December 8, 2011

Ukur baju kat badan sendiri ye...

Aku sebenarnya jarang-jarang amek tau pasal org sbb pasal aku pon tak abes aku ketahui..huhuu..paham ke? sebenarnya, kat ofis aku, ada la makhluk2 yg suka cakap hebat2 nih...apa motif cakap hebat2 pon aku tatau..bukannya dengan kehebatan kau yang HEBAT sangat tu aku heran..sikit2 sudah..banyak2 menyebabkan aku meluat je nak dengar korang citer...

Aku keje kat account department..so, hari2 deal dengan angka2 yang berbilion2 nih..sebut je pasal benda2 yang berkaitan angka, apa yang aku tatau, semua aku tau..cuma kenkadang aku lupa..hehee..bila duk account, kuasa tengok gaji orang adalah sangat besar..terutama bila bab2 yang melibatkan org nak apply loan, lagilah macam2 aku tanya sblm sign..haha..saje je tanya..logik ke tak, aku tetap sign..sebab yang kena potong gaji kau, bukan gaji aku kan..nak dipendekkan cerita, tadi aku terima satu surat kuiri pasal potongan gaji yang melebihi 60% dari gaji..oppss, lupa plak..aku keje gomen..so, macam2 yang dipantau oleh gomen kan..rulesnya, kalau gaji yang dipotong lebih dari 60% gaji kasar, maka mmg kena tatatertib..jadi, lepas je dapat surat cinta tu, aku pon telek la sorang2 nama yang terpampang kat situ..tup2 aku nampak satu nama nie..serius memang aku tak sangka!! sbb gaji bersih dia sama dengan 1 elaun aku je..eh? betulke? ke kat surat cinta ni salah kira..lepas check2, mmg betul la..aduhh..aku sbnrnya bukan kesah pon bape balance gaji dia..yang aku KESAH adalah dia nie citer tamau kalah ye...berbulu je aku mendengar tapi kena maniskan muka gak sebab dia lebih tua..mungkin gaji laki dia banyak nak tanggung..tapi kalau laki bini keje jawatan sama, xdelah lebih mana pon yang tinggal aku rasa..sbb dgn keta lagi, anak lagi, petrol semua..yang potong dalam gaji hanyalah housing loan & personal loan je..loan anak2 tuh?..

Mula2 dulu mmg aku ingat dia ni hebat la..keta de 2 bijik..rumah kemain renovate..perabot pon men order pakai fon je (sbb dia memekak kat ofis call macam2 org arahkan itu ini)...rupa2nya, xlah sehebat mana...agaknya malu sbb ramai yang 'lepak' kat tmpt aku baca surat cinta tue, hari ni sehari suntuk dia sunyi...wpon ktrg diskas tak sebut nama (just tunjuk2 atas kertas je nama yg berkenaan), tapi mestilah memasing dah tau kan..hah, kan tak pasal2..sbb nak eksyen sangat, tak pasal2 masuk tatatertib..aduhai...aku harap pasni di bertaubat la bab2 riak nie..kalau ko hebat sangat pon, apa pentingnya kepada aku? citer sikit2 sudah..semoga aku tak tergolong dalam golongan itu..huhuu..cuma, sehingga hari ni, niat & cita2 aku hanyalah:

1) nak beli umah sebijik (kecik pon xpe..janji de tmpt nak tinggal)
 
2) bayar abes utang keta (lagi setahun je..harap2 xde la tambah utang lagik..huhuuu..)

3) xmo beli perabot rumah banyak2 sbb semak..(refer cita2 no.1)

4) anta Akeef & adik2nya (insyaAllah kalau ada rezeki) masuk skolah kerajaan..aku skolah kerajaan dari darjah 1 sampai abes Universiti , semua under government, berjaya gak aku..xde sbb anta anak skolah swasta, anak ko boleh pandai melampau..dia ikut baka..hahaa..

 5) cuti skolah, nak pergi jalan2 je..dah la hari biasa kena sekolah, cuti sekolah nak anta tuisyen lak? takde maknanya..meh Ibu ajar cara nak score English dengan mudah.. ;p

yang lain2 aku akan updet ikut angin ye..hahahaa...mana2 yang terasa, silalah muhasabah diri..kalau gaji ko mmg sikit, tapi ko tak riak, wa no hal beb...kepada yang baru nak sign borang apply personal loan (sbb SBPA gaji naik) kira le betul2 dulu ye..bank ni ok je..nnt sbb nak lebih 10K, tatatertib silap2 kena buang lak..langsung lopong..kepada lain2 yang tak berkaitan, tima kasih kerana sudi membaca..ok nite... (^-*) 

* korang rasa tak aku macam dah semakin pandai menaip kat blog nih..? hahahahaa....mode : sewel sket...daaa... 



3 comments:

  1. Huhuu...baguslah tau..cepat faham...hahaa...

    ReplyDelete
  2. no.4&5 tu yg xtahan..haha kiteorg pon slalu kene dengar ceramah tu time bekpes pepagi buta..bikin panaz jek..kuangkuangkuang...tapi skrg tidak lagi sebab dia suda sentap..;p

    ReplyDelete

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...