Skip to main content

Trip To Ho Chi Minh City - Last Day

 Last last..penat baca psl hocimin kan... :)

Flight balik kul 1.25 ptg..so, pagi tu bangun, aku x masak dah..sbb malam tu dah bungkus segala mak nenek dalam beg..just malam tu timbang beg (hotel de sediakan timbang..yeehhaa..) de lagi xtra 8kg mcm tu..hehee..aku pon ckp ngan Mr.MHR aku nak tambah kain lagi..yelah, aku ni org berniaga..motif utama nak kurangkan kos tingkatkan untung..aku kejut heroes suh siap then aku pon turun pg pasar ben thant tu jap..aku estimate sejam je cr barang..siap set alarm lagi kat fon tu..takut terbabas, tak balik kang...aku dapat la beli kain dlm 8 pasang macam tu..bayar pakai RM je..xde dah duit tukar2 nih...tangan dah penuh ngan kain, sempat lagi menyinggah beli kopi...kain ni berat sepasang lebih kurang 800g...budak kedai tu kata 600g sebab 10 pasang, 6kg..tapi semalam aku pg pos kain de org beli, poslaju timbang 798g camtu..so, korang2 bajet2 la nak beli luggage bape kilo ye...


 aku beli Trung Nguyen tu..
sekilo RM80 mcm tu..hahaha..kopi pon mahal..dah la kena bancuh sendirik..
aku beli 250gram je...kalau beli 1/2 kilo, dapat free penapis kopi vietnam tu..
xmo la aku..1/2kg RM40..nak minum berdua je..oppss..nie bukan ole2..ni utk dapur aku je..


nilah biji kopi yang dah jadi serbuk, dorang pek cecantik mcm nie...

pas beli kopi, aku singgah tepi pasar tu beli buah ciku ngan cili padi...lantak le apa nak jadi..beli tetap beli..pastu terus balik bilik, dorang dah siap..aku bg kain ngan kopi semua kat Mr.MHR sebab dia yang kemas beg..aku tukang penuhkan beg..ktrg pg airport kul 10.45 mcm tue...mmg la tak jem..tp vietnam ni security check dia berlapis2...kang terlepas flight plak..


beg yang Akeef duduk tu brand Samsonite..hahaha..brand xnak kalah..aku beli malam sebelum balik tu..aku redah sorang2 je kat pasar malam yang hampir nak tutup sbb kemas2 beg, mmg tak buat..walaupon beg deuter de 8, hand carry sorang 1 je..baiklah beli beg..tanya je trus cina tu cakap USD95..kira2 RM304..tuuiii...aku mmg blah je..mcm biasa adegan tarik menarik...dorang ni silap gaya, tak kira laki pempuan dipeluknya kita janji beli barang dia..mujo lam kocek seluar de RM100..duit lain dalam beg..bargain punya bargain pas tunjuk duit, last2 beg ni jadi RM95..dari USD trus tukar RM..gila kan dorang berniaga..tabahkan hati sapa2 yang kurang skills minta tawar tu..jangan takut2..tabuh je betul2..kalau mmg tak logik dorang tak bagi..kalau logik, dia tarik kita..sbb siang tu aku tgk de rombongan org Malaysia beli beg ni..de 2,3 orang...aku beli ni medium..dorang beli small..bila aku tanya bape, dorang jawab "mujo dapat kurang...USD50..boleh la"...hahaa..malas aku nak layan...


warganegara kita je semua nie...berdebar2 gak sebab takut excess baggages..aku timbang kat hotel ngam2 40kg..mujo time kat sini, timbang dia kiraan tolak 1kg setiap beg..kiranya bag aku 38kg la..
hand carry sorang max 7kg...aku bawak 21kg la kan sbb 3 org..eh, Akeef banyar tiket penuh ye..macam nak terbalik ke belakang dia bawak beg sandang time lalu kastam..hehee...mujo 2 minit je..ngan ciku aku lagi...sian akeef.. :)
 

pas lalu security check 2kali, baru la sampai kat tempat tunggu tu..kecik je airportnya..
so, benti minum...makan tidak la..
 

yang kiri kopi susu ais..yang kanan ni mochacino...kopi tu mmg tak penuh..mana2 kedai pon mmg tu la sukatan dia...


santai tak anak aku? buat macam rumah sendiri..tgk flight baru sampai dari KL loading barang..

pheeww....tamat gak hocimin nie...aku kan mmg suka pegi tempat2 tak formal nie..tak banyak rules kena follow..so, peluang utk repeat sangat cerah (kalau de ticket flight murah)...sebab no.1 nak repeat, nak pg amek stok kain lagik....alhamdulillah stok yang bawak balik ni, dah abes dijual...syok isi2 masa lapang niaga kain dari ofis ke ofis... :)


Comments

  1. nak tanya kopi yang dibeli tu halal ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah halal...dia memang takde logo halal macam Malaysia..maklumlah, bukan negara Islam kan...tapi jangan pilih kopi pelik2..kitorang pilih mocha atau ekspresso je... :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…