March 1, 2013

Trip To Ho Chi Minh City - Last Day

 Last last..penat baca psl hocimin kan... :)

Flight balik kul 1.25 ptg..so, pagi tu bangun, aku x masak dah..sbb malam tu dah bungkus segala mak nenek dalam beg..just malam tu timbang beg (hotel de sediakan timbang..yeehhaa..) de lagi xtra 8kg mcm tu..hehee..aku pon ckp ngan Mr.MHR aku nak tambah kain lagi..yelah, aku ni org berniaga..motif utama nak kurangkan kos tingkatkan untung..aku kejut heroes suh siap then aku pon turun pg pasar ben thant tu jap..aku estimate sejam je cr barang..siap set alarm lagi kat fon tu..takut terbabas, tak balik kang...aku dapat la beli kain dlm 8 pasang macam tu..bayar pakai RM je..xde dah duit tukar2 nih...tangan dah penuh ngan kain, sempat lagi menyinggah beli kopi...kain ni berat sepasang lebih kurang 800g...budak kedai tu kata 600g sebab 10 pasang, 6kg..tapi semalam aku pg pos kain de org beli, poslaju timbang 798g camtu..so, korang2 bajet2 la nak beli luggage bape kilo ye...


 aku beli Trung Nguyen tu..
sekilo RM80 mcm tu..hahaha..kopi pon mahal..dah la kena bancuh sendirik..
aku beli 250gram je...kalau beli 1/2 kilo, dapat free penapis kopi vietnam tu..
xmo la aku..1/2kg RM40..nak minum berdua je..oppss..nie bukan ole2..ni utk dapur aku je..


nilah biji kopi yang dah jadi serbuk, dorang pek cecantik mcm nie...

pas beli kopi, aku singgah tepi pasar tu beli buah ciku ngan cili padi...lantak le apa nak jadi..beli tetap beli..pastu terus balik bilik, dorang dah siap..aku bg kain ngan kopi semua kat Mr.MHR sebab dia yang kemas beg..aku tukang penuhkan beg..ktrg pg airport kul 10.45 mcm tue...mmg la tak jem..tp vietnam ni security check dia berlapis2...kang terlepas flight plak..


beg yang Akeef duduk tu brand Samsonite..hahaha..brand xnak kalah..aku beli malam sebelum balik tu..aku redah sorang2 je kat pasar malam yang hampir nak tutup sbb kemas2 beg, mmg tak buat..walaupon beg deuter de 8, hand carry sorang 1 je..baiklah beli beg..tanya je trus cina tu cakap USD95..kira2 RM304..tuuiii...aku mmg blah je..mcm biasa adegan tarik menarik...dorang ni silap gaya, tak kira laki pempuan dipeluknya kita janji beli barang dia..mujo lam kocek seluar de RM100..duit lain dalam beg..bargain punya bargain pas tunjuk duit, last2 beg ni jadi RM95..dari USD trus tukar RM..gila kan dorang berniaga..tabahkan hati sapa2 yang kurang skills minta tawar tu..jangan takut2..tabuh je betul2..kalau mmg tak logik dorang tak bagi..kalau logik, dia tarik kita..sbb siang tu aku tgk de rombongan org Malaysia beli beg ni..de 2,3 orang...aku beli ni medium..dorang beli small..bila aku tanya bape, dorang jawab "mujo dapat kurang...USD50..boleh la"...hahaa..malas aku nak layan...


warganegara kita je semua nie...berdebar2 gak sebab takut excess baggages..aku timbang kat hotel ngam2 40kg..mujo time kat sini, timbang dia kiraan tolak 1kg setiap beg..kiranya bag aku 38kg la..
hand carry sorang max 7kg...aku bawak 21kg la kan sbb 3 org..eh, Akeef banyar tiket penuh ye..macam nak terbalik ke belakang dia bawak beg sandang time lalu kastam..hehee...mujo 2 minit je..ngan ciku aku lagi...sian akeef.. :)
 

pas lalu security check 2kali, baru la sampai kat tempat tunggu tu..kecik je airportnya..
so, benti minum...makan tidak la..
 

yang kiri kopi susu ais..yang kanan ni mochacino...kopi tu mmg tak penuh..mana2 kedai pon mmg tu la sukatan dia...


santai tak anak aku? buat macam rumah sendiri..tgk flight baru sampai dari KL loading barang..

pheeww....tamat gak hocimin nie...aku kan mmg suka pegi tempat2 tak formal nie..tak banyak rules kena follow..so, peluang utk repeat sangat cerah (kalau de ticket flight murah)...sebab no.1 nak repeat, nak pg amek stok kain lagik....alhamdulillah stok yang bawak balik ni, dah abes dijual...syok isi2 masa lapang niaga kain dari ofis ke ofis... :)


2 comments:

  1. nak tanya kopi yang dibeli tu halal ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah halal...dia memang takde logo halal macam Malaysia..maklumlah, bukan negara Islam kan...tapi jangan pilih kopi pelik2..kitorang pilih mocha atau ekspresso je... :)

      Delete

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...