka mmg kena tatatertib..jadi, lepas je dapat surat cinta tu, aku pon telek la sorang2 nama yang terpampang kat situ..tup2 aku nampak satu nama nie..serius memang aku tak sangka!! sbb gaji bersih dia sama dengan 1 elaun aku je..eh? betulke? ke kat surat cinta ni salah kira..lepas check2, mmg betul la..aduhh..aku sbnrnya bukan kesah pon bape balance gaji dia..yang aku KESAH adalah dia nie citer tamau kalah ye...berbulu je aku mendengar tapi kena maniskan muka gak sebab dia lebih tua..mungkin gaji laki dia banyak nak tanggung..tapi kalau laki bini keje jawatan sama, xdelah lebih mana pon yang tinggal aku rasa..sbb dgn keta lagi, anak lagi, petrol semua..yang potong dalam gaji hanyalah housing loan & personal loan je..loan anak2 tuh?..

Mula2 dulu mmg aku ingat dia ni hebat la..keta de 2 bijik..rumah kemain renovate..perabot pon men order pakai fon je (sbb dia memekak kat ofis call macam2 org arahkan itu ini)...rupa2nya, xlah sehebat mana...agaknya malu sbb ramai yang 'lepak' kat tmpt aku baca surat cinta tue, hari ni sehari suntuk dia sunyi...wpon ktrg diskas tak sebut nama (just tunjuk2 atas kertas je nama yg berkenaan), tapi mestilah memasing dah tau kan..hah, kan tak pasal2..sbb nak eksyen sangat, tak pasal2 masuk tatatertib..aduhai...aku harap pasni di bertaubat la bab2 riak nie..kalau ko hebat sangat pon, apa pentingnya kepada aku? citer sikit2 sudah..semoga aku tak tergolong dalam golongan itu..huhuu..cuma, sehingga hari ni, niat & cita2 aku hanyalah:

1) nak beli umah sebijik (kecik pon xpe..janji de tmpt nak tinggal)
 
2) bayar abes utang keta (lagi setahun je..harap2 xde la tambah utang lagik..huhuuu..)

3) xmo beli perabot rumah banyak2 sbb semak..(refer cita2 no.1)

4) anta Akeef & adik2nya (insyaAllah kalau ada rezeki) masuk skolah kerajaan..aku skolah kerajaan dari darjah 1 sampai abes Universiti , semua under government, berjaya gak aku..xde sbb anta anak skolah swasta, anak ko boleh pandai melampau..dia ikut baka..hahaa..

 5) cuti skolah, nak pergi jalan2 je..dah la hari biasa kena sekolah, cuti sekolah nak anta tuisyen lak? takde maknanya..meh Ibu ajar cara nak score English dengan mudah.. ;p

yang lain2 aku akan updet ikut angin ye..hahahaa...mana2 yang terasa, silalah muhasabah diri..kalau gaji ko mmg sikit, tapi ko tak riak, wa no hal beb...kepada yang baru nak sign borang apply personal loan (sbb SBPA gaji naik) kira le betul2 dulu ye..bank ni ok je..nnt sbb nak lebih 10K, tatatertib silap2 kena buang lak..langsung lopong..kepada lain2 yang tak berkaitan, tima kasih kerana sudi membaca..ok nite... (^-*) 

* korang rasa tak aku macam dah semakin pandai menaip kat blog nih..? hahahahaa....mode : sewel sket...daaa... 



Comments

  1. Huhuu...baguslah tau..cepat faham...hahaa...

    ReplyDelete
  2. no.4&5 tu yg xtahan..haha kiteorg pon slalu kene dengar ceramah tu time bekpes pepagi buta..bikin panaz jek..kuangkuangkuang...tapi skrg tidak lagi sebab dia suda sentap..;p

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…